Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14     всички  напред  последна
 NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: sas   
Дата:   07-01-22 11:13

Здравейте,

искам да отворя тази тема и дискусия относно съвременните crypto технологии и отношението им към креативните индустрии.

NFT - Non Fungible Token (Незаменим токен) е уникален запис в даден блокчейн. NFT могат да се използват за представяне на елементи като снимки, видеоклипове, аудио и други видове цифрови файлове. Достъпът до всяко копие на оригиналния файл обаче не е ограничен от NFT. Копията на тези цифрови записи са достъпни за всеки, независимо че NFT предоставя на собственика доказателство за собственост, отделена от авторските права.
https://bg.wikipedia.org/wiki/Незаменим_токен

Последната година се говореше особено усилено за еуфорията около продажбата на NFT за Digital Art. Повечето неща звучат като спекулации. Но е важно да се отсее и осмисли истинската бизнес стойност и какво добавя това към индустрията. Кои са работещите бизнес модели? Кое реално ще добави стойност към живота ни?

NFT са записи в Smart Contract блокчейни и позволяват различни логики и автоматизации. Достоверността им е много голяма поради логиката на работа на блокчейна и децентрализацията им. В NFT се записват метаданните, които обозначават определен файл, записва се автора, а собствениците могат да се сменят. Това позволява да може да бъде заложено авторът да получава процент от всяка препродажба на собственост. Позволява и проследимост на промените в собствеността.

С NFT могат да бъдат обозначавани и физически продукти. Стига разбира се метаданните да могат да опишат еднозначно за кой физически продукт става въпрос. Имаше статии в нета по въпроса, а за пример беше дадена компания за търговия с диаманти, която ползва NFT, за да създава цифрово досие на всеки свой диамант и да има история на придобиванията. Отново стои въпросът как еднозначно е ясно кое NFT за кой диамант е.

От най-спекулативните примери за покупка на NFT е покупка, за да си собственик и след време да го продадеш по-скъпо. Да, би могло, но само ако авторът е наистина известен и това NFT показва, че ти държиш собствеността. Или пък авторът е с нарастваща известност, или пък искаш да си един от притежателите на част от някаква супер популярна колекция. Друг смисъл би имало в неща, които са полезни и биха били търсени/продавани.
Платформите за NFT изглеждат странно за новак в областта. И ми прави впечатление, че повечето неща вътре не са фотография, а Digital art. Фотографията за момента е в периферията:
https://opensea.io/


А цените! Има какво да се каже за тях (те са обявени в някоя крипто валута в зависимост платформата NFT от кой блокчейн ползва). Особено за тази колекция, която не е съставена от уникален кадър, а по-скоро много вариации на една и съща ситуация. И всеки от кадрите е обявен отделно за продажба.
Снимка от opensea.io


Днес има статия за Extended NFT-та.
Nas Sells Song Royalty Rights Through Crypto Platform Royal
В нея се говори как рап певецът Nas смята да си продаде новите песни. Едната от тях щяла да бъде предложена като собственост разделена на 760 NFT-та. Не съм сигурен, че правилно разбирам всичко, но това би могло да е голяма сума. Ако всяко NFT бъде продадено поне за 1000 USD, то това прави 760 000 USD, а цената ще е вероятно много по-голяма. Това ще даде възможност на притежателите на NFT-а да получават отчисления от бъдещи приходи от песента, но за автора ще даде една сериозна финансова инжекция още с появата на песента, а не след множество концерти и рекламата й. За рекламата често се разчита на агенциите и волята на радиата да я въртят. С предаването на собствеността към много хора, вероятно и този модел ще подлежи на преосмисляне и ще се промени в някакъв тип борса.

Ще ми е интересно да споделите мнение и какво знаете по тези въпроси, или да споделите полезни ресурси и линкове, които да подредим в статия или пък да направим физическо събитие.

[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   07-01-22 11:31

Наш колега от ФФ прави дигитален арт, който се предлага като NFT. Към днешна дата няма кой знае какво за споделяне.

Това, което засега ме впечатлява, е, че тази форма на търговия и разплащане се разпространява върху предмети и услуги, които не са намерили своята обективна оценка в познатите ни средства за търговия и разплащане. Единствената връзка е през обменния курс към световна валута, подаден моментно от доверената крипто борса.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: SLR   
Дата:   07-01-22 11:36

Четох някъде, че момичето от популярното меме с горящата къща, сега като пълнолетна, успяла да го запише като NFT, с помоща на адвокатска кантора де, и го осребрила за към 400 000 долара.
Това мисля че защото баща и я снимал, и притежавал оригиналният кадър.

