Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 
 електрически коли
Автор: ipolit   
Дата:   06-01-20 11:37

Напоследък каквото и да отворя, отвсякъде ме облъчват колко са добри електрическите коли, как ще преборят замърсяването в града и въобще как ще променят живота към по-хубаво.
Предполагам, че има известна доза истина в това, обаче нещо ме гложди отвътре.
Търся из интернет кой се опитва да ги наложи над колите с ДВГ, кой иска да прецака петролния бизнес и не мога да намеря нищо по въпроса. Само статии, прокламиращи колко е хубаво да имаш електрическа кола.
Та ако може да ме светнете каква е далаверата и ако може без цитати на Грета, щото и нея не знам кой я пробутва.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: lamerko   
Дата:   06-01-20 11:58

Наскоро си взех нов автомобил. Дизел, напук на Грета.

Иначе - не се сещам от кой концерн (май от Мазда) - според тях към момента технологиите за електромобили правят сериозно по-голям отпечатък от колкото конвенционалните. Може би все още не е дошло времето за пълна промяна...

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Faces" от Paulina Kadreeva - 1 коментара
"Фотосесия на лъвицата от Зоопарк - Ловеч" от Емил Христов - 0 коментара
 Re: електрически коли
Автор: ipolit   
Дата:   06-01-20 12:07

На Мазда теорията е, че не трябва да се правят електрически коли за големи пробези заради по-големите акумулатори. Иначе и те подкрепят (ама то някой смее ли да не подкрепи) развитието на тази технология.
Ясно е, че хората ще се изръсят много пари като им промият мозъците. За тези като нас дето и да искат не могат да се изръсят по 60-70 К се опитват да наложат модела на споделеното ползване като тротинетките.
Китай е най-сериозният производител на акумулатори според някои теории. Ама защо ЕС и Щатите ще налагат технология, която зависи от китайските батерии и ще прецакват арабите?
Такива работи не са ми ясни.
А иначе за екологията на всички им е през оная работа. Просто не разбирам кой ще спечели.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: oswald   
Дата:   06-01-20 12:10

Мдаа... Защо всички говорят, че електромобилите са екологични и икономични?. А докато се произведат?!?

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: wlad   
Дата:   06-01-20 12:15

Много се надявам още през тази година да се въведат зоните и всички кюнци да отидат за желязо, където им е мястото.
Нямате си представа колко ми е писнало от ганчовци с фуфлещи варели с изтръгнати фап-ове, егр-и и катализатори, тровещи всичко живо след себе си.
Пука и на Грета, в нейната държава нивата на замърсяване са 10 под нормата, а тук са 20 над.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: lamerko   
Дата:   06-01-20 12:25

ipolit: какво общо имат китайските батерии? Тесла, откъдето всъщност дадоха мощен тласък на сектора, построиха мега завод за батерии. Германия и в частност ЕС, също ще строят мега завод за подобни. Корейците също имат някакво звено - всеки се оправя както може. Тук е мястото да се спомене, че Китай всъщност е най-напред в усвояването на тези хехнологии - в момента върви страхотна програма за подменянето на публичния транспорт с слектрически аналози. Само в един техен град в момента се движат повече влвктрически автобуси, отколкото в целия останал свят. Колкото до замърсяването - има един друг фактор - екетромобилите замърсяват по-малко градската среда, доакто производството им е изнесено в слабо населени райони. А защо замърсяват - най-големия източник на микточастици са автомобилните гуми.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: alext   
Дата:   06-01-20 12:41

Ама защо ЕС и Щатите ще налагат технология, която зависи от китайските батерии и ще прецакват арабите?
Такива работи не са ми ясни.
А иначе за екологията на всички им е през оная работа. Просто не разбирам кой ще спечели.


Защо трябва някой да прецаква някого?!

Всеки си печели, ако се нагоди към променящия се пазар, както е било и досега. Просто пазара ще се раздели още повече и електрическите ще преобладават в градовете, където нормите за качество на въздуха стават все по- строги и с право. И както се каза по- горе, замърсяването ще се измести на местата, които произвеждат.

А пък арабите не ги мисли..Дизел, бензин и производните им или хибридни технологии ще си останат предпочитания начин за дълги разстояния, тежкотоварен транспорт, самолети и т.н

Друг е въпросът, ако се насити един БГ град с електрически коли , дали инфраструктурата би поддържала зареждането им. В бг едва ли.

Интересно е развитието и на батериите, които ще заменят литиево йонните и според новите разработки ще променят света в следващите 5-10 години. Зареждане за няколко минути, използване с месеци в мобилните устройства. А за автомобили най- вероятно над 1000км пробег.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: ipolit   
Дата:   06-01-20 12:53

lamerko,
погледни това - https://ec.europa.eu/transport/sites/transport/files/3rd-mobility-pack/swd20180245.pdf

Вижда се от къде се копаят суровините за батериите и основно е от Китай.

Явно ще си остане загадка това, което ме вълнува.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Rusinov   
Дата:   06-01-20 12:57

Дизеловите автомобили са прекрасно превозно средство, с изключително ниски нива на емисии. Разбира се, говоря за по-новите дизели, покриващи Евро 5 и нагоре, с работещи катализатори, DPF и пр. Т.е. проблемът не е дали ще забранят или разрешат даден тип двигател. Въпросът е до кога регистрацията и ежегодните технически прегледи на 20 годишни дизели с отрязани катализатори, счупени турбини и пр., които пушат, сякаш горят гуми, ще се случва безпроблемно. Кога, аджеба, "органите" ще се хванат сериозно да преследват подобни шофьори. Всеки ден по кръстовищата срещаме БМВ-та, голфове и пр. на по 20 години, "барнати", чипосани... пушат, бучат, трещят.... а полицая си стои отстрани и си пие кафенцето. Тая кола по тоя начин минава и през КАТ и през пунктовете за технически прегледи, където всичко е фиктивно. Та затова сме над нормите. Не заради дизеловите автомобили, а заради старите, неизправни и тунинговани кочини. Знаете ли какво ще ви се случи в Германия, ако си купите чисто нов автомобил, от магазина, покриващ всички изисквания, ама вземете и му сложите спортни пружини, без това да фигурира в официалната документация на производитела? Ще ви спрат, ще ви проверят, ще огледат отвсякъде, ще ви кажат, че автомобила има незаконни промени по окачването, ще ви друснат 1000 евра и ще ви вземат колата.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: ipolit   
Дата:   06-01-20 13:02

Rusinov, нали знаеш че не България тика елекрическите коли напред, а Германия, дето дизелите им са Евро 6 и минават преглед както трябва.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   06-01-20 13:09

Ами, дори и да е от Китай, какво лошо има?

Не е ли по-добре суровините за един толкова стратегически отрасъл за целия свят, като автомобилния транспорт, да идват от стабилна и сигурна държава и икономика, а не от раздирани от военни конфликти региони?

А и технологията за производство на батерии може да се промени и със сигурност ще продължи да се развива.

И както вече някой каза, още доста време петролните продукти ще продължат да се ползват в доста отрасли на икономиката, включително и като горива за самолети, кораби, тежкотоварни машини и прочие.

Просто светът търси и намира алтернатива. Оттук крачката към автомобили, задвижвани от слънчевата енергия, е доста по-малка вече.

Според мен акцентът не е толкова дали тази нова технология замърсява по-малко, макар да се представя за това - а да се намери алтернатива на петролните горива и светът да се еманципира от зависимостта към петрола, съответно държавите, които го произвеждат.

Природният газ е друга бира. [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: ipolit   
Дата:   06-01-20 13:16

Slivenski написа:

> Ами, дори и да е от Китай, какво
> лошо има?
>
> Не е ли по-добре суровините за един
> толкова стратегически отрасъл за
> целия свят, като автомобилния
> транспорт, да идват от стабилна и
> сигурна държава и икономика, а не
> от раздирани от военни конфликти
> региони?
>

E това наистина ли го вярваш? Че Щатите ще бутат технология, която зависи точно от стабилна и сигурна икономика като китайската???

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   06-01-20 13:18

Ако аз съм Щатите - по-добре китайската, отколкото иранската, либийската и венецуелската.

[smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: vladis   
Дата:   06-01-20 13:38

Причината е доста проста - петролът привършва. Не точно днес, но не повече от няколко десетилетия.
Нали не мислите, че от любов към демокрацията САЩ напират в момента към Иран. Завзеха петролните полета на Ирак и Сирия, но мощната им икономика си иска своето.
Арабите също са наясно, че "златото" им е до време и започнаха да се преориентират към туристическия бизнес и "оазиси за богаташи" с разните му палми, ветрила и т.н.
Норламно е да се развива алтернативна технология - сега ясно, че е в началото, но имат достатъчно време за развитие.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: alext   
Дата:   06-01-20 13:43

E това наистина ли го вярваш? Че Щатите ще бутат технология, която зависи точно от стабилна и сигурна икономика като китайската???
още от десетилетия се произвежда в Китай и се местят индустрии там. Евтината работна ръка е една от причините. Елън Мъск, че сега реши да отваря завода там, е най- логичното нещо- те са най- големият пазар на автомобили в света. Ауди, Мерцедес БМВ там са им най- големите продажби също. Епъл също произваждат и сглобяват там.

Изобщо защо говориш все от името на САЩ, САЩ нямат контрол над нищо и те не бутат нищо наникъде. Корпорациите на територията на САЩ са друг въпрос и те диктуват разни неща(пример когато епъл отказаха да декриптират iphone на един от осъдените за някаква стрелба, за разследване по искане на правителството).

Това, че Тръмп прокарва фалшив протекционизъм, като уж отворил места и безрботицата е ниска не променя факта, че за една и съща работа в Китай работника ще му се плати в пъти по- малко и чистата печалба ще е повече.Публикацията е редактирана (06-01-20 13:49)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Божидар58   
Дата:   06-01-20 13:59

Не колите, а печките на твърдо гориво съсипват въздуха през зимата. В нашия град след 19ч понякога въобще не се диша от гъстия дим, който се стеле от комините. Понякога е такъв смог, че ако стоиш няколко минути навън дрехите ти замирисват все едно си коминочистач. Ама я им кажи нещо на тези, които горят боклуци в печките си...Ще изреват на умряло.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: lamerko   
Дата:   06-01-20 14:00

Автор: ipolit
Дата: 06-01-20 13:02

Rusinov, нали знаеш че не България тика елекрическите коли напред, а Германия, дето дизелите им са Евро 6 и минават преглед както трябва.


A, недей толкова елементарно. Германия бяха най-големия двигател на дизеловите автомобили - реално те ги боготворяха. Докато не ги удари мега скандала с фалшивите данни от софтуера. В опит да размият малко нещата, излязоха в другата крайност. Но не защото е по-добре...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: jingov   
Дата:   06-01-20 14:19

За мен битката ще бъде между Мъск&сие и водородните разработки/Мирай/


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: ipolit   
Дата:   06-01-20 14:34

Мислех да си купувам кола, ама ако ми забранят да я карам след 3-4 години щото тука първи искат да се синхронизират, какво да я правя?
Май ще продължа да си карам таралясници (на газ, щото съм еко ориентиран).

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: lamerko   
Дата:   06-01-20 14:36

Не се вживявай. Ще забранят стари дизели с евро3 и надолу - никой няма да бута евро6, каквито са сегашните.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   06-01-20 15:05

Предвид, че все още се произвеждат дизелови и бензинови автомобили, едва ли в следващите 10 години най-малко те ще бъдат забранени. Виж, увеличаване на данъците, допълнителни такси и такива неща за старите коли - по може.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: CDman   
Дата:   06-01-20 15:15

Най-екологичните превозни средства са тези с жива тяга [smile] ама що никой от тия дето рвеват за приридата не ги произвежда [smilie11] не знам [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   06-01-20 16:21

[smilie5] Надявайте се да станат електрото повече от ДВГ.Няма никаква инфраструктора за масово зареждане на трамвайчетата.В някои градове даже и няма да има възможност за станции с по три четири поста.Щяли да измислят други батерии с по дълъг живот.Да ама на каква цена.Дали ще е по джоба на средната класа.Като ги качат два три пъти на колесара заради липса на ток скоро ще охладнеят мераците на любителите на новата технология[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: ipolit   
Дата:   06-01-20 16:31

Доста хора в развитите държави точно това ги спира - около 70 процента от колите се паркират по улиците и нямат механизъм да си ги зареждат нощно време. Факт е, че са им измили мозъците и са готови да купуват 3 пъти по-скъпи коли, нищо че не могат да ги ползват.
Но това пак е изместване от въпроса.
Като вземат решение, хората ще трябва да се съобразят.
ЕС казва, че след 2035 не трябва да се движат коли с ДВГ в съюза. Някои страни са готови да приемат 2030. В Норвегия вероятно ще е 2025, те вече са 45 проценат на коли на ток.
България, Румъния, Литва и забравих още кой се обявяват против, но това "против" е популистко. Като им кажат 2025, нашите ще подпишат веднага.
Петрол има, оказва се, че е много повече отколкото са мислили.
И аз продължавам да не разбирам защо са избрали най-тъпата технология, вместо да мислят за водородни клетки, оптимизация на ДВГ (за каквато има много мегдан) и нещо друго, за което не знаем. Иначе няма проблем токът да се прави от кюмюр.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   06-01-20 16:39

Водородната клетка е същия зор с инфраструктората и сигурноста на конструкцията.За оптимизацията на ДВГ колко да има мегдан.Все си мисля че с хибрида ще постигнат най балансираното за екологията и използането на колата без съобразяване с това имаш ли ток можеш ли веднага да тръгнеш на някъде и ще стигнеш ли до целта

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-01-20 16:44

Аз от скоро имам една "електрическа с удължен пробег" ... Т.е. плъгин хибрид, зареждам я в контакта и издържа 70-80км, достатъчно за градско. Ако свърши, се включва генератор, който подава ток към електродвигателите, но за градско не се налага... а и в Била, Кауфланд, моловете, в центъра има безплатни зареждачки. Колата е модел 2010, произведена 2012г, на 147 000км, с йоннолитиева батерия с водно охлаждане. 150 коня на ток, с 370нм въртящ момент от самото начало. Генератор - двигател 1.4 , 85 коня. Всички възможни екстри + 8 аирбега, кожа, подгрев, гласови команди, камери и т.н. Без скоростна кутия..Безплатни зони за паркиране.. За сега няма признаци на деградация на батерията, дава стойности като нова.
Кеф е, определено:)
За последните 2000км , средният разход е 1.2/100


https://www.megahjul.no/sites/default/files/konfigurator/car_pictures/Opel/Ampera/axe-black_black_no
Публикацията е редактирана (06-01-20 16:46)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   06-01-20 16:46

Петрол може да има, но на всички им писна от несигурността - при добива, при доставките, при цените, при политическата нестабилност в регионите, богати на петрол...

За още 10-15 години технологията при електрическите автомобили доста ще напредне и поевтинее. И сега има батерии, които се зареждат за 15 минути. Точно вчера гледах едно Ауди по AMC - зареди буквално за минути. Ще се наложат някакви промени в начина ни на живот, свързани с това, да... Но това е положението.

[smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-01-20 16:47

Скоро графенови батерии и чао на петрола....

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: nyamago   
Дата:   06-01-20 16:50

Ето така се прави !

https://youtu.be/kFrqIrCYOlM


[smilie5] [beer] [smilie6]Публикацията е редактирана (06-01-20 16:51)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   06-01-20 16:53

Ако целта е да се карат в града постигнали са я.Въпроса е да не се опитват да ни го втъкнат с една електричка за града и една с ДВГ за дълъг път. Тогава става интересно[smilie5] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: ipolit   
Дата:   06-01-20 17:00

На един колега брат му си взе Рено Зои. Хвали ми се че ходел по два пъти седмично на кафе от Ловеч във Варна. Скоростта фиксирана на 70 км/ч, почивка на Кауфлан в Търново, Търговище и Шумен. Около 12 часа му отнема пътя. 65 бона колата.
Хибридите изглеждат добре, но и там цената е висока.
Най-достъпното е Хюндай Кона - 50 хилки, а си е i20 с по-дизайнерска коруба. И разход на гориво 4 на 100 или повече.
Вероятно и мен ще ме облъчат, ама още не разбирам.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-01-20 17:01

Ами моята е точно две в едно...За градското изцяло на ток. За извънградското , което си е на бензин - 5.5/100, е хитро че като спускаш по наклон ти се пълни резервоара ( батерията) и сваля още разхода[smilie18]
Но съм я взел секънд хенд и на други пари:))Публикацията е редактирана (06-01-20 17:02)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   06-01-20 17:05

Ами, това Ауди, което гледах вчера, забравих му модела, с едно зареждане минава 900 км.

Повече от това за града, извън града, в планината... здраве му кажи.

Освен това, на качване харчи, но на слизане само зарежда.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-01-20 17:10

Това е ценното, аз на едно слизане от Боровец до София заредих за още 50км ток:) При всяко натискане на спирачки също. Гориво няма как да заредиш така.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: philip   
Дата:   06-01-20 17:14

ipolit: "Търся из интернет кой се опитва да ги наложи..."

Отговорът е простичък: химическите гиганти, дето произвеждат батерии, хапчета и пр.[smilie3]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: CDman   
Дата:   06-01-20 17:14

Всяко нещо за което се говори само положително ме съмнява. Може би ми е останал БЪГ от лекциите за РСО (Развититото Социалистическо Общество).[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kokotoo   
Дата:   06-01-20 17:18

ми старата ми "печка" корола 96г. си я карах на олиуце и никакви вредни емисии, че и като минавах преглед човечеца си скубеше косите що не му отчита уреда [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   06-01-20 17:18

А това че може да останеш без ток, няма да е проблем.
Предполагам, че ще се продават някакви мини батерии, които да можеш да включиш и да изминеш 5-10-15 км, до най-близката станция за зареждане, и всеки ще има такава в колата си.

Това е бъдещето. Примирете се! [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-01-20 17:28

Сливенски, БМВ и3 има малък 600куб, 34кс генератор. Ако не ти стигнат 300-те км на ток, имаш 9 литров резервоар и малко двигателче, с което можеш да караш с около 110 без проблем още около 200км.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   06-01-20 17:29

boni Това е хибрид така ли.И за хибридите важи ли безплатна синя зона.И ако няма ДВГ кой завърта генератора


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-01-20 17:39

Agop4o, води се електрическа с удължен пробег, защото бензиновия двигател не предава движение към колелата, а захранва генератор.Затова има безплатни зони. 80км на ток за града . Когато свърши тока, единият електромотор става генератор, захранва се от двигателя ( както казах 1.4 )
Разработката е на GM от 2008 г, производството от края на 2009 в Шевролет Волт и малко бройки за Европа като Опел Ампера, но всички се правят в Детройт.
Батерията е на LG и има редица системи за защита от пълно разреждане, от презаряд, има течно охлаждане и т.н.
Има хора с по 400 000 и нагоре пробег, които не регистрират деградация на батерията за сега.
Има две поколения, моята е първо с макс високо ниво на оборудване.
Разходът, последните 2000км

https://bonibonev.com/uploadfiles/albums/PDPD5c10396031886/139160.jpg
Публикацията е редактирана (06-01-20 17:40)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   06-01-20 18:11

Ясно.А извън града колко пробег ще измине

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-01-20 18:29

Ами извън града имаш 80км на ток и 35 литра бензинов резервоар по 5.5/100 ако е само на бензин:) Колкото искаш ще си изминеш - зареждаш ток, бензин и т.н.
Холандците ги обичат много, слагат им и газ:))) Моторът е прост , но работи като генератор, не можеш да го форсираш с педала, той решава кога да си вдигне оборотите ако му трябва ток. Ако спускаш и заредиш батерията минава на ток, после пак на бензин и т.н.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   06-01-20 18:37

Аз мисля че първообраза на хибрида е Тойота.От там нататък всяка фирма прави някакви разработки в основата на които са съвместната работа на ток и ДВГ.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-01-20 18:45

Тази специално е доста по-различна от Хибрида на Тойота.
Иначе ти мислиш, че е Тойота, но всъщност е Порше от 1900г
И след него има други
https://en.wikipedia.org/wiki/Lohner-Porsche

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   06-01-20 19:53

boni:
"Тази специално е доста по-различна от Хибрида на Тойота."

Опелчето е супер! Отличен избор! ДВГ в този опел работи в оптимален и щадящ природата режим, защото само зарежда.

При Ярисчето хибрид на жена ми няма възможност за външно зареждане (не е плъгин), по-нисък клас е откъм екологичност и с много малък ел. пробег, но достатъчно дълъг за електрически маневри в дворове и гаражи (което се оказва опасно за котките в двора, защото движението е безшумно).

За мен най-голямото предимство на хибридите, освен зареждането на батерията при спускане и задействане на спирачките (режим на рекуперация на енергията), е чистотата и тишината при спиране и потегляне на кръстовище (Stop & Go е функция и на други автомобили с допълнителна батерия, меки хибриди и т.н.). Вместо спиране, работа на ДВГ на празен ход и потегляне с "мръсна газ", системата автоматично спира ДВГ и на зелен сигнал автомобилът потегля с помощта на електромотора, без никакъв пушек и с минимален шум.

На магистрала е почти като обикновен ДВГ автомобил. Кефи не толкова икономията на гориво, колкото мисълта, че замърсяваш и шумиш по-малко в града.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   06-01-20 20:48

vladis написа:

> Причината е доста проста -
> петролът привършва. Не точно днес,
> но не повече от няколко
> десетилетия.
> Нали не мислите, че от любов към
> демокрацията САЩ напират в
> момента към Иран. Завзеха
> петролните полета на Ирак и Сирия,
> но мощната им икономика си иска
> своето.
> Арабите също са наясно, че
> "златото" им е до време и започнаха
> да се преориентират към
> туристическия бизнес и "оазиси за
> богаташи" с разните му палми,
> ветрила и т.н.
> Норламно е да се развива
> алтернативна технология - сега
> ясно, че е в началото, но имат
> достатъчно време за развитие.

През годините много съм слушал как петрола привършва, още през 90-те години четях дитирамби как петрола ще свърши през 2020-2030 година(по-точно че тогава цената му ще надхвърли разумните граници от 200$ на барел), и нищо от това не се случи...напротив петрол има в излишък.
Чел съм също как през 2020 година Лондон и Ню Йорк ще са под вода заради топенето на ледниците, но уви и това се оказа фейк нюз...
САЩ със шистовата технология са производител номер 1 на петрол в света...като пишете нещо е хубаво първо да се информирате малко...
https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=37053

От това печелим всички разбира се, и отдавна отминаха времената на петрол над 100$ на барел...


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: philip   
Дата:   06-01-20 21:10

kjey, нещо за четене:

https://mahb.stanford.edu/library-item/fossil-fuels-run/

https://www.eia.gov/tools/faqs/faq.php?id=38&t=6Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: rexpitbul   
Дата:   06-01-20 21:16

Странно, ограничиха мощноста на някой електроуреди и прахосмукачки от екологична гледна точка, има ден на земята, в който гасим лампите , а пък електро автомобилите били екологични.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   06-01-20 21:23

написа:

> Скоро графенови батерии и чао на
> петрола....
Мнооого сме далече от чао на петрола...това в момента е почти най-евтиния енергиен източник в света, а да се развива на този свят му трябва евтина енергия.Да въглищата са по-евтин и затова Китай и особенно Индия нямат никакво намерение да намаляват въглищните си централи, напротив строят нови като луди.
А тежкотоварния транспорт с какво ще се движи, а корабите, самолетите...?
Но нека си представим че в София има 500 000 електрически автомобила.Студен зимен ден, хората се прибират по домовете си и освен климатици, фурни, котлони и плазми включват и електрическия си автомобил за зареждане...и електричеството спира.Ама защо така?Ами защото няма достатъчно мощности да подсигурят този товар.Ами да увеличим мощностите, ами добре ама трябва да е нещо което бързо може да се включи в енергийната система, и какво ще е това?Соларни паркове - не то в 19:00 няма слънце, вятърни турбини - добре но там работата е тука има тука нема(дали има вятър или няма).Значи пак ще опрем до въглищни, газови и други бързо включващи се Енергийната система източници...
Изобщо балансирането на енергийната система на една държава е много сложно занятие и в него не можеш да разчиташ на възобновяеми източници към този момент...
Много много да ви пиша за балансирането на енергийни системи, защото си имам доста голямо понятие за какво става въпрос, но и без това стана много дълго..[smile]
п.с Енергийния товар на РБ в момента...http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/bfi1578338242k.PNGОтговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   06-01-20 21:30

написа:

> kjey, нещо за четене:
>
> https://mahb.stanford.edu/library-item/fossil-fuels-run/

> https://www.eia.gov/tools/faqs/faq.php?id=38&t=6

>

Както споменах в поста си тези неща съм ги чел в 1982/1990г...ама някакси не се случиха...нищо не ми говори че ще се случат в близко бъдеще, имайте това в предвид...[smilie3]
Същата е логиката и в глобалното затопляне...гледай кой има полза от раздухването на това като някакъв проблем, защото онова болно момиче Грета е просто инструмент на едни хора дето се канят да изкарат много трилиони на наш гръб...[smilie23]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: philip   
Дата:   06-01-20 21:35

За глобалното затопляне съм съгласен, не е доказано, че ние сме виновни! Абе коя е таз Грета дето я споменавате тука?


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   06-01-20 21:41

То няма и как да се докаже, защото сме прекалено незначителни със смешната ни икономическа дейност на тази планета...И нека си спомним че по времето на викингите Гренландия е била ЗЕЛЕН ОСТРОВ, и викингите са си строели корабите там, а тогава е нямало фосилни горива и каквато и да е икономическа дейност...Примери такива има много...
А Грета ще ни струва на нас(на българите само) до 2030г около 2 милиарда евро...[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   06-01-20 21:43

Но нека си представим че в София има 500 000 електрически автомобила.Студен зимен ден, хората се прибират по домовете си и освен климатици, фурни, котлони и плазми включват и електрическия си автомобил за зареждане...и електричеството спира.

Е, тва не са калорифери, че всички да ги включат едновременно в студен зимен ден. [smilie18]

Нали затова стана дума, че с едно зареждане се минават 500-1000 км.

Те и сега 500 000 коли ако се наредят едновременно по бензиностанциите, ще стане война. [smilie5]

[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   06-01-20 21:49

ipolit написа:


> И аз продължавам да не разбирам
> защо са избрали най-тъпата
> технология, вместо да мислят за
> водородни клетки, оптимизация на
> ДВГ (за каквато има много мегдан) и
> нещо друго, за което не знаем.
> Иначе няма проблем токът да се
> прави от кюмюр.

Напълно подкрепям, направо отказаха големите автопроизводители да оптимизират ДВГ, само МАЗДА останаха като последните мохикани в тази посока...и точно така тока за електричките трябва да се замислим от какво ще се прави, както и какво ще правим с остарелите батерии...ние още не знаем какво да правим с износените батерии от 1.5в, и с батериите на мобилните устройства.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   06-01-20 21:53

ние още не знаем какво да правим с износените батерии от 1.5в, и с батериите на мобилните устройства.
--------------------------------------------------------

Напротив, знаем. Предаваме ги на определени места за рециклиране. [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: lamerko   
Дата:   06-01-20 21:54

И... кой рециклира батерии в България? За един прознат питам...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-01-20 21:55

Да бе, хората ще зареждат вечер нали... По света хората зареждат масово като са на работа. На едни ей такива паркинги пред офисите си. Особено с все по-ниските цени на панелите и все по-високата ефективност.https://5.imimg.com/data5/BX/QC/WC/SELLER-463546/solar-car-charging-station-500x500.jpg
https://5.imimg.com/data5/BX/QC/WC/SELLER-463546/solar-car-charging-station-500x500.jpg

https://www.ucsusa.org/sites/default/files/styles/large/public/images/Baka-charging-station_cropped-...


Да не говорим за новите проекти за безжично зареждане в движение, които се разработват...


https://elk.adalidda.com/2017/05/RENAULT3-800px.jpg
https://www.rtoz.org/wp-content/uploads/2015/08/UK-electric-vehicle-recharge.jpgИ последно... До една година вече ще има мобилни телефони с графенови батерии. Проблемите със съхранение, суровина и рециклиране ще бъдат решени.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   06-01-20 21:55

написа:

> Нали затова стана дума, че с едно
> зареждане се минават 500-1000 км.
>
> Те и сега 500 000 коли ако се наредят
> едновременно по бензиностанциите,
> ще стане война. [smilie5]
>
> [beer]
>
Това за 500-1000км са химери, говорим за масови градски автомобили които изминават 70-100км с едно зареждане, а не за тесли(ударението е на и...[smilie5])които струват по 100000лв.И не забравяйте за свойството на батериите, че със падане на температурата капацитета им рязко пада...имаше масови недоволства миналата година в щатите от този факт който се оказа изненадващ за мнозина собственици на тесла...
Това ние като фотографи си го знаем де...[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-01-20 21:58

Все повече не са химери. Влезе ли графена, а той ще влезе всеки момент първо при телефоните, нещата коренно се променят.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   06-01-20 21:59

написа:

> ние още не знаем какво да правим
> с износените батерии от 1.5в, и с
> батериите на мобилните
> устройства.

> --------------------------------------------------------
>
> Напротив, знаем. Предаваме ги на
> определени места за рециклиране.
> [beer]
И кой ги предава за рециклиране...5% от хората в БГ-не повече.Да в развития свят сигурно са доста повече, но все пак света не се състои само от него...[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   06-01-20 22:02

И... кой рециклира батерии в България? За един прознат питам...


Който има желание, рециклира - батерии, стъкло, хартия, пластмаса.

Който няма желание, негова работа.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: lamerko   
Дата:   06-01-20 22:05

boni: капацитета на тия панели не е голям. И още нещо важно - слъчевите панели произвеждат МНОГО СКЪПО електричество, а отпечатъка им е също много голям. Отделно - техния капацитет след 7-8 година намалява прогресивно.

Колкото до опита с панели на пътища - проекта се провали зверски, като на практика не успя да избие нищо. До колкото помня - оказало се, че просто не могат да издържат физически на товара.

Колкото за графеновите батерии - говореше се за тях веоще преди 5-6 години, когато казаха, че са твърде опасни и след това гробно мълчание. А са опасни, понеже графена на практика може да направи микоро прорези на всичко живо при катастрофа и евентуално разпръскване във въздуха. И поради естеството си - няма филтър, който да може да го филтрира и обезопаси...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: lamerko   
Дата:   06-01-20 22:07

Slivenski: това наистина ли го мислиш? Как според теб се рециклират батерии? Последно бчх чел, че има само три държави в Европа с подобни инсталации...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-01-20 22:10

Тук много хора май нямат представа с новите системи за защита на батериите в автомобилите колко изкарва една йонно-литиева батерия:)) Примерно 5000 пълни цикъла, преди да падне зарядът с 20%, което е около милион км. След това ги вкарват в соларни системи на офиси, производствени и т.н. и работят още много години. Това не са батериите и системите от началото на 21 век, говорим за нещо различно. И нямат нищо общо с батериите за фотоапаратите ви. Тея батерии имат сложна система за поддръжка, охлаждане, отопление и т.н. А влезнат ли новите видове батерии ще стане революция. И ще е скоро, пак ще си пишем:)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   06-01-20 22:12

Автор: lamerko
Дата: 06-01-20 22:07

Slivenski: това наистина ли го мислиш? Как според теб се рециклират батерии? Последно бчх чел, че има само три държави в Европа с подобни инсталации...
---------------------------------------------------------------

Предполагам, че ако ги предам в кварталния супермаркет, оттам ще ги предадат в по-голямо депо, откъдето ще ги изпратят в още по-голямо депо, откъдето ще ги изпратят в съответната фабрика за рециклиране. Иска ми се да вярвам в това... :-)

Но знам, че ако просто ги изхвърля в боклука, вредата върху околната среда е сигурна.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   06-01-20 22:16

boni написа:

> Да бе, хората ще зареждат вечер
> нали... По света хората зареждат
> масово като са на работа. На едни
> ей такива паркинги пред офисите
> си. Особено с все по-ниските цени
> на панелите и все по-високата
> ефективност.
>

> И последно... До една година вече ще
> има мобилни телефони с графенови
> батерии. Проблемите със
> съхранение, суровина и
> рециклиране ще бъдат решени.

Много хубави снимки, както се казва светлото бъдеще....[smilie5]
Опасявам се че суровините за тези батерии в добива си замърсяват много повече отколкото добива на петрол например, ама това никого не го интересува...Всъщност при производството на най-мощната батерия за Тесла се отделят вредни емисии колкото за производството на един бензинов автомобил+около 400000км пробег.Да не говорим за разходите на вода и отпадни продукти...
Така че много нещата не са точно такива каквито изглеждат...само че човек трябва да има малко критично мислене, и да тълкува информацията правилно.
Енергията добита от соларните панели има 35-40 пъти по-голям въглероден отпечатък на единица мощност от ядрената такава...ама всички масово закриват ядрени централи и строят соларни централи.А за цената на енергията от солари да не говорим - около 5-6 пъти по-скъпа от ядрената.
Това са все факти някакси удобно премълчавани и сбутване на последните страници във вестниците...ама да сме живи и здрави както се казва...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: lamerko   
Дата:   06-01-20 22:19

Да ти кажа една случка в Шумен. Понеже автомобилните гуми не могат да се изхвърлят на сметището (по подобни причини като батриите), а по закон трябва да има депо за съхранение и отвеждане за рециклиране, оказва се че просто няма къде и как да бъдат рециклирани, а депо за схранение също няма. От община Шумен решиха генерално проблема - символчно откриха "временно" депо на площадката до мото стадиона (намира се в населената част на града), а временното съхранение стана безсрочно. Всичко хубаво, но мястото започна да привършва, а депо няма, а къде да и как да се рециклират - също без решение... генерално - гумите се (само)подпалиха. Посред бял ден. И да, една седмица града беше леш...

По закон трябва да има депо за гуми... депо обаче няма и гумите отново се складират на мото стадиона, в населената част на града...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   06-01-20 22:23

Чак пък химери....


https://www.nastarta.com/wp-content/uploads/2019/02/f82e462c-aaa-ev-range-study-1.jpg
https://www.nastarta.com/wp-content/uploads/2019/02/b0b895df-aaa-ev-range-study-2.jpg
Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-01-20 22:29

Едни легенди наложени от петролното лоби за производстово на батерии и въглеродния им отпечатък се въртят от години. В много случаи неверни, в други силно преувеличени.

https://automedia.investor.bg/a/0-nachalo/30393-litievo-ionnata-bateriia-mitove-i-fakti

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   06-01-20 22:47

Slivenski:

"Който има желание, рециклира - батерии, стъкло, хартия, пластмаса."

За съжаление, най-масовият боклук (пластмасата) на практика е нерециклируем. Само малка част се рециклира 1 до 2 пъти и накрая се превръща в още по-гаден пластмасов боклук. Пластмасата е вечен боклук още от момента на създаване.

Но е хубаво да се отделя и да не попада най-вече в реките и морето. Който обича да се гмурка знае какъв ужас е на дъното, и то не само на нашето море.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-01-20 23:08

И една хубава статия за митовете и легендите:)


Ако ви се чете : https://cleantechnica.com/2017/10/22/10-myths-electric-cars-explored-exploded/

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: lamerko   
Дата:   07-01-20 04:20

petervassilev: малко известен факт е, че пастмасата се създава от остатъчните полимери при преработката на нефт. Към момента, рафинериите са на по-голяма печалба от полимерите, от колкото от горивата :)
В същото време това са органични сложни съедиения. А това значи, че би трябвало да има читав начин за разграждането им до по-прости и използваеми съединения или био торове. Не напразно има опити да се създадат разни бактерии, които да го направят. Опитите се провалят засега, понеже явно едноклетъчните не са толкова глупави - докато има друг източник на храна, те го предпочитат пред човешките боклуци...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Beijing   
Дата:   07-01-20 07:05

КОНТРОЛ!!!
Това е причината.
Дърпат ти шалтера и си чао!


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   07-01-20 11:16

Автор: Beijing
Дата: 07-01-20 07:05

КОНТРОЛ!!!
Това е причината.
Дърпат ти шалтера и си чао!

-----------------------------------------------

А сега, ако ти спрат кранчето с нафтата, не си ли чао?
Всичко е контрол.
Контрол е и целият свят да зависи от някакви крейзи диктатори и шейхове.
Затова и електрическите коли навлязоха така масово, за толкова кратко време.
И този процес ще продължава.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   07-01-20 11:56

lamerko:

"... би трябвало да има читав начин за разграждането им ..."

И аз на това се надявам, логично е, но в момента чашата с пластмасов боклук е преляла, ситуацията е отчайваща и временното решение е събиране и сладиране на отделни места - подарък за бъдещите поколения.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: MikeDimit   
Дата:   07-01-20 12:02

Сони пускат електричка...Пълно щастие за мъжете - всичките ни играчки от един производител...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: asahi   
Дата:   07-01-20 12:06

При толкова много специалисти няма как да не сме №1 в света. Ако не тази година - догодина.

"Автор: kjey
Дата: 06-01-20 21:23

Но нека си представим че в София има 500 000 електрически автомобила.Студен зимен ден, хората се прибират по домовете си и освен климатици, фурни, котлони и плазми включват и електрическия си автомобил за зареждане...и електричеството спира.Ама защо така?Ами защото няма достатъчно мощности да подсигурят този товар."

Горното съждение ще е вярно, ако тези 500 000 автомобила през деня са бръмчали и не са се зареждали. Би било много добре за икономиката, но всъщност е нереално. На практика електроавтомобилите се зареждат когато са на паркинг. Отиваш на работа, в мола, на мач и си включваш колата в колонката. Идеята да се зареждаш вкъщи от контакта е свързана с мисълта за икономия. Дали вкъщи е по-евтино? Според цената на тока - да, но на безплатната зареждачка в мола или на служебния паркинг е по-евтино.
От друга страна след 21:00 консумацията на ел. енергия доста пада, съответно пада и цената на тока. Електромобилите ще се явят един балансиращ товар, от който при добра организация даже могат да се изкарват пари.

...

"Автор: lamerko
Дата: 06-01-20 22:05

boni: капацитета на тия панели не е голям. И още нещо важно - слъчевите панели произвеждат МНОГО СКЪПО електричество, а отпечатъка им е също много голям. Отделно - техния капацитет след 7-8 година намалява прогресивно."

Всъщност не. Електричеството от панелите не е скъпо. Инвестицията е скъпа, но цената на ват непрекъснато пада. Толкова, че дори в България е възможно да се печели от такъв бизнес без преференция в цената на изкупуване. Производителността на съвременните панели пада на 80% след поне 15 години. През този експлотационен срок се случват други явления, които съкращават живота им - мълнии, метеорити, пожари.

Ясно е, че снимката с паркинг под панели е пожелателна и че тези панели няма да заредят онези автомобили. Целта им не е такава.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   07-01-20 12:10

но на безплатната зареждачка в мола или на служебния паркинг е по-евтино.Къде се зарежда безплатно и докога ще има кьорсофра


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   07-01-20 12:27

През последните години опростените модулни конструкции доминират в масовите продукти заради по-малките производствени разходи. Това вероятно е по-важният фактор в прехода от автомобили с ДВГ към електромобили.

Конструкцията на електромобилите е по-проста, спестени са много механични модули и в този смисъл е много вероятно да се появят (и вече се появяват) евтини ширпотребни електрокарчета.

Производителите на електромобили (особено тези без голям опит в производството на ДВГ) естествено използват аргументите за екологичност, но имат и много други съображения и ползи, както и добра възможност да действат на новия пазар.Публикацията е редактирана (07-01-20 12:52)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: stef7   
Дата:   07-01-20 12:59

Бих се радвал електрическите коли да станат реалност но засега са предимно луксозна стока резервирана за богатите.
И предмно за използване като градска кола за хора, които отново си имат къщи и къде да ги зареждат.

Не ще и дума нещата вървят в тази посока, но засега има все още няколко съществени препятствия на които към момента няма решения. Човека винаги измисля и развива техниката, да се надяваме че ще успее отново и тук.

1. Първото - литиево йонните батерии които се използват към момента са задънена улица. И критичния елемент от който няма много резерви на земята е не лития, а кобалта
Т.е. ако не се намери заместител скоро цените на батериите няма да паднат достатъчно и до към 2050 ако не и по-рано нещатата ще са приключили.

Link


Да не говорим че 70% от залежите на кобалт се намират в една африканска държава - Конго. Да не говорим че кобалта се добива по доста примитивен начин и експлоатацията на детски труд е масово явление.
Link

Link

2. Заряда на батериите все още не е достатъчен, и какво вече колегата писа, пада 30-40% при студено време. Графен ала бала, има поне дузина фирми които се кълнат че ей на до 1-2 години ще го утроят заряда но засега още не сме видели нищо такова.

3. Цената все още е твърде висока.

4. Дори и една голяма част от автомобилния парк да мине на електричество остава проблема с чистия добив на това електричество. Добива на чистата енергия от вятър и слънце има проблема че трябва да се складира а това е много скъпо и в крайна сметка засега атомните централи и другите на твърдо гориво нямат алтернатива.

Така че според мен ако не дойде някакъв съществен пробив в батериите следващите 5г, които да ги направят доста по-евтини, доста по-мощни и без използването на екзотични елементи, електрическите коли няма да станат реална алтернатива на бензиновите.

Електрически коли срещу хибриди - тенденцията е ясна - електрически. Няма да задълбавам в детайли но изследванията показват че хибридите не излизат по-евтино от тези на бензин/дизел в дългосрочен план.
@Boni - Сметката ще я удариш след 4-5 години. Сега си спестил тук едни 50км, там едни 50км, но скъпата поддръжката бързо може изяде тия спестявания, че даже да минеш на червено, не дай си боже да се стигне до батерията и електрическата система.

Електрически коли срещу тези с Водород (горивни клетки) - Много компании включително Мерцедес развиха технологията с горивни клетки (Водород) но днес е доста ясно че това по всяка вероятност никога няма да е реална алтернатива. Основния проблем е следния. Ако от 100 единици добита енергия, 75 стигат до батерията на автомобила, при Водорода това са в най-добрият случай около 25% в най-лошия между 10-15%. Водорода се добива от вода но с използването на много енергия. И се съхранява трудно и също може да предизвика експлозия като бензина. И т.н. Но основното е много по-ниското крайно КПД спрямо електрическите коли.

Електрически коли срещу тези с петрол - Ако се направи пробив в батериите електрически коли ще надделеят. Много по-малко механични части което в крайна сметка ще ги направи по-евтини и по-надежни. По-безопасни и чисти. petervassilev го каза добре

И аз от преди 15 години четох как петрола ще свърши но засега този момент се отлага за неопределеното бъдеще. Човека отново измисли решение. Амеркa както правилно колегите споменаха са в момента най-големият производител на петрол в света. И даже почват да го изнасят както и да натискат Европа да им купува втечнения газ а не този от Русия по тръбаta. Залежите от шисти в Щатите са много, тези в Канада пък са още повече. За други части по света където още даже не са копали като Сибир да не говорим. В нашия живот ние няма да видим Oil Peak.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   07-01-20 13:24

Подобно на промените в конструкцията на фотоапаратите, и при автомобилите има тенденция да заменят сложните механични и електромеханични компоненти с по-прости и евтини решения с електронно управление. Затворът, например, е последният сложен електромеханичен компонент, който вероятно също ще изчезне.

Затова напр. сложната авт. скоростна кутия на големия български изобретател Румен Антонов си стои на хартия, а масово се използват опростените автоматични трансмисии с електронно управление. Скоро и те ще отпаднат.

Сърцето на конвенционалния автомобил (ДВГ) е много по-сложно и ресурсоемко от електромотора. Затова повечето производители вече не инвестират в усъвършенстване на ДВГ. Вредните емисии на ДВГ са добро оправдание за това отдръпване от сложните традиционни двигатели.

А и съвременният потребител се впечатлява предимно от външния вид ("фацата") и удобствата (автоматично паркиране и поддържане на дистанция, камери и т.н.), а електромобилите също предлагат съвременни удобства, дори и климатизация. И ускоряват почти като Формула 1.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   07-01-20 13:30

Asahi написа:

>
> Горното съждение ще е вярно, ако
> тези 500 000 автомобила през деня са
> бръмчали и не са се зареждали. Би
> било много добре за икономиката,
> но всъщност е нереално. На
> практика електроавтомобилите се
> зареждат когато са на паркинг.
> Отиваш на работа, в мола, на мач и
> си включваш колата в колонката.
> Идеята да се зареждаш вкъщи от
> контакта е свързана с мисълта за
> икономия. Дали вкъщи е по-евтино?
> Според цената на тока - да, но на
> безплатната зареждачка в мола или
> на служебния паркинг е по-евтино.
> От друга страна след 21:00
> консумацията на ел. енергия доста
> пада, съответно пада и цената на
> тока. Електромобилите ще се явят
> един балансиращ товар, от който
> при добра организация даже могат
> да се изкарват пари.
>
Само да отбележа че когато електромобилите станат масови-примера с 500 000 автомобила е за това, много от безплатните опции като зареждане на паркинга на Метро, Кауфланд или Мола ще изчезнат.Защото едно е да имаш 2 зарядни станции на паркинга, друго е да трябва да монтираш 200.Същата работа е и с паркингите на фирмите, защото сигурно сте чували че безплатен обяд(ток)няма..все някой го плаща.
Що се отнася до балансирането, дал съм линк към ЕСО по горе, може да видите че товара спада значително чак след 24:00, ако приемем че спада от 6634мW на 5516мW е значителен.
Тогава ще изчезнат и други преференции, като безплатна синя зона например, както и ползвателите им ще бъдат натоварени с някакви утежнения, какъвто в момента е акциза на горивата например.

Електромобилите безпорно имат бъдеще, но не ми харесва начинът по който се опитват да ни бъдат натрапени.[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   07-01-20 13:44

stef7:
"4. Дори и една голяма част от автомобилния парк да мине на електричество остава проблема с чистия добив на това електричество..."

Когато замърсяването (напр. емисиите) се генерира само от големия производител (напр. рафинерия, ТЕЦ ...), пречистването и контролът са много по-ефективни, отколкото функционирането на стотици милиони дизелови филтри, катализатори и др. компоненти в автомобилите и съответно контрола на тези милиони замърсяващи потребители.

Пречистването и контролът ще са по-ефективни, защото ще са концентрирани в рафинерията, ТЕЦ-а, АЕЦ-а, ВЕЦ-а и т.н. А в момента Иван сам решава дали да си свали катализатора от автомобила [smile] .Публикацията е редактирана (07-01-20 14:02)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   07-01-20 13:46

Натрапват ги електричките щото за сега са нерентабилни за масовия потребител.И като цена и като използане.А дали ще станат рентабилни изобщо друг въпрос

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   07-01-20 13:54

В момента Иван си сваля катализатора защото може да мине преглед без колата му да стъпи на пункта - това също е въпрос на контрол, както и на корупция.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: CDman   
Дата:   07-01-20 14:17

Натрапват ги електричките ...

Те и еднополовите бракове ни ги натрапват ама ... [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: nyamago   
Дата:   07-01-20 14:32

> Натрапват ги електричките ...
>
> Те и еднополовите бракове ни ги натрапват ама ...

Всяко натрапване започва с изискването всички да приемат натрапеното за нормално - и завършва с налагането му като задължително.

Не е едно и също дали ще станат задължителни със закон електрическите коли, или еднополовите бракове [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   07-01-20 14:36

Кой пък ви натрапва нещо, не разбрах. Богатите нации, като Норвегия, Обединеното кралство, Германия, Франция и т. н., са обявили, че до еди си коя година ще забранят напълно ДВГ при автомобилите, защотото това е един от най-големите замърсители - автомобилният трафик.

Това нито ще стане навсякъде едновременно, нито пък мога да си представя Бай Иван от село как ще подкара Тесла в скоро време, еле пък защото е загрижен за природата.

Така че споко - в БГ поне още 20-30 години ще смърди.

Но пък да има ограничения и по-високи данъци за бълващите дим - с две ръце съм ЗА!


[beer] [beer]Публикацията е редактирана (07-01-20 14:37)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: CDman   
Дата:   07-01-20 14:45

След "успешното" въвеждане на пенсионната реформа във Франция очаквам също толкова успешно да мине и забраната на коли с ДВГ [smile]
Мда [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   07-01-20 14:48

Същите разпалени дискусии бяха и при появата на цифровите камери. То не беше плюене, не бяха аргументи и т.н. Аз бях от първите, които си купи и бях доволен:)
После с безогледалките - пак драма +/- , аз пак бях от първите, които си купиха.
Кеф ми е и се забавлявам, няма за кога да чакам да се избистрят гледните точки от мъдрите спорове. Ще си карам и ел коли сега, много е яко:)) Животът е кратък.Публикацията е редактирана (07-01-20 14:49)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   07-01-20 14:54

Да не смесваме нещата. Къде пенсионни реформи, къде автомобили...

В много градове в Европа и сега има такси за влизане в центъра за автомобилите, които не отговарят на съвременните екологични стандарти. И то съвсем успешно се прилагат. Решил си да разходиш 20 годишния си таралясник до центъра? Няма проблем - 20 лева. [smilie18] И така нататък... [beer]

Освен това доста голям процент от хората в изброените държави го правят доброволно това преминаване към електически автомобили - първо, защото могат да си го позволят и второ - защото вярват, че по този начин намаляват вредното влияние върху климата.

А че нашенецът по принцип е скептик и "аре ве, те че ми кажат!", това също е вярно. Ние точно заради това мислене винаги ще си останем в задния двор на Европа. Надявам се да не съм прав де...

Но ще се случи - со кротце, со благо... и со малко кютек. [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: lamerko   
Дата:   07-01-20 15:24

Няма много места с деление по екологичен признак. тепърва смятат да въвеждат подобни, и то само в няколко. И пак да уточним - става въпрос за наистина стари автомобили.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   07-01-20 15:32

Ами, например в Лондон, който страда от доста силно замърсяване, има допълнителна такса от 10 паунда НА ДЕН за автомобили, които нямат минимум Евро 4. Отделно си има и такса за влизане в центъра.

Нормално е такива мерки да се въведат първо в големите градове, а не по села и паланки.

В София бих казал, че е доста наложително вече. Както и повишаване цената за паркиране в зоните.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: nick70   
Дата:   07-01-20 15:54

Интересно, как си представяте зареждането на електроавтомобилите по местоживеене в големите градове? Примерно в София. В комплексите Люлин, Младост, Дружба - собственик на електричка живее на 10 етаж. Няма гараж и/или паркомясто. Как да зареди? [smilie5]

И друго - за каква екология говорим в Бг., когато ще зареждаме елктричките от ТЕЦ-овете на твърдо гориво и отпадъци от Италия?![smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   07-01-20 16:00

Кабелът не е единственият начин за зареждане на електромобилите. Има и такива безжични решения wireless charging, които позволяват да зареждаш, докато си на паркинга на супермаркет, например.

След време много от сегашните аргументи против прехода ДВГ-електромобили ще изглеждат наивни и незначителни, след като се появят съответните технически решения. Защото автомобилите не са върхът на съвременната технология, има и ще има много по-сложни задачи и постижения.

Но когато преходът е свързан с разбутването на една огромна индустрия, обединяваща много сектори (от добив на метал и петрол до производство на ДВГ и компоненти за конвенционални автомобили), съпротивата на губещите позиции ще е яростна.

Преходът при фотоапаратите беше по-прост и с по-малко жертви: филмът бе заменен с електронен сензор, ръчката за зареждане изчезна, после изчезна и огледалото, затворът, а при телефонните камери може би вече няма и механична бленда. Всички сложни и движещи се системи се заменят с нещо по-просто и електронно. Нещо подобно се случва и при автомобилите.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: nick70   
Дата:   07-01-20 16:08

Съдейки по посоката на взиманите решения в ЕС, първо ще трябва да се отървем от ТЕЦ-овете на твърдо гориво.
Те реално са по-големият замърсител! [smile]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   07-01-20 16:11

Абе не всяка нова технология е задължително да се наложи.И 3де телевизорите бяха се втурнали да се наложат по домовете ни ама нещо не виждам да ги има.Всеки иска да кара евтинко с много глезотии в колата ама дали ще стане толкоз лесно ще видим.В едно е прав Бони-Няма време живота си тече и който може да си го позволи нека се радва на новите технологии[cool]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: CDman   
Дата:   07-01-20 16:15

Автор: Slivenski
Дата: 07-01-20 14:54

Да не смесваме нещата. Къде пенсионни реформи, къде автомобили...


Просто дадох пример, че ако не всичко наложено законово и уж в интерес на хората е добре прието от същите. [smile]

То ако ставаше със закони, пък били приети в ЕП, що не вземат да приемат закон за задължителен труд ако си здрав и прав, а ? [smilie7]

Ама било голем кеф да караш елкетричка. Ако тва ти е кефа - халал да ти е електричката [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   07-01-20 16:28

написа:

> Кой пък ви натрапва нещо, не
> разбрах. Богатите нации, като
> Норвегия, Обединеното кралство,
> Германия, Франция и т. н., са
> обявили, че до еди си коя година ще
> забранят напълно ДВГ при
> автомобилите, защотото това е един
> от най-големите замърсители -
> автомобилният трафик.
>
> Това нито ще стане навсякъде
> едновременно, нито пък мога да си
> представя Бай Иван от село как ще
> подкара Тесла в скоро време, еле
> пък защото е загрижен за
> природата.
>
> Така че споко - в БГ поне още 20-30
> години ще смърди.
>
> Но пък да има ограничения и
> по-високи данъци за бълващите дим -
> с две ръце съм ЗА!
>
>
> [beer] [beer]
>

>
> Публикацията е редактирана (07-01-20
> 14:37)

Ключова фраза е това....."ще забранят напълно ДВГ при
автомобилите..."
Ами като ги забранят, това не е ли натиск и натрапване върху потребителите?
Никога не съм харесвал политици които ми налагат някакъв дневен ред измислен от тях, незнайно по какви подбуди...винаги започва да ми мирише на пари...[smilie5]
Норвежците като са много загрижени, що не вземат да си "забранят" петролните и газови кладенци, а вдигат добивите като за последно?
На мен ми прилича на чиста проба екологично лицемерие...

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   07-01-20 16:30

Кеф е да снимаш с ретро камери на филм, правя го, усещането е различно. Правя го предимно за кеф и рядко за работа. Кеф е да снимаш с новите цифрови камери с куп екстри, фокус по очи и т.н. , дават ти често различна гледна точка. Едното не излкючва другото . Правя го педимно за работа, но и за кеф.
И с колите е така. Имам немска класика от 60-те, друга немска класика от 70-те, амриканска спортна с много кубици от края на 90-те - карам ги предимно за кеф и рядко по работа. А по-модерната на ток - предимно за работа, но и за кеф:)
Важното е да се забавляваме[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   07-01-20 16:41

Ама било голем кеф да караш елкетричка. Ако тва ти е кефа - халал да ти е електричката


Ако се качиш на Тесла, ще си промениш мнението. Така се случи, че имах възможността да карам няколко модела, включително и чисто нови, от 2019-та.
Наистина, така се изстрелва като я настъпиш, че може да се наакаш от кеф! По-бързо е от излитащ пътнически самолет. [cool]
Иначе не ми харесва това, че като си дръпнеш крака от педала за газта, няма тази инерция, като обикновените коли и почва да спира. Т. е. трябва постоянно да контролираш газта с крак. Но се свиква.

И i3 съм карал, но то още по не ме кефи - прилича ми на кашон. [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: CDman   
Дата:   07-01-20 16:49

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Изключително забавна тема. Скоро не е имало такава. А какви теми имаше на времето ехееее [smilie5] [smilie5] [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Rusinov   
Дата:   07-01-20 17:09

написа:

> Ама било голем кеф да караш
> елкетричка. Ако тва ти е кефа -
> халал да ти е електричката

>
>
> Ако се качиш на Тесла, ще си
> промениш мнението. Така се случи,
> че имах възможността да карам
> няколко модела, включително и
> чисто нови, от 2019-та.
> Наистина, така се изстрелва като я
> настъпиш, че може да се наакаш от
> кеф! По-бързо е от излитащ
> пътнически самолет. [cool]
> Иначе не ми харесва това, че като
> си дръпнеш крака от педала за
> газта, няма тази инерция, като
> обикновените коли и почва да
> спира. Т. е. трябва постоянно да
> контролираш газта с крак. Но се
> свиква.
>
> И i3 съм карал, но то още по не ме
> кефи - прилича ми на кашон. [smilie18]


Добре де, ускорение. То пък ускориш три пъти и ти свърши тока [smilie5]. Това в кръга на шегата. Иначе да, ускорението е страхотно. Но не ти ли е малко стерилно всичко? Сякаш си седнал в Плейстейшън. [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   07-01-20 17:20

Тодоре, има го тоя момент, ама то и с апаратите е така... Цифровия стерилен, друго си е да превъртиш филма, но за всяко щрак - левче:)) Като настъпя на камарото педала се чува един неповторим звук, но и лека болка в сърцето като си представиш водовъртежа в резервоара[smilie18] Иначе ако искаш наистина нещо нестерилно , купи си кола без никакви електронни асистенти, с ръчни скорости и без хидравлика, за да си само ти и машината.[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   07-01-20 17:30

Иначе Теслата си е кеф - няма отключване, няма заключване, няма ръчна, няма стартиране... Просто се приближаваш към колата, дръжките излизат от вратата, отваряш, включваш на D и тръгваш. После спираш, излизаш - и тва е. :-)

[smilie25]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Rusinov   
Дата:   07-01-20 18:09

написа:

> Тодоре, има го тоя момент, ама то и
> с апаратите е така... Цифровия
> стерилен, друго си е да превъртиш
> филма, но за всяко щрак - левче:))
> Като настъпя на камарото педала се
> чува един неповторим звук, но и
> лека болка в сърцето като си
> представиш водовъртежа в
> резервоара[smilie18] Иначе ако искаш
> наистина нещо нестерилно , купи си
> кола без никакви електронни
> асистенти, с ръчни скорости и без
> хидравлика, за да си само ти и
> машината.[beer]

Бони, имам Нива, как мислиш :)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   07-01-20 22:45

Преминаването от ДВГ към електромобили обикновено се дискутира във връзка с опазването на околната среда, добива на гориво и т.н. Но съществува и търговски аспект: опростената конструкция на електромобила и новата концепция за мобилност позволяват да се появят съвсем нови производители на пазара, които нямат опит с ДВГ. Не само Тесла, но и китайци, индийци и т.н.

Нещо подобно се случи и продължава да се случва и при камерите. Допреди няколко десетилетия пазарът беше разделен между традиционни производители, имаше и Кодак. Днес най-популярните камери (телефонни) са китайските и корейските, макар и търговските наименования на обективите понякога да са традиционни (напр. немски).

Неслучайно през последните 20-на години традиционните производители (напр. Тойота) насочиха усилията си предимно към хибридите, базирайки се на своя опит с ДВГ. Сега, когато навлизат чистите електромобили, тази тяхна слава като производители на усъвършенствани ДВГ не им помага в конкуренцията с новите играчи - Тесла, китайците и т.н. Екологичните аргументи само помагат да се ускори този процес на глобално преразпределение на приходите от производство на автомобили. На практика и България има шанс [smile] .


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: ZENON   
Дата:   07-01-20 23:00

Чета и не разбирам...
Уж изглежда интелигентни хора-фотографи, пък някак избягват реалния замърсител.
Бих Ви помолил да не се вглеждате толкова в пъпа си, а да разширите кръгозора си.
Колите са Ви най-малката грижа.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Yog   
Дата:   08-01-20 01:33

Ел. колите са супер, но скъпи. Аз нова кола купувах през 2017. Гледах, смятах... Да, цената на експлоатация е по-ниска (не винаги, защото каското на кола за 28 хиляди и такава за 60 хиляди е много различно), но цената на придобиване е толкова по-висока, че при моята употреба (10-12 хиляди годишно), сметката просто не излиза.

Това е основният движещ фактор в момента и в по-голям мащаб. Висок процент ел. автомобили купуват само в държавите (или щатите) с висока покупателна способност на населението. Проверете данните за Норвегия и няма да ви се вярва. Докато в Пакистан не са чували за тоз феномен...

Иначе конспирация няма. Сега ви се струва, че "електрическите коли ни ги навират", защото те са новото нещо и правят впечатление. След като десетилетия са "ни навирали" традиционните, сме спрели да им обръщаме внимание, а техните реклами са дори повече от тия на електричките.

А представянето на електрическите като "екологично спасение" е основния лайтмотив на рекламните им кампании. Сега е модерно за всичко. Четки за зъби да ти продават, пак ти обясняват, че едва ли не е израснала сама на поляната [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Mogila   
Дата:   08-01-20 01:49

Много екологично с тея батерии и с този разход...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   08-01-20 10:30

Няколко души ми обясниха, че графеновите батерии са мит...
Явно инженерите на Мецедес не мислят така:)

Клик

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: stef7   
Дата:   08-01-20 13:32

@boni
Това е Concept car. От концепцията до реалността стоят 3-5 години разлика. И накрая реалността се оказва доста по-различна от концепцията. Виж какви са били concept car на някои от реалните коли които сега се продават.

Засега графеновите батерии са по-скоро мит
https://www.androidauthority.com/graphene-batteries-explained-1070096

It seems like one of those technologies with heaps of promise but that’s perpetually just around the corner. While we’re still a ways away from the commercialization of graphene technologies

Демек още сме доста далеч да ги видим реално. И е така е от 2-3 години. Не знам може и да видим, дай боже стискам палци, но е твърде рано да се промотират като реалност.

С две ръце съм за електрическите коли и свалям шапка на предприемаческият гений на Елон Мъск. В Тесла модел 3 има някои невероятно технически иновации, като това с кабелите. Нормално в колите има километри кабели - едни за захранване, други за управление, трети за не знам какво си. Тесла са ги проектирали по съвършенно нов модулен принцип и са ги съкратили драстично, както и са увеличили надежността драстично.

Но засега това са коли в горния премиум 2-3% сегмент с много ограничения, за определен тип каране (предимно градско), определени места, определени (доста дебели) портфейли. Дай боже един ден да решат текущите проблеми и да са достъпни за обикновените простосмътрни.

Далеч съм от мисълта да критикувам избора на който и да било тук, но считам че реалността и истината трябва да се виждат такива каквито са а не през обектива на маркетинга [smile] И не става дума да се оплюват новите технологии а да имаме една интелигентна дискусия за плюсове и минуси, щото всеки да може да направи информиран избор.

Например за какви безплатни зареждачки на обществени места въобще става дума като Chevy Volt/Opel Ampera и трябват 13 часа да си зареди батерията с която после изминава от 50 до към 80км. За бързото зареждане на Теслите се плаща доста допълнително и такива зареждачки са винаги платени в Европа при това KW та е доста по-скъп от цената на която го купуваме от Енергоразпределителните дружества.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: lamerko   
Дата:   08-01-20 13:40

Говори се, че Хуавей ще пуснат P40 с графенова батерия, както и Самсуг (може би) тази година един телефон. Проблема е, че няма достатъчно информация - дали въпросните батерии наистина са графенови или просто ще използват експерименталната технология за графенов анод, като всичко останало си е класическа литиевойонна... Най-вероятно става въпрос за втрото...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: stef7   
Дата:   08-01-20 14:07

"Не е важно дали котката е бяла или черна, важно е да лови мишки"
Дън Сяопин

Каквито ще да са батериите - графенови, мрафенови, важно е да издържат поне 2 пъти, желателно 3 пъти повече от сегашните литиево йонни. И за телефоните и за колите. Досега производители с много дълбоки милиардни джобове не са успели да демонстрират подобен прираст. Иначе концепции много, фирми с обещания също много. Но реално не сме видели още нищо. Пак казвам дай-боже. Ще чакаме и ще се надяваме. [smile]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   08-01-20 14:24

Stef, едно време като се заговори за йонно литиеви батерии беше същото. Минаха няколко години, но накрая нещата се случиха.
От няколко години се говори за Графенови батерии. Когато Самсунг и Мерцедес казват, че ще използват графенови батерии, мисля че може да им се вярва. Когато Мерцедес обявят официално, че се отказват от ДВГ с вътрешно горене, явно имат едно наум.
За зареждането на Ампера/Волт явно не си запознат. Пълен заряд в къщи със зарядното от комплекта на колата е 4.5 часа. Пълен заряд на Била е 3 часа. Не знам тея 13 часа от къде ги изкопа, може в щатите на 110 волтови зарядни да е бавно, не знам.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Kalimas   
Дата:   08-01-20 15:31

Някой знае ли какво стана с батериите от яйца?

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   08-01-20 15:41

boni:

"... може в щатите на 110 волтови зарядни да е бавно ..."

Няма значение какво е напрежението на мрежата (110/220V). Зарядните системи контролират преноса "ватове/секунда" към зареждащата се батерия.

Но не е изключено в конспиративните теории да има и такава партенка за зле зареждащи американски и др. ел. мрежи на 110 волта.[smile]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   08-01-20 16:01

petervasilev, домашното зарядно е на 10 ампера. В щатите на 110 волтова мрежа зарежда бавно на 1,1КВт , те си купуват преобразувателв за 240 волта.
В БГ зареждам в домашната мрежа на 2.2-2.3Квт .
На външни станции зарежда с 16 Ампера, около 3.5КВТ
Смятай 10.5КВТ за колко време ще зареди ( толкова е използваемата част на батерията с цел защита, иначе е 16КВТ
Това е, няма конспирации

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   08-01-20 16:43

В България зареждаш с европейско устройство, а в САЩ с американско за 110V или с европейско зарядно с преобразувател, както казваш, и скоростта на зареждане ще е практически същата.

Както напр. не ни интересува дали зарядното за телефона консумира 100 милиампера в България или прибл. 200 милиампера в САЩ при тяхното напрежение - телефонът се зарежда за същото време. За контролера на зарядното на батерията е важна мощността, която се пренася към батерията в отделните интервали от време по време на зареждане, а не амперите на входа (от ел. мрежата).

Т.е., в това отношение няма проблем и няма конспирация [smile]Публикацията е редактирана (08-01-20 16:51)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   08-01-20 17:14

petervasilev, не знам защо спориш с мен по тая тема, имам колата, имам книжка, имам ралзични кабели и знам много добре в щатите как зареждат на 110-120 волта и как на 240
Знам много добре за колко си зареждам колата и имам старото зарядно с избор 6 или 10 Ампера. Като му сложа едно портативно електромерче дава постоянна консумация 10 А, 2200W-2300W зависи от леките колебания на волтажа.
На зарядните на Била зареждат с 16 ампера при 220-230В, което е 3.5КВТ

Чети, за новия модел с по-голяма батерия е, за стария е подобно :
http://www.kawal.net/volt%20adapter.htm
Публикацията е редактирана (08-01-20 17:23)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   08-01-20 17:46

boni, всъщност изобщо не споря, а на практика казвам същото (но явно прекалено неясно [smile]), което е записано в линка. Т.е., и САЩ можеш да постигнеш същото време на зареждане.

Става дума за лесно решим проблем с адаптиране на входа на зарядното, което би трябвало да бъде предвидено от самия производител. Но това е съвсем малък кусур.

И да добавя, че батерията на твоя автомобил най-вероятно ще е безпроблемна още дълго време след гаранционния период. Първите Приуси преди 20-на години изкараха много километри, по-новите модели, макар и с 10-годишна гаранция за батерията (като ярисчето на жена ми), са по-ненадеждни, като всички нови автомобили. Но и в България вече има добри сервизи с разбиращи техници за батериите. Според мен и митът за ненадеждните и свръхскъпи батерии също е част от "конспиративните теории" за електромобилите.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   08-01-20 18:15

Petervasilev, да, можеш да го постигнеш, аз не съм казал друго. При нас е директно толкова. Следващият модел е с по-бързо зареждане вече.
Батерията я проверихме, няма отклонения за сега от параметрите и като нова. Колата е на 7 години и 148 000км. Постига използваем капацитет, както е по книжка 10.4-10.5КВТ. Има примери над 600 000км с не повече от 10% спад на капацитета.
За да купи човек подобна кола , трябва да е наясно дали ще му трябва или не. Зависи колко шофира, има ли къде да зарежда и т.н. За много хора няма особен смисъл, за мен има, сметнал съм го:)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   08-01-20 18:31

boni, едно от предимствата на първите версии на твоя хибрид и на тойотите приуси е високата износоустойчивост на механичните части. Публикувани са много статистики за това. Навярно производителите са се постарали повече, опитвайки се да пуснат на пазара автомобили, базирани на съвсем нова концепция.

А смисълът и сметката, естествено, не са свързани само с пълненето на резервоара. Сигурен съм, че те кефи и това, че при шофиране в електрически режим в града от ауспуха не излиза боклук [smile]. Но както казваш "За много хора няма особен смисъл".


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   08-01-20 18:32

Boni написа:


> За зареждането на Ампера/Волт явно
> не си запознат. Пълен заряд в къщи
> със зарядното от комплекта на
> колата е 4.5 часа. Пълен заряд на
> Била е 3 часа. Не знам тея 13 часа от
> къде ги изкопа, може в щатите на 110
> волтови зарядни да е бавно, не
> знам.

NISSAN LEAF
Домашен контакт: 21 ч
Зарядна станция 7 kW: 7 ч и 30 мин - това е от сайта на производителя[shtrak]
Да отбележа и че това е за по-малката батерия - 40kWПубликацията е редактирана (08-01-20 18:37)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   08-01-20 18:59

За Лийф е толкова. То в ежедневието обикновено само се дозарежда. Но новите модели имат DC зарядно, може за 40мин да заредиш до 80%
Аз живея в къща, карам в София почти ежедневно 50-70км, зареждам обикновено на нощна тарифа след 10ч. За 4-5 часа си пълня догоре от контакта:)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   08-01-20 19:03

Yog написа:

> Иначе конспирация няма. Сега ви се
> струва, че "електрическите коли ни
> ги навират", защото те са новото
> нещо и правят впечатление. След
> като десетилетия са "ни навирали"
> традиционните, сме спрели да им
> обръщаме внимание, а техните
> реклами са дори повече от тия на
> електричките.
>
> А представянето на електрическите
> като "екологично спасение" е
> основния лайтмотив на рекламните
> им кампании. Сега е модерно за
> всичко. Четки за зъби да ти
> продават, пак ти обясняват, че едва
> ли не е израснала сама на поляната
> [smile]

Така е конспирация няма, има абсурдни решения на самозабравили се европейски бюрократи, които си нямат никакво понятие как тези решения ще се отразят на Европейската икономика, на автомобилната индустрия в частност, която е един от стълбовете и(особенно на германската и френската икономика).
Както споменах в по рано, никога не съм харесвал политици които ми налагат някакъв дневен ред измислен от тях, незнайно по какви подбуди...винаги започва да ми мирише на пари...[smilie5]
Особено когато това става под диктата на крайно леви организации било то еколози, вегани и други такива, които са подтиквани от лобита с големи интереси свързани с тези промени.
Защото това е само началото, съвсем скоро под претекст за спасяване на планетата могат да забранят и месото, щото кравите произвеждат много CO2, и за това има наченки вече...[smilie3]
Как тази лудост ще се отрази на автомобилната индустрия в Европа има в този чудесен анализ.
Индустрия на електрическия стол

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   08-01-20 20:40

kjey:

"Индустрия на електрическия стол" [smilie24]

Тази промяна в преразпределението на приходите от автомобилостроенето в световен мащаб е ясна от доста години, но вината никога не е само от едната страна (европейски или калифорнийски политици). Производителите на автомобили не само в Европа и САЩ, но и в Япония и Корея също имат вина - кой им пречеше да ускорят въвеждането на електромобилите, вместо да лъжат с емисиите и да повтарят едни и същи модели с маркетингови трикове за подобрения в ДВГ и филтрите?

Пречеше им предимно лакомията и днес виждаме резултата - на ход са съвсем нови играчи, повечето извън Европа, а лакомията на утвърдените производители породи донякъде неразумна реакция на млади либерално мислещи хора, които на практика се борят срещу работните места на своите родители [smilie2] .


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: shahimat   
Дата:   08-01-20 20:48

мале мале направих си труда да прочета темата :) уау ама тук освен фотографи за каквито се пишат повечето пишешти ама те разбират от икономика от автомобилостроене и от какво ли още не хахахахах аман бре професори :) инак гасите лампите на еди кой си ден да пазите планетата леле леле леле :) уникални сте в тоя форум ей нема други като вас едни от най големите умници на планетата :) [smilie7] ашкулсун аферим

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: batsali   
Дата:   08-01-20 21:51

Само моля да оправите поне мерните единици в тая тема, иначе позволявам да спорите още. [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: X_C   
Дата:   08-01-20 22:07

На месец минавам между 3000 и 4500 км 90% магистрала. Нов електрически автомобил, дизел или бендзин?[smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: victory13   
Дата:   08-01-20 22:32

дизел, преди 2010-та, не под 3 литра, автомат [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Yog   
Дата:   08-01-20 22:40

X_C, ако паузите за презареждане не са ти проблем, електрическия ще ти се върже. При такъв значителен пробег, най-големия ти разход е горивото. Хем с разлика. Сметни го. Моята кола, например, е икономична. Харчи към 4,8 или 4,9 на магистралата. Но 50 000 км годишно пак са към два тона и половина бензин. Та ако горях 6000 лева на година, бързо щях "да изплатя" горницата на електричката. Вече ако не се връзват паузите за презареждане, сметката става сложна.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: X_C   
Дата:   08-01-20 23:00

2,4 литра не става ли?

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Synthy   
Дата:   09-01-20 13:04

Х_С, всъщност, нов с фабрична газ ще ти пасне най-добре.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: ipolit   
Дата:   09-01-20 13:50

Нова кола при такъв пробег може да не е най-доброто. Губиш гаранция на втората година, на третата цената е на една трета. Не може да се ползва оперативен лизинг и да ги сменяш или поне стандартните условия са до 100 000 км. Колата може да не те изкара докато я изплатиш и няма да има никаква стойност на вторичния пазар.
Имам един приятел дето пътува по толкова и той купува коли по макс 5 хил. лв и ги кара по 2 години.
Ако си богат, тогава няма проблем - може и електрическа да си вземеш и да те возят на платформа, че да не си я хабиш.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Kalimas   
Дата:   09-01-20 14:32

shahimat, то на повечето фотографията им е хоби. А повечето от тия дето снимат, все са си на път. Та колите вече са втори дом на народа[smilie5]

X_C, мога само да ти кажа какво правеше един приятел (ама имаше голям гараж [smilie3]). Та значи, комбита/баничарки (опел или VW бяха) на по 8-10г., от един модел/серия., кара ги по около 2г. и ги товареше до горе, гориво - бензин и метан. След това следващата, а старата което може в мазето за части, което не - на моргата, а метановата уредба я прехвърляше на новата. Тогава на, година правеше по 80-120хил. км.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   09-01-20 20:43

petervassilev написа:

> kjey:
>
> "Индустрия на електрическия стол"
> [smilie24]
>
> Тази промяна в преразпределението
> на приходите от
> автомобилостроенето в световен
> мащаб е ясна от доста години, но
> вината никога не е само от едната
> страна (европейски или
> калифорнийски политици).
> Производителите на автомобили не
> само в Европа и САЩ, но и в Япония и
> Корея също имат вина - кой им
> пречеше да ускорят въвеждането на
> електромобилите, вместо да лъжат с
> емисиите и да повтарят едни и същи
> модели с маркетингови трикове за
> подобрения в ДВГ и филтрите?
>
> Пречеше им предимно лакомията и
> днес виждаме резултата - на ход са
> съвсем нови играчи, повечето извън
> Европа, а лакомията на утвърдените
> производители породи донякъде
> неразумна реакция на млади
> либерално мислещи хора, които на
> практика се борят срещу работните
> места на своите родители [smilie2] .
>

Кой им е пречил да ускоряват въвеждането на електромобили ли?
Ами пазарът им пречи, поради няколко причини:
1.Електромобилите са скъпи, скъпи за производство, от там скъпи за потребителите.
2.Батерията продължава да е слабата част на звеното - висока цена, бавно зареждане, променлив капацитет с промяна на температурата на околоната среда.
3.Почти никой не иска да прави инвестиции в развитието на инфраструктурата - зарядни станции, такива с бързо зреждане и т.н.
Да вметна че когато някой инвестира много пари за станция за бързо зареждане, не разчитайте на цена на тока като от Енергото[smile]
4.Съмнителна полза за природата, най-малко поради факта че ако добиваш електроенергия от централи с въглища, за да зареждаш електромобили, ползата за природата е съмнителна.
5.Под лакомия не знам какво разбирате - всички компании, автомобилните не правят разлика работят за печалба - през социализма работехме да се намираме на работа[smilie5] , и всички видяхме до къде я докарахме.
Тесла от своето създаване досега е на загуба от над 6 милиарда $.
Само за 2018г загуби от 1 милиард $.
Абе извинявайте ама кой друг производител може да работи на такива загуби и още да е на пазара???
6.Отново казвам, т.н нови играчи на електромобили трябва да се докажат през пазара, а не през регулаторни и рестриктивни мерки.
До 1989г в БГ се караха Жигулита, Лади и Москвичи...ама не защото са били нашият свободен избор, а защото ни бяха избора по принуда.
И толкова много ги харесвахме, че чакахме по 20 години ред за кола.

Това нарушава основни права и свободи, а именно - Правото на свободния, личен избор!
И може би най-важното - потребителите не искат да карат такива коли все още...искат да карат SUV...поне в Германия е така...

https://i.ibb.co/gb8gz7T/SUV-o.jpgКато гледам данните за броя продадени кросоувъри (по-големи и тежки, потребяващи доста повече гориво и емитиращи повече СО2 автомобили) по пътищата в Германия не оставам с впечатлението че германците горят от желание да карат BMW i3 и други подобни куфари, както ги нарече някой по горе.Да не споменават цената на въпросното BMW i3, направо неудобно да ти стане.[smilie5]


[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   09-01-20 21:07

Ще коментирам тая точка първо, защото честно казано се спекулира много с нея:
4.Съмнителна полза за природата, най-малко поради факта че ако добиваш електроенергия от централи с въглища, за да зареждаш електромобили, ползата за природата е съмнителна.

Ако добиваш... в много случаи токът идва от ВЕЦ, АЕЦ, ФЕЦ и т.н., но дори и да добиваш от въглища ще ти кажа следното:
Ти ми казваш точно това :

" Да пикаеш в басейна и извън него е едно и също, защото накрая всичко отива на едно място"

Гоемият град е басейн. И когато се движиш по улиците му , гълташ пикнята от ауспуха, което те трови директно. Днес пресичах пеша кръстовището на Тодор Александров и Хр. Ботев около 17.30 ч. Не се дишаше просто от пикня от ауспусите. Тъкмо излизаха деца от училищет на ъгъла. Трагично е.

1.Електромобилите са скъпи, скъпи за производство, от там скъпи за потребителите.

Така е. Но при определен пробег, нещата се изравняват.
Ще стават все по-евтини, защото са лесни за производство и много фирми ще произвеждат.

2.Батерията продължава да е слабата част на звеното - висока цена, бавно зареждане, променлив капацитет с промяна на температурата на околоната среда.

Това е факт, но батериите с течен контрол на температурата се оказват много издръжливи. Последните поколения без проблем ще надживеят колата.

3.Почти никой не иска да прави инвестиции в развитието на инфраструктурата - зарядни станции, такива с бързо зреждане и т.н.

Имаш предвид в БГ ли? Защото примерно в Будапеща само за една година покриха целия град със зарядни стнции. Повечето безплатни. В БГ върви по-бавно , да.


И последно - нещата се променят. И ще се променят доста бързо. Само ще го усетиш:)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   09-01-20 21:32

Продължавам да се интересувам какво правят собствениците на електричките като се приберат в къщи с последни сили на колицата и им се наложи да тръгнат непридвидено на някъде.Трябва ли да имат втори автомобил или може да отложат пътуването.[smile][smile]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   09-01-20 21:37

Ами сигурно зареждат с DC зарядно за 30-40мин докато си съберат багажа и тръгват. По принцип към момента в БГ на всеки 150-200км в БГ има такива зарядни и стават все повече. Има огромна разлика отпреди 2-3 години. Вероятно до 1 година ще има още по-голяма разлика.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: victory13   
Дата:   09-01-20 21:48

Бони, stef зададе кратък въпрос по-назад, отбягва се...

а тук е баш сериозният въпрос: https://www.mining.com/minings-unlikely-heroines-greta-thunberg-and-aoc/


пп1 копирал съм внимателно, надявам се да се отваря
пп2 ако идеите на грета и аос фанат дикиш, ще им играя казачок на масата... осигуряват ми работа до 100 години /мои [smilie5] /
пп3 донякъде сме облагодетелствани ... най-голямата рафинерия на мед в европа е у нас, в центъра на републиката, и на 75 км от софия... около 85% от продукцията се изнася...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: shahimat   
Дата:   09-01-20 21:50

няма да изчистите планетата с електричките както се заблуждавате :) нито ще живеете в по чиста среда но е хубаво човек да си вярва [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: victory13   
Дата:   09-01-20 21:50

опс... пп4 колегите в чили и наоколо не работят 6-ти месец... не е ясно до кога ще е така...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   09-01-20 21:54

victory13, аз му отговорих:

Автор: boni
Дата: 08-01-20 14:24

Stef, едно време като се заговори за йонно литиеви батерии беше същото. Минаха няколко години, но накрая нещата се случиха.
От няколко години се говори за Графенови батерии. Когато Самсунг и Мерцедес казват, че ще използват графенови батерии, мисля че може да им се вярва. Когато Мерцедес обявят официално, че се отказват от ДВГ с вътрешно горене, явно имат едно наум.
За зареждането на Ампера/Волт явно не си запознат. Пълен заряд в къщи със зарядното от комплекта на колата е 4.5 часа. Пълен заряд на Била е 3 часа. Не знам тея 13 часа от къде ги изкопа, може в щатите на 110 волтови зарядни да е бавно, не знам.


Кой друг въпрос ?Публикацията е редактирана (09-01-20 21:57)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: victory13   
Дата:   09-01-20 21:57

ами пътьом стана дума за кобалта...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   09-01-20 21:58

Да, кобалта е проблемен, факт. Той по принцип е в малки количества в батерията, но е проблемен. Не го отричам
Но както виждаш сме на прага на нова технология и според мен до година ще бъдат факт първите графенови батерии

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   09-01-20 22:00

Victory13 за кобалта само да попитам, ти с какъв телефон си и каква му е батерията???

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: victory13   
Дата:   09-01-20 22:02

китайски, надали батерията е нещо различно от другите ...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   09-01-20 22:05

Еми да. Йонно литиева . Скапва се около 10 пъти по-бързо от тази в съвременен електромобил , която е защитена с 10 системи + течно охлаждане и отопление.
Т.е. батериите в телефоните са много по-голям проблем. И поради тая причина се търси решение. Според мен е намерено.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: victory13   
Дата:   09-01-20 22:09

ами както казах, за мен това е по-малкия проблем, става дума за батерията... от къде ще се намерят обаче всички жици и кабели и намотки на мотори и генератори... и то при положение че за търсенето на метални полезни изкопаеми се инвестират 35 пъти по-малко пари, отколкото за фосилни [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   09-01-20 22:41

от къде ще се намерят обаче всички жици и кабели и намотки на мотори и генератори...

Буквално се шегуваш с тоя въпрос, няма начин да е иначе.
Всичко около нас е електромотори - Във всички конвенционални коли има поне два - стартер и алтернатор, след това като почнеш - перални, климатици, всякакви вентилатори от огромни до миниатюрни в компютрите, електрически косачки, прахосмукачки, калорифери, всякакви ръчни машини от стругове до дрелки, промишлени машини, трамваи, тролеи, влакове, хиляди видове генератори, играчки, и т.н. не мога да изброя даже. И всички метали за намотки и т.н са 100% рециклируеми.Публикацията е редактирана (09-01-20 22:43)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: victory13   
Дата:   09-01-20 23:16

в случая май ти се шегуваш [smilie11]

дал съм линк, там са посочену нуждите, какво има, и какво трябва да стане... в момента, с наличните материали, идеята е неосъществима в разумен за нас срок... за да се осъществи в следващите 50 години няма да е достатъчно да се гласува от политиците, а ще трябва да се увеличи световното производство на мед 4 пъти...
в момента цената не мърда, никой не търси, и никой няма интерес да влага в търсене...
ако мислиш че с перални и играчки от боклука ще електрифицираш цялото автомобилостроене, трябва наистина да се шегуваш...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   09-01-20 23:32

Не бе човек, това не е сериозно просто. Какви перални и играчки, то цялата промишленост , сериозни машини и какво ли още не е ел двигатели . И пак да подчертая ако си пропуснал - 100% рециклируеми.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: victory13   
Дата:   09-01-20 23:36

демек да скрапираме цялата промишленост за да си направим ел коли [smilie11] ...

