Автор: Shreek
Дата: 26-06-20 17:55
Има ли тук ентусиасти, които си правят снимките сами, както това се правеше преди 30-35 години?
ФОХАР е ликвидирано отдавна, предполагам. Българско производство на фотохартия не можах да открия.
Признавам си, че в момента съм малко далече от фотографията, но това е краста, която не умира. Не съм в България, но в България все още си пазя увеличителя, комплект малки ванички, щипки, имах гланцова преса, но нея я бракувах поради липса на място за съхранение.
Корексдозата ми пострада някога покрай сръчни детски ръчички. Бакелитът е крехък материал, а лентите за нея и идея си нямам къде са.
Загледах сайтовете на Фотопавилион и Фотосинтезис, но това, което някога наричакме корекс доза така и не открих. Видях нещо, наречено "Макара, предназначена за използване с резервоарите на Paterson Super System 4", което ми прилича на безлентова макара за корекс доза, но останалата част не я откривам.
Ако някой все още се занимава с вадене на снимки на хартия, в "тъмната стаичка", моля да ми напише осъвременените имена на изолзваните някога инструменти.
Не казвам, че непременно ще се захвана пак, но един ден, когато се прибера в България, вероятността тази краста, сам да си правя снимките, отново да ме прихване е доста голяма.
А дотогава ще карам на телефона, и на един Nikon D5100, освен ако не се случи да го сменя с друг фотоапарат.
Ще ми бъде приятно да прочета, ако все още има хора, които искат сами да си промият филма и сами да си извадят снимките.
|
|