Нещо от този род беше, не помня добре, че го четох отдавна.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   07-01-22 13:28

Хакери откраднаха NFT за над 2 милиарда долара от колекционер

Сега милиарди ли са, милиони ли са, за мисирките няма много значение.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   07-01-22 13:48

Само да не забравяме златното правило на ценообразуването, постулирано още от Адам Смит и валидно с пълна сила днес:

"Правилната цена на всяко едно нещо под слънцето е толкова, колкото оня, комуто то е нужно, е готов да заплати за него."

Някому трябва да е нужно и да е готов да плати:

Не ми е нужна абстрактна картина от неизвестен художник и не ме интересува цената. Нужен ми е мега-фотоапарат с ултра-обектив, но не съм готов да платя исканата цена. Нужна ми е бира и съм готов да платя цената...

Трябва да са изпълнени И ДВЕТЕ условия и тогава цената е точна.
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: jingov   
Дата:   07-01-22 14:00

...Публикацията е редактирана (24-01-22 00:48)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   07-01-22 16:41

Сложи още една точка:
6. Гарантиран добър доход за борсата при "качване" на творбата.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: ATHOM   
Дата:   07-01-22 19:09

Няколко капанчета, с които съм се сблъскал до момента в NFT пространството:

1. Ако нямате сериозно количество последователи в Туитър, възможноста да направите продажба клони към 0. Висите по цял ден и си рекламирате фотографията, оказва се, че акаунтите подканящи ви да го правите са ботове, които въобще не купуват и нямат намерение да купуват, а правят т.нар. "engagement farming", т.е. събират последователи за да си ги ползват после както намерят за добре.

2. Дори и да намерите купувач, въпросния може да бъде "спрян" от покупката от т.нар. gas fees, т.е. таксите които трябва да се платят на мрежата в която е направен NFT токена. Най-често това е ETH мрежата, която е известна с високите такси. Въпросните варират, като понякога се виждат и някакви баснословни суми (наскоро моя позната фотографка показа скрийншот със 6000$ такса, която разбира се е отказала).

Факта, че купувача трябва да изчака таксите да паднат, което чакане може да се проточи с дни е...

3. Случват се кражби. Буквално "десен клик -> save as", след което го превръщат в собствено NFT и варианта да разберете е малък, а да направите нещо по въпроса е още по-малък.

4. Както всички поприща на фотографията, NFT пазара се насити изключително бързо, куцо, кьораво и сакато (yours truly included) се опитва да продава NFT, а лидерите на пазара, влязли сравнително рано, не спират да бълват.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: SaS   
Дата:   07-01-22 22:55

@jingov

>3.Невъзможност да се направи копи -пейст от медии -снимка >интернет/съществуват алгоритми проверяващи авторството/извън >браузърните добавки.

Какво имаш предвид това?
Кои са тези алгоритми и имат ли връзка с метаданни и NFT?


@ATHOM

>2. Дори и да намерите купувач, въпросния може да бъде "спрян" от >покупката от т.нар. gas fees, т.е. таксите които трябва да се >платят на мрежата в която е направен NFT токена. Най-често това е >ETH мрежата, която е известна с високите такси. Въпросните >варират, като понякога се виждат и някакви баснословни суми >(наскоро моя позната фотографка показа скрийншот със 6000$ такса, >която разбира се е отказала).

За таксите при етера ясно. То затова са се пръкнали и нови технологии с цел да оптимизират скоростта и таксите.
Примерно Tezos е евтин и поддържа NFT-та, дори днес имаше новина, че една от гейминг платформите започва да работи с него, за да има в игрите им размяна на ценности подписани с NFT-та. В новината за рап певеца е спомената и друга платформа Polygon.


>3. Случват се кражби. Буквално "десен клик -> save as", след >което го превръщат в собствено NFT и варианта да разберете е >малък, а да направите нещо по въпроса е още по-малък.

Верно ли, че и от някъде другаде освен от Фото Форум могат да се крадат снимки [smilie25]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hose   
Дата:   08-01-22 11:44

точно попаднах на тази смешка - текст

а иначе - на мен това ми се струва вятър работа като цяло... по няколко причини, най-основната от която е бъдещето въобще на тези платформи, криптовалути и тн... колкото и да им се струват "джелезни" на новите поколения, за мен са твърде технологично обвързани, а това е първата жертва на всеки един по-сериозен катаклизъм... твърде абстрактна е тази собственост и трудно доказуема в един момент, малко се оставяме в ръцете на "техно експертите" и тяхната валидация... спорно и накъде въобще ще тръгне света следващите години... дали и аз остарявам, но все повече се завръщам към старите недигитални технологии

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: landstar   
Дата:   08-01-22 11:51