наистина не е сериозно вече, успех на всички [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   09-01-20 23:48

Глупости, да скрапираме цялата промишленост.... Обяснявам ти, че всичко около нас е ел мотори и те са изцяло рециклируеми. До сега никой гък не е казал за тях , как пък нямаше проблем.
Иначе само от скрапирането на милиони стари конвенционални автомобили си нямаш идея колко може да се докара.
Да не би металите в конвенционалните коли, техните кабели, алтернатори, стартери и т.н. да се правят от въздуха та изведнъж точно медта за намотките на ел колите стана проблем?
В една ел. кола има само един електродвигател, наистина е мощен, но няма алтернатор, няма стартер, няма катализатор с цялото му менделеева таблица, няма скоростна кутия и двигател с хиляди части, няма радиатор и още много други неща.Публикацията е редактирана (09-01-20 23:56)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: asahi   
Дата:   10-01-20 10:29

На планетата има достатъчно метали. В момента се добиват толкова, колкото са нужни. Ако са нужни повече ще се добиват повече. Но дали ще са нужни? Рециклирането е по-изгодно от добиването и затова има такъв сериозен бизнес покрай него. Заводите за стомана работят предимно със скрап като входна суровина. Оловните акумулатори в по-големия си процент ползват вторично събрано от стари акумулатори олово. Хич не я мислете индустрията - тя се е оправяла в много по-сложни ситуации.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Kalimas   
Дата:   11-01-20 15:41

Не ѝ се бойте на топлата вода, вече е открита и помислена.
Сегашните коли са с около 2км/40-50кг жици, теслата е 1,5км, а за тесла Y се говори за 100метра. Та все ще останат суровини за електромотори.
Освен това, ако решат проблема с батериите за колите, няма да пречи да се съхранява по-евтино и по-лесно енергията от възобновяемите източници.
Търсят се и алтернативи на урана и ядрената енергия - синтез на ториум, студен синтез и т.н.
Може и да ги видим след 20-50г., може и по-късно (след нас да се появят), ама се работи по въпроса.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   11-01-20 16:58

Благодаря за вниманието което ми оказвате, и ми отговаряте конкретно по някои точки, ще ми е интересно обаче да чуя мнението ви и по тази точка.

6.Отново казвам, т.н нови играчи на електромобили трябва да се докажат през пазара, а не през регулаторни и рестриктивни мерки.
До 1989г в БГ се караха Жигулита, Лади и Москвичи...ама не защото са били нашият свободен избор, а защото ни бяха избора по принуда.
И толкова много ги харесвахме, че чакахме по 20 години ред за кола.
Това нарушава основни права и свободи, а именно - Правото на свободния, личен избор!


Бони написа:...........

" Да пикаеш в басейна и извън него е едно и също, защото накрая всичко отива на едно място"

Гоемият град е басейн. И когато се движиш по улиците му , гълташ пикнята от ауспуха, което те трови директно. Днес пресичах пеша кръстовището на Тодор Александров и Хр. Ботев около 17.30 ч. Не се дишаше просто от пикня от ауспусите. Тъкмо излизаха деца от училищет на ъгъла. Трагично е.


Само да ви попитам, дали придобихте някаква представа на това кръстовище колко от автомобилите които бълваха пикня от аспусите си бяха с Евро6 или поне с Евро5?
Надали са били повече от 5% взети заедно, другото са 18-20 годишни барутници със свалени катализатори, бълващи пушеци и дим.
Аз карам МАЗДА CX-5 2.2 AWD SKYACTIV 2013г Дизел с Евро 6.Вече е на близо 7г и 155000км, другата седмица се разделям с нея.
При последния преглед попитах човека с газанализатора - как е?
Ами супер е, няма димност, няма сажди, всичко и е в норма.
Аспусите ми са абсолютно чисти, няма следи от нищо по тях.

Това че в БГ дълги години нямаше контрол(и продължава да няма), на това какви коли се внасят, отговарят ли на някакви екологични норми, в пунктовете за преглед правят ли се реални диагностики с газанализаторите или срещу 50лв колата ти може да мине преглед без да е ходила в сервиза, не е проблем на технологията, а на закъсняли държавнически решения, и на корупция.
Наскоро четох че Албания забранява вноса на автомобили по-стари от 8 години!?!.Кога ли ще ги стигнем албанците.

Понеже примера ви с пикаенето в басейна ми хареса много[smilie5], и аз да ви дам един подобен, защото той реално може да се случи.
Може да получи така че да изхвърлим бебето с мръсната вода от легена.
Слагането под един знаменател на всички автомобили е точно това.

Освен това дори ако ще в София от утре всички да са с електрички, и печките продължават да горят дърва, въглища, дървесни плоскости(с канцерогенни лепила в тях), пласмаси и гуми положението няма да се подобри много.

Така е. Но при определен пробег, нещата се изравняват.
Ще стават все по-евтини, защото са лесни за производство и много фирми ще произвеждат.


Бъдещето на електромобила аз го виждам като градска кола.Кола която се използва на къси разтояния, малка и условно незамърсяваща(не директно)в града.Оставаме настрана как се произвеждат батериите, и с каква енергия ги зареждаме.
Цената на този автомобил би трябвало да не бъде повече от 15-20000лв.
И тогава нещата ще си дойдат по местата, но при сегашните цени не се сещам какъв пробег трябва да направиш че да си избиеш инвестицията.
С нетърпение очаквам това да се случи
Мой приятел миналата година си купи BMW i3s, с новата батерия, с бързото зарядно и всички възможни екстри - 107000лв
Той живее в покрайнините на Варна и колата основно се използва от жена му, която води децата на училище, на уроци, на пазар в града и т.н.
И както споменахме по-горе колата не е нищо особенно, прилича на куфар, пък бил той и луксозен..[smile].
Какво се случва обаче когато приятелят ми иска да отиде на ски в Банско със семейството си.Ами това се сещате че с електричката няма как да стане.
Но пък струва 107000лв
Е за този случай приятелят ми разполага с Порше Каен Турбо, с който горепосочените проблеми са решени...[smilie5]

Имаш предвид в БГ ли? Защото примерно в Будапеща само за една година покриха целия град със зарядни стнции. Повечето безплатни. В БГ върви по-бавно , да.

Под инвестиции в инфраструктурата разбирам на всяка извън градска бензиностанция да има по 7-8 бързи зарядни станции, щото иначе като се наредят 10тина Тесли, последните ще трябва да чакат по 5-6 часа минимум.., и да, не очаквайте цена като от енергото там.Това е доста по-трудно и скъпо занимание от това да направиш зарядни станции в един град.
И да ви кажа не видях толкова електрически автомобили че да ми направят впечатление нито в Будапеща, нито в Барселона, нито в Милано, да не изброявам още...Сигурно сте видяли графиката която качих за Германия - мисля че е много показателна за предпочитанията на хората.
За "повечето са безплатни" мисля че обясних до кога ще бъде това...[smilie3].
И последно - нещата се променят. И ще се променят доста бързо. Само ще го усетиш:)

Безпорно е така, но предпочитам нещата да са еволюционни, а не революционни, и те трябва да се докажат през пазара, а не през регулаторни и рестриктивни мерки.
Защото като чуя за революции се сещам за Великата Октомврийска Революция и за диктата на пролетариата...и всички знаем как завърши това...

Скоро графенови батерии и чао на петрола....

Аз съм на 53г, и вие ми изглеждате младо момче[smilie5], искате ли да се обзаложим че след 10 години потреблението на петрол в световен мащаб ще е по-високо от днес, независимо от това какви батерии са изобретени...
[beer]Публикацията е редактирана (11-01-20 21:56)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   11-01-20 18:10

kjey [smilie24] [smilie24]
.Отново казвам, т.н нови играчи на електромобили трябва да се докажат през пазара, а не през регулаторни и рестриктивни мерки. -Франсетата ще съборят държавата че искат да им намалят пенсиите та не виждам как ще се съгласят да купят два пъти по скъп автомобил щото някои в ЕС решили че трябва да се сменят колите с електрички.Ама ще видим.По скоро някои след нас[smilie5] [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   11-01-20 20:12

kjey:

“...потребителите не искат да карат такива коли все още ... искат да карат SUV...поне в Германия е така...”

И при нас 80-те процента мечтаят точно за SUV, макар че малко от тях действително имат нужда от такъв автомобил [smile] .

Всъщност SUV и електромобил не са взаимно изключващи се неща. Имам предвид масовите паркетни (градски/магистрални) SUV-ове, а не истинските офроуд машини. Ето например този плъгин хибриден SUV се продаваше сравнително добре: Outlander PHEV . Дори батерията под купето прави този висок автомобил по-стабилен в завоите. Има и други по-продавани модели.

За малък пазар като България офроудните SUV-ове може би действително са незаменими заради нашите пътища и липсата на пътища, но в голямата Европа и крайбрежията на САЩ се ползват предимно паркетни SUV-ове, а и там заради голямата гъстота на населените места понятията “градски” и “извънградски” условия на шофиране са доста по-различни от нашите, поне по отношение на замърсяването.

Според мен не е задължително да сравняваме емисиите от автомобилите и замърсяването от отоплението (печките и др.). Това са два съвсем различни големи проблема и фактът, че единият проблем е по-сериозен през зимата в българските условия не означава, че проблемът с автомобилните емисии може да се пренебрегне. И през лятото в градовете вони на дизел.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   11-01-20 22:33

Българинът вечно се оплаква, защото никъде не е ходил и нищо не е видял.

Ако видите пътищата в Англия, българските ще ви се сторят като германските. Това важи и за магистралите. Ама е яко да се оплакваме принципно де! Показва ангажираност към социалните проблеми.

[smilie5] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: nyamago   
Дата:   11-01-20 23:58

> Ако видите пътищата в Англия, българските ще ви се сторят като германските...

Ами гледам ги вече 20 години. Не ми се е повреждало нищо по колите от дупки или проблеми в настилките, нито са ми чупили стъклото камъни, хвърлени от гуми пред мене (а у нас чувам, че все още се случва).

Вярно е, че британските пътища (и цялостна транспортна инфраструктура) са назад от континентална Европа, но не е сериозно да се правят такива генерализации (нито за техните, нито за нашите).

А днешните английски пътища (особено от година-две насам), който не ги е виждал достатъчно - много напомнят нашенските каквито съм ги оставил навремето. Да парафразирам стар нашенски лаф: 'търсят дипломата на Премиера' [smilie5] . Повсеместни и безкрайни изкопни и строителни работи - започвам конспиративно да подозирам гениален план да се стимулира зациклящата икономика като някой хвърля невероятни инвестиции в транспортни и инфраструктурни проекти. Дано се почувства по-скоро от пътуващите (ама надали - има сериозни научни доводи, че подобряването на пътищата води задължително до тяхното още по-голямо претоварване [smilie2])
- - -

И по темата: на електрическите коли (ако не са Тесла) не им 'пише на челото', че са такива и нямам впечатление много ли са, но домочадието се интересува повече и казват, че са наводнили. Свидетел съм, че зарядните пунктове напоследък почти се изравниха по присъствие с бензиностанциите, значи има и коли. Иначе и аз не обичам да ми ги налагат със закон и насочено дуло, но по собствена воля не съм далече от идеята и аз да ги опитам [smilie3]

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: asahi   
Дата:   12-01-20 02:17

"искате ли да се обзаложим че след 10 години потреблението на петрол в световен мащаб ще е по-високо от днес, независимо от това какви батерии са изобретени..."

Въпросът не е дали потреблението на петрол ще е по-високо, а дали този петрол ще се потребява за гориво. Петролът е суровина за химическата промишленост.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   12-01-20 10:22

petervassilev написа:

> kjey:
>
> “...потребителите не искат да
> карат такива коли все още ... искат
> да карат SUV...поне в Германия е
> така...”

>
> И при нас 80-те процента мечтаят
> точно за SUV, макар че малко от тях
> действително имат нужда от такъв
> автомобил [smile] .
>
> Всъщност SUV и електромобил не са
> взаимно изключващи се неща. Имам
> предвид масовите паркетни
> (градски/магистрални) SUV-ове, а не
> истинските офроуд машини. Ето
> например този плъгин хибриден SUV
> се продаваше сравнително добре:
>
> Outlander PHEV . Дори батерията под
> купето прави този висок автомобил
> по-стабилен в завоите. Има и други
> по-продавани модели.
>
> За малък пазар като България
> офроудните SUV-ове може би
> действително са незаменими заради
> нашите пътища и липсата на пътища,
> но в голямата Европа и
> крайбрежията на САЩ се ползват
> предимно паркетни SUV-ове, а и там
> заради голямата гъстота на
> населените места понятията
> “градски” и “извънградски”
> условия на шофиране са доста
> по-различни от нашите, поне по
> отношение на замърсяването.
>
> Според мен не е задължително да
> сравняваме емисиите от
> автомобилите и замърсяването от
> отоплението (печките и др.). Това са
> два съвсем различни големи
> проблема и фактът, че единият
> проблем е по-сериозен през зимата
> в българските условия не означава,
> че проблемът с автомобилните
> емисии може да се пренебрегне. И
> през лятото в градовете вони на
> дизел.
>
Аз карам SUV от 7 години, и следващата ми кола отново ще е SUV, пък бил той и магистрален[smile].
Предимствата му за нашите пътища са безпорни - по-здраво окачване, висок клирънс, по-високопрофилни гуми и т.н.Това донякъде елиминира "екстрите " на пътищата у нас[smilie5].
Освен това като правило колата е по-голяма, с повече място за багаж, абе идеалната семейна кола[smilie24]

За мен нормалния преход би бил този - плъгин хибриди, които в града да караш изцяло на електричество, а навън на смесен цикъл или когато трябва изцяло с наличния ДВГ.И така след години, когато имаш технологията необходима за задвижване изцяло на електричество(основно за батерията става въпрос), с нормален пробег, с време за зареждане съизмеримо със зареждането на един резорвар бензин например - 5/10 минути с плащането, то тогава може да се премине основно на електрически автомобили(пак не казвам изцяло).

Не сравнявам емисиите от автомобилите с печките за твърдо гориво, просто дадох пример, че фокусирането върху единия замърсител няма като с магическа пръчица да премахне другия.
И освен това че не е редно да даваме за пример БГ, където автомобилите с Евро6 например са не повече от 2-3% от общия брой които се движат по пътищата.Сигурно всички се сещат че в Германия например това не е така.
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   12-01-20 11:54

Навремето, в едно интервю Хенри Форд казал приблизително следното:
“ Ако трябваше да питам хората и да се събразя с тяхното мнение, нямаше да направя кола, а по-бърз кон.”
Светът принадлежи на мечтателите, не на песимистите или хейтърите!
[smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   12-01-20 12:18

kjey, съгласен съм с това, така и съм направил :

За мен нормалния преход би бил този - плъгин хибриди, които в града да караш изцяло на електричество, а навън на смесен цикъл или когато трябва изцяло с наличния ДВГ.И така след години, когато имаш технологията необходима за задвижване изцяло на електричество(основно за батерията става въпрос), с нормален пробег, с време за зареждане съизмеримо със зареждането на един резорвар бензин например - 5/10 минути с плащането, то тогава може да се премине основно на електрически автомобили(пак не казвам изцяло).

Колкото до Маздата ти, тя ако е 2013 г не може да е Евро 6, защото Евро 6 влезе от 2014, но това няма значение. Това, че няма димност и сажди нищо не значи, защото има Азотен Диоксид, който е дори по-опасен, наричат го невидиият убиец и дори е повече при новите дизелови модели.
NO2

Загретият въздух в двигателя произвежда азотни оксиди (NOₓ), които включват токсичния азотен диоксид (NO₂). В бензинов автомобил те могат да бъдат почистени с трипосочен каталитичен преобразувател, и така бензиновият автомобил излъчва средно около 30% по-малко NOₓ от дизеловия автомобил.

Филтрите на дизеловия автомобил могат да намалят емисиите на ФПЧ с повече от 90%, но те изискват добри условия на работа и редовна поддръжка. Те обаче могат да произвеждат и повече азотен диоксид, което прави дизела един от основните източници на този токсичен газ.

Дизеловите двигатели работят при по-висока температура и налягане от бензиновите. Тези условия усилват производството на азотни окиси. Количеството зависи от обема и продължителността на най-горещата част на пламъка в двигателя.


Иначе, мерси че ме определи като "младеж", но съм на 50:) Колите са ми хоби, сменил съм около 25 . Към момента имам колекция от ретро модели , както и по-модерни[beer] Скоро си взех плъг-ин хибрид или както я водят електрическа с удължен пробег - изцяло на ток в града и на ДВГ-генератор извън.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   12-01-20 12:24

Автор: nyamago
Дата: 11-01-20 23:58

Ами гледам ги вече 20 години. Не ми се е повреждало нищо по колите от дупки или проблеми в настилките, нито са ми чупили стъклото камъни, хвърлени от гуми пред мене (а у нас чувам, че все още се случва).

----------------------------------------------------------

На мен точно камък от колата пред мен ми строши стъклото на М11. Пак там за малко да се блъсна една нощ в гума, изпаднала от някакво лори. Самата М11 е дупка до дупка и кръпка до кръпка. А на М25 може да си оставиш зъбите. Селските пътища са толкова тесни, че имам чувството, че ще се сблъскаме с всяка кола, с кояо се разминавам, особено ако е по-голяма. Това са английските пътища.


А по темата, ако имах толкова пари, без да се замисля щях да си купя БМВ i8. Тази кола адски ме кефи! [smilie5]

[beer]Публикацията е редактирана (12-01-20 12:59)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   12-01-20 12:52

Единствено ще ми липсва звукът от осемцилиндров двигател, когато дойде времето на масовите електрически двг.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   12-01-20 13:20

"Единствено ще ми липсва звукът от осемцилиндров двигател, когато дойде времето на масовите електрически двг. " [smile]

Ето, например . Вероятно може да се създаде и симулатор на звука на Трабант.

В двора винаги има дузина котета и някой трябва да ги разгонва при безшумни маневри в ел. режим.[smile]

Ако си поставим за цел да търсим недостатъци в електромобилите, винаги ще намираме по нещо недоизкусурено. Но това е сравнително несложна техника, не са луноходи и мозъчни имплантации, технологиите решават успешно много по-сложни проблеми.Публикацията е редактирана (12-01-20 13:22)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   12-01-20 13:30

Може да се симулира, от време на време ходя да карам електрически карт, може да имитира звук от болид на F1. Яко е. Но си личи, че е “дигитално”. :)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   12-01-20 13:31

Като при цифровите апарати - безшумни ел. затвори , но на хората им липсвал звука от затвора, та сложиха симулатори на различни видове звук, даже и на превъртане на филм:)
Преди около 17-18 години бяха същите дискусии, всичко мина:)Публикацията е редактирана (12-01-20 13:32)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   12-01-20 13:37

Аз съм фен на електрическите коли. Фен съм въобще на всякакви автомобили, също съм сменил много и в момента имам четири. Колите са сред 5-те най-значими неща в живота ми. Скоро се замислих, каква тишина ще бъде в градовете, когато всички коли ще бъдат безшумни. Нашето поколение никога не е живяло в такава тишина. :)
Моторният звук е нерязделна част от ежедневието ни, ще бъде интересно да се наблюдава този преход във всичките му аспекти.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   12-01-20 13:38

При автомобилите не е като при камерите. Камерата предпочитам да не издава никакви звуци. Но напълно безшумният автомобил не е безопасен за пешеходците според мен. А и не само според мен явно, защото скоро четох, че на новите електрически автобуси в Лондон слагат някакви устройства, които да издават шум. Толкова били тихи, че може пешеходците да не ги чуят и да се стигне до инцидент.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   12-01-20 13:50

Обсъждаме пробега, цената на електромобилите, дали са ни “на сметка” и т.н. Но винаги има и субективен фактор и той понякога е по-важен.

Възможно е да дойде момент, в който се замисляш за ЛиГ (_Айна и _Овна), които оставяш зад себе си. Преди 30-на години видях лапина, която се криеше до пластмасов боклук на дъното с подобна на нейната окраска и оттогава осъзнах, че всеки от нас оставя ЛиГ след себе си, напр. през ауспуха. И може да почисти и ограничи ЛиГ по много начини, дори и с избора на ДВГ с Евро 5/6, или да премине на ел. не с “насочено дуло, но по собствена воля” (като nyamago), ако това му стане приоритет, а не "сметката".Публикацията е редактирана (12-01-20 14:21)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: victory13   
Дата:   12-01-20 13:59

"...Моторният звук е нерязделна част от ежедневието ни..."

мне... дрелка и къртач са [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   12-01-20 14:17

Не е баш така.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   12-01-20 14:19

Някой някъде винаги реже нещо с флекс... [smilie21] [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: victory13   
Дата:   12-01-20 14:22

флекса е от същото семейство [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   12-01-20 14:37

Дизеловите двигатели работят при по-висока температура Затова ли в някои ДВГ слагат допълнителен подгревател.Затова ли и на дизела и на бензина термостатите подържат 93-96гр работна температура.За налягането е така


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   12-01-20 14:37

“Единствено ще ми липсва звукът от осемцилиндров двигател ...”

В музея на Ферари в Модена, във видео презентацията звукът от двигателите е на заден план, а звучи Nessun Dorma на Павароти, съгражданин на Енцо Ферари.

Натискаш педала за газта и чуваш Vincero! [smile]Публикацията е редактирана (12-01-20 14:38)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   12-01-20 15:45

Заради КПД-то Agop4о , особено на CDI тата, които по-добре оползотворяват мощността и не излъчват навън излишната топлина. Затова им слагат печки и т.н.
Термостата поддържа температурата на охладителния кръг, а не тая на изгаряне:)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   12-01-20 16:14

[beer] Boni написа:

> kjey, съгласен съм с това, така и съм
> направил :
>
> За мен нормалния преход би бил
> този - плъгин хибриди, които в
> града да караш изцяло на
> електричество, а навън на смесен
> цикъл или когато трябва изцяло с
> наличния ДВГ.И така след години,
> когато имаш технологията
> необходима за задвижване изцяло
> на електричество(основно за
> батерията става въпрос), с
> нормален пробег, с време за
> зареждане съизмеримо със
> зареждането на един резорвар
> бензин например - 5/10 минути с
> плащането, то тогава може да се
> премине основно на електрически
> автомобили(пак не казвам
> изцяло).
>
Колкото до Маздата ти, тя ако е 2013 г
> не може да е Евро 6, защото Евро 6
> влезе от 2014, но това няма значение.
> Това, че няма димност и сажди нищо
> не значи, защото има Азотен
> Диоксид, който е дори по-опасен,
> наричат го невидиият убиец и дори
> е повече при новите дизелови
> модели.
>
>
> Загретият въздух в двигателя
> произвежда азотни оксиди (NOₓ),
> които включват токсичния азотен
> диоксид (NO₂). В бензинов автомобил
> те могат да бъдат почистени с
> трипосочен каталитичен
> преобразувател, и така
> бензиновият автомобил излъчва
> средно около 30% по-малко NOₓ от
> дизеловия автомобил.
>
> Филтрите на дизеловия автомобил
> могат да намалят емисиите на ФПЧ с
> повече от 90%, но те изискват добри
> условия на работа и редовна
> поддръжка. Те обаче могат да
> произвеждат и повече азотен
> диоксид, което прави дизела един
> от основните източници на този
> токсичен газ.
>
> Дизеловите двигатели работят при
> по-висока температура и налягане
> от бензиновите. Тези условия
> усилват производството на азотни
> окиси. Количеството зависи от
> обема и продължителността на
> най-горещата част на пламъка в
> двигателя.
>

>
> Иначе, мерси че ме определи като
> "младеж", но съм на 50:) Колите са ми
> хоби, сменил съм около 25 . Към
> момента имам колекция от ретро
> модели , както и по-модерни[beer]
> Скоро си взех плъг-ин хибрид или
> както я водят електрическа с
> удължен пробег - изцяло на ток в
> града и на ДВГ-генератор извън.

Малко отзад напред почвам, но точния израз беше...
Аз съм на 53г, и вие ми изглеждате младо момче[smilie5]...
Но да не забравяме че 50 са новите 30, така че продължаваме напред[beer]

Колкото до Маздата ти, тя ако е 2013 г не може да е Евро 6, защото Евро 6 влезе от 2014, но това няма значение.
Като съм написал че е Евро6, то значи е така...[smilie3].Моята е автоматик, но това няма значение за емисиите.


https://i.ibb.co/Qjxt9Q6/mazda.jpgТака че не подценявайте японците[smilie24]
Дизеловите двигатели работят при по-висока температура и налягане от бензиновите.
Това е така и не точно..
Двигателят в колата ми е първото поколение на Skyactiv.
Степента му на сгъстяване е 14:1, точно толкова колкото е на бензиновата версия на Skyactiv - също 14:1.
Какво означава това:

Unique Technology
The Skyactiv-D is the first low compression diesel in a production car, having a significantly lower compression in the first generation of 14:1 rather than higher compression ratios of 16:1 and higher. Numerous university studies have investigated the benefits of low compression diesel for decades, with the major benefit noted in single cylinder university tests of being a drastic reduction in NOx emissions, while also reducing particulate matter and combustion noise.These studies all concluded that while there were noticeable reductions in emissions, this came at the expense of difficult cold starts. Mazda resolved this in the Skyactitv-D by using piezoelectric fuel injectors with multiple nozzles that changes the pattern depending on operating conditions. Furthermore, exhaust valves are left slightly open as the engine starts causing exhaust gases to be sucked into the cylinders helping the engine to warm up quickly.

Няма нужда да го превеждам, но искам да ви обърна внимание на следното:
...драстично намаляване на NOx емисиите, при редуциране на праховите частици и шума от изгарянето

Така че както казва един мой любим герой..."Совите не са това което са"[smilie3]

Тази година Мазда пускат SkyActiv-X на Мазда 3.Това е поредната им иновация, съчетаваща предимствата на Дизелов двигател(висок въртящ момент), но работещ със бензин, с 20-30% по-нисък разход.
Според японците технологията на ДВГ не е достигнала своя технологичен връх, и те са решени да продължават с развитието му.[smilie24]

Мисля че добра дискусия направихме все пак...[smilie3] [beer]Публикацията е редактирана (12-01-20 16:28)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   12-01-20 16:19

Slivenski:

Българинът вечно се оплаква, защото никъде не е ходил и нищо не е видял.

Ако видите пътищата в Англия, българските ще ви се сторят като германските. Това важи и за магистралите. Ама е яко да се оплакваме принципно де! Показва ангажираност към социалните проблеми.


Предполагам, че упрекът е насочен срещу моя намек за българските пътища и липсата им [smile] .

Целта ми беше не да се оплача, че нашите пътища са сред най-лошите и най-липсващите в Европа, с изключение на още по-лошите английски пътища (в ЕС?), а да коментирам основателните аргументи на любителите на SUV.

Всъщност дори се радвам, че докато съм жив няма да построят магистрала до връх Мусала. И никак не се радвам на магистралата до родния ми морски град. Защото nyamago спомена, че добрите пътища увеличават още повече трафика, а трафикът унищожава природата.

Ходил съм до някои т.нар. “природни забележителности” в Европа и северната Америка и знам колко природа е останала там, след като е улеснен достъпът с автомобили и е пълно с туристи. Точно заради липсата на пътища в Странджа и други рядко населени райони в България все още има диви места.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   12-01-20 17:44

petervassilev, не съм имал за цел да се заяждам. Ако така е прозвучало, извинявам се! [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   12-01-20 18:06

Slivenski
[smile]

"... Селските пътища са толкова тесни, че имам чувството, че ще се сблъскаме с всяка кола, с кояо се разминавам, особено ако е по-голяма."

Може би консервативните английски селяни точно по този начин се пазят от навлеци в селата си [smile]. Ходил съм няколко пъти, но само в Лондон и Брайтън, и се възхищавам на английската практичност, консервативна "стиснатост" (в добрия смисъл) и уважението към личното пространство на останалите хора, дори в многомилионния град.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   12-01-20 18:12

petervassilev, не. Причината пътищата да се толкова тесни е, че земята навсякъде е частна. И държавата не иска да плаща твърде много за пътища.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Rusinov   
Дата:   13-01-20 15:02

Аз и за друго се сетих :)
Представете си град като София. Строителството последните години, блокове, блокове, 7 паркоместа за 34 коли, паркиране по тротоари, градинки...няма нужда да обяснявам, всички си визуализирахте ежедневието ни :) Сега да си представим, че от утре "щрак", всичките коли стават ел. Сега да си представим, че един на 150 шофьори има гараж [smilie18] Вече надушвате ли накъде бия. Как ще се заредят останалите 98% от автомобилите след работа :D

През терасите удължители, макари, долу пред 12 етажния блок в Надежда разклонители, през клоните на дърветата, по тротоарите, всеки зарежда и седи при колата, да не му открадне някой зарядното... [smilie18]

Аз затова ви казвам - бъдещето е неизбежно. Но ако си представим, че в Дубай ще карат само ел. коли до 10 години, при нас ще е след 10 по толкова [smilie21]Публикацията е редактирана (13-01-20 15:04)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: CDman   
Дата:   13-01-20 16:12

Да почерпим от Шведския опит [smile]

Остарялата електропреносна мрежа в Швеция заплашва навлизането на електромобили

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: asahi   
Дата:   13-01-20 16:17

Ти търсиш и намираш решението съобразно своите знания, разбирания и умения. Пускаш кабел от балкона и зареждаш. Други хора ще се сетят, че е по-удобно "зареждачката" да е като на паркинга на ресторанта, киното, мола или служебния паркинг. Съответно биха се постарали да го направят. Ако не те - друг ще го направи за тях. Само търсене да има.

Защо кабелът трябва да тръгва от твоя апартамент? Токът навсякъде е един и същ. Само отчитането му е различно. Ако това е проблемът и той може да се реши елегантно - обща сметка, в която ти внасяш колкото си изразходвал.

Нощното зареждане дори може да бъде по-евтино от цената на нощната енергия, защото такъв тип консуматори, обединени по териториален и счетоводен принцип образуват балансираща мощност, която може да се управлява и тази услуга да се продава на НЕК. Е, за крайния потребител може и да не е по-евтино, но разликата в цените може да оправдае изграждането и поддържането на такава система.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   13-01-20 18:34

Да не забравяме че доста технологии почнаха с розови сънища и в един момент се оказа че не стават.Вчера гледах точно за една такава-свръхзвуковите пътнически самолети.Не че не бих карал тролейче със всичките му модерни лиготии[smilie5][smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: ipolit   
Дата:   14-01-20 19:44

И какво казахте за водородните клетки?
https://electrek.co/2020/01/13/bmw-rd-chief-most-of-the-us-does-not-need-bevs/amp/

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   14-01-20 22:55

Според шефа на американския клон на Тойота [интервю] , компанията трябва да е подготвена за развитие в следната последователност: бензинови двигатели -> хибриди -> плъгин хибриди -> водородни горивни клетки -> чисти електромобили.

Продадени са хиляди автомобили с водородни горивни клетки (напр. Toyota Mirai, която ще има и нова версия 2021, хонди и др.), дори си спомням, че преди години Шумахер беше рекламно лице на подобен Мерцедес (E-Cell). Mirai се зарежда за минути, а батерията не е литиево-йонна, а NiMH. Твърди се, че нивото на безопасност на Fuel Cell технология вече е достатъчно високо за използването на такива автомобили.

Очертава се и “конкуренция” между електромобилите с батерии и автомобилите с горивни клетки (тема и в посоченото от ipolit интервю с шеф на BMW). При Fuel Cell автомобилите отпада проблемът с лития, кобалта, бавното зареждане, електропреносната мрежа и т.н., но предимството на чистите електромобили е по-простата конструкция и по-ниската цена на този етап.

От интервютата, които шефовете на BMW, Toyota, Honda са дали на изложението в ЛА, става ясно, че промените в законите са най-непредвидимият фактор за тях, докато за всякакви технологични проблеми те вече са намерили някакви решения.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Svetlio70   
Дата:   14-01-20 23:09

Замислете се когато 80-90% от колите станат електрически в един момент след години като се стигне до подменяне на клетките тоест батериите какво ще се случи.Някой задава ли си този въпрос или сега се споменават масово покрай истерията за чистият/мръсен въздух.Аз очаквам същата истерия за стотиците хиляди тонове изключително опасни батерии на темите "замърсяване","отрови","концерогенни газове" и т.н....Въобще някой умник дето ни говори колко са полезни за всички ни тези автомобили задал ли си е въпроса когато станат милиони какво ще се случва с милионите килограми сдухани батерии в един момент???Рециклиране ще каже някой...На 100% и навсякъде!?!?....Надали.Искат се огромни средства за това и мноого мноого воля..По-скоро същото реване ще е и същите хора които сега реват като откачени за мръсният им въздух,тогава ще ревнат по онази тема която споменах.
Колко са опасни особено литиево-йонните е писано милион пъти в нета.И самолети са падали заради тях.Публикацията е редактирана (14-01-20 23:12)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   14-01-20 23:27

А какво се прави с милиардите литиево йонни батерии на телефоните, фотоапаратите, таблетите, лаптопите и други устройства? Твоят телефон с каква батерия е:) Да не би да не е йонно-литиева?
За разлика от тях, тези на колите в повечето случаи са с течно охлаждане и за сега почти няма такива, които да са за рециклиране. Има паднали с около 30% и то в някои коли без течно охлаждане , след което влизат в употреба в соларни системи с възможност за още 10-15 години експлоатация. Но до тогава вече ще има нов тип батерии. Даже май съвсем скоро йонно литиевите ще бъдат заменени с друга технология.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   14-01-20 23:45

Svetlio70:

"...какво ще се случва с милионите килограми сдухани батерии в един момент???"

За металите има решения, на практика те са 100% рециклируеми, дори неутрализирането им е по-лесно.

Проблемът в момента (още преди да сме преминали към електромобили) е пластмасата, вкл. в автомобилите и фотоапаратите[smile], която нито е рециклируема, нито се разгражда (засега).Публикацията е редактирана (14-01-20 23:45)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: lamerko   
Дата:   15-01-20 00:16

Проблема е, че само се говори за рециклиране, но простите справки показват, че това е само една измама.

Първо ни наложиха "разделно" събиране на боклука, а накрая... реално всичко отива на едно място. Пластмаса, батерии, електроника и автомобилни гуми в региона не се рециклират поради пълна липса на техническа реализация. По времето на соца може и да не е имало добро техническо оборудване, но недоимъка е бил наложил една доста добра организация по рециклиране на метали, хартия и стъкло. Депа и преработвателни цехове имаше буквално навсякъде. Сега - макар и да не е толкова сложно да се преработи стъкло и хартия, явно излиза по-евтино да се работи с нови матриали. Стъклото трудно се сортира и почиства от цветни и нетипични примеси, а рециклираната хартия явно не дава бързи печалби.

Та какво се получава? Натресоха ни едни цветни и сами по себе си замърсяващи контейнери без никакъв замисъл, по магазините има контейнери за батерии, които са поставени заради нечия разпоредба, а след това магически се "изпаряват" някъде, а депата за гуми трупат планини, като никой не знае какво да ги прави.

И пак за пластмасата... след последните скандали с италианския боклук - явно рециклирането се свежда до изгарянето им в електроцентралите на нечий магнат, за да може Пешо да си зареди екологичния електромобил...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: MikeDimit   
Дата:   15-01-20 11:11

Много далеч съм от екомисленето в стил еврозелени, но от опит мога да споделя.
Гумите се рециклират- щредират се и се правят настилки. Като гумените изтривалки пред вратите. Проблема за България е че заводчето е само едно мисля. Ако имат добър маркетолог и пресметлив собственик може да избие еврорибата с ековълната.
Харията за вторични суровини се рециклира и е толкова ок бизнеса, че за София има повече инсталации отколкото има хартия за обработка. На практика се чудят от къде да изкупуват. Чак от Гръцко мъкнеха и им излизаха сметките.
За ПВЦ-то е същото положението след като бастисаха Сирия като износител на първична суровина. Защо ли капачките ги събираме и успяваме да купим с тях куьвьози вече бая години?
За цветните метали, хеле пък електрониката, да не говорим. Рециклирането и извличането на сребро,златно и прочие направи немалко хора прилично богати и ... останахме без работещи Правез и ИЗОТ :-)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Svetlio70   
Дата:   15-01-20 13:19

Ето нещо по въпроса за батериите


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   15-01-20 21:42

MikeDimit:

"Защо ли капачките ги събираме и успяваме да купим с тях куьвьози вече бая години?"

Добрите намерения в случая помагат маркетингово на най-големите замърсители с пластмаса - коката кола и нестлето [smilie2] Печалбите им от тази безплатна реклама вероятно са много по-големи от цената на закупените кувьози.

Освен това заблуждават хората, че пластмасата се рециклира устойчиво. Засега много малка част се рециклира, като се правят още по-големи боклуци или се изгарят незаконно в български ТЕЦ.

Данни към 2016 г. (глобални): 9% рециклирани, 12% изгорени и 79% в общия боклук в сметищата, в природата, реките и моретата. Обикновено се чистят лесно с фотошоп.Публикацията е редактирана (15-01-20 22:33)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: asahi   
Дата:   16-01-20 00:21

Това с капачките е политически маркетинг. Материалът на бутилката е повече и по-скъп, а никой не го събира за кувьози. Защо? Защото се бяга от здравия смисъл.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   16-01-20 15:45

Само да вметна, че капачките и бутилките не са PVC а PP (полипропилен).

А бутилките не ги събират, понеже са обемисти и е трудно (и скъпо) за организиране на ПР акциите, освен това капачките обикновено са шарени и са по-атрактивни [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: lamerko   
Дата:   16-01-20 15:47

До колкото знам вече и бутилките събират, но явно имат притеснение относно ефективността на акцията...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   17-01-20 20:26

Да споделя една новина на която попаднах днес....

"Една от най-големите мрежи от зарядни станции в Европа - Ionity, променя правилата си за използване и ценообразуване електрическата енергия, която предлага. Собствениците на електромобили вече няма да плащат за посещение на станцията (сега едно зареждане струва 8 евро), а за количеството енергия - 0,79 евро на кВт/ч, съобщава Autoevolution.

Изданието изчислява, че при преминаване на новата методика на изчисление зареждането на Nissan Leaf с акумулатор с 62 кВт/ч ще струва 50 евро. За тези пари електрическия хечбек ще може да измине около 385 км.
За същите тези 50 евро може да се сипят 35 литра във VW Golf, оборудван с 1,4-литров TSI мотор с мощност 125 к.с. и механична скоростна кутия. Тази версия на хечбека, поне според данните на производителя, с 35 литра ще измине около 580 км."


Аз в предишните си постове няколко пъти писах че безплатния обяд скоро ще свърши, и такъв просто не съществува, ето че това се случи даже по-бързо отколкото си мислех дори и аз...

Линк към статията текст


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   17-01-20 20:36

Е ще има поне безплатно паркиране.Естетвено ако си намериш място в празните градове[smilie5][smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   17-01-20 20:41

Пак бързаш да се радваш... това е за случайни зареждащи. Правят го заради многото оплаквания от абонати, че не успяват да се вредят. Имат си хората абонати и има поне 10 вида абонаментни планове. Примерно при 17 Евро месечен абонамент , плащаш 30 цента на квт, при 200 евро годишен абонамент плащаш 20цента за квт. Освен това всяка марка има отделна промо карта към мрежата , която сваля още цената и т.н.
Колкото до безплатния обяд - такъв никога няма, всичко е въпрос на преценка според вида на използването на колата . Най-голямото предимство на тоя тип коли е градското шофиране, особено ако имаш условия за зареждане у дома:) За сега вариантът батерия за 80км градско + бенз. генератор за дълъг път ме устройва идеално с моите 2000+ км/месечно градско шофиране.Публикацията е редактирана (17-01-20 20:57)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   17-01-20 21:35

Бони написа:

> Пак бързаш да се радваш... това е за
> случайни зареждащи. Правят го
> заради многото оплаквания от
> абонати, че не успяват да се
> вредят. Имат си хората абонати и
> има поне 10 вида абонаментни
> планове. Примерно при 17 Евро
> месечен абонамент , плащаш 30 цента
> на квт, при 200 евро годишен
> абонамент плащаш 20цента за квт.
> Освен това всяка марка има отделна
> промо карта към мрежата , която
> сваля още цената и т.н.
> Колкото до безплатния обяд - такъв
> никога няма, всичко е въпрос на
> преценка според вида на
> използването на колата .
> Най-голямото предимство на тоя тип
> коли е градското шофиране, особено
> ако имаш условия за зареждане у
> дома:) За сега вариантът батерия за
> 80км градско + бенз. генератор за
> дълъг път ме устройва идеално с
> моите 2000+ км/месечно градско
> шофиране.
>

>
> Публикацията е редактирана (17-01-20
> 20:57)

Как пък реши че се радвам....?

Споделих информация, ако смяташ че не е вярна ме опровергай...
В момента в който се натрупа критична маса от електромобили дрането ще започне...никой няма да остави потребителя да си кара колата без пари.Логиката е - искаш да заредиш бързо и да стигнеш от точка А до точка Б за определено време ще плащаш.
Това с абонаментите е факт, всички искат вече да им плащаш абонамент, ползваш, не ползваш парите си вървят...

> Колкото до безплатния обяд - такъв
> никога няма, всичко е въпрос на
> преценка според вида на
> използването на колата .
> Най-голямото предимство на тоя тип
> коли е градското шофиране, особено
> ако имаш условия за зареждане у
> дома:) За сега вариантът батерия за
> 80км градско + бенз. генератор за
> дълъг път ме устройва идеално с
> моите 2000+ км/месечно градско
> шофиране.


По това спор нямаме, това го установихме преди 3-4 страници в темата..., няма смисъл да го повтаряме...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: asahi   
Дата:   17-01-20 23:45

Българинът много се притеснява да се не преебе нещо.
Тези статии ги четете в оригинал и с повече разбиране, че от нашите журналя само страх можеш да хванеш.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   23-01-20 12:25

За литиево-серните батерии стана ли вече дума?

За графена говорихме, но за тия пише, че са на прага на комерсиалната употреба. Аз лично бих се радвал, ако трябва да си зареждам телефона веднъж на пет дни. Което, с моята употреба, ще е веднъж на ден, а не по пет пъти на ден... [smilie18] [smilie18]

За батериите на фотоапаратите също би било добре да държат пет пъти по-дълго.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   23-01-20 14:56

Графеновите батерии са на прага на комерсиалната употреба от поне 10 години. И ще стоят там поне още 20.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   23-01-20 16:07

Преди 20 години казаха това и за дигиталните фотоапарати.
А преди 5 - за безогледалните.
Ще поживеем - ще видим.

[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: ipolit   
Дата:   23-01-20 17:20

Разликата е, че и дигиталните, и безогледалните апарати са безспорна еволюционна стъпка, докато елекрическите коли идват с измислените аргументи за опазване на околната среда и мощна пропаганда, оформяща огромна маса от еко фанатици. Естествено не точно електрическите коли, а лудостта по ВЕИ.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: patzo   
Дата:   23-01-20 17:40

Имам един приятел който живее в Испания. Та той си взе електрическа кола и кмета на селото след като разбрал, че в селото има електрическа кола направил и такава колонка за зареждане. Та от няколко години си зарежда батерията безпланто защото кмета казал, че ще е безплатно докато не се появят повече от 5 коли в селото. А засега е само той.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   23-01-20 17:44

Е, как така!

Двигател с вътрешно горене - електрически двигател.
Лента - матрица.

Колкото едното е (р)еволюционно, толкова и другото.

Цели корпорации, като Кодак например, замалко да излязат от бизнеса. Но се върнаха.

Подобно ще се случи и с петролните компании - някои ще изчезнат, други ще останат, но ще се променят.

Възобновяемите енергийни източници, както и други - като студения синтез и прочие - това е бъдещето.

В това няма никакъв фанатизъм.

Никой не е казал, че това ще се случи за една нощ, нито че ще бъде прието лесно. Например, много хора в петролния бизнес ще загубят работата си - и това е кофти.

Но навремето така и кочияшите загубиха работата си, при появата на автомобила. Но пък се отвори работа за инженери, дизайнери, автомонтьори...

Светът се променя - щем, не щем.

Приемете го. [smile]Публикацията е редактирана (23-01-20 17:45)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: MarinY   
Дата:   23-01-20 17:55

Slivenski,
"...Възобновяемите енергийни източници, .... - това е бъдещето."

Така наречените "възобновяеми източници" са пари и политика. Скъпа несигурност и зависимост.
Има вятър-няма вятър; грее слънце, но идват облаци; Има вода, но и празни язовири.
Да не говорим за реалните поражения, които нанасят ветровите и слънчеви съоръжения, на природата.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: ipolit   
Дата:   23-01-20 17:56

Вероятно си прав, но към момента са инструмент за смукане на пари.
Испанската криза до голяма степен се дължеше на плащанията към добиващи ток от ВЕИ.
По едно време им дължаха около 20 млрд. евро. Там поне са пуснали всички да смучат, а при нас не е точно така.
Поради такива разни причини аз търся навсякъде конспирация.
И при колите би била съвсем лесна за разгадаване, ако не беше и Китай на масата като най-печеливш от всичко това.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   23-01-20 18:07

Автор: MarinY
Дата: 23-01-20 17:55

Slivenski,
"...Възобновяемите енергийни източници, .... - това е бъдещето."

Така наречените "възобновяеми източници" са пари и политика. Скъпа несигурност и зависимост.
Има вятър-няма вятър; грее слънце, но идват облаци; Има вода, но и празни язовири.
Да не говорим за реалните поражения, които нанасят ветровите и слънчеви съоръжения, на природата.

------------------------------------------

Честно казано, не Ви разбирам.

Нима зависимостта на света от петрола Ви харесва повече? И свързаната с това зависимост от диктаторски режими, несигурността в държавите, добиващи петрол? Войните в тези региони?

Слънчевата енергия е на практика неизчерпаема. Същото важи и за енергията добивана от вятъра, приливите и отливите, геотермалната енергия... вече има технологии за добиването им.

Ядрената енергия още дълго време ще е важен източник на електричество, предполагам.

Пак повтарям - никой не е казал, че светът за една нощ ще стане напълно независим от фосилните горива. Но малко по малко те ще бъдат изместени в някои сектори от енергетиката от ВЕИ. И това вече става. И този процес ще продължи да се засилва.

Светът има нужда от чиста енергия. И мирна енергия.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Beijing   
Дата:   23-01-20 20:48

Електрическите таралясници са поредния фейк, спуснат от световния капитал!
Имах такъв боклук в Пекин, и чаках по два дена да се освободи стоянка, за да го заредя!!!При положение, че местата бяха двадесет само за нашия кампаунд.
Що не си купите първо и след това да коментирате?!
Темата е дълга, а незнаещите са безброй!
Наздраве пичове![beer]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   23-01-20 20:58

Винаги има поне две гледни точки. [smile]

В случая, едната е визионерската - как да намалим вредното влияние върху климата и върху планетата като цяло, в резултат от използването на фосилни горива.
Другата е личната - важното е да ми е удобно, и след мен и потоп...

Ако продължим по втория начин, "наздраве" скоро наистина ще се превърне в далечно пожелание.

Китай е типичен пример.

[beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: MarinY   
Дата:   23-01-20 21:04

Става дума за "възобновяемите" не за чистите начини на добиване на енергия. Чистите, още не са открити или обуздани.

Слънчевите колектори, ако не са монтирани в пустиня, правят поляните такава. Химикалите за спиране на растенията не са от чиста вода и животните също го разбират. Енергията, пластмасите и металите за производството им не идват от неГМО градина. Говорим за стотици хиляди декари "възобновяем" терен.

Вятърните генератори не са по-различно нещо. Говорим за тежка металургия и машиностроене. Земя-пустиня, изчезващи животни,за да имаме псевдо евтина енергия от възобновяем вятър и невъзстановима фауна и флора.

Повече от двадесет години "пестим" енергия с "енерго-спестяващи" крушки, за изработката на които се е изразходва енергия и отровни материали повече отколкото те "спестяват" за работния им живот.

Целият ни живот се управлява с лозунги. За по-доброто бъдеще - дайте да дадем ...

Не искам да бъда разбран погрешно. Прогресът е неотменяем и велик. Деветдесет процента от нещата, които съм чел в научнофантастичните романи, са вече ежедневие.
Ползвам и се радвам на всичко ново, което науката и техниката ми доставят и мога да си позволя. Но когато някой иска да ме вземе за будала, с цел политическа и главно, финансова изгода ... да пробва другаде. По-лесно и щастливо се живее, когато оставяш "мисленето" на други. Не зависимо от техните подбуди.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   23-01-20 21:08

Автор: MarinY
Дата: 23-01-20 21:04

Става дума за "възобновяемите" не за чистите начини на добиване на енергия. Чистите, още не са открити или обуздани.

-----------------------------

Не знам дали говорим за едно и също, но под "чиста енергия" се разбира енергията, за производството на която не се замърсява атмосферата.

А атмосферата се замърсява от изгарянето на фосилни горива.

[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   23-01-20 21:13

Автор: MarinY
Дата: 23-01-20 21:04

Повече от двадесет години "пестим" енергия с "енерго-спестяващи" крушки, за изработката на които се е изразходва енергия и отровни материали повече отколкото те "спестяват" за работния им живот.

-----------------------------------------------------------


Тук може ли някакви факти?

[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Beijing   
Дата:   23-01-20 21:16

Slivenski,
гледните точки са толкова, колкото са двуногите на Планетата, приятелю!
На това място, наречено Земя, няма визионери, а само алчни копелета!
Я вземи и прегледай, ако можеш, борсата от преди 5-6 години, КОЙ си продаде акциите в петролната далавера и ги насочи към производството на електроенергия!
Това е за домашно!
Поздрави![beer]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   23-01-20 21:21

Едното не изключва другото. Хората имат право да печелят. Не сме комунисти, нали?

Ако някой си е продал акциите в петролните компании и е купил акции в компании, произвеждащи ЧИСТА ЕНЕРГИЯ, мога само да го поздравя за това!

Нали казах - след нас и потоп. За радост, има много богати хора, които не споделят този девиз.


[beer]

И по-полека със задаването на домашни... [smilie7]Публикацията е редактирана (23-01-20 21:22)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: MarinY   
Дата:   23-01-20 21:23

Гледай целия процес, а не последните пет процента "неизгаряне".

Цялото замърсяване от човешка дейност и свързани с това животни (производството на въглероден окис) е пъти по-малко, отколкото само горите отделят в атмосферата. Горенето на фосилни продукти от човека, пък е нищожен процент от цялостния процес на отделяне на СО в атмосферата. Неизгодни за обявяване данни.

Убеждението, че е много страшно идва от това, че сме се наблъскали в милионни мравуняци и в тях е задушно.
На земята не и пука за това. Тя си има други планове.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Beijing   
Дата:   23-01-20 21:41

Slivenski ,
за мен е удоволствие да комуникирам с хора като теб!
Имаш виждане и мнение.
Домашното, което ти дадох, не е нещо, което да те накара да ме намразиш, а напротив, да ме разбереш!
Като колеги от Форума, смятам че трябва да се уважаваме!
Това, че си чешем езиците за световните простотии, е част от кефа!
Между другото,
знаеш ли какво е R%R
Вързва се с Домашното!
Поздрави!


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   23-01-20 21:43

MarinY, количеството въглероден диоксид, отделяно от естествени източници, се абсорбира също от естествени източници. Така функционира планетата.

Човешката намеса причинява дисбаланс. Дори в рамките на десет процента повече въглероден диоксид, това причинява парников ефект. Ако беше повече, щяхме просто да умрем.

А от произвеждания от хората въглероден диоксид - над 80% е от изгарянето на фосилни горива.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   23-01-20 21:46

Beijing, нищо лично. Просто спорим. [smilie5] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Beijing   
Дата:   23-01-20 22:52

Slivenski,
Разбира се бе приятелю!
[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: asahi   
Дата:   24-01-20 01:21

"Автор: MarinY
Дата: 23-01-20 21:04
Слънчевите колектори, ако не са монтирани в пустиня, правят поляните такава."

Оказа се, че не е така. В моя район има голям PV парк. Под панелите има повече трева, повече гадинки, повече живот. Разликата е видима.

"Автор: MarinY
Дата: 23-01-20 21:23


Цялото замърсяване от човешка дейност и свързани с това животни (производството на въглероден окис) е пъти по-малко, отколкото само горите отделят в атмосферата."
В дейдтвителност е обратното. Горите "гълтат" въглероден диоксид и произвеждат кислород.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   24-01-20 09:55

Всъщност горите също отделят въглероден диоксид. Дишането на животните, разлагането на органична материя, горските пожари. Но чрез фотосинтезата, горите също го преработват и отделят кислород.

Океаните отделят въглероден диоксид. Но океаните също го абсорбират чрез молекулярна дифузия и чрез фотосинтезата на планктона, като същевременно се отделя и кислород.

Изригването на вулканите отделя въглероден диоксид.

Но полярният лед абсорбира СО2. В резултат на парниковия ефект, полярният лед се топи. И са получава затворен кръг, защото ледът също играе роля за охлаждането на планетата, като отразява част от слънчевите лъчи. Ако ледът намалее, тези лъчи ще бъдат погълнати от повърхността на Земята. И това допълнително причинява повишаване на температурата, което топи ледовете... и така нататък...

Освен СО2, в атмосферата има и други от така наречените парникови газове - метан, диазотен оксид, озон, фреон и водна пара.

Проблемът е, че докато планетата сама се справя с естествено произвежданите парникови газове, човешката намеса причинява дисбаланс. И те започват да се НАТРУПВАТ. От началото на индустриалната революция концентрациите на въглероден диоксид и метан са нараснали съответно с 36% и 148%.

Ще попитате как са правени тези изследвания през 1750 година. Никак. Правят се сега, като се взимат проби от леда и се вижда какви отлагания има в него преди 20, 50, 100, 250 години.

Друг проблем е обезлесяването, защото по този начин хората унищожават част от ЕСТЕСТВЕНИЯ механизъм на планетата да преработва СО2.

Наистина, човешката намеса изглежда незначителна като абсолютни количества СО2, но точно тя прелива чашата.

Има много информация в интернет. На който му е интересно, може да потърси и да прочете.

[smile]


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d5/Carbon_cycle.jpg/1024px-Carbon_cycle.jpghttps://www.europarl.europa.eu/resources/library/images/20191017PHT64543/20191017PHT64543_original.jhttps://www.europarl.europa.eu/resources/library/images/20191017PHT64542/20191017PHT64542_original.jhttps://www.europarl.europa.eu/resources/library/images/20191017PHT64541/20191017PHT64541_original.jhttps://www.europarl.europa.eu/resources/library/images/20191017PHT64540/20191017PHT64540_original.j
Публикацията е редактирана (24-01-20 10:17)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: ipolit   
Дата:   24-01-20 11:23

И като резултат получаваме още 1 механизъм за събиране или точене на пари - търговия с въглеродни квоти.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   24-01-20 11:48

Автор: ipolit
Дата: 24-01-20 11:23

И като резултат получаваме още 1 механизъм за събиране или точене на пари - търговия с въглеродни квоти.

----------------------------------


Това е нещо съвсем различно и няма връзка със замърсяването на атмосферата с СО2.

Механизми за точене на пари - колкото щеш.

Нима спекулациите с цената на петрола не е точене на пари? При това директно от джоба ни. Не от някакви имагинерни квоти.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: aldygreen   
Дата:   24-01-20 13:29

След като отделянето на въглероден двуокис от цялата човешка дейност на Земята е 400 пъти по-малко от това само на Световния океан, за какво говорим? За ловки манипулации и извличане на лесни пари от наивни създания. Разиграват спектакли с "детето-чудо" Грета Тунберг, загрижена за собственото си "детство" и плюеща на детството на милиони деца в по-слаборазвитите страни.
А колко у нас са загрижени за чистотата на въздуха в градовете говори фактът, че леките автомобили с официално регистрирани газови уредби нямат никакви преференции и дори плащат повече заради прегледа и на газовото оборудване. Всяка кола с изправна газова уредба с лекота покрива нормите за Евро 6. И какво от това? Нищо, че кухненските газови печки преобладаващо се ползват без всякакви комини. И хората не страдат от това. Но явно целта е друга, особено у нас.
[smilie18]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   24-01-20 15:04

Автор: aldygreen
Дата: 24-01-20 13:29

След като отделянето на въглероден двуокис от цялата човешка дейност на Земята е 400 пъти по-малко от това само на Световния океан, за какво говорим?


-------------------------------------


Как го изчислихте това?

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: asahi   
Дата:   24-01-20 16:56

В интернет пише.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   24-01-20 17:01

Ами пише. И на картинката по-горе го пише.

