Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Има ли връзка между фотографското мислене и композирането на музика?
Автор: ffwd   
Дата:   14-03-26 19:22

Преди прекарвах доста време тук и вероятно част от вас ме помнят повече като фотограф. Междувременно бях зает с различни филми, видео проекти, музикални клипове, а в последните месеци се пробуди и нещо от тинейджърските групарски години и започнах отново да композирам и записвам музика. Лудостта стигна дотам, че е налице и първата официално издадена песен, която започнаа като визуална идея. Серия движенчески портрети с различна по структура светлина ме накара да мисля в акорди и слаби времена. Те помагаха на развиващата се песен, тя им помагаше да се сглобят във видео. В аранжимента има инструменти и звуци за почти две песни, но някак успях да ги събера в една: струнен ансамбъл със соло цигулка, виола и чело; малък брас състав (тромпет, валдхорна, тромбон, туба); комплект барабани от DW, Ludwig и Zildjian; бас Sire Marcus Miller U5; акустични китари Fender и Yamaha; електрическа Ibanez AZES40, а UAD PolyMAX изнася на гърба си Juno и Jupiter от поп музиката на 80-те. Под цялата оркестрация има звуков фон от салона на A321neo, който записах на 96 kHz по време на полет. Всичко това обаче щеше да бъде просто шум, ако зад него не стоеше огромно количество музика, която съм слушал през годините и която е оформила някакви критерии за звук и структура. Парчето се казва „Мечти“ и ако ви е любопитно как изглежда резултатът, ето го:

https://www.youtube.com/watch?v=SKkztZLFa_g

https://open.spotify.com/track/7CTNcy5tp9Sp1ovjQZEcLY?si=37cbd99116d74825

Но тъй като сме фотографски форум, има ли други съфорумци, които се занимават с музика и ако да, какви връзки правите между звук и изображение? [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Има ли връзка между фотографското мислене и композирането на музика?
Автор: asahi   
Дата:   15-03-26 10:44

Не, няма връзка. Музикалният слух е наличен на 5 годишна възраст и само може да се развива. Визуалната култура се изгражда по-късно и се учи. Потърси помощ за аранжимента на барабаните.

Автор: ffwd   
Дата:   15-03-26 11:55

Всъщност, и в зрителния, и в слуховия анализ, мозъкът ползва модели за обработка на сигнали, базирани на анализ по честоти (ред на Фурие) и във време. В ухото кохлеята прави FFT, при зрението FFT се случва споделено, както в невронните слоеве под ретината, така и в първичната зрителна кора отзад в мозъка. И двете когнитивни дейности се свеждат до разпознаване на предварително обучени шаблонни структури по честота и време, подобно на фигурките в Тетрис. Улика, че това е така, е наличието на всички тези звуково-зрителни феномени, като синестезия, McGurk effect (четенето по устни) и т.н. А за барабаните - искам да задобрея и приемам конкретни съвети.

Автор: asahi   
Дата:   15-03-26 12:57

"Автор: ffwd
Дата: 15-03-26 11:55
...
А за барабаните - искам да задобрея и приемам конкретни съвети."

Чудесно! Съветът е решение за момента. Трайното решение се достига по друг начин. Обърни се към професионалисти. Аз съм напреднал слушател с музикален слух.

Автор: estate   
Дата:   15-03-26 15:24

Не намирам връзка между двете освен изразяването на вътрешната артистичност на човека чрез музика или фотография .
Мелодията не е лоша ,не ми допада прехода към припева иначе много ми хареса солото.Това от човек който слуша всичко от дет метъл до ритъм енд блус и може да бъде видян на концерт на Белослава и Machine Head....по рзлично време разбира се .....Иначе успех с начинанието.

Автор: nyamago   
Дата:   16-03-26 01:17

Има, разбира се, връзка - макар да не е винаги осъзната и в голямата си част да не е още изучена. Да се търси директна връзка между вълнови форми и честоти ми се струва малко опростенческо, но сигурно я има и понятието 'хармония' не случайно съществува и в двете сфери.
Бих разширил 'композирането' до всички аспекти на музикалното изкуство, като тон и тембър, ритъм и динамика, музициране и възприемане (слушане)... Също и фотографията до всички визуални изкуства (известни са художници и скулптори, които са и изявени музиканти - или 'обратното': признати велики музиканти са 'тайни' художници).

Понеже И аз(като мнозина тук) имам и двете хобита, не мога да си представя картина (или снимка) без 'саундтрак' - в главата ми, но когато някой го направи като вид мултимедия, звучи ми естествено като единствен начин да се (по)каже това. И в другата посока: свирейки или слушайки музика, винаги 'виждам' образи - предимно абстрактни, но се е случвало и съвсем реалистични и конкретни. Връзката за мен е особено силна в звуозаписа - където не случайно говорим за звукова 'картина'. И очакваме тя да е обемна, триизмерна - също както в двумерните картини и снимки търсим дълбочината: постигана с перспектива (геометрична или въздушна) или с фокус и дефокус на различни планове. В композицията (и на снимки/картини, и на музикални пиеси) говоримсъщо за 'водене':
- на окото на зрителя към важен обект/точка чрез 'водещи линии', композиционни похвати като третини, диагонали, златни сечения и спирали на Фибоначи...
- на въображението на слушателя чрез гласоводенето (от прости мелодии до полифония), чрез динамично и темброво открояване на гласове и инструменти, или чрез композиционно развитие като разказ на 'история'...
- - - - -
А конкретната пиеса (песен) си е отделна тема за обсъждане - само ще кажа 'Браво' [smilie24] за начинанието (от засрамената позиция на отлагащ с години същото намерение) и пожелание за още опити и успехи.

Автор: vgramatikov   
Дата:   16-03-26 01:59

Всеки вид изкуство има връзка с друг вид изкуство. Специално за композирането обаче би било малко пресилено да се каже, че е пряко свързано, тъй като двете неща са доста различни. Аз например съм бил танцьор, което естествено е свързано със слушането на музика. Освен това се занимавам любителски с фотография и видеография.

Ти по-скоро говориш за т.нар. „мислене в картини“. Това е определен тип интелигентност, с която не всеки разполага. На мен лично много ми помага да реализирам идеи. Лесно ми е да си представям фотографии и да аранжирам интериори и дори как да се обличам.

Когато правя някакви малки видео проекти, музиката е съществена част от това как искам да изглежда самото видео и монтажът. Тоест лесно си представям визуално и емоционално нещата още преди да ги направя.

Танците и музикалната култура също помагат сами по себе си. Те развиват чувство за ритъм, емоция, пространствено мислене и креативност. Така че всъщност всичко е свързано помежду си.

Но да теглиш пряка зависимост м/у фотография и композиране е малко несериозно. По-скоро визуалните идеи са ти дали идея за музика в което няма нищо лошо. Обикновено или музиката е първа, когато се прави музикален фото/видео материал или фотографията/видеографията е първа след като се търси подходяща музика за видеото. Така че няма нищо странно че едното нещо те е накарало да мислиш за другото.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »