Автор: Vinsent
Дата: 25-01-22 14:09
Автор: dekov
Дата: 25-01-22 11:21
Коментирам не копирането,(аз също съм копирал и по соц-процесите на фОМА,фОРТЕ и фОТОН, а така също по EP2 и RA4), а саморъчно приготвяне на разтворите за цветна фотография.
Правех го, Деков. Имах близък в химическа лаборатория, който ме снабдяваше със съставките. Имаше и някакви специални, нямам спомен откъде ги взимах, много време мина оттогава, някъде към 40 години.
В мазето преди време ми се мерна устройството за цветни проби, ако го намеря, ще го покажа тук.
Още имам комплекта субтрактивни филтри на ОРВО, ползвах ги, но си направих устройство на въртящ се диск с трите адитивни филтъра, купих ги от ОРВО, ГДР. Устройството автоматично въртеше диска с трите избрани времена. Май и то е някъде в мазето. Обикновено, с проби на един-два кадъра се намираше цветния баланс за целия филм, после нататък автоматично. Трябваше да се пести време, устройстовото помагаше. Часовника с клавишно набиране на времената някъде се загуби във времето.
Все още имам таблиците на ОРВО за съответствие на черно бялата гама към цветната. Новите филми на Кодак и Илфорд не им съотвестват. Не знам кое е правилното. Някой ден, не знам дали е необходимо, но ще споделя тук теста на тези таблици с новите цветни филми.
Това са спомени отпреди почти половин век. Само тук може някой да ги оцени.
Поздрави
Публикацията е редактирана (25-01-22 14:38)
|
|