Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2 ..  10 ..  20 ..  30 ..  40 ..  50 ..  60 ..  70 ..  80 ..  90 ..  100 ..  110 ..  120 ..  130 ..  140 ..  142  143     всички  напред  последна
 Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   14-03-21 11:20

Линк към старата тема, която стана твърде голяма и явно създава проблем на форума.

Добре дошли на всички фенове на мобилната фотография [smilie7]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   14-03-21 16:42

Малко по-правилно заглавие [smilie3]

За новините отговарят Сащо и Кирил (в съотношение 3:1), трудно ще ги изненадаме с нещо ново, което да не са вече посочили. Ще четем с (премерен) интерес, разбира се [smilie24]

За дискусиите се надявам нищо да не е оф-топик, но бих искал да отворя една дискусийка, зачеквана преди, но все недовършена:

Изчислителна (компутационна) фотография

Вече присъства повсеместно в телефоните, някъде тихомълком и скришно, другаде открито и дори се рекламира като предимство.

В първите 10 години на телефонната фотография (не забравяйте - почнахме с 'VGA' резолюция от 0.3 Мп!) тая 'компютационна' фотография беше примитивна и се състоеше от безмилостно шумоподтискане плюс безсрамно острене на контурите. Позволяваше от пелената пъстър шум да се извади някакъв разпознаваем образ и да го наречем 'снимка'.

Добре, ама сензорите пораснаха и идваха с все по-висока резолюця и по-високо ИСО, а производителите продължиха да мажат 'като за световно' (някои го правят и до днес) - което преди няколко години почна да ни дразни и да избираме телефони според това кой го прави по-малко и по-приемливо.

И се започна: стакване на няколко бързи снимки срещу шум, друго стакване за дефокус на фона и псевдо-ДоФ, ХДР и подобни игри с динамиката, та даже 'дорисуване' на отсъстващи пиксели с интелигентно отгатване, не просто интерполация...

С експлозията на машинното (само)обучение и изкуствения интелект тия неща ставаха все по-успешни и интересни. Макар понякога AI да е 'по-изкуствен, отколкото интелигентен', има и обещаващи попадения. Към днешна дата май очакваме от софтуера в камерите повече, отколкото прогреса в хардуера - получаваме ли го?

Какво мислите за това направление и какви примери сте срещали (от първа ръка) и можете да споделите?

[shtrak]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   14-03-21 17:34

Като някаква инновация от години и всяка година се говори за Плоски Мета-лещи, каквото и да значи тази дума.
За тази година отново има пореден кандидат за "революция"

Металенс работи над уникална технология


http://images.vfl.ru/ii/1615736043/cb55bb78/33674652_m.jpg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   14-03-21 22:45

^ Любопитно! Оначало помислик, че това са някакви Френелови лещи (от онези, плоските и концентрично гравирани), но те не се славят с особена разрешаваща способност (дори когато големите фото-производители ги използваха като елемент в дълги обективи, за да им скъсят общия размер). Но погледнах сайта на фирмата - и всъщност става дума за структури на нивото на светлинната вълна: вълноводи, 'издялкани' на микро- и нано- ниво с технологиите за полупроводникови чипове (в т.ч. - за сензори).

Обещаващо, но скоро няма да снимаме с тях - на много ранен етап в развойната дейност са. Засега прототипите, които раздават (продават!) са едва 640 х 480 пиксела [smilie2] (Тъкмо бях споменал в друг пост как телефоните почнаха с 'VGA' резолюция - но там ли да се връщаме?).

Тия прототипи ги предлагат на производителите на устройства (камерни блокове за телефони, например) за тяхната развойна дейност, за предварителни проби и оценка дали има хляб в идеята. Има потенциал, но няма да стане бързо. Засега ще си щракаме с познатите стъклени и пластмасови лещички. Няма лошо, де [smilie8]

[shtrak]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   14-03-21 22:54

Много "мислих" над проблема с оптиката и аберациите в камерите, всичко може да се реши елегантно и елементарно с копиране на Майката Природа.
Сензора да не е плосък, а да е във формата на част от сфера. Тогава автоматично се решават всякакви проблеми с аберрации и групи многобройни лещи.[smilie7]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   14-03-21 23:07

Да за телефон за малки сензори е доста интересно, да се пробва подобно решение. Сони пък и други производители на сензори от години обясняват и патентоват криви сензори. Ама реално камери няма много. То и за безогледална камера май е доста безсмислено усилие, щото трябва всички обективи да са проектирани точно за една елиптична форма, което вероятно е по-голям проблем от проектирането за равнина. Обаче в телефона оптиката е фиксирана - нито зум има, нито сменяема оптика.

