Canon MS-500 – първата в света камера с ултрависока чувствителност

01.08.2023 y.
Canon MS-500 – първата в света камера с ултрависока чувствителност

MS-500 осигурява ефективно видеонаблюдение, заснемайки ясно изображение на обекти от разстояние няколко километра дори през нощта.

Canon Inc. обяви на 1.08.2023 г., че компанията пуска на пазара модела MS-500 – камера със сменяеми обективи (ILC) с ултрависока чувствителност, оборудвана с 1-инчов SPAD (Single Photon Avalanche Diode) сензор с рекордната резолюция от 3,2 мегапиксела (1). Продажбите ще стартират в края на август 2023 г.

В райони с изключително високи нива на сигурност, като пристанища, обществена инфраструктура и държавни граници, са необходими системи за наблюдение с висока точност за прецизно заснемане на обекти денем и нощем. Новата камера MS-500 е първата (2) в света камера с ултрависока чувствителност, оборудвана със сензор SPAD, заснемащ цветно видео в условия на минимална осветеност на обекта от 0,001 лукса (3). Когато се използва в комбинация със студийни ултра-телеобективи, е възможно да се заснемат ясни изображения на обекти, отстоящи на няколко километра, дори в нощна тъмнина. Чрез обогатяване на гамата камери с ултрависока чувствителност, включително серия ME20/ML (4), Canon отговаря на различните нужди на пазара за усъвършенствано видеонаблюдение.

Canon MS-500

Комбинация от SPAD сензор и студийни обективи, позволява наблюдение на отдалечени обекти през нощта

Сензорите SPAD използват технология, известна като „броене на фотони“, при която се броят микрочастиците (фотони), които попадат във всеки отделен пиксел. Когато попадналите в пикселите фотони се преобразуват в електрически заряд, сигналът от тях може незабавно да бъдат усилен приблиз. 1 милион пъти, което прави възможно регистрирането дори на малки количества светлина. Наред с това всеки един от тези фотони може да бъде цифрово преброен, като по този начин не се допуска шум при отчитането на сигнала – ключово предимство на SPAD сензорите. Това позволява улавяне на ясен цветен образ дори при ултраниска осветеност от едва 0,001 лукса. Моделът използва байонетно съединение за обектива (според стандартите BTA S-1005B), широко разпространено при студийните обективи. Широката гама студийни обективи на Canon с характеристики на ултра-телеобектив позволява идентифициране на обекти на разстояние няколко километра дори в нощна тъмнина.

Canon MS-500

Включва функции за корекция на изображението за подобряване на видимостта, включително редуциране на шума и замъгляването

При нощно наблюдение и наблюдение на големи дистанции ефектът от шума и атмосферното трептене, особено в тъмна среда, може да причини проблеми с яснотата на изображението. За да се реши този проблем, функцията "CrispImg2", която оптимизира рязкостта, гама кривата и настройките за редуциране на шума за приложения за наблюдение, е инсталирана стандартно като част от функцията за потребителски настройки на изображението, която позволява регулиране на настройките за качество на изображението в зависимост от приложението. Това позволява заснемане на видео с висока видимост по всяко време на деня или нощта. MS-500 също така поддържа функцията „Компенсация на замъгляването“, която редуцира ефектите от мъглата и задимяването. Тя автоматично настройва подходящия контраст и предлага опции за корекция на изображението, които подобряват качеството на видеото.

--------------------

(1). Сред SPAD сензорите, използвани за видеозаснемане. Към 31 юли 2023 г. Базирано на проучване на Canon. Приблиз. 2,1 милиона ефективни пиксела.
(2). Сред камерите, оборудвани със SPAD сензори, използвани за цветно видеозаснемане. Към 31 юли 2023 г. Базирано на проучване на Canon.
(3). Цветно (нощен режим), без акумулиране на светлина, еквивалент на f/1.4, скорост на затвора 1/30 s, 50IRE, максимално усилване
4. ME20F-SH (пуснат на пазара през декември 2015 г.), ME20F-SHN (пуснат на пазара през февруари 2018 г.), ML-100 M58 (пуснат на пазара през декември 2020 г.), ML-105 EF (пуснат на пазара през април 2021 г.)

