Автор: Ivodam
Дата: 06-01-22 16:56
Автор: avo
Дата: 31-12-21 15:57
От скоро се уча да снимам птици и животни, доста по-различно е като техника на снимане, на откриване на кадрите и т.н. Дали някой може да сподели струва ли си разходката до Сребърна / от София /, като целата е да се снимат птици преди всичко, покрай тях и някой пейзаж, ако е красиво. Зимата има ли резон да се ходи или трябва да изчакам пролетта, и реално има ли наистина живот там, като се води резерват, или шансът да се уцели някое фотогенично пиле е колкото на много други места? И може ли свободно да се обикаля около езерото, или има ограничения?
Здравей аво,
Аз се занимавах с такова хоби активно допреди десетина години - снимане на птици. Може да видиш снимки в профила ми. Наистина много интересно занимание, но и много взискателно. Изисква и време и средства. Техниката, с която снимах, се движеше около 20 - 25 хил лв., отделно разходите за пътуване, хотели и т.н. Разбира се, могат да станат прекрасни кадри и с много по-евтина техника, само дадените пари нищо не гарантират. Когато аз реших да се занимавам с това нещо, 2006-2007 година посещавах в продължение на една учебна година един курс по орнитология в Биологическия факултет. Отделно непрекъснато търсех информация за интересни местообитания, почти всяка събота и неделя обикалях страната и Северна Гърция. За да станат нещата е добре да имаш на разположение поне два дена, първия ден да направиш разузнаване - да огледаш на избраното място къде какво се случва и къде е добре да се укриеш. На втория ден ставаш рано, по тъмно - през лятото около 4 ч., през зимата - около 6 ч., за да отидеш и да се укриеш добре на мястото, откъдето искаш да снимаш. Добре е да имаш камуфлажно наметало за целта. Има ги по ловно-рибарските магазини. Специално за Сребърна моят опит е негативен - ходих там веднъж, разгледах музея, имаше помня една пътечка, която малко нещо обикаля около езерото, но от нея не се вижда нищо интересно. Може би нямах успех, защото не познавах никого там, може да има някаква организация от местни хора, които да те заведат, включително с лодка, до добро място. Някой беше писал по-горе да му се обадиш - виж за какво става въпрос. Около Керкини винаги има нещо за гледане и снимане, ма не знам сега как е с минаването на границата. Наистина е прекрасно хоби иначе, прекарал съм покрай него повече време сред природата отколкото иначе за целия ми живот събрано на едно. Виждал съм любопитни неща, например как една малка бяла чапла хвана едно огромно водно конче, колкото мъжка педя голямо - има го в профила ми. Може би най-трудната снимка - скален орел, много капризно нещо. И т.н.
Ако имаш на разположение свободно време, дерзай, желая ти успех! :)
|
|