Canon подпомага развитието на млади фотожурналисти чрез новото издание на Student Development Programme за 2023 година

16.03.2023 y.
Canon подпомага развитието на млади фотожурналисти чрез новото издание на Student Development Programme за 2023 година

Canon Европа обявява началото на записванията за седмото издание на престижната програма CSDP (Canon Student Development Programme), която вече е подкрепила стотици млади фотографи в техните първи стъпки във фотожурналистиката. Водещата инициатива на Canon предлага достъп до менторство от опитни професионалисти от фотографската общност и възможност за посещение на ключови събития в областта на фотографията. 

    • Canon стартира своята седма студентска програма, която служи като трамплин за начинаещите фотожурналисти, желаещи да усъвършенстват своите умения
    • 100 студенти ще получат менторство от експерти в областта, работещи за известни информационни агенции и новинарски издания, както и от посланици на Canon
    • Най-изявените 30 студенти ще бъдат поканени да участват в петдневен семинар в Жирона, включително да посетят Visa pour l'Image, където ще могат да създадат нови контакти с професионалисти и връстници
    • Петима фаворити ще бъдат наградени с ексклузивно курирано от Canon участие в платформата Hamburg Portfolio Review 
    • Записванията за програмата започват от понеделник, 13 март за студенти от цяла Европа, Близкия изток и Африка

CSDP се утвърди като безценен трамплин за следващото поколение фотожурналисти. Бивши възпитаници на програмата в момента работят за реномирани новинарски агенции и известни в цял свят издания, като например Киара Негрело (възпитаник от 2021 г.), която редовно публикува материали в New York Times, Василис Циолис (възпитаник от 2022 г.), чийто проникновен разказ за скитащите пастири на кози в Гърция беше публикуван в Guardian, и базираната в Швейцария Сара Афолтер, която беше подкрепена от своя ментор от CSDP Ула Ломан в процеса на публикуване на първата  книга за правата на животните.
Програмата е отворена за кандидатстване от студенти и стажантиi, които пребивават и учат в Европа, Близкия изток и Африка, като приемането на заявления ще продължи от 13 март до 16 април. Ограничен брой места ще бъдат достъпни и за таланти, одобрени от професионалисти в областта на фотографията. Кандидатурите ще бъдат оценени от жури от редактори от Getty Images, Reuters, AFP и EPA, които ще подберат първоначална група от 100 участници измежду най-обещаващите млади таланти от региона. 


Индивидуални менторства
Всеки от избраните 100 студенти ще може да си партнира с ментор от програмата, за да обсъди текущата си работа и дългосрочните си кариерни стремежи, в специални индивидуални сесии. Виртуалните рецензии през лятото ще им помогнат да усъвършенстват портфолиото си и неговото резюме – със специален фокус върху различните възможности за редактиране и начините за по-нататъшно подобряване на уменията за разказване на истории и изграждане на авторски почерк. 
Посланикът на Canon и фотожурналист Даниел Етър казва: „Canon Student Development Programme се превърна в една от водещите инициативи, подкрепящи и свързващи млади фотографи. За мен беше привилегия да следя работата и израстването на предишни участници на програмата през годините. Фантастично е да видим, че тази година програмата отново предоставя достъп до едно от най-големите събития в областта на фотографията и до най-уважаваните фоторепортери, както и финансова подкрепа, която дава на младите фотографи основа за старт на кариерата им.“ 


Семинар в Жирона и Visa pour l'Image в Перпинян, Франция 
През септември до 30 студенти ще бъдат поканени на петдневен семинар на Canon в голяма каталунска ферма в Жирона, Испания, завършващ с посещение на международния фестивал за фотожурналистика Visa pour l’Image в Перпинян, Франция.
Семинарът ще предложи уютен форум за обмен на идеи и изграждане на контакти с известни професионалисти от света на фотографията, като например носителя на награди за фотожурналистика Брент Стиртън, ръководител на фотографския отдел в The Guardian, Фиона Шийлдс и Ларс Линдеман, ръководител на фотографския отдел в германското списание GEO. Груповите прегледи на портфолиа предлагат богати възможности за обучение на студентите и шанс както да оценят работата на своите колеги, така и да получат професионална обратна връзка за своите умения. Също така посланикът на Canon Паоло Верцоне ще проведе практически майсторски клас по осветление за участниците.
Наред с разглеждането на основните изложби и вечерни прожекции по време на Visa pour l’Image студентите ще получат възможност да участват в допълнителни прегледи на портфолиа и допълнително да разширят своите контакти.


Hamburg Portfolio Review
След като са усъвършенствали своето портфолио и са се научили как да представят работата си в различните модули от програмата, петима от възпитаниците ще получат възможност да участват в Hamburg Portfolio Review. По време на тридневно пътуване всеки студент ще вземе участие в индивидуални прегледи на портфолио и ще присъства на поредица от ексклузивни срещи с известни редактори в медийния сектор. Също така всеки от тези участници ще получи субсидия от 2000 евро и оборудване от висок клас на Canon, за да подпомогне следващите си творчески стъпки. 


Критетиите за участие в Canon Student Development Programme за 2023 г. са достъпни тук.

 

 

Calibration scale

Do you see all degrees clearly? If not, calibrate your monitor.