--------------------

Допълнителна информация

1. Комбинация от SPAD сензор и студийни обективи, позволява наблюдение на отдалечени обекти през нощта

    • Сензорите SPAD използват технология, известна като „броене на фотони“, при която се броят микрочастиците (фотони), които попадат във всеки отделен пиксел. За разлика от „метода за натрупване на електрически заряд“ на CMOS сензора, който измерва количеството светлина, натрупано в един пиксел за определен период от време, попадналият в пиксела фотон генерира електрон и може незабавно да бъде умножен по около 1 милион пъти и изведен като усилен електрически сигнал. Тъй като всеки фотон се брои по цифров път, шумът се игнорира по време на отчитането на сигнала.1
    • Ясно цветно снимане във формат Full HD е възможно дори при минимална осветеност на обекта от 0,001 лукса.

За повече информация относно разликите между SPAD сензора и CMOS сензора посетете уебсайта на Canon Technology.

  • Разлика в метода за разпознаване на светлина между SPAD сензора (вляво) и CMOS сензора (вдясно)
  •  
  •  

    • Оборудван с конвенционално байонетно съединение (съвместимо със стандарт BTA S-1005B), обичайно за студийни обективи. Могат да се използват студийни обективи с характеристиките на ултра-телеобектив от богатата гама на Canon.
    • Canon използва конструкция на обектива и специално покритие, които редуцират нежеланите отражения, позволявайки заснемане на ясно видео с по-малко отблясъци. Цифрова сервосистема, цифров задвижващ модул и енкодер с висока резолюция осигуряват висока скорост и прецизност на работата на вариото, фокуса и диафрагмата.

  • Ултра-телеувеличението на студийните обективи на Canon позволява наблюдение на отдалечени обекти (червеното кръгче в изображението отляво) Използван обектив: CJ45ex13.6B IASE-V H
  •  
  •  

2. Включва функции за корекция на изображението за подобряване на видимостта, включително редуциране на шума и подходяща настройка на експонацията

    • Функцията "CrispImg2", която оптимизира рязкостта, гама кривата и настройките за редуциране на шума за приложения за наблюдение, е инсталирана стандартно като част от функцията за потребителски настройки на изображението, която позволява регулиране на настройките за качество на изображението. Възможна е автоматична настройка за потискане на шума и за висока рязкост на изображението и видимост.
    • Функцията „Интелигентен контрол на тъмните зони1“ позволява правилно настройване на експонацията, за да се коригира недоекспонирането на обекта или преекспонирането на фона при снимане в контражур или наличие тъмни зони в изображението.
    • Функцията „Компенсация на замъгляването1“ редуцира ефекта от мъгла и задимяване и автоматично настройва оптималния контраст.

  • Включен „Интелигентен контрол на тъмните зони“ Изключен „Интелигентен контрол на тъмните зони“ Сравнение на включен/изключен „Интелигентен контрол на тъмните зони“
  •  
  •  

--------------------

  • Включена „Компенсация на замъгляването“ Изключена „Компенсация на замъгляването“ Сравнение на включена/изключена „Компенсация на замъгляването“
  •  
  •  

3. Поддържа функции за серийна комуникация, които позволяват дистанционно управление на операциите за панорамно движение/накланяне и настройване на качеството на изображението

 

  • Портове на MS-500 на задния панел
  •  
  •  

    • Съвместимост със собствения протокол за серийна комуникация на Canon „NU“, който се използва в камери с ултрависока чувствителност и дистанционно управляеми камери на Canon.
    • Съвместимост с протокола “Pelco-D”, предлаган и публикуван от Pelco, Inc. в Съединените щати, който се използва широко за контрол на дистанционно управляеми камери и глави с панорамно движение/накланяне.
    • Използвайте кабел, за да свържете порта за серийна комуникация на устройства като глава с панорамно движение/накланяне, които поддържат тези протоколи, към порта REMOTE на задния панел на MS-500. Чрез предаване на команди камерата, обективът и главата с панорамно движение/накланяне могат да бъдат управлявани дистанционно от управляващото устройство.

  • Примерна конфигурация при използване на камера, монтирана на глава с панорамно движение/накланяне
  •  
  •  

 

Calibration scale

Do you see all degrees clearly? If not, calibrate your monitor.