Asus ROG 5 има най-здравата батерия, обаче няма режимите за нощни снимки и тежи повече от ултрата.....
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: petervassilev   
Дата:   14-03-21 23:18

Сензор с формата на сферичен сегмент би намалил сложността на обектива (напр. брой лещи), но не решава проблема с аберациите като цяло. Освен това кривината на сензора е оптимална за определено фокусно разстояние.

Може би и такива сензори ще се появят в телефоните - с различна кривина за различните обективи на телефона. Но останалите проблеми вследствие на малките лещи и малкия сензор остават непроменени.

А аберации има и в оптичните системи на "Майката Природа", но мозъкът ("естественият интелект") си ги коригира или игнорира автоматично.

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   14-03-21 23:31

@hotsnail>>>>>>>>обаче няма режимите за нощни снимки<<<<<<<<

Открай време се чудя - тия смартфони през деня е проблем да се изкара читава снимка, какво остава за някакви нощни снимки, зуумове и перископи - чиста ширпотреба и маркетинг за простичкия в болшинството потребител.
RP5 e достатчъчно само основната камера да е читава, останалите "заглушки" и "тапички" са без значение.

@hotsnail>>>>>>>>То и за безогледална камера май е доста безсмислено усилие, щото трябва всички обективи да са проектирани точно за една елиптична форма<<<<<<<

Става въпрос за Сферична форма на лещите и сензора понеже е най-лесно за изчисление и обработка.

Xperia 1 MKII Pro разглобен - блогера коментира хубавото охлаждане, възможно най-доброто в телефон.
Макар че ми е интересно - тази топлина след като си стои вътре в херметичния телефон, каква е ползата от охлаждане ?

Xperia 1 MKII Pro тест на здравина
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   14-03-21 23:46

Еми за 5 бона ще сложат хубаво охлаждане. Сони май се напариха бая с охлажданията. На ПС4 имаха ядове - вентилаторите се задръстват. На Алфа камерите имаха ядове - загряваха на видео. Новите им неща като PS5 и камери обаче са справят доста добре. PS5 май е първото устройство масово с течен метал. Май и във видео картите го слагат сега. В Алфите не знам какво направиха, но малката трудна за охлаждане А7С загрява по-малко от големите и лесни за охлаждане А7м3 и А7р3.

Инак за изкуствения интелект. Днес това вирусно видео ми попадна. Сигурно сте го гледали.

https://www.youtube.com/watch?v=gSTBJPUOXYg


Пробвах и с онази роу снимка от предната тема новите функции на ACR и добавя малко детайл. ВСъщност оправя прешарпването, което странно, но го имаше в РОУ файловете......

А за телефоните....хората си гледат снимките на самите телефони, където има и куп подобрения, при показване на снимките. Изглеждат като картички и нощни и дневни. Кофти ако я отвориш на 4к телевизора.... въпреки, че не съм сигурен ако на него пише Самсунг, какво ще се види......На моя телевизор цветовете от телефона седят кофти - пренаситени и средния детайл е прекалено засилен (вероятно да компенсират кекава оптика). Това ми е доста по-голям проблем от детайлите и аберациите. Все пак е 1080 телевизор и го гледам от 4 метра. Имам някои снимки от телефон с ноут 8, които станаха в роу със старание..ама не е телефона заместник на големия апарат. А7С няма как да го стигнеш с телефон лесно.Публикацията е редактирана (14-03-21 23:49)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: bobyn   
Дата:   15-03-21 10:38

Винаги съм казвал, че DxOMark са абсолютно необективни (за да не се изразявам по-невъзпитано...):

Pete Lau, the founder and CEO of OnePlus, announced on Weibo today that they will not be sending the OnePlus 9 series to the review labs. This announcement comes as a surprise as OnePlus is one of the manufacturers that has used DxOMark scores to market its phones.

While he didn’t provide a reason, there are speculations that it is because of the review labs’ recent reviews which are believed to be flawed. An example is the review of the Galaxy S21 Ultra which a lot of people do not agree with.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: karan4o   
Дата:   15-03-21 11:33

Въобще не гледам тестовете на камерите в тези глупави сайтове... важното е аз да съм доволен от резултатите... това се отнася не само за тези в телефоните, а по принцип...

Тези от DxOMark да ходят да търкалят аспиринчета по магистралата...