Хосе, хич не се лъжеш - вятър работа е както и всичките му там криптовалути. Човек е аналогово конструиран а тялото му иска незаменим хляб, а не някакви хвърчащи токени-мокени. Всичките му криптовалути са фикция, която е камуфлаж за различни пирамиди. Но докато има абдали ще има и тарикати дето да купуват "незаменими" токени.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hose   
Дата:   08-01-22 12:01

да, само дето вече и "реалните" пари са така... та не е сигурно накъде ще тръгнат нещата или по-скоро накъде ще ги бутат хората които могат, ясно е че спекулации винаги ще има, както и шарани, които се надяват на лесен живот.. та аз не се наемам да твърдя нищо със сигурност, криптовалутите явно се оказаха доста изгодни последно време, колкото и да ги отричаха в момента се "въртят" с реални капитали, до колкото и те са реални нали... това сега е естествен опит дигиталното изкуство да влезе в света на "големите" търгове, продажби и инвестиции с произведения на изкуството, Банкси също е подобен прецедент - реално как точно и какво се продава и съхранява от уличните графити?!.. от друга страна са призивите "фотографията се нуждае от тяло" с уж уникалните печатащи технологии... и се връщаме към Бенямин и знаменитото му есе от началото на века

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: stef7   
Дата:   08-01-22 12:07

NFT се опитва да реши два проблема които вече са решени.
- Удостоверяване на собственост на нещо.
- Остойностяване на нещо.

NFT конкретно визира нещо което е дигитално и не съществува в друга физическа форма освен нули и единици записани някъде си на някой компютър.

Да кажем вие сте нарисували някаква графика на вашия iPad. Много артисти особено които работят примерно за gaming индустрията рисуват някои неща само дигитално. И след време искате да продадете собствеността на тази графика.

Е в реалния свят този проблем отдавна е решен. Има си начини да се определи собственика на дадено нещо пък било то и дигитално.

Когато примерно наследниците на David Bowie продадоха правата за музиката му за 250mln долара тия дни какво всъщност продадоха ? Замислете се. Формата под която съществува дадено нещо което обозначаваме като изкуство няма никакво значение. Дали ще е физическа - графика на лист хартия, дигитален файл и т.н. няма никакво значение. Продават се правата за негово разпространение, изпълнение и т.н. И тия права имат определен срок. И за да работи всичко това има закони и органи които прилагат тия закони. Ако последните две липсваха стойността на правата за музиката на David Bowie щеше да е значително по-малка, да не кажа клоняща към нула.

Втората част - остойностяване също отдавна е решена. По принцип остойностяването на изкуството е трудно нещо, но то се базира общо взето на сметките какви пари могат да се изкарат от него, каква стойност може да се извлече от прадажбата му. Не казвам цена, защото тя варира. В света на инвестициите се прави отчетлива разлика между двете и на тая разлика се базира цял един метод и клон в инвестирането наречен value investing.

Оттам насетне NFT както и цялата лудост около крипто валутите е едно ново предложение на вече известни решения.

Работя в IT индустрията и смятам че съм развил прилична способност да разбирам по-сложни технически, теоретични и математически концепции. Но не мога да кажа че разбирам докрай как работят криптовалутите. Виж Blockchain технологията която е в основата на криптовалутите и се използва в NFT за удостоверяване на собственост не е чак толкова трудна за разбиране.

За мен Blockchain като метод за пазене на данни решава ефективно един проблем - невъзможност за манипулация или подправяне на засис за сметка на два други - цена и скорост. Стойността на една транзакция може да достигне 200-300$ и ще се увеличава а скоростта стига до часове. Която я прави в десетки да не кажа стотици пъти по-неефективна от традиционните бази данни. Може би за някои специфични приложение като например особено скъпи активи (било то физически или дигитални) този подход има смисъл. Но като цялостно решение е според мен неприложима и провал отвсякъде. Т.е. може да има приложение в някаква малка и специфична ниша

Jack Dorsey продава първия си tweet за $2,915,835.47

Купен от собственик на крипто борса. Ха-ха страхотна реклама. И какво точно продава, снимката на първия си tweet, която виждате на страницата от линка ? Не е точно ясно. Ама това не е важно, важно е да се знае че е за $2,915,835.47.

Така че ако смятате да продавате NFT и успеете да изкарате пари от това - ами чудестно, поздравления. Но аз няма да се наредя на опашката да купувам [smilie5] и не съветвам и другите да го правят. Ако искате толкова много да придобиете digital Art използвайте стандартните методи, като например да си го купите директно от човека който го прави. Сигурен съм той с радост ще се отзове.