800 гигатона СО2 в атмосферата годишно.
От тях - 9 гигатона са в резултат на човешката дейност.
Това не е 400 пъти по-малко, а някъде 90.
Пише и за фактора НАТРУПВАНЕ.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: batsali   
Дата:   24-01-20 18:22

Има си кръг на въглерода в природата, както има и на водата и много други неща. За да намалее CO2 в атмосферата трайно, трябва въглерода да излезе от тоя кръг. Досега въглерода, който сме вкарали в системата е бил дълбоко под земята. Със садене на дръвчета например нищо няма да се промени, защото доката дървото е живо смуче въглерод от атмосферата, за да прави дървесина, но като умре бактерии и гъби почват да го ядат и вкарват тоя въглерод обратно в кръга.

Недейте мислете, че много знаете, защото сте чели статии с информация от 5та ръка, гледате тв и като цяло "ги усещате какво правят световните сили". Има лъжи, незнание, грешки и политика от двете страни на тоя казус, както е с всичко, но си трябва много време и технически познания, преди да може човек да каже, че разбира какво става. В някои сучаи няма човек на земята, който разбира.

По-спокойно, така или иначе ше се мре.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   24-01-20 18:48

Добре, какво предлагате?
Това не било, онова не било...
Какво Е, според вас?
Да горим въглища - щото ше мрем.
Да се отопляваме с гуми - щото ше мрем.
Да сечем гори - щото ше мрем.
Да хабим вода - щото ше мрем.
Да си караме смръдливите дизеляци - щото ше мрем.
То накрая наистина на планетата ще и писне от нас и ще ни изтреби с някой катаклизъм.
И тогава наистина ше умрем.
Какъв е тоя нихилизъм - просто не мога да проумея.
Не казвам, че всички трябва да сме като Грета Тумберг, ама поне малко разбиране и съпричастност към проблема няма да са излишни.

Аре! И дано не умрем скоро... [smilie5] [beer] [smilie21]


ПП. А това за дърветата искрено ме разсмя! Че вкарвали въглерод в атмосферата... Ами, дайте да ги изсечем всичките и да го решим тоя проблем, дейба! [smilie18]Публикацията е редактирана (24-01-20 18:53)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kote   
Дата:   24-01-20 19:09

Аз предлагам да засадим милиард дървета
Тази пролет ще засадя 3
А вие?

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   24-01-20 19:12

Садил съм дървета. Десетина. Но бих насадил още.
Чувството да ги гледаш как растат е уникално!
Пожелавам го на всеки.

[smile] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: nyamago   
Дата:   24-01-20 19:42

> 800 гигатона СО2 в атмосферата годишно.
> От тях - 9 гигатона са в резултат на човешката дейност.
> Това не е 400 пъти по-малко, а някъде 90.

Добре, бе - дано да си прав. (Не ми се рови с Гугъл за 'истински' данни, защото като нищо и те ще са ментЕ). Все на нещо трябва да вярваме.

Значи човешкият принос не е 400, а 'само' (?!) 90 пъти по-малко. Значи ако спрем, ама съвсем спрем - ВСЯКАКВА човешка дейност до дупка (което ще рече да измрем, де) - ще намалим само с 1/90 климатичната катастрофа?! И кой ще ни даде останалите 89/90-ти? И дали ще ни грее това, ако за тая 1/90 сме ИЗМРЕЛИ до крак????

Има нещо гнило във всичките тия теории и пропаганди - затова стоя настрана от такива спорове при все, че се имам за 'учен'.

А за електрическите коли (да се върнем на темата) не е нужно да спасяват планетата, за да имат смисъл и право на съществуване. Ако оставим Планетата на майка ѝ и баща ѝ, все пак тия електрически коли са по-тихи, тръгват по-бързо, правят се по-лесно (от по-малко чаркове, по-просто сглобени), не миришат, не искат антифриз и доливане на масла... да не изреждам още десетки предимства БЕЗ да гледаме спасяването на Планетата. Защо да ги отричаме? Или да търсим конспирации как някой ни ги натрапвал (при все, че били по-лоши)??

А на горката малка Грета баща ѝ
- да изхвърли всичките ѝ дрешки от синтетични влакна, щото са от нефт - и да я облече в конопено зебло.
- да я обуе в дървени налъми. щото маратонките са от нефт, а кожените обувки са от животни, които изпускат много СО2 (Ама пък за налъми ще изсечем Амазонската джунгла, баси... да ходи боса!)
- и да я води до Давос и по света ПЕША, защото и на магаре да я качи - то ще пърди СО2 и ще убива с това планетата...

Баси дебилите! [smilie22]

Я наздраве, че е Петък, бе!
[beer]Публикацията е редактирана (24-01-20 19:45)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: batsali   
Дата:   24-01-20 20:22

"Добре, какво предлагате?
Това не било, онова не било...
Какво Е, според вас?"

Ами точно тва е проблема, че не е едно нещо. Аз предлагам повече да се набляга на изследвания и безчувственост, както е безчувствена и вселената към нашите тревоги. Също и да се понамали раждаемостта. Нероден Петко гуми не гори. [smilie5]

И да, дърветата отделят въглерод в атмосферата - през нощта, докато са живи, а след като умрат - чрез метаболизма на разни буби, микроби и гъби, които им ядат труповете.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: aldygreen   
Дата:   24-01-20 20:49

За климатичните промени осноната причина е цикличният характер на слънчевата дейност и промените в орбитата на Земята. Когато това се осъзнае от новите Остапбендеровци, можем за очакваме налагането на нови такси и глоби върху човешката дейност, влияеща върху слънчевата активност и орбитата на Земята.
Колкото до намаляването на раждаемостта, отдавна се работи по въпроса. До немного отдавна педерастията (педераст и педерастия не са мръсни думи, а медицински термини, срещани в медицинската литература до немного отдавна) се е смятала за отклонение от нормата и това са го твердели и писали в учебниците американски учени. След като им спрели финансирането, те се "осъзнали" и направили "нови открития". Та сега стигаме до Истанбулския ферман, с който жената майка се приравнява с хомото.
И така, капка по капка, раждаемостта ще намалява, щом намаляват "кочовете". А ако не помогне, колко му е да се организира "спонтанно" намаляване на населението на Земята. И сега човеците са безсрамно много. А електрическите коли ще са за тия, които оцелеят. Само дето ток няма да има, май...
[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   24-01-20 21:16

Автор: batsali
Дата: 24-01-20 20:22

И да, дърветата отделят въглерод в атмосферата - през нощта, докато са живи, а след като умрат - чрез метаболизма на разни буби, микроби и гъби, които им ядат труповете.

---------------------------


Да, отделят. И аз го написах по-горе.

Но също и преработват СО2 и отделят кислород.

И тая логика, че нямало смисъл да се садят дървета, защото... няма смисъл - просто е лъжа.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: batsali   
Дата:   24-01-20 21:47

В какво го преработват? Пращат го в консерви на Марс?

От CO2 във въздуха правят целулоза и разни други полимери, които после пак се окисляват до CO2 при метаболизма на организмите, които се хранят с дървесина. Ако проблемния въглерод беше от горене на дърва, залесяването щеше е да е решение. Не казвам, че няма смисъл да се залесява, но доколкото ми е известно не е рационален начин за секвестиране на въглерода от атмосферата. Горите ще са просто един буфер. Дори да се спре горенето на нефт, изкопания въглерод вече е в атмосферата. Освен това и обезлесяването и залесяването са намеси в изключително сложни системи в динамично равновесие от милиони години. Без познание на биосферата и климата в големи детайли може и залесяването да е проблем. Дори да възстановим горите, които сме изсекли, няма да се възстанови предишното равновесие, защото системата вече е с други параметри. Затова - пари за наука. Ама не много, че да не обвиняваме учените в корупция. Няма оправия. [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   24-01-20 22:05

Автор: batsali
Дата: 24-01-20 21:47

В какво го преработват? Пращат го в консерви на Марс?

-------------------------------

Не, правят лютеница. Не ми се водят безсмислени спорове.

Наздраве. [beer] [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: aldygreen   
Дата:   24-01-20 22:09

Залесяването при всички положения няма да навреди на природата. Голата земя се напича от слънчевата радиация много по-силно, отколкото залесената или покрита с други растения. Растенията задържат влагата в почвата и намаляват изпаренията в атмосферата. Залесяването е един от основните начини за укрепване на свлачища, за възстановяването на почвите, за намаляването на последиците от силни валежи и т.н.
[smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   25-01-20 00:48

Валхала, обещаният рай за зомбираните войни във филма Mad Max , е място с дървета, вода и т.н.

Ако се вторачим само в кръга на въглеродния двуокис, може да се окаже, че пустинята от Mad Max е идеалната среда, защото генерира минимално количество парникови газове. Но въпреки това предпочитаме около нас да има дървета, чисти реки и морета, а не пустини, в каквито се превръщат огромни територии, където има демографска експлозия на населението.

Естествено процесите и зависимостите са много по-сложни от това, което знаем на теория за климатичните цикли, парниковия ефект и т.н. Но дори и да нямаме никакви знания, само като гледаме как се променя картата на света, как изчезват гори и се заменят с асфалт, градове и индустриални зони, става ясно, че независимо от естествените климатични цикли, хората променят много бързо повърхността на земята и я доближават до декора в Mad Max.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   25-01-20 01:58

Според мен подигравките със знанията/незнанията на шведското момиче Грета са неуместни, тъй като дори и най-големите специалисти не са на едно мнение и имат теории само за фрагменти от цялата картина (климатичните промени и т.н.).

Ироничното в борбата на младите хора като Грета е не в липсата на знания (в което не е честно да ги обвиняваме, защото на практика никой не знае каква е цялата картина), а в опитите им да атакуват само Запада и да не обръщат внимание на тази част на света, където експлозията на населението променя най-много околната среда, включително климата. Защото в цивилизованите страни ще ги изслушат, ще им дадат думата в Давос и т.н., докато в другите страни за подобни идеи ще ги накажат с Крумовите закони от 9-ти век.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: aldygreen   
Дата:   25-01-20 12:46

Трябва да си доста наивен, за да вярваш, че Грета Тунберг сама е решила и тръгнала да защитава "детството си". Грета Тунберг е проект на тези, които са заинтересовани в "борбата срещу климатичните промени". Тук става ъпрос за трилиони долари, а следователно и всички средства са допустими за спечелването им. Самата търговия с парникови газове вече повдига малко завесата на същността на "борбата".
По-горе вече посочих какво е отношението към автомобилите на газ, било то метан или пропан-бутан. Защото от тях не се печели нищо, освен по-чист въздух, което е последното, което интересува търговците на климат. А налагането на електромобилите е съвсем друга "бира" - само там се очакват многомилиардни приходи. И облекчаване на положението в големите градове, без задръстванията, разбира се. Но не и на климата на Земята, защото основното количество електроенергия сега в света се произвежда от изкопаеми горива. Светът не е само Европа и САЩ. Доста повече от половината човечество живее извън тях. И какво да правим с тази част на човечеството?
[smilie8]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: batsali   
Дата:   25-01-20 15:21

По същия начин ни наложиха електронните камери, тяхното мами. [smilie5]

Няма химикали, но много хора станаха милиардери. Всичко е направено за пари с лъжи. Няма как да се продават карти памет, мащабни хард дискове, зарядни, батерии иначе.

От нефта идат трилиони, от зелените перки идат трилиони, кво правим? Кой заслужава повече? Левски - ЦСКА?

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   25-01-20 15:45

Автор: batsali
Дата: 25-01-20 15:21

От нефта идат трилиони, от зелените перки идат трилиони, кво правим? Кой заслужава повече?
----------------------------------------


За мен няма дилема - зелените перки.

Първо - няма да зависим от разни шейхове.

Второ - няма транспортиране, петролопроводи, газопроводи, рафинерии и прочие.

Трето - да, верно е, че много професии, свързани с петролната промишленост, ще изчезнат - но на тяхно място ще се появят други, свързани с ВЕИ.


[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: batsali   
Дата:   25-01-20 18:49

Няма такъв момент да не зависиш от някого. Слънцето не е с пари, ама сам човек фотоклетка няма как да си направи с шепа пясък. Огледай се около тебе в стаята. 99% от нещата са направени от някого някъде, когото не познаваш със суровини, които нямаш идея откъде са, повечето от нещата дори си нямаш идея как сам да направиш дори да имаш материалите и инструментите, а дори да знаеш ще е непосилно.Публикацията е редактирана (25-01-20 18:51)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: nyamago   
Дата:   25-01-20 18:52

^ @batsali : Знам от кого и къде са направени 99% от нещата: от работни пчелички в Китай [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   25-01-20 19:03

batsali: “Всичко е направено за пари с лъжи. … Кой заслужава повече? Левски - ЦСКА?”

Разбира се, че “парите и лъжите” се прикрепват към всяка идея, кауза, теория и т.н., която може да генерира печалба. И какво от това? Аз, например, бих избрал Тесла пред БМВ дизел не защото първите “заслужават” или са по-етични от вторите, а защото не харесвам да създавам шум и дим. И очаквам от тези, от които това зависи, да се погрижат да създават по-чиста електроенергия, напр. слънчева, студен термоядрен синтез или в съществуващи надеждни реактори за ядрено делене.

За други е по-лесно да си кажат “Горят пластмаси в тецове или еди кой си не заслужава, защото печели от не знам какво си, или не съм на келепир от електромобилите --- и затова не ме интересува какво излиза от ауспуха на моята кола”. Всеки сам си решава или търси оправдание за решението си – интернет е пълен с всякакви теории, има голям избор на оправдания, вкл. конспиративни теории, всякакви данни могат да бъдат оборени с други данни и теории и т.н.

Abusus non tollit usum (Злоупотребата не отменя употребата). И в рекламите на камерите (особено телефонните) виждаме постоянно примери за манипулиране на потребителите. И въпреки това си купуваме подобни продукти. Манипулациите на Тесла също са очевидни, особено в концептуалните модели за камиони, където е логично да се използват водородни горивни клетки, а не батерии. Но повечето хора купуват тесли не заради келепира или че “заслужават” повече, а защото отговарят на други техни изисквания, напр. да замърсяват и шумят по-малко.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: D.S   
Дата:   26-01-20 13:38

Абе електричката си е готина работа. Карал съм един път. Да, сигурно зареждането е още трудна работа, но какво очаквате. Шел, Мел, ОМВ, Хамериканците и арабите да спрат нефта и да вкарат ТОК ? Тука се говори за много пари, ама много, за войни и какво ли още не. Интереса клати феса дет се вика. А относно екологията, човека е най-големия замърсител индиректно. Цялата тази храна, дрехи, вещи и какво ли още не, което ползваме. Грета, Мрета и такива активисти, дето в гора не са били през живота си говорят, като в час по химия. Емисии, оксиди, еди кво си. То това на всеки му е ясно, но какво правим ? Да почнем да ходим като Адам и Ева, с по едно листо, щото индустрията за дрехи замурсява В ПЪТИ повече от колите ? Или да закрием Китай, щото от толко фабрики даже слънцето там се не види ? Ta да се върен на колата. За елекричка, трябват многоооо по-малко реурс, желязо и какво ли още не, за да се произведе. Но пак се връщаме на Хамериканците. Ако спрем да дупчим земята, океаните и дето квото се сетиш, те после няма с кого да се степат, за поредната точка с реурс, а НАТО трябва да го закрием и отново доста хора остават без милиарди. Ама то това е утопия. Най-много ресурс човечеството дава ЗА ОТБРАНА. И следователно, това ебава мамата и на екология и на какво ли още не. За да се предпазим от себе си ? Ирония, но факт [smilie10]Публикацията е редактирана (26-01-20 13:46)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   26-01-20 16:19

Обяснимо е, че във връзка с електромобилите и екологията като цяло медиите ни занимават най-много с политиците, естрадните звезди и актьорите (Грета, Боно, ди Каприо) и съответно Теслите. Но има и млади хора, които без да вдигат много шум се опитват да променят нещата. Например изобретателят Боян Слат с доста скромни средства и екип се опитва (може би единствен) да почиства механизирано голямото тихоокеанско сметище със сравнително прости съоръжения (а не гмуркане в мръсотиите и влачене на чували на километър, като мен [smile] ).

Наскоро екипът му започна да монтира и речни прихващачи на боклуците, които реките пренасят към морето. Предполагам заради фотографите [smile] - за да могат да правят хубави снимки на плажове като тези [smilie2] . За съжаление, на повърхността на океана и в плитките води остава само малка част от боклука. Количеството пластмаси, които са на дъното и на практика ще останат там за хиляди години, е сравнимо с количеството в плаващите сметища (над 80 хил. тона), които поне на теория могат да бъдат събрани. И тук става дума само за пластмасовото, а не за химическото замърсяване.Публикацията е редактирана (26-01-20 16:23)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: aldygreen   
Дата:   26-01-20 18:29

Електрокарите не решават генерално въпроса, колкото и да им се иска така да представят нещата производителите им. Те изместват замърсяването от центъра на големия град към електростанциите и фабриките за утилизация. А в центъра задръстванията ще си останат, освен ако не се въведе имотен ценз да живееш "като бял човек". "Излишните" да ги гонят в периферията. Но в света още дълго време 3/4 от необходимата електроенергия ще се произвежда от изкопаеми горива, около половината от които са въглища. За това се мълчи, разбира се. ВЕИ ги вее вятър на бял кон. Недостатъчни са и са скъпи и отново се свързват с използването на различни видове акумулатори, всеки от които е пълен със силнотоксичен електролит. Най-безвредният от които е сярната киселина...
Значи все пак движещата сила не е точно екологията, но тя пък е много "блага идея". Като пътя към ада.
[smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   26-01-20 19:13

Aldygreen, то и забраната за пикаене в басейна не решава въпроса, защото накрая всичко отива на едно и също място - в световния окен нали така:) Или не е така, защото го гълташ концентрирано като си в басейна? А като си в големия град го дишаш концентрирано и си вземаш годишната доза за един ден...Така че има разлика май[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: aldygreen   
Дата:   26-01-20 19:55

Като стана дума за световния океан, той май може да поема всичко без особени последствия. Вече 9 години в океана се изливат милиони тонови силнорадиоактивна вода след най-мащабната ядрена катастрофа досега, но никой не се безпокои и не протестира. Всичко е почти нормално. Но тия дни еколозите се развикаха за подвижната рашанска АЕЦ с мощност 60 мегавата, че застрашавала екологията на севера. Също и за корабите на нафта.
Та в някои случаи екологията просто се използва като бухалка. Затова много много не вярвам на мазните им лакърдии.
А електрокарите са хубаво нещо, но докато карам кола на газ, не се чувствам виновен пред никого.

[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   26-01-20 21:20

Ти сега да не вземеш да си помислиш, че си супер ЕКО като си на газ:)
Наистина твърди частици са почти 0 в сравнение с дизела особено, но за CO, CO2 не са кой знае колко по-малко:) Обикновено между 10 и 20%


https://bonibonev.com/uploadfiles/albums/PDPD5c10396031886/139933.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   27-01-20 00:12

Примерът на boni за автомобилите на газ (LPG, …) демонстрира манипулативното използване на техническата информация в рекламите, спецификациите на производителите, медиите и т.н. Набляга се на нулевите емисии на микрочастици и се премълчава за останалите вредни емисии (CO, CO2, NOx, различните въглеводороди) или обратно. Както и за фосилния произход на LPG (нефт/природен газ). Но въпреки това може би трябва да се радваме, че в българските градове има толкова много автомобили на газ (особено такситата), защото все пак техните емисии са по-малки от много издухани автомобили на бензин и дизел.

Такова премълчаване на факти помага да се създават конспиративни теории, напр. защо няма много автомобили на газ в САЩ и Европа, а при автомобилите с батерии – за привършващия литий, кадмий и т.н.

Има манипулации и с благородни намерения [smile] . Иван Узунов, професор по дозиметрия и лъчезащита, препоръчваше да се казва напр. “5 хиляди микробекерела” вместо “5 милибекерела”, за да се привлече вниманието върху някаква опасност.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: victory13   
Дата:   27-01-20 01:45

къде пък е изчезнАл лития... има колкото щеш [smilie5]

"...А от произвеждания от хората въглероден диоксид - над 80% е от изгарянето на фосилни горива..."

а пък 90% от произведената енергия е пак от тях... за последните 10 години за производство на енергия употребата на въглища е нарастнала с 10%, на нефт с 14%, и на газ - с масивните 31% [smilie21]

та ако се чака на вятър и мъгла да се зареждат тез ЕА, няма да я бъде [smilie5]

за чест на еуропата, от възобновяеми източници тя изкарва 17,5% от необходимата енергия [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: aldygreen   
Дата:   27-01-20 11:59

Нашето семейство навремето беше от първите в България, които си взеха газова кухненска печка, с няколко горелки и газова фурна. И никакъв комин не беше нужен. Същото е и за газовите отоплителни печки. И никой не се натравя. Едно обикновено проветряване е достатъчно. А сега си представете същото с нафтова кухненска и нафтова отоплителна печка. Разликата е очевидна без всякакви диаграми.
Колкото до слънчевата енергия, ето един пример за заместване на дизеловите генератори с панели на остров Тау:

Подробни изчисления за ВЕИ на остров Тау от "Тесла Мотърс"

[cool]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Nik1   
Дата:   27-01-20 12:50

ето още


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: ipolit   
Дата:   27-01-20 13:20

aldygreen,
Ами по техни цени кв.м. е 235 долара, тъй че имат около 3 милиона долара само за панелите.
Предполагам, че за акумулаторите и другото оборудване има още толкова.
А ако генераторите горят 415 хил. л. на година по около долар, инвестицията ще се върне на десетата година, а дотогава панелите сигурно ще са леш, акумулаторите ще са сменени 3 пъти.
Да не говорим колко струва да се чистят панелите.
И пак се връщаме на акумулаторите, които вероятно при производството си са замърсили повече от нафтата, дето ще се гори.
Ами пак е пропагандна дивотия.
Иначе цената на дизел генераторите е около 30 цента на киловат, тъй че в това уравенние спокойно можем да ги зачеркнем.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: aldygreen   
Дата:   27-01-20 13:29

Какво бих направил на вилата си, според финансирането?
Ако ме финансира държавен фонд за екологичен напредък, примерно, бих си сложил панели на целия покрив, включително и на северната страна. С добития ток ще зареждам литиево-йонни акумулатори, а от тях ще ползвам енергията, за да загрея водата в електрическия бойлер.
Ако се самофинансирам, просто ще си сложа слънчев бойлер и с това ще приключи цялата дандания. Както съм и направил, де...
[smilie5]
@Nik1 Експертът Боян Рашев дава балансирания подход към решаването на енергитичните и екологични проблеми. Небезинтересно е колко струват отделните решения и ако довеждат до "забиване" на икономиката, те са негодни за широко реално използване. А Грета Тунберг плаче за своето детство, но нейните "съвети" могат да доведат до смъртта или болести на стотици хиляди, дори милиони други деца по света, нещастни да се родят извън Европата и САЩ. Не че нещо, ама все пак май не е много хуманно...Публикацията е редактирана (27-01-20 13:59)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   27-01-20 14:29

aldygreen това за газовите котолни и печки не е точно съизмеримо с ДВГ :) Свободното горене на тези горива няма нищо общо с това под високо налягане. Но разбира се безспорно е, че LPG и CNG са по-екологични от дизела и бензина.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   27-01-20 14:58

В руската статия за Солар Сити има доста манипулации. Няма да ги изброявам всички, но примерно една от тях е, че след 6-7 години трябва да се сменят йонно литиевите батерии, защото деградацията била 15% на година. Това въобще не е вярно, гаранцията им е 5000 цикъла, реално могат да издържат доста над 10 години, често без проблем 15 и до 20 . Това не са батерии за телефон, имат специални защити , охлаждане и т.н. В моята кола, която е на 7 години я замерихме няма нито 1% отклонение от стойностите и като нова - дължи се на течното темпериране ( Примерно при Нисан Лийф има деградация, но там охлаждането е въздушно )

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   27-01-20 16:35

boni, няма смисъл. Повечето просто държат контра. Ако им подариш по една Тесла, ще си я карат с кеф и ще разправят колко е готино да се возиш на електрокар.

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

[smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: X_C   
Дата:   27-01-20 16:41

Ужасно ме кефи как ръмжи I5 на Волвото ми V70R или V8 na Audi RS6, но няма шанс [smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: X_C   
Дата:   27-01-20 16:42

Доста пуерилно, но пък е забавно


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: CDman   
Дата:   27-01-20 16:51

Бих се пробвал да ви убедя, че няма по-голам кеф от това да се качиш на жена с 20 години по-млада от теб ама квито сте автоманиаци няма да ми повярвате [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: X_C   
Дата:   27-01-20 17:00

Е, не винаги![smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: aldygreen   
Дата:   27-01-20 19:45

CDman написа:

> Бих се пробвал да ви убедя, че няма
> по-голам кеф от това да се качиш на
> жена с 20 години по-млада от теб ама
> квито сте автоманиаци няма да ми
> повярвате [smilie18]

Ще го перифразирам като за автоманияци:

Бих се пробвал да ви убедя, че няма по-голам кеф от това да се качиш на КОЛА с 20 години по-млада от теб, ама квито сте женоманиаци, няма да ми повярвате...
[cool]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: asahi   
Дата:   27-01-20 19:53

Кефът е субективно усещане. Твоят кеф може да не е моят кеф.

За въглищата - не ми се мисли за шахтьорите от Донбас.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   27-01-20 20:26

Когато се говори за електромобили, обикновено си представяме Тесли или други електрокарчета с литиево-йонни батерии, които пък се зареждат с ток (кабел от балкона [smile]) от замърсяващи (напр. ТЕЦ), по-екологични (ВЕЦ, соларни, вятърни) или чисти, но по-опасни (АЕЦ) електроцентрали. Има обаче и друг вид електромобили – такива с горивна клетка (Fuel Cell).

Например, в последните 4-5 години са продадени над 10,000 автомобила Toyota Mirai , които не са с външно ел. зареждане. Те са с водородна горивна клетка, която генерира в самия автомобил ел. енергия за задвижване. Емисиите на практика са нулеви, а зареждането на резервоара с водород се извършва за минути, като на сегашните бензиностанции. Самото производство на водород за тези водородни станции естествено има някакъв въглероден отпечатък, но той е незначителен в сравнение с този на ТЕЦ и т.н. при зареждането на електромобилите с батерии (като Тесла).

Изискванията към батерията при електромобилите с горивна клетка са по-ниски (за успокоение на тези, които се тревожат за запасите от литий [smile] ). Murai работи като хибрид (подобно на ширпотребните Приуси, Яриси и т.н.), но вместо ДВГ се използва чист генератор на ток – горивна клетка. С увеличаване на продажбите за тези 4-5 години се решават много бързо и техническите проблеми, напр. мрежата от водородни станции. Пробегът на новия Mirai e 650 км.

Hyundai са другите активни разработчици. Заради високите магистрални такси за дизеловите камиони в Швейцария, напр., до 2023 г. Hyundai ше внесат 1600 камиона с горивни клетки .Публикацията е редактирана (27-01-20 20:29)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   27-01-20 20:35

А при производството на водород не се използва електричество от ТЕЦ и АЕЦ, вместо това използват чиста магия от Хогуортс!

Истината е, че в момента човечеството разхищава огромни количества енергия за щяло и нещяло. Като почнеш от ненужно мощните автомобили и завършиш с параноичното използване на домашните климатици и течащата вода.

И вместо да си седнем на задниците и да гледаме трезво на нещата, ние просто си заравяме главите в пясъка и чакаме да отмине бурята.

По този повод:
Срещнали се две планети съученички на сбирка на класа и едната казала:
- Ох остави се - май съм пипнала някаква цивилизация...
- Не се притеснявай, скъпа - ще ти мине от само себе си!

И те така.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   27-01-20 20:53

"А при производството на водород не се използва електричество от ТЕЦ и АЕЦ, вместо това използват чиста магия от Хогуортс!"

Разбира се, че се използва, методите са описани в интернет. Накрая са теглили чертата и се твърди, че балансът е в полза на горивните клетки (т.е., те са по-екологични, а освен това нямат проблем с пробега и времето за зареждане).

И търсенето на екологични мобилни решения няма нищо общо с разхищението на енергия от разглезеното човечество и "главите в пясъка". Проблемите са много, приоритизират се и се решават (напр. с декрети като тези на Ленин [smile] след ВОСР - в Калифорния, Швейцария и Норвегия вече са започнали да действат точно по ленински).


