Автор: nyamago
Дата: 16-03-26 01:17
Има, разбира се, връзка - макар да не е винаги осъзната и в голямата си част да не е още изучена. Да се търси директна връзка между вълнови форми и честоти ми се струва малко опростенческо, но сигурно я има и понятието 'хармония' не случайно съществува и в двете сфери.
Бих разширил 'композирането' до всички аспекти на музикалното изкуство, като тон и тембър, ритъм и динамика, музициране и възприемане (слушане)... Също и фотографията до всички визуални изкуства (известни са художници и скулптори, които са и изявени музиканти - или 'обратното': признати велики музиканти са 'тайни' художници).
Понеже И аз(като мнозина тук) имам и двете хобита, не мога да си представя картина (или снимка) без 'саундтрак' - в главата ми, но когато някой го направи като вид мултимедия, звучи ми естествено като единствен начин да се (по)каже това. И в другата посока: свирейки или слушайки музика, винаги 'виждам' образи - предимно абстрактни, но се е случвало и съвсем реалистични и конкретни. Връзката за мен е особено силна в звуозаписа - където не случайно говорим за звукова 'картина'. И очакваме тя да е обемна, триизмерна - също както в двумерните картини и снимки търсим дълбочината: постигана с перспектива (геометрична или въздушна) или с фокус и дефокус на различни планове. В композицията (и на снимки/картини, и на музикални пиеси) говоримсъщо за 'водене':
- на окото на зрителя към важен обект/точка чрез 'водещи линии', композиционни похвати като третини, диагонали, златни сечения и спирали на Фибоначи...
- на въображението на слушателя чрез гласоводенето (от прости мелодии до полифония), чрез динамично и темброво открояване на гласове и инструменти, или чрез композиционно развитие като разказ на 'история'...
- - - - -
А конкретната пиеса (песен) си е отделна тема за обсъждане - само ще кажа 'Браво' за начинанието (от засрамената позиция на отлагащ с години същото намерение) и пожелание за още опити и успехи.
|
|