П.с.
Доволен съм от камерата на s21... има значително подобрение от тази в стария ми s7Edge.
Може ли да е по-добра... сигурно може, ама за момента не ме интересува :)
Като дойде време да го сменям, тогава ще гледам, кой как и какво предлага.
[beer]Публикацията е редактирана (15-03-21 11:34)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   16-03-21 08:13

Много снимки от "хассела" на OnePlus 9 / Pro - логично не в пълен размер за да са по-"лъскави".
Дано и в пълен размер камерите да радват защото след предстоящия залез на Huawei няма да има нищо читаво на пазара.


https://i114.fastpic.ru/thumb/2021/0316/fd/_baecf95035cebcba9344e85800e401fd.jpeg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   16-03-21 08:24

Нови рендери на Huawei P50 / Pro - не блести с някакви оригинални дизайнерски решения, но в крайна сметка важното е Камерите да Стават, не само да мязат на котлонче....от керамичните [smilie5]


Публикацията е редактирана (16-03-21 08:25)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   16-03-21 13:20

Sassho написа:

> Много снимки от "хассела" на OnePlus 9 / Pro -
> логично не в пълен размер за да са по-"лъскави".

Ми то в тоя размер и от телефон 'Перник 21' ще изглеждат лъскави?! [smilie5]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   16-03-21 14:26

Точното име на БГ смартфона е Pravetz 4 Plus +

Ревю
Публикацията е редактирана (16-03-21 17:40)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: winnerkn   
Дата:   16-03-21 15:14

Някой друг притежава ли Xiaomi Mi Note 10 с прехвалената 108 мп. камера? Напоследък ми прави впечатление, че камерата снима потресаващо зле. Най-вероятно при някои от последните ъпдейти са я омазали. Дори сравнявах със старото HTC one M8 и да си призная на HTC-то снимките са по-добри от на Note 10.
Та моля ако някои притежава телефона да каже дали има такъв проблем.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   16-03-21 15:24

Аз съм Про версията, като харча стабилен xiaomi.eu rom и нямам забележки към камерата, ако това ти помага. Ма снимам основно в роу и по работа/за спомен в джипег.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: winnerkn   
Дата:   16-03-21 15:52


https://i.ibb.co/4tjvCqP/1615902522283.jpghttps://i.ibb.co/5nMJM86/1615902330024.jpgСпоред мен са бая зле. На Ауто са тези снимки.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Synthy   
Дата:   16-03-21 15:57

Какво им е злето? Ако визираш мажещата оптика по краищата - да, маже си, от завода още.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: winnerkn   
Дата:   16-03-21 16:05

Точно мазането по краищата не ме кефи. Ама явно си е така.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   16-03-21 16:23

Sassho написа:

> Точното име на БГ смартфона е Pravetz 4 Plus +

Мислех, че е твоя шега само с 'тапет' на екрана, после като линкът ме отведе на сайт - все още мислех, че цялата страница е нечия първоаприлска пародия (щеше да е доста весела като такава)...

Докато включа с невярващи очи, че пак има фирма Правец и продава - невероятно - хардуер[smilie10] (Кой им го прави и къде, и доколко е рентабилно са отделни гатанки). Самият факт е за мене сензация [beer]

А аз казах Перник, защото тамошните карат Гоуфо на нафта за печки и без ауспух, и ма'ат наред с винкеуо [smilie5] Правец е друга бира.
[beer]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: bobyn   
Дата:   16-03-21 16:55

"Краищата" на това чудо на техниката Xiaomi Mi Note 10 нещо много близо до центъра ми идват?! [smile] [smile] [smile]

@winnerkn намери и си сложи GCam и учудващо ще започне да снима по-добре.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Synthy   
Дата:   16-03-21 16:57

За съжаление, няма да започне да снима много по-добре.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: winnerkn   
Дата:   16-03-21 17:04

Имам GCam. Една идея по-добре е, но въпреки това си е слаба работа. Също така процесора идва малко слабичък и си отнема известно време докато запише снимките. Като цяло Xiaomi май избързаха с тези 108 мп.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   16-03-21 17:35

@nyamago>>>>>> че пак има фирма Правец и продава<<<<<<<<

И се продава, не знам дали някой ги е купил - вероятно не
 първа  назад  1  2 ..  10 ..  20 ..  30 ..  40 ..  50 ..  60 ..  70 ..  80 ..  90 ..  100 ..  110 ..  120 ..  130 ..  140 ..  142  143     всички  напред  последна

 Авторът е затворил собствената си тема.