Оттам насетне не е трудно да се разбере какво е моето разбиране за криптовалутите. То се припокрива с това на Charlie Munger инвеститор и мултимилиардер и съдружник на друг такъв инвеститор и мултимилиардер - Warren Buffet. Цитирам дословно мнението на Charlie за криптовалутите - лайна. [smilie5]

Цялата тази история с криптовалутите е Nто повторение на подобни лудости в човешката история които се определят най-общо като теорията на по-големия глупак. Всеки глупак си купува това нещо/нищо с надеждата че ще се намери по-голям глупак който да даде повече пари за това нещо/нищо. Търговията с луковици на лалета в Холандия през 16 век и всеки следващ балон. До някое време това работи и някои хора успяват да забогатеят и то доста. Но накрая някои други ще се опарят доста. Печалбата на един е за сметка на загубата на друг. Така мисли Munger и аз съм съгласен с него.

Ама банките вече използвали криптовалути. Банките и всичките компании занимаващи се с инвестиции са опортюнисти. Виждат възможност да правят пари използвайки глупостта на хората и го правят. Имат доста умни хора работещи за тях, така че имат всички основания да се надяват че в редиците на глупаци те няма да са последните. Но това не е сигурно. По-скоро знаят че каквито и лайна да изсерат, накрая държата пак ще им обърше задника и дори ще им благодари, защото са too big to fail [smilie5] За сметка на обикновения данъкоплатец като всеки от нас. Справка - кризата от 2008 и примерно филма The Big Short, който показва колко "умни", "предвидливи" и "съвестни" са директорите, управителите, шефове на отдели на някои от най-големите щатски инвестиционни банки.Публикацията е редактирана (08-01-22 12:26)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: Джъмбо   
Дата:   08-01-22 12:17

както каза известният български фотограф Павел Червенков: "Фотографията се нуждае от тяло"

печатайте 1-5 снимки сертифицирайте, продайте реално изкуство... може да не са 3 милиона, но ще радва нечии очи

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: Mihalaki   
Дата:   08-01-22 17:43

[smilie5] [smilie5] [smilie5]

https://i.imgur.com/kpYQrT1.jpeg
Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: rorus   
Дата:   09-01-22 13:59

Метавселените яко ще захранят тази лудост!
Опс, искаш да кажа - иновация:)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: ATHOM   
Дата:   09-01-22 19:01

Гледам, че в типично български стил, всичко що не разбираме не става за нищо, тъпотия е, и каквото още се сетите.

И докато тук си говорим как крипто валутите и NFT токените са бошлаф, едни хора се наместиха в тази пазарна ниша и реализираха продажби за стотици хиляди долари.

Кордан вчера пусна първата си колекция направена от кадрите с червените платна около грендландските айсберги. 30 кадъра се продадоха за 30мин, за обща сума от около 22к USD, а тепърва Кордан ще прибира и royalties за продажби на вторичния пазар.

Но те тия нищо не разбират.

@SaS - да, има възможност да се правят NFT и на други мрежи, но тези на ETH мрежата са най-разпространени за момента. Нямам нищо в Tezos мрежата, имам в ETH и Polygon. Polygon доста често е долу, не съм навлизал в детайли защо.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: Джъмбо   
Дата:   09-01-22 19:12

ти колко продаде?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: jingov   
Дата:   09-01-22 23:53

...Публикацията е редактирана (24-01-22 00:49)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: CDman   
Дата:   10-01-22 08:20

Кордан вчера пусна първата си колекция направена от кадрите с червените платна около грендландските айсберги. 30 кадъра се продадоха за 30мин, за обща сума от около 22к USD, а тепърва Кордан ще прибира и royalties за продажби на вторичния пазар.

Но те тия нищо не разбират.


Така, така [smilie18]

Дето се вика - ВидЕла жабата, че подковават коня .... [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: Mihalaki   
Дата:   10-01-22 09:04

Нещо ми се струва, че много грешно се бъркат двата неоспорими факта:
- от една страна имаме хора/фирми, които наистина правят пари, продавайки "нищо" на балъци. Това аз лично грам не го отричам, даже им се радвам [smilie5]
- от друга е фактът, че това е крайна глупост, нещо като късането на салфетки по чалготеките....Дават се стотици хиляди $$$ за картинки на маймуняци......

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: landstar   
Дата:   11-01-22 22:00

Поредната пирамида. Не би биткойни, не би Ружа Койнова ...

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: ATHOM   
Дата:   12-01-22 10:38

Каква пирамида ви гони, че нещо пропускам явно?

Взимате собствените си фотографии, правите ги на НФТ токени и се опитвате да ги продадете на хора, които виждат какво ще им струва.

Каква пирамида, какви 5 лева?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: stukloplast   
Дата:   12-01-22 11:28

Без НФТ не мога ли пак да продавам? Без да плащам абсурдни такси, свързани с цената на газа?
Има си една хубава приказка за зелника...

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   12-01-22 12:37

Кажи сега за Гейц, рептилите и международното положение.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »