Някои често задавани въпроси и отговорите им - FAQПреди да зададете някой много "сериозен" въпрос, прочетете следното:
Фото Форум е преди всичко сайт за развлечение. Вие сте тук, за да се забавлявате и да прекарвате добре времето си, както и да научите интересни неща за фотографията. Не забравяйте че от точките и коментарите в сайта не зависи живота ви. Нито работата ви. Нито здравето ви. Нито здравето, работата и живота на близките ви.

 

* * *
Въпрос: Пуснах тема във форума за услуга/събитие, което организирам. Защо темата беше изтрита?

Отговор : Фото Форум е сайт, който се издържа от реклама. Потребителите се увеличават непрекъснато и съответно разходите по поддръжката на сайта никак не са малко. Не е възможно да се допускат прецеденти, при които се рекламира безплатно каквато и да е комерсиална дейност, тъй като това означава сайтът да изгуби постепенно издръжката си и накрая да спре да съществува. Всяка комерсиална дейност, от която печелите пари е редно да бъде рекламирана срещу заплащане. Може да разчитате, че ще получите добри условия за реклама, преференциални периоди и отстъпки за по-дълги периоди. В същото време няма никакъв проблем ако обявите некомерсиални и благотворителни дейности. Фото Форум винаги е поддържал благотворителни каузи. Моля бъдете коректни и се консултирайте с  администраторите преди да публикувате теми с каквато и да било комерсиална насоченост.
 
Въпрос : Присъствах на изложба, която не беше отразена в сайта. Защо администраторите не са я публикували в секция новини?
 
Отговор :  Фото Форум не е новинарски сайт и администраторите няма как да знаят и съответно да публикуват информация за изложба ако организаторите, авторът или някой друг не изпрати такава информация. Създали сме форма, чрез която можете да предложите новина, моля използвайте я .
 
Въпрос: Защо моите снимки са различно оценени от други подобни? Защо под моите снимки няма адекватни коментари? Защо никой не иска да ме учи и напътства?

Отговор: Всеки ден в сайта се публикуват стотици снимки. Имайте предвид, че снимката Ви трябва да провокира с нещо хората, за да я забележат и изразят мнението си под нея.  Това няма как да стане ако снимките ви са безлични. Не може да очаквате, че някой задължително трябва да пише критики под всяка снимка. Не можете да очаквате някой да ви учи, съветва или оценява безпристрастно. Коментарите и оценките във Фото Форум са нещо много субективно, в различните части на деня сайтът се посещава от различни хора, те гласуват или пишат според моментното си настроение и личните си пристрастия. Това е все пак отворен интернет сайт. Ако искате безпристрастни оценки, както и някой да ви учи и да ви води за ръка в дебрите на фотографията - запишете се в университет.


Въпрос: Защо снимката ми е преместена в категория "личен албум"?

Отговор: Ако снимката Ви е преместена в "личен албум" това означава, че тя е била с проблеми от фотографско, естетическо или техническо естество - посредствена композиция, липса на идея, банален сюжет, лоша светлина, висока компресия и т.н. Възможна причина за преместване е несъответствие с категорията в която е била пусната.

Въпрос: Каква е ролята на рейтинг А?

Единствената роля и на двата рейтинга е да бъдат сортирани добрите снимки в сайта, така че да се виждат по-добре. Рейтинг А отразява вкусът на всички потребители на сайта, т.е. той е по-масов, а рейтинг Б на по-тесен кръг от хора (около 500-600 души), които са показали известни фотографски умения и за които има гаранция, че са реални потребители, а не фантоми.
Двата рейтинга се виждат еднакво добре и всеки е свободен да разглежда този, който предпочита.
Всички конкурси в сайта се провеждат чрез гласуване с рейтинг А.

Въпрос : Сигнализирах на админа, че ме обиждат на ЛС. Защо админа не взема мерки?

Отговор: Личната Ви кореспонденция не подлежи на контрол от администрацията на сайта по същият начин, както личната Ви кореспонденция на майла не се контролира от администрацията на мейл пощата Ви. Ако някой Ви обижда или Ви досажда Вие можете да го блокирате сам, така че да не може да Ви пише ЛС.

Въпрос: Писах преди половин час на админите във форума, защо нямам отговор?

Отговор: Собствениците на този сайт не администрират форума. Форумът се администрира от независими модератори. Те нямат правомощия да вземат решения по отношение на сайта. Следят само да няма нарушаване на правилата. Собствениците на сайта не са постоянно онлайн. Те се занимават с много други неща. Ако желаете да им кажете нещо, можете да го направите на мейла. Ако до три дни не получите отговор, значи не са сметнали казаното от вас за важно.

Въпрос: Защо на някои снимки в Избрано се вижда името на автора?

Отговор: Снимките не са анонимни (с изключение на някои специални конкурси) Имената на авторите се виждат в албум Всичко. В албум Избрано са скрити имената на авторите за първите 24 часа с цел да не влияе на гласуването. Но всеки, който не го мързи може да види името на автора в албум Всичко. На снимки без заглавия, в тайтъла на страницата вместо заглавието излиза името на автора.


Въпрос: Защо не мога да гласувам? Защо системата не отчита гласа ми?

Отговор: Ако при натискане на бутон за гласуване не виждате изскачащо прозорче, то най-вероятно на вашия компютър е инсталирана програма за защита на изскачащи прозорци. Това може да е защитна стена ( файъруол ), антивирусна програма, програма за защита от изскачащи прозорци, лента с инструменти за Интернет Експлорер или Мозила. Трябва да изключите тази защита като поставите photo-forum.net в списъка с разрешени адреси.

Въпрос: Защо не мога да вляза в профила си? Съобщава ми, че имам грешна парола или потребителско име.

Отговор: В този случай най-вероятно сте сгрешили паролата си или при редакция на профила си сте я сменили по невнимание. Това, което може да направите е да отидете на формата за забравена парола и да си създадете нова. Тя ще ви бъде пратена на имейла, с който сте регистриран в сайта.

Въпрос: Как да пусна снимка към албум "избрано"?

Отговор: Чрез натискане на малката стрелка, която се намира под тъмбнейла на снимката Ви.

Въпрос: Защо снимката ми не се вижда в рейтинга?

Отговор: В рейтинг А се виждат снимки, които имат над 20 т. от рейтинг А. В рейтинг Б се виждат снимки, които имат над 20 т. в рейтинг Б.

Въпрос: Какво означава рейтинг 34/6. Какви са цифрите преди и след наклонената черта.

Отговор : В ляво от наклонената черта са точките от рейтинг А, в дясно от рейтинг Б.

Въпрос: Защо след като имам снимки с над 150 т. в рейтинг Б, гласът ми не се зачита за рейтинг Б?

Отговор: Обновяването на правата за гласуване в рейтинг Б става веднъж седмично, в понеделник след преглед на профила от администратор. Всички профили, които имат снимки с рейтинг Б над 150 т. се анализират внимателно. Дават се права само на утвърдени и сериозни автори, за които няма съмнения за неавторски снимки, многократни профили и манипулации на гласуването. По същите критерии правата за гласуване в рейтинг Б могат да бъдат отнети.

Въпрос: Полезни коментари; Защо коментарът, който маркирах като полезен беше премахнат от Полезни коментари?

Отговор: Секцията "Полезни коментари" се модерира. Моля маркирайте само коментари с предложения за подобрение на визията на снимката или с градивна критика. Всички случайно маркирани предложния се премахват от модератора.

Въпрос: Искам да си изтрия профила, защо не мога? Искам да си променя ника, защо не мога?

