Messor sp., подсемейство Myrmicinae.
Видът се храни предимно със семена. Правят си специални камери в гнездата, които използват като хамбари през зимата. "Консумацията на тези запаси става по два начина: едрите работнички използват силните си мандибули, за да отворят семенната обвивка и семената се консумират директно. Другият вариант е след като семенната обвивка се разтвори, семената да се стрият от другите работнички, като се примесват със слюнка, и да се получи нещо като "примитивно тесто". Тази субстанция се оставя да се втвърд и се получава така нареченият "мравешки хляб". Предимствата на хляба са, че е по-лесен за "сдъвкване" от ларвите и също така съдържа много от бактериите в слюнката на работничките, което също е полезно за микрофлората на ларвите и на новоимагиниралите работнички. Това прави мравките едни от първите(ако не и първите) животни, които са открили хляба". Информация: Ивайло Георгиев (https://www.facebook.com/groups/634529326598212/user/100028708459239)
Messor sp., подсемейство Myrmicinae.
Видът се храни предимно със семена. Правят си специални камери в гнездата, които използват като хамбари през зимата. "Консумацията на тези запаси става по два начина: едрите работнички използват силните си мандибули, за да отворят семенната обвивка и семената се консумират директно. Другият вариант е след като семенната обвивка се разтвори, семената да се стрият от другите работнички, като се примесват със слюнка, и да се получи нещо като "примитивно тесто". Тази субстанция се оставя да се втвърд и се получава така нареченият "мравешки хляб". Предимствата на хляба са, че е по-лесен за "сдъвкване" от ларвите и също така съдържа много от бактериите в слюнката на работничките, което също е полезно за микрофлората на ларвите и на новоимагиниралите работнички. Това прави мравките едни от първите(ако не и първите) животни, които са открили хляба". Информация: Ивайло Георгиев (https://www.facebook.com/groups/634529326598212/user/100028708459239)