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   27-01-20 20:58

А как стои въпроса с надежноста и безопасноста на самите резервоари за водород в колата

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: aldygreen   
Дата:   27-01-20 21:01

Хайде сега, "ненужно мощни автомобили".
Но ако максималната мощност на леките коли се ограничи на 75 к.с., примерно, вредните емисии от колите незабавно ще бъдат редуцирани поне двойно. Катастрофите също. И пак може ефективно да се пътува, без драстични забрани. Ама за пореден път ще подчертая - ТЯХ екологията не ги интересува изобщо. Тя е само благовидния повод да се раздават шутове на конкуренцията. Справка разправата с VW. Глобиха ги десетки милиарди, въпреки че поразиите, които техните коли са нанесли на екологията заради несъответствията нямат и милион евро.
[smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   27-01-20 21:17

"А как стои въпроса с надежноста и безопасноста на самите резервоари за водород в колата"

Очевидно проблемът е решен, след като от години се движат хиляди Mirai, както и хонди и хюндаи, и то в страни със строги закони (напр. Калифорния). В интернет пише доста по въпроса.

Наличието на двигател - генератор (Fuel Cell) прави електромобила по-сложен в сравнение с батериЙните електромобили (на името на изобретателя император БатериЙ [smile]). Може би затова Тесла и китайците избраха по-лесния път с електромобилите с батерии, вместо с горивни клетки. Toyota, обаче, които направиха пробив със сравнително евтините хибриди, са решили първо да предложат Mirai и др. електромобили с горивни клетки, а чак след това - батериЙни електромобили.Публикацията е редактирана (27-01-20 22:55)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   27-01-20 21:18

Търсенето на конспиративни теории във всичко е присъщо за бедните и слаби нации. Трябва да има виновен - някъде там, навън - за нашето нещастие.

[smilie21]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   27-01-20 22:45

Интересно


Хем САЩ стават най-големият производител на петрол, хем петролните компании там фалират. [smilie8]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: victory13   
Дата:   27-01-20 23:01

ами то си пише [smilie18]

"... и Норвегия вече са започнали да действат точно по ленински..."

похвали се един познат норвежец, че са им направили нов голям служебен паркинг... та вече няма да си зарежда теслАта у дома, а там, докато бачка на платформата... [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   28-01-20 01:17


Вие сериозно ли мислите, че нашата мила родина БГ оказва някакво влияние върху планетата?

Само ще вметна, че цяла Хамерика държи 18 градуса в затворените помещения през лятото и 28 градуса в същите през зимата? Като включвам както къщите, така и офиси и фабрики, детски градини, училища, молове... Всичко свети отвсякъде, тока е евтин, горивата също. Ама не е проблем - така е прието, защото могат да си го позволят.

И проблемът е не в цифрите, а в причината - правят го защото могат да си го позволят и не им дреме. Затова и карат курници с големи двигатели - щом могат да си го позволят просто не им дреме.

А и там природата ще намери начин да им го начука - примерно в Калифорния от доста време не дават да си поливаш ливадата, че са станали като Перник с водата... Затова ги боядисват в зелено с боя - хаха по стар соц. почин :)

А корпорациите не са прости, противно на БГ очакванията, а яхват зелените вълни като печени сърфисти и се започват едни електро, водородни, графенени, ВЕИ, еко, био, веган и всички останали промивания на мозъци.

Вместо да правят примерно колите здрави, те ги правят еднодневки като ни убеждават колко малко замърсяват, само че не може да ги караш 20 години, а едва добутват до 10 екологични години. Принтерите вече са със еднократно зареждане - като свърши консуматива ги хвърляш. Телефоните си ги сменяме всяка година. Телевизорите бяха фулл хд, сега 4к, скоро 8к, после 16к - защото на всички им ТРЯБВАТ точно такива.

И това заради ненаситното око на алчното човечество, защото можем да си го позволим [smilie18]

Погледнете рекламите - или ще продават хапчета, или телефони, или кредити и даже идеи, ако си прекалено тъп, как да похарчиш кредитите, докато, разбийш ли, си караш колата.[smilie23]

Всичко с цел да станеш консуматор и да харчиш, защото може да си го позволиш, даже да не можеш да си го позволиш [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kjey   
Дата:   28-01-20 07:50

Понеже в характеристиките на повечето електромобили пише че са въглеродно неутрални(което е абсолютна лъжа естествено), да видим как стои въпросът според доклада на Европейската агенция по околна среда от 2018 г-Въздействия върху изменението на климата.
Сравнение между електромобили (BEVs) и коли с двигател с вътрешно горене (ICEVs).


https://i.ibb.co/hFdY3YP/Climate-cars.jpgКакто се казва дотук бяхме с въглеродната неутралност.
За съжаление обаче европейските бюрократи явно не се интересуват от науката...те слушат какво им казва Грета...

Да видим какъв е енергийния микс в световен мащаб:


https://i.ibb.co/9TRs2Wn/Gpec.jpgСамо да обърна внимание на основния факт, а той е - фосилните горива (нефт, газ и въглища) заемат 80% и този дял не намалява!

Фактите са такива, другото са интерпретации, мечти и желания...[smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: CDman   
Дата:   28-01-20 08:10

Автор: aldygreen
Дата: 27-01-20 19:45
Ще го перифразирам като за автоманияци:

Бих се пробвал да ви убедя, че няма по-голам кеф от това да се качиш на КОЛА с 20 години по-млада от теб, ама квито сте женоманиаци, няма да ми повярвате...


Аз ти вярвам [smile] моята е с 40 години по-млада от мен [smilie5]

Не'а такъф кеф бро [smilie18]

Сериозно: Чудя се на тукашните промоутъри на електрички защо си мислят, че говорят на хора, които никога не са си купували и не са поддържали автомобил. [smilie8]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   28-01-20 09:53

kjey, пропускаш нещо важно - директното въздействие върху нас.
Въздухът, който дишаме в ежедневието си.
Водата, която пием се пречиства и филтрира, не се смесва с фекалните води нали?
Възмущаваме се ако някой заусти отходни води в любимия ни морски залив.
Възмущаваме се ако в храната ни има отрови и пестициди
Защото тази концентрация ни разболява.
Същото е и с директните отрови във въздуха, който дишаме. Концентрацията, която поемаме ни разболява и убива.

Въздух-Вода-Храна. Еднакво са важни. И е добре да не поемаме отровни концентрации в ежедневието.

В тоя апсект електрическите коли не те тровят , те са абсолютно чисти, за разлика от колите с горива, чиито отрови не могат да се пречистат изцяло. Да не говорим, че за производството на филтрите и катализаторите им също се отделят много отровни вещества в глобален план.
Иначе всяко промишлено производство отделя вредни вещества, то е ясно.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: ipolit   
Дата:   28-01-20 10:20

Бони, съгласен съм с всичко, което казваш.
Въпросът е в цената.
Електрическите коли са 3 пъти по-скъпи от ДВГ еквивалента си.
Безогледалните апарати са по-евтини.
Цифровите апарати бяха много по-скъпи от филмовите отначало, но даваха възможност за доста кратък период от време да имат ценово предимство, отчитайки цената на филмите и разходите по проявяване и копиране.

И при така поставен въпрос, при нашите доходи няма никаква причина (нито възможност) да си купим електрически коли. Обаче ще ни задължат. И изборът ще бъде не каква кола да имаме, а дали изобщо да имаме кола. Което може и да не е лошо, щото харчим много пари само щото искаме да имаме кола.

Аз например последните 20 години работех на 40 километра от вкъщи и билетът за автобуса беше 5,50 - това са 11 лв на ден, като до спирката имах и 2 км ходене пеш.
С колата на газ ми излизаше наполовина. И сметката беше в полза на колата.

Вече не работя там и ходя пеш на работа. За последните 6 месеца минавам средно по 100 км на месец, иначе ходим отвреме навреме на разходки по-далеч, но годишния ми пробег не виждам как ще надхвърли 2-3 хил. км.
Ама искам да имам кола, щото като ми дотрябва си я имам. Моите коли винаги са били много смотани, понеже са ми били да ходя на работа и не смятам, че трябва да си плащам и ходенето на работа. Досега съм сменил 3-4 коли по 2 000 лв.

Напоследък си поизплатих кредитите за апартаменти, гаражи, паркоместа и не знам си какво и взе да ми се върти еретичната идея да си купя една кола от магазина, защото мога. Ако продължавам така, тая кола от магазина ще ме изкара 20 години и ще е на 50 000 км.
И изведнъж почвам да се чудя дали след 5 години няма да ми забранят да си я карам.
Ей такива мислим ми тровят душата.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   28-01-20 10:21


С електрическите возила просто прехвърляме мръсотията на друго място - в Тецовете. При нас си е чистичко.

Пак се тровим, ама полека...

На кого е притрябвала електрическа или каквато и да е кола, която вдига от 0-100 за 3-5 секунди?

Е що за въпрос - нали можем да си го позволим [smilie18]

При теслата е ясно - ако не е яка никой няма да си я купи.

Всичко е маркетинг пичове.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   28-01-20 10:22

За съжаление обаче европейските бюрократи явно не се интересуват от науката...те слушат какво им казва Грета... Те не слушат Грета.Слушат звука на мангизите.Грета им е кречеталото[smilie5][smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   28-01-20 10:37

imitev, все едно нищо не написах...
Ами дай тогава да си изливаме факалните води във вододайните зони, да си пикаем в басейните и т.н. щото иначе пак се тровим и ще умрем ама по-полека. Все тая дали на 50 или 80 , все ще умрем нали:)

Аз викам да си направим и миксерите, прахосмукачките, пералните на течни горива, голямо чудо, че ще ни пушат в къщата, така и така се тровим, а всички милиарди ел уреди харчат ток от ТЕЦ-а.
Друг е въпросът, че енергията не е само от ТЕЦ-ове но карай.

Ipolit, факт е, че са скъпи, но е и факт, че ще поевтинеят. Няма начин.
Едно време като се занимавах с внос на цифрови апарати , бях уредил сапунерки Самсунг по 50$ . Беше мислея 2001-ва. Нямаше такава цена никъде, но ставаше ясно накъде отиват нещата. DSLR-ите обаче бяха скъпи.

И сега е същото. Има много скъпи коли, но пък сапунерките яко падат, Китайците продават нови Ел. Коли за 4000$ . Скоро това ще се случи и с по-високия клас. Точно както при апаратите.
В БГ ги напускаха по 5000-6000EUR чисто нови, гледам са плъзнали по София. Един познат си е купил 12 000лв с ДДС чисто нова двуместна. Има си всички необходими екстри + гаранция 2г. Каза, че с неговия начин на много градско каране и ползване на зони, ще си я избие за 3 години на 0 .

В момента си струва да си купиш ел. кола най-вече за града и ако караш много.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   28-01-20 10:46

Ето ги сапунерките чисто нови

Едно време през 1999г си купих дигитална сапунерка за 2800лв :)
После паднаха яко, а на тея цени дойдоха ДСЛР-ите...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: marves   
Дата:   28-01-20 11:49

boni - ти ли отмъкнА черния Chevy Volt-ажор за 20к, на който бях и аз мераклия... [smilie8]

Да споделя и аз мнение по темата, проучвах в детайли вариантите за преработка на пушлякомобил в електромобил, сложната част е единствено узаконяването в КАТ.
Купих си акумулатори от Tesla S P85, но трябваше да майсторя BMS (или да купувам прескъпи готови изпълнения), иначе риска от взривен пожар не е малък (виждали сме и изгоряли теслИ по интернет), а пламъка не може да се гаси, веднъж избила батерия....
Има фирми (най-близката в Румъния), които продават цели готови китове за пеправяне, включително и изготвяне на планки за присъединяване на ел.мотор към скоростната кутия.
Скъпо удоволствие е, особено ако решиш да инсталираш климатик (трябва нов ел.компресор и познания в областта за конфигуриране)... та един втора ръка Волт-ажор излиза по-добре, дори без да смятаме труда...
Chevrolet Volt / Opel Ampera са супер готини колички, кеф ти само ток, кеф ти бръмчете с вградения 1.4 генератор (само че той не форсира като двигател, вързан към колела/скорости, ами си работи в оптимални за него обороти и само зарежда акумулатора). Само да се внимава със състоянието на батерията, че замине ли - хвърлил си пари на вятъра. Обстоен тест за остатъчен капацитет + голям товар (до пределите на вградените защити) преди покупка.

Придобих и опит с фотоволтаични инсталации, няма проблем да се изгради такава за зареждане на автомобила (а остатъка да се черпи по ел.мрежата вкъщи), избива се за 3-4 години, ако си я монтираш сам. Само трябва подходяща локация и достатъчно място за панелите.

Аз съм твърдо ЗА всичко да се електрифицира, за момента токът ще се произвежда масово от ТЕЦ-ове, но световно нещата преминават към възобновяемите източници.
Проблема към момента е скъпото съхранение на ел.енергия, големите мозъци в момента са врегнати да работят върху нови технологии за акумулатори, защото настоящите са реално много стари и от години не са били проучвани нови (за масова употреба).
Аз бих се спрял на LiFePo4 към момента, по съображения за безопасност, макар да не са на "върха на веригата" по отношение ампер-час/кг (което е доста важен параметър за електромобил и Tesla са лидерите към момента по това отношение). Реално може човек и сам да си сглоби акумулатор с 18650 батерийки (Tesla S всъщност ползва такива на Panasonic, като са обвити с медна водопроводна шина за водно охлаждане), но е за ентусиасти.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   28-01-20 12:00

marves, не гледах го и го пробвах, но не ми хареса. Беше занемарен, доста очукан отдолу, светеше му чек енжина за двигателя, кожата на шофьорската седалка беше позаминала и т.н.
Намерих една много запазена Ампера на подобна цена и без забележки. Батерията е като нова.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   28-01-20 15:56

Slivenski: “boni, няма смисъл. Повечето просто държат контра. Ако им подариш по една Тесла, ще си я карат с кеф и ще разправят колко е готино да се возиш на електрокар.”

Ако приоритетът ти е да си “на сметка”, нищо не може да те убеди да избереш нещо различно от масовите евтини пушилки, които се движат по нашите улици. Нито графики, нито данни, нито някакви отпечатъци, още повече “въглеродни”. Знам и обратни случаи, но причините за “превключването” винаги са били тъжни.

Има и нещо фотографско в темата. Пушилките и боклуците не винаги създават приятен оптичен ефект за пейзажистите, не всички стрийт фотографи са оборудвани с противогази и т.н.[smile]

Графиките и данните от всяка посока на аргументиране са доста интересни, въпреки че ако се поровим в темите ще видим, че всички проценти и данни могат да бъдат намерени в интернет и във варианти със съвсем други стойности. Основания да си оправдаем отношенето “нищо не зависи от мен” или “те ще ми кажат с какъв автомобил да ръся лайна” бол – империалисти, вкл. руски, глобалисти, вегани, използваното от корпорации опасно оръжие с лесно за запомняне име Грета и т.н. Съмнението в нещата (напр. ел-мобилите), които пречат на келепира, би трябвало да е нещо полезно, защото е част от инстикта за съхранение на индивида [smile] . А и ако дишаме два пъти по-рядко, боклуците във въздуха на кръстовищата ще ни тровят по-малко и пак ще сме "на сметка".

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: aldygreen   
Дата:   28-01-20 18:34

@boni "...Аз викам да си направим и миксерите, прахосмукачките, пералните на течни горива, голямо чудо, че ще ни пушат в къщата..."

За къщата вече се разбрахме, че газта е почти еквивалентна на електриката. Газификация му викат. Това не се отнася до нафтата. Дори и в най-добрия дизел нафтата си остава "мръсно гориво". Излей го върху панталона си и сам ще видиш.
Иначе, като чета някои постове и се сещам, че хора, които нямат пари за последен модел "нещо си", най-добре е и да не раждат деца. Щото в днешно време да се отглеждат малки деца без автомобил, който не може да вдига 100 км/ч за поне 4.5 сек, не си струва. Хич. Че и без какъвто и да било автомобил, също...

[smilie18]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   28-01-20 18:48

Aldygreen, защо ? Аз показах по-горе, има всякакви варианти от малки и евтини градски до по-скъпи. И въпросът е, че ще има все повече, а цената ще пада. Лесно се правят:)
Иначе не се сещам да има миксери, перални, прахосмукачки с вътрешно горене на газ...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: aldygreen   
Дата:   28-01-20 19:13

Повечето големи градове в цивилизованите страни са и газифицирани и електрифицирани.
[thankyou]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   28-01-20 19:49

Автор: aldygreen
Дата: 28-01-20 19:13

Повечето големи градове в цивилизованите страни са и газифицирани и електрифицирани.

----------------------------


Никой не говори за тотален отказ от фосилни горива за всичко и от утре.

Там където може - а при автомобилите явно може - това ще стане в следващите десет години, искаме или не.Публикацията е редактирана (28-01-20 20:39)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: shahimat   
Дата:   28-01-20 19:54

аз пък си карам 20 годишния дизеляк и се кефя как пуши без онуй нещо за фините прахови частици всичко е извадено още преди да купя колата и ми е кеф да тровя хората по улиците пък да видим кога ли ще има поне един отровен от това :) ай със здраве си карайте електричките и се мислете за целунали господ по ташаците [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kvakioh   
Дата:   28-01-20 20:35

Нефт и петролни продукти все още се ползват в пъти повече за отопление и разни подобни. ЗА автомобили, самолети се ползват 25-30% най-много. Кораби, във всякакъв формат, размери все още замърсяват повече от автомобилите.
Дизелът изисква по-малко преработка от бензина, точно затова е и по-вреден.
Електрическите коли все още са в процес на развитие, като може да има бум, но се иска още и още, максимумът е недалеч. Колкото-толкова. Също както развитието на органичните сензори за фотоапарати...
ЗАмърсяването от електромобили е доста комплексно. Пример имаше още преди години с хитовият Prius на Тойота, който се произвеждаше само в Япония и докато стигаха до Америка и Европа с корабите, които не спазват разни правила и ограничения за замърсяванията, на 0 километра, чисто нови имаха вече замърсяване толкова, че и със стотици хиляди километри минати само на ток не можеше да се елиминират.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   28-01-20 20:37

Като немаш опция/кинти да си купиш дизеУоф гоУф с дпф от магазина, ще караш пълнолетник без дпф...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   28-01-20 20:42

shahimat, има хиляди смъртни случаи от това


А в България положението е зле

1000 души годишно умират от азотни оксиди, заради концентрацията им в градоветеПубликацията е редактирана (28-01-20 20:44)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: shahimat   
Дата:   28-01-20 21:08

boni, като те чета в темата, имам чувството, че си взел пари да правиш реклами на електричките както разните списания дето ми даваш линкове за тях :) аз бас ловя че един круизен кораб само за едно пътешествие някой да си чеше макарите на него и да се мисли за богоизбран че видиш ли пътувал, ще замърси толкова колкото аз без дпф както моя счетоводител imitev казва ще карам поне още 20 години бедната ми колица ;) тя планетата не е само градовете както вие твърдите дайте да скапем всичко извън градовете ама градовете да са чисти.... ебахти логиката вадите... до сега само жена е успявала да ме шашне с логика :) но ето и мъже се намериха :)[beer] наздраве [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: shahimat   
Дата:   28-01-20 21:12

онези внасят боклуци да горят за да ви правят ток ама не моят 20 годишна кола замърсявала [smilie10] [smilie10] [smilie10] има нещо сбъркано в този свят и мислите на хората... може пък корана вируса да свърши полезна работа на планетата [smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   28-01-20 21:16

Електрическите коли са - гроздето кисело... [smilie21] [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: shahimat   
Дата:   28-01-20 21:16

тва същата работа като с бездомните глутници от кучета и котки да ги храним пък приюти да им правим нали са в града, нооо не тези в гората им ебаваме майката ежедневно се избиват стотици , прасета зайци , лисици, грабливи птици и тем подобни [smilie10]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   28-01-20 21:25


Загубихте нишката на разговора [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   28-01-20 21:28

Автор: imitev
Дата: 28-01-20 21:25


Загубихте нишката на разговора [smilie18]

-----------------------------------------


Защото - както винаги - го обърнаха на "ти имаш интерес" и "аз шси карам дизеляка, щот не ми пука".

Ами, ше ти пропука, ама ще е късно. И ще ти дойде по-скоро, отколкото си мислиш.

[beer]Публикацията е редактирана (28-01-20 21:28)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: shahimat   
Дата:   28-01-20 21:32

Slivenski , е арнууу... ама знай че само на теб ти идва [smilie18] на мен неможе да ми дойде ;)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   28-01-20 21:34

Шматипат, що не ходиш да си вземеш един студен душ... [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   28-01-20 21:37

imitev: "Загубихте нишката на разговора [smilie18]"

[smilie24]

Не знам за "нишката", но тъй като говорим за емисии и боклуци, дебелото кафяво въже от изхода си е тук, но се правим, че не ни мирише [smile] .


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   28-01-20 21:46

Shaimat, пикай в басейна тогава, кво ти пука [smilie18]
Директно в устите на хората, нали все на едно и също място отива накрая.
Тва дето го бълвате от скапаните дизеляци направо в лицата на хората по улиците , се надявам да не продължи дълго.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kasad   
Дата:   29-01-20 09:35

https://mobile.frognews.bg/article/190316/

Много умна статия.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: nyamago   
Дата:   29-01-20 10:18

[smilie8] Офтопик:

Какви са тия грозни българизми "вългероден диоксид" или "азотен диоксид"?

Не е ли по-правилно да се казва "карбонов диоксид" и "нитрогенов диоксид"? По-учено, по-европейско, по-демократично? [smilie11]


Какви са тия соц отживелици? И има ли тук случайно някой химик (професионален, имам предвид, не самоук като фотографите) да ме светне кога съм изпуснал официалните промени в научните наименования на веществата? Явно са официални промени, щом и медиите повсеместно ги дрискат. Медиите са еталон за езикова култура: едно време Телевизията (единствената) и Работническо Дело като кажеха 'въглероден двуокис' - всички знаехме, че така е правилно и не ходехме за справка до правописния речник или до учебника по химия.

На коя/каква култура са еталон сегашните медии? А ние самите - в тоя форум и извън него?

НЕ питам.
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: victory13   
Дата:   29-01-20 11:49

ам не знам... ние на карбона му викаме въглерод, а на нитрогена - азот... медията да се поевропейчила - вика диоксид на двуокиса [smilie5]

па, и Менделеев така им викал... що така не е европеец тоз... [beer]Публикацията е редактирана (29-01-20 11:51)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kvakioh   
Дата:   29-01-20 11:50

Не, не е европейско. Все едно водата да се казва дихидроген оксид...Въглероден диоксид е вече, не въглероден двуокис. Защото окисът значи, че вече е окислено нещо, а в случая въглеродът не е.
Има си IUPAC наименования на английски, официални, но има и български, защото има предостатъчно стандарти, които са привзети от европейските. Азотен диоксид, въглероден оксид и диоксид, това се официално приетите за България наименования.
Не се казва вече стериопор, стирол, а полистирен, също няма никакви найлонови торбички (просто найлоните не са подходящи за торбички,пликове), а полиетиленови или полипропиленови, има и от био-полимер, направен от царевица.
Също пластмасите НЕ замърсяват като отделят химикали, а защото имат обем и пълнят. Модерните пластмаси, особено бутилки, чашки и т.н. имат толкова плътно свързани молекули и са толкова чисти от примеси, че няма как да отделят хнмикали. Точно и затова се разграждат изключително бавно. Проблем е като плават в морета, океани и реки, че от самото механично въздействие, триене може да се отделят отделно парчета, които се раздробяват и попадат в животни и хора.
Графенови батерии, които са доста известни няма, за телефони и други устройства. Има с графенови електроди, които има голямо значение как е добит графена и колко точно е използвано. Същото е и с карбонови стативи с въглеродни нишки. ОТ съществено значение е видът на нишките и свързващия материал, затова едно Gitzo струва 500 паунда, а нещо китайско е 100. Има разлики в материалите, изработка и т.н.
Електрическите коли има още да стигнат до възможностите на тези с течни и газообразни горива. Също от голямо значение са запасите на кобалт и други редки метали. Единствено литият стана по-евтин с времето.Публикацията е редактирана (29-01-20 11:53)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   29-01-20 12:00

kasad, горната статия има силно манипулативни твърдения, но това е нормално.
Примерно - батерията трябвало да се държи на 20 градуса и колата да стои включена нон стоп зимата.
Само от моя опит ще ти кажа, че до -10 градуса не съм имал никакви проблеми. Разбира се разходът се вдига , обхватът пада, но не се сещам за друг проблем. Свъременните системи в ел колите имат течно темпериране на батерията, компютъра се грижи за това.

Второ, повтарям го за н-ти път. Дори и да зареждаш с дизелов генератор електрическата си кола извън града, вредата за хората е несравнимо по-малка. Емисиите от дизеловия генератор не влизат в града и не се вдишват директно от хората с висока концентрация. Много други неща от стотици отрасли на индустрията са изнесени по същия начин , така че концентрацията от вредни вещества да не трови хората.

Вероятно няма да сте доволни да имате завод за гуми, химически комбинат или циментов завод в квартала, но нямате нищо против да го има някъде на полето. Нали? Същото е.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Beijing   
Дата:   29-01-20 12:09

Някой ден, в който не ме мързи, ще ви напиша за електриката, но в отделна тема!
До тогава, споделяйте си вижданията!
[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: nyamago   
Дата:   29-01-20 12:30

> " Защото окисът значи, че вече е окислено нещо, а в случая въглеродът не е."

Бях останал с впечатление, че си научен работник. Готов ли си да се подпишеш под това - с истинското си име и научна титла (или поне заемана длъжност където работиш)?

Можеш и да обясниш на публиката тук както точно означава "да е окислено нещо" и как карбонът НЕ Е окислен във въпросния газ.?

Образовай ни!

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: CDman   
Дата:   29-01-20 12:36

[smilie10] [smilie10] [smilie10] [smilie10]


https://www.lospaziobianco.it/powertothestory/wp-content/uploads/sites/9/2017/03/facepalm.jpg[smilie18] [smilie18] [smilie18]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kvakioh   
Дата:   29-01-20 12:47

ПРемного буквално се приема, въпросът е как се казва поновому и по-правилно. КАзва се диоксид, не двуокис. Самата дума окис имах впредвид, а не за двата компонента на въглеродния оксид/диоксид (това са две отделни вещества).
Прекалени заяждания, слагане на подписи, отрицание, белязване с кръв са от средновековието. Още повече за захващания за точно определени думи/израз, което е доста болен въпрос тук.
Не съм научен работник, но съм се занимавал с химия, иначе винаги се занимавам като специалист с пластмаси и пластмасови композити от всякакъв вид.
Отивам да покарам едно ZOe, че е безплатно паркирането...Публикацията е редактирана (29-01-20 12:49)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: nyamago   
Дата:   29-01-20 13:45

Благодаря за отговора, всичко е изяснено.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   29-01-20 15:34

kvakioh "... има предостатъчно стандарти, които са привзети от европейските."

Точно така. Преминаването от "окиси" към "оксиди" наистина започна преди 3-4-5 петилетки, вследствие на хармонизирането на българските закони с тези на ЕС. В най-големия хим. завод в България (руската рафинерия) започнаха да пристигат дълги въпросници и списъци с екологични изисквания с "оксиди" вместо "окиси", предполагам, че същото е било и в държавната администрация (РИОСВ-та и т.н.). Медиите също поеха "оксидите" и днес по използването на двата варианта на думите може да се прави предположение кой е учил по стари или руски учебници [smile].

Проф. Ив. Узунов, специалист по лъчезащита, даваше за пример спорове между експерти при писане на БДС преди над 60 г. Успял на наложи "интензитет" вместо "интензивност", но се спазарил за това за сметка на оставането на друг русизъм в стандарта [smile].

Нищо чудно след време и руската "поляризация", да стане "поларизация", въпреки че в половин България предпочитаме по-мекото "я"-кане вместо "а"-кане.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: ararat   
Дата:   29-01-20 16:57

Айде - окис, оксид - горе-долу се рабира за какво става дума.

Но оня ден в някаква статия беше спомената страшната "хидрохлорна киселина". След миг вцепенение се сетих, че това може да е само HCl, или както ние сме я учили - "солна киселина".