Отговор: Изтриването на профила (или замяната на ника с друто име), означава да се освободи името. Всеки друг би могъл да го регистрира след това и да пише от Ваше име мнения, с които не бихте искали да ви свързват. Да показва от Ваше име снимки, които не биха Ви харесали.  Никът Ви е свързан  в базата данни и с коментари, гласувания и мнения, останали в историята на форума. Ако бъде освободен и друг го регистрира, тези коментари и мнения ще излизат в историята на новия юзър, регистрирал ника.  Затова не е предвидена опцията "изтриване". Ако изтриете снимките си, името ви вече няма да излиза в списъка с автори и няма да бъде откривано с търсачката.
 
Въпрос : Защо темата ми беше изтрита? Защо мнението ми беше цензурирано? Нали има демокрация и свобода на словото?
 
Отговор: "Демокрацията (от гръцкиδημοκρατία, „народовластие“) е форма на управление, при която държавната власт произтича от народа чрез консенсус (консенсусна демокрация), референдуми (пряка демокрация) или избрани представители (представителна демокрация).
Това понятие,  "народовластие" , може да се отнася само за държавно управление и не може да бъде прикачено към една частна медия.  Фото Форум има свои правила, които трябва да се спазват ако не са в противоречие със законите на страната. Фото Форум не е длъжен да толерира нецензурен език, нападки и обиди към хората, както и теми, противоречащи на правилата му. Изтриването и недопускането на подобни теми и изрази не е ограничаване на свободата на словото. " Свободата на словото е една от най-важните граждански свободи. Тя се изразява в свободата на всеки да изразява публично мнението и възгледите си без намеса и натиск от страна на публичните власти, упражняване на цензура или налагане на наказание."
В този аспект в България има свобода на словото. Всеки може да разпространява словото си свободно, да създаде собствен блог, сайт, печатна медия, да напише книга и т.н. без да се притеснява, че ще бъде санкциониран или арестуван за това, както се е случвало преди 1989г. Свободата на словото обаче не е безусловна, особено ако чрез словото обиждате, клеветите или вредите на околните. 
"Необходимите ограничения на свободата на изразяването в демократичните държави са най-ясно обобщени в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, приета през 1950 г. от над 40 държави, тогава членки на Съвета на Европа. В чл.10, т.2 от нея е записано, че упражняването на свободно слово „...доколкото е съпроводено със задължения и отговорности, може да бъде обусловено от процедури, условия, ограничения или санкции, които са предвидени от закона и са необходими в едно демократично общество в интерес на националната и обществената сигурност и на териториалната цялост, за предотвратяването на безредици или престъпления, за защитата на здравето и морала, както и на репутацията или правата на другите, за предотвратяване разкриването на информация, получена доверително, или за гарантиране авторитета и безпристрастността на правосъдието”.
Освен всичко казано, хората пишещи в тематичен сайт, трябва да се съобразяват с тематиката му. Дори и в отворени слушателски линии в ТВ предаване, ще ви отнемат думата ако не говорите по дискутирания проблем и по същество, ако обиждате, псувате, разпалвате етническа или религиозна омраза и т.н.
И последно - спомнете си приказката за дърваря и мечката, за раната и лошата дума.
 
 

Примерен договор при продажба на снимки


Как работят някои неща от сайта:

1. Абонамент за коментари под снимки
За коментари под снимки може да се абонира всеки влязъл с потребителското си име потребител. Няма ограничение за броя за абонамент за отделен потребител. Абонамента е валиден 14 дни след създаването му. След изтичане на този срок дори да има нови коментари информация няма да бъде изпращана. Ако абониран потребител се абонира наново за дадена тема, за която е бил вече абониран, то резултата е подновяване на абонамента му за нови 2 седмици. Абонираните потребители получават имейл единствено при наличие на нов коментар по поне една от темите, за които са пожелали проследяване. Проверките за нови коментари стартират 3 пъти през деня между 9 и 10 часа, между 12 и 13 часа и между 17 и 18 часа. Потребителят може да се откаже от абонамента и да прекрати получаването на информация.

Във форум"базар" можете да пускате своите обяви за покупко-продажба на употребявана фотографска техника. Всички теми в основния форум, които не отговарят на тематиката на сайта ще бъдат премествани или закривани.