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kvakioh   
Дата:   29-01-20 17:16

"Toва палто е от полиестер" "Идиоти, нещастници, знаете ли колко беззащитни полиестера са били унищожени, за да се направи това?!"
Те така...Публикацията е редактирана (29-01-20 17:23)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: aldygreen   
Дата:   29-01-20 20:59

boni написа:

> В руската статия за Солар Сити има
> доста манипулации. Няма да ги
> изброявам всички, но примерно една
> от тях е, че след 6-7 години трябва
> да се сменят йонно литиевите
> батерии, защото деградацията била
> 15% на година. Това въобще не е
> вярно, гаранцията им е 5000 цикъла,
> реално могат да издържат доста над
> 10 години, често без проблем 15 и до 20
> . Това не са батерии за телефон,
> имат специални защити , охлаждане
> и т.н. В моята кола, която е на 7
> години я замерихме няма нито 1%
> отклонение от стойностите и като
> нова - дължи се на течното
> темпериране ( Примерно при Нисан
> Лийф има деградация, но там
> охлаждането е въздушно )

Не точно манипулации. Нека не забравяме, че става въпрос за индустриални литиево-йонни акумулаторни батерии, инсталирани на Къндю в дивия, както се казва, под палещите лъчи на слънцето и обслужвани от специалисти, по всяка вероятност с третокласно образование, щото други няма да се хванат. Остров Тау е американски, но на 6500 километра от САЩ. Има 60 жители. По колко милиона долара се падат разходите на жител? Да им ги бяха дали директно, резултатът сигурно би бил по-добър.
[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: asahi   
Дата:   30-01-20 00:45

Не знам кой ще обслужва батериите, но знам кой ще управлява охлаждането - компютъра на батерийната група/станция.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kalinari   
Дата:   31-01-20 14:46

new-method-turns-virtually-any-carbon-containing-trash-into-high-quality-graphene?

За планетата не знам, но за градовете мисля всеки може сам да усети(да види дори) боклука, който си вкарва в дробовете от миризливите , задушаващи пушилници...аз също карам бензинов ДВГ.
Всеки знае ако си включи колата да работи в затворен гараж и стои вътре, какво ще се случи с него. Концентрацията е важна, както каза Boni...

Много се надявам да направят пробив при батериите , или други решения за поевтиняване и удобство при Елките...хората сами ще захвърлим "печките" [smilie3] [beer]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   31-01-20 16:07

stef7:

"Но основното е много по-ниското крайно КПД спрямо електрическите коли"

Става дума за водородните горивни клетки и това е точно така. Правят се усъвършенствания и се твърди, че КПД на елмобилите с горивни клетки се увеличава. Но засега основният стимул за разработването им изглежда са законовите ограничения - напр. високите пътни такси за камионите в Швейцария, в Калифорния и т.н. Възможно е скоро в градските райони в по-развитите страни да се въведат такива ограничения специално за товарните автомобили (които сега са предимно дизелови), че броят на камионите с горивни клетки да се увеличи.

Хубавото е, че след такива дискусии човек започва да се замисля дали това, което излиза от ауспуха на неговата кола, не е същото, на което се възмущава, когато пресича пеша кръстовище с голям трафик. И когато купува следващия си автомобил може би ще избере нещо по-чисто, дори и да е стар дизел. Така стъпка по стъпка, % след % ...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   31-01-20 23:01

Яко клипче [smilie18]
https://youtu.be/ZqN9VWb75D0

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: batsali   
Дата:   31-01-20 23:26

https://www.youtube.com/watch?v=Pe42q8ZmjGU

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: nyamago   
Дата:   01-02-20 18:28

[smilie10]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: valkoskr   
Дата:   04-02-20 21:29

При съвремените ДВГ, заради повишената мощност-при по малък разход на гориво,се отделят повече NOx газове,които са силно токсични,+CO2+финни частици,последните-когато са по малки от 4nm са токсични.Затова не е много умно,големите градове да са пълни с ДВГ.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: scuba_d   
Дата:   04-02-20 22:30

Англия обяви, че спира продажбата на коли с ДВГ, вкючително хибриди от 2035.[smile] [beer]Публикацията е редактирана (04-02-20 23:25)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: aldygreen   
Дата:   05-02-20 00:20

написа:

> При съвремените ДВГ, заради
> повишената мощност-при по малък
> разход на гориво,се отделят повече
> NOx газове,които са силно
> токсични,+CO2+финни
> частици,последните-когато са по
> малки от 4nm са токсични.Затова не е
> много умно,големите градове да са
> пълни с ДВГ.
>
Ами от какъв зор тогава се забраняват колите с несъвременни ДВГ, които, на всичкото отгоре са на газ, с почти нулево отделяне на ФПЧ, много по-ниски азотни окиси, въобще доста по-малко токсични и като качество и като количество на отработилите газове, заради по-ниските мощности? Има нещо доста сбъркано в тези ЕВРО категории. Колите са мощти, цапат повече, тровят повече, но относително отговарят на по-високата категория. А трябва да се категоризира преди всичко по абсолютната стойност на замърсяването.
Да, ама не!
[smilie18]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   05-02-20 09:16

Както писах по-горе - всичко е по вина на човешката лакомия и непрактичност.

Втората ми кола беше 1.4 60кс на газ. Карах я 300 000 км. Третата беше 1.6 75 кс на газ и я карах 240 000 км. До 120 км/ч си вървяха без проблем. И тогава бях младо пишлеме, обикаляхме страната на шир и длъж...

Винаги съм се чудил защо трябват по-мощни коли?!?

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Synthy   
Дата:   05-02-20 09:21

Защото с тези двг. не можеш да се движиш със 150 ;) А и удоволствието, което изпитваш като те залепи за седалката е много голямо. Освен това, ако си семеен и ти трябва комби, тези 60-70к.с. са едно голямо нищо (освен ако не са дизелови, но си говорим за газ,нали?).

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: batsali   
Дата:   05-02-20 10:52

Мощността реализира максималната скорост, но на практика прави карането по-приятно. Машината прави това, което искаш. Не става дума хич за пилене на гуми и всякакви такива простотии. За мене от 150 до 200 коня е диапазона на кеф и практичност. С някои коли, дори в пълна изправност, едва съм правил изпреварвания и си е доста стресиращо. Представете си, че с 60кс и 2ма, 3ма пътници тръгвате да изпреварвате нещо дълго, зад вас се нареждат да изпреварват още една, две коли и отсреща виждате фарове. Кво прайм? Газта е до долу, спирачка ли бием? После къде? По-опасното е да знаеш само правилата за движение и да не можеш да контролираш колата, да нямаш опит и да мислиш, че Сена ти е първи братчед, а всъщност си осиновен.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: aldygreen   
Дата:   05-02-20 14:45

Наистина няма по-голям кеф от това, да тровиш другите и да ги обвиняваш, че ти пречат да живееш "като бял човек".
Е, и? Кеф или екология? Ама без фарисейски извъртания.
[smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: batsali   
Дата:   05-02-20 15:38

Голяма част от площадната опозиция срещу зелените неща е заради самозванското морално опяване. "Аз прочетох 2 статии и ми стана жал за една костенурка, затова правя всичко възможно (доколкото ми е кеф) да спася целия живот на планетата, а ти си намесник на сатаната, алчен използвач отровител. Моля, аплодисменти!"

Не е случайно, че когато стане дума за спасяване на някакви твари, винаги са сладки и пухести. Никой не го интересуват разни бактерии, глисти и гадни, грозни буболечки, защото импулсът за активизъм не идва от познаване на природата и проблемите, а от култа към някаква утопия.

Ако някой си мисли, че съм за замърсяване и против зелени решения, със сигурност си го е въобразил, защото в тая тема такива неща не съм писал досега.

Зеления култ насажда вина, както християнството насажда първороден грях. Който ще върви против човешката природа в името на общото благо, да не ражда деца. Поне такава жертва ще си струва.

Като се кача на електрическа каляска ще я теглят 400 коня. [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   05-02-20 16:06

Автор: batsali
Дата: 05-02-20 15:38

Не е случайно, че когато стане дума за спасяване на някакви твари, винаги са сладки и пухести. Никой не го интересуват разни бактерии, глисти и гадни, грозни буболечки...

--------------------------------------

Не е верно! Интересуват го! [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: asahi   
Дата:   05-02-20 16:45

Ужаст!

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: stukloplast   
Дата:   05-02-20 17:09

Вие се ебавате, ама всяка гад си има роля в съответната екосистема и по един или друг начин живее в баланс с останалите гадове.
Човека е единствената гад, която изтребва до крак естествени и неестествените си врагове и други(и не други) гадини, и отказва да живее в симбиоза със заобикалящия го свят. Това го казвам от научна гледна точка, а не от "зелената пропаганда" и другите подобни определения... [smilie21]Публикацията е редактирана (05-02-20 17:10)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   06-02-20 00:15

Колко пък да се ебаваме. Даже си представям слогани на зелени антиваксъри:
“В симбиоза с гонорея, патката окапа докат блея. ”
“ Ту би ор нот ту би, от диария умри. “
“ Гангрена тук, гангрена там, без крака останах грам!”
“ Ваксина откажи, детето накажи!”
“ Яката дупара, глисти набара....”
[smilie8]

От научна гледна точка го казвам.Публикацията е редактирана (06-02-20 00:17)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: stukloplast   
Дата:   06-02-20 07:44

"Аптекарски фоклор, що е то, естествен подбор" [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   06-02-20 09:18

Synthy, batsali - аз карам само комбита. Единственият и последен седан го издържах 8 месеца и го разкарах. И принципно не карам бързо. Освен това си изпреварвам без проблеми, но не като повечето безхаберници с натискане на педала до пода и опулено гледане през предното с стъкло. Човек трябва да се съобразява с условията.

И точно за вашите коментари ставаше дума в предните ми постове - синдрома "мога да си го позволя" ще затрие цивилизацията...

И не става дума само за коли, а и за битова техника, телефони, дрехи, играчки... Купено и изхвърлено, защото можете да си го позволите... Американ стайл баце...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   06-02-20 09:31

Горният коментар издава лека пролетарска завист. :)
Нещата стоят така- щатите и Европа ще си намалят въглеродния “отпечатък” и до 15-20 год може и да бъде близо до нулата. Точно по същото време, третият свят, примерно Африка, ще е влязъл вече в индустриалната си ера и ще го е треснал консуматорския синдром. Ще копаят въглища и нефт и ще ги горят, за да развиват индустрията си. Това са народи, които в момента все още не са виждали електрическа крушка и колело, дори. Като население са два пъти колкото европейското. И това без да броим развиващата се все още индустрия на Индия.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Synthy   
Дата:   06-02-20 09:56

imitev, бъркаш нещо с разсъжденията. Тук в темата я има 2-3 коментара тип "консуматори - купуваш и хвърляш", я не. Специално на твоят въпрос, карал съм както 75к.с. кола (единствената ми толкова маломощна), така и сегашната ми със 140 мулета. Ами да ти кажа, тези 75 са едно голямо нищо. Не знам ти какви коли си карал, ама тези, които аз съм, ако нямат поне 140Nm въртящ момент (грубо около 100кс), на магистралата 140 не могат да задържат постоянно. За изпреварване там изобщо не говорим, просто да държат една константна скорост без значение дали се спускаш или изкачваш. А на магистралата е желателно да се движиш с близка до тази скорост. Ако не можеш да я поддържаш - мястото ти изобщо не е там. Това е за бензиновите. И за да не съм съвсем офтопик, за електрическите (към днешна дата)... до тук, единствената правилно развита такава технология, според моите виждания и разбирания, е тази на волт/ампера. Всичко друго (хибридите) е някаква дивотия, която скоро ще отмине. Говорим за напълно ползваема кола, а не да караш 150км. и да трябва да почиваш 2 часа за да се зареди и да можеш малко да мръднеш. Тесла не я слагаме изобщо в графата, те са различни, а и освен това официално не могат да се купят в БГ.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   06-02-20 10:12

бързатавежда - виден психолог и анализатор - как ме разконспирира само... Явно не си схванал какво имам предвид.

Сега карам 150 кс пак на газ. И я карам пак полека както и предните бангии. И на магистралата с 60 кс пак си вървеше колата със 140. Всички приказки са за оправдание пред съвестта си :)

И на всички лицемери ако им се даде избор за едни пари да си вземат 1.4 или 3.0 нали знаете какво ще вземат?Публикацията е редактирана (06-02-20 10:16)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: CDman   
Дата:   06-02-20 10:16

синдрома "мога да си го позволя" ще затрие цивилизацията...

суета брат. [smilie7] И рокля за 10 бона няма да направи една жена по-хубава отоклкото е ама .... [smilie5]

Апропо - динозаврите са живели 100% в хармония с природата. Що са изчезнали тия хайванчета не знам [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: wlad   
Дата:   06-02-20 10:16

Ако не можеш да я поддържаш - мястото ти изобщо не е там.

Горките тирове, горките автобуси, къде ще обикалят по второстепенните сега. [smilie5]
Браточка, имам малолитражка 1.6 109кс бензинка, с която обикалям Европа всяка година по 2-3 пъти. Досега никой не ми е казвал, че 109кс не става, никой никъде не ме е притискал, святкал и подобни.
Ако имаше и 75к.с., такава щях да взема. Ама вече не правят такива.
Имал съм и подобна във времето. Абсолютно никаква разлика не виждам между 75 кс и 140кс. Това са все малолитражки.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   06-02-20 10:17

Бе в хармония - и те са се резали яко метан и парникови газове от ауспуха :)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: CDman   
Дата:   06-02-20 10:20

Нали [smilie5]

"Бъди еколог. Спри да пърдиш !" [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   06-02-20 10:22

Тря си рима. Може да го преработим, примерно:
“Бъди еколог, спри да пускаш смог !”
[smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Synthy   
Дата:   06-02-20 10:24

Да да... 109 не са 75. Само за протокола на imitev: кола без газ не съм карал, като една от причините е цапането. Както и да е, отплесва се темата. Тя е за ел. колите, а не за дъртите кошници които караме на газ. Не трябваше да влизам в дускисията, всъщност...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   06-02-20 10:30

Бе я стига глупости. Конете не са толкова важни за вървежа, нито кубатурата и броя на цилидрите. Torque си трябва, въртящ момент. Разпределителни числа в трансмисия, в диференциал.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   06-02-20 10:37


Ся тук въпросът е КОЛКО трябва да върви една нормална кола? КАК ще ги мерим - като ускорение 0-100 (понеже всеки светофар е тренировка за пистата през уикенда), като еластичност 60-120 (да може да отвеем идиотите, които като изпреварваме дават газ). И на кого е притрябвала цялата простотия?

Първият ми кадет гореше 6-7 извънградско газ преди 20 години, сега мондеото гори 9-10-11 че и 12 по магистралата, ама е еуро5 ръйшли. Оправдано ли е да вдигаме разхода толкова, обусловено от инстинкта ни на консуматори?

И да - аз съм съгласен да започнат да продават само електрически коли. Тогава и цената им ще падне драстично.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   06-02-20 10:37

Електрическа кола бих си купил не защото съм зелен (а и не съм), а защото ми харесва концепцията и как върви. Има по-високо КПД от ДВГ. Ама нещо като тесла, не като лийф или приус. Или от тия френските сапунерки, малките.

Няма кадет, който да гори 6-7 газ на извънградско. Имал съм корса 85-а 1.2 на газ., същата генерация като кадетите. Гореше 10 извън града при около 90-100 км/ч. Газта винаги дава по-висок разход от аналогично каране с бензин.Публикацията е редактирана (06-02-20 10:41)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   06-02-20 10:56

Аз съм имал 2 кадета - 1.3 и 1.4 моно и двата са горели толкова извънградско. Първия го карах 60 000, втория 300000

Имах и астра полицейска 1.6 моно - тя гореше 7-8 извънградско, с нея минах 270 000.

Уточнявам, че извънградското ми е 100-110 макс.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   06-02-20 11:09

Брато, няма как да се вържат тия сметки. Ако 1.3 МПИ ти е горил 6-7 на газ, то трябва на бензин да ти е горило 4-5. Имал съм и астра 1.6 МПИ карал съм я само на бензин. Както и да я карах под 7 на сто не е падала, значи на газ би отишла 8-9 и то при много икономично каране. Тогава много стрикно ги следях тези неща. МПИ не е по-икономична от карбораторно пълнене.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: batsali   
Дата:   06-02-20 11:17

По-горе не се правеше разлика между киловат (мощност) и киловатчас (енергия), сега да видим има ли още експерти. Харча и КПД-то са коренно различни неща. Да не говорим за литър бензин и литър газ. Да не говорим, че колата е само част от цялата система, за която ни интересува да смятаме КПД-та, освен това всичко са амортизира във времето.

Налягане, обороти, мощност, КПД. Нещата загрубяват. [smilie5]


https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-c5acfdf9870b9a583b3840688ea12671
Публикацията е редактирана (06-02-20 11:25)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   06-02-20 11:21

Тука само тесни инженери могат да се задълбочат. Останалите спокойно можем да вдигнем белия байрак!
:)Публикацията е редактирана (06-02-20 11:22)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: wlad   
Дата:   06-02-20 11:47

Конете не са толкова важни за вървежа, нито кубатурата и броя на цилидрите.

Навремето и аз бях настръхнал младеж и колите значеха нещо за мен.
Бях луд фен на американските коли. При тях всичко под 3500 куб. е малолитражка.
Съответно започнах скромно с 2.7 v6, минах през 3.8 v6 и завърших с биг-банга 5.2 v8 250 к.с.
Значи, това повече от 170 по магистралата не може да направи /в потвърждение на горното/. [smilie5]
В един момент се замислих - искам ли всеки ден да съм отговорен за тровенето на 100-200 деца по улиците с моя къдилник заради собствения си кеф? Ами не, не искам. И приключих с идеята.
Купих колицата с най-малкия мотор в магазина със съответния евростандарт и спя спокойно.
И така и до днес.
Сега се замислям дори за 1.2 82кс бензин /аз дизел не съм карал никога/ и не бих взел електричка на този етап само заради малкия пробег и дългото зареждане - просто не ми върши работа.
В интерес на истината - стане ли дума за коли - за мен няма по страхотно усещане от звука и вибрациите на американския осмак, но тези коли си остават част от друга епоха. Тя отмина, а човечеството продължава напред и ние с него, доколкото можем.
Относно премахването на катализатори, филтри, клапани и тем подобни еко-части, смятам, че това е престъпление и следва да се преследва по НК.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: wlad   
Дата:   06-02-20 11:53

опс, да добавя последно - по повод спора с разхода.
Сегашната ми малолитражка 109кс гори около 5 на сто бензинец извънградско. Повече от 5.5 не съм виждал никога. От газови не разбирам, става дума само за каране на бензин.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   06-02-20 11:53

Американският осмак е направен да тегли, не да вдига 300 по магистралата.
Карал съм 10 цилиндров дизел на форд ф350. Има коне, колкото в цяло врачанско и монтанско няма. Бе много коне. Повече от 80 мили/ час не вдигаше, към 140 км/час. Обаче 12 метрова каравана отзад я влачеше като найлонова торбичка. Няма баир, който може да го спре.Публикацията е редактирана (06-02-20 11:54)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   06-02-20 12:16

fast_eybrow 1,3 е карбуратор...

Разходът много зависи от стила на каране и маршрута.

Това което ти пиша са моите цифри.

Иначе всички градско си горяха над 12-13 :) Па ся форда гори 15 газ :)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   06-02-20 12:53

Amazon ще купят от Rivian (Мичиган) 100,000 ел. вана за мрежата си за доставки - 10,000 през следващите 2 години и общо 100,000 през следващите 10 години.Публикацията е редактирана (06-02-20 12:54)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: batsali   
Дата:   06-02-20 13:14

Между двигателя и пътя има едно друго нещо - скоростна кутия. Тя е аналог на трансформатора. И двете приемат единица мощност на входа и изкарват единица мощност на изхода. В електрическия случай мощността е произведение на тока и напрежението, в механичния - на ъгловата скорост (оборотите) и въртящия момент.

Ако да речем са нужни 100kW за да се движи даден обект със 140км/ч по магистралата (да мести въздуха около себе си, да преодолее всичките триения и да работи срещу гравитацията по баира) трябват 100kW, точка. ДВГ може да ги произведе с много голям въртящ момент и много ниски обороти, може да ги произведе и с много малък и много високи обороти, но произвидинието трябва да докара 100kW, да се движим с тая скорост по пътя. Скоростната кутия просто съгласува възможностите на конкретния двигател към изискването на товара.

Товарните автомобили имат мощности да развиват по-високи скорости от повечето леки коли, просто нямат необходимите предавателни числа в скоростните кутии, за да го направят. Тяхната мощност e висока, за да могат да качват десетки тонове товар по баира със същата скорост, с която лека кола качва баира. По същия начин с трабант може да влачиш натоварено ремарке на ТИР, ако ще по отвесна стена, просто ще става много бавно.

Много ежедневни митове и легедни тръгват от непознаване на основни неща във физиката като енергия, мощност, сила. И с електрическите коли ще продължат тия неща. Споровете в момента просто са хибридни, иначе все еднакво грешни. [smilie5]Публикацията е редактирана (06-02-20 13:18)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: CDman   
Дата:   06-02-20 13:29

общо 100,000 през следващите 10 години.

Това е Амазон - компания с многомилиарден оборот.
На база на това как виждате 500 000 софиянци да извадят по 15-20 бона за електрички не знам.[smilie11]

Това с "опазване на природата" ми звучи като ония предупреждения, които получавам заедно с някои документи "преди да отпечатате този документ помислете за природата"[smilie11]
Ами и да мисля и да не мисля от данъчното ми го искат на хартия с мокър печат. Иначе ми режат главата. [smilie6]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   06-02-20 13:34

Те няма да ги вземат на веднъж тия 100 000, а в следващите 10 год. Общо взето всяка ще се кара по година-две и ще се продава на вторичния пазар. Накрая може да се окаже, че дори печелят от продажбата, защото отстъпката, която автозаводът ще им направи за това количество ще е колосална. На този принцип работят и рент а кар компаниите. Поръчват няколко хиляди за няколко срещу голяма отстъпка и ги продават на втората година нови на 60 хил км

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-02-20 13:51

Брей че дискусия станала:))
Аз съм сменил над 20 коли за последните 25 години имал съм и дизели и бензини и на газ и сега имам също:)
Давам приблизително точни данни за разхода на някои на извънградско - предимно магистрала. Номерацията няма общо с реда на придобиване:)
1. Астра Ф 1.4 моно на газ 60 коня - около 7.5-8 . Доста добър вървеж и 140 не са били проблем.
2. Тигра 1.4 Екотек 90 коня, около 7 газ
3. Тойота Селика Т20, 1.8 116 коня около 7.5 на бензин .
4. Мерцедес W201( 190 ) 200D, 72 коня около 5.5-6/100
5. Мерцедес W124 200Д , 72 коня , около 6-6.5/100 дизел
6. Мерцедес W124 200CE купе, 136 коня с ГИ 9-10/100 газ .
7. Мерцедес W126 260SE 160 коня обикновена газова 12.5-14/100 газ
8. Mercedes W126 300SE - 188 коня , ГИ автономен, 12-13/100 газ
9. Mercedes W202 C180 - 122 коня , 5ск автомат с ГИ - 8.5-9.5/100 газ
10 Мercedes W115 300D - 77 коня автомат , около 10/100 дизел
11. Ситроен Ксара 1.4 75 коня, около 7 газ
12. Дайхацу Куоре 0.850 45 коня около 6 газ
13. Ситроен Саксо 1.1 моно 60 коня около 7 газ
14. Волво 850 2.0 120 коня, около 13/100 газ
15. Камаро V6 3.8 , 200 коня. Автомат с овърдрайв - точно 8,7/100 на магистрала със 140 заради овърдрайва на 140 е с 2700 оборота. Градско около 18 :)
16 . Ампера - само на ток между 13 и 17квт/100км, само на генератор 1.4 бензин 5.5- 6/100 на дълъг път
17. Вартбур Де лукс 323 1000 кубика 50 коня, двутактов около 7.5/100 на дълъг път ( щях да забравя тоз култов мой любим автомобил, беше ми първа кола )
18. Застава ГТ55 1.1 бензин, около 6/100
19. Рено 5 , 1.6Д - около 5/100
20 Рено 19 , 1.9Д, 5.5-6 /100
21 Лада Самара 1.3 - около 7.5/100
22. Ровър 25 , 1.4 , 103 коня с ГИ, около 7/100 газ
23. Мазда 323Ф, 1.6 16 клапана, карбуратор 90 коня, около 7.5 бензин
Май са това ако не ме лъже паметта:))

От всички тея коли най-безпроблеми са ми били Тойота Селика и Mercedes Ц180 . Никакви инвестиции за по 100 000км пробег. Ц-ката е още при мен, за 4 години и 100 000км 80% градско е сменен дебитомер и тампон на автомата общо за 300лв. Нищо друго, включително и ходовата част не е мръднало..
Амперата за сега съм я карал 4000км, надявам се да продължи да е безпроблемна:)
Най-калпави и проблемни са били Самарата, двата Ситроена и двете Рена...Може да е случайност, но едва ли:)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   06-02-20 13:59

Преди имах едно дърто БМВ. Гореше 18/100 градско зимата и 15/100 лятото. В един момент ми писна и го разкарах.

В момента нямам кола - нямам разходи за бензин, застраховки, гуми, масла, поддръжки, автомивки и така нататък. Не и треперя къде да я паркирам, някой да не я одере или вандализира - защото и това ми се е случвало.

На практика ми излиза по-евтино да се возя на такси, отколкото да имам кола. Живея в центъра, работя в центъра, нямам работа по кварталите. Ако се наложи някъде - с метрото. До 2-3 км си ги минавам пеша, ако не бързам или ако времето не е съвсем гнусно.

Без кола съм РАХАТ! И винаги мога да вляза в някоя кръчма и да шибна едно с чиста съвест.

[smilie21] [beer]Публикацията е редактирана (06-02-20 14:17)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-02-20 14:04

Slivenski, а и спаркове има ако ти потрябва:)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   06-02-20 14:07

Над 2/3 от новорегистрираните леки автомобили в Норвегия през последните месеци са електр. и хибриди . Графиката в статията показва стабилна тенденция през последните 2 години.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: CDman   
Дата:   06-02-20 14:15

А в Зимбабве к'ви са тенденциите [smilie5]

Апропо - днес било Св.Фотий [smile] С малко по-развинтено въображение може да се смята, че той е светецът на фотографите защото името му значи "светлина" [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   06-02-20 14:37

Норвегия е пример как една европейска страна със сравнително студен климат може да премине много бързо към електрическа мобилност - по темата с ел. автомобили.

Зимбабве е пример как хората могат да живеят скромно с 3-4 долара на ден - по друга тема, географска [smile] .

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   06-02-20 15:22

Обикновено се оплакваме по български "Там може, ама в България ...".

Според мен по-трудният преход за нас няма да е ДВГ - елмобили, а другият, по-скорошен неизбежен преход - към по-строг контрол на емисиите, ограничения за движение в някои зони на градовете, евентуално задължаване на такситата да са със Stop&Go или подобна мека хибридна система, за да замърсяват по-малко на кръстовищата. И естествено контрол на емисиите за товарните автомобили в градовете. Тогава ще е истинският шок и недоволство.

А дотогава електрокарчетата ще поевтинеят (ще има предлагане и на употребявани елмобили), ще се появи зарядна мрежа и навярно повече хора ще могат да преминат към автомобили с батерии/горивни клетки. По-младите ще доживеят това време и тук, България. А който иска да види това с очите си още сега - да ходи на фотоекскурзия в Норвегия [smile] .


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   06-02-20 16:23

Автор: boni
Дата: 06-02-20 14:04

Slivenski, а и спаркове има ако ти потрябва:)

-------------------------------------------------


Тия тротинетки още не съм ги пробвал... Вече съм твърде дърт за такива каскади. Но оня ден видях една потрошена - беше и изкъртено това, дето събира стотинките. Няколко метра по-нататък, видях един електрически Фолксваген, на който му беше изкъртена вратичката на буксата за зареждане. Снимах ги и двете... Явно тия, дето карат дизеляци, не могат да го преживеят, че електричеството настъпва!

[smilie18] [smilie18] [smilie21] [beer]

/редакция - сори, аз мислех, че спаркове викат на тротинетките, а то било коли... [smilie18]./Публикацията е редактирана (10-02-20 13:26)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: batsali   
Дата:   06-02-20 16:49

https://www.youtube.com/watch?v=a1KaOO78VwUОтговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: CDman   
Дата:   06-02-20 17:04

Обикновено се оплакваме по български "Там може, ама в България ...".

За съжаление в много случаи това не е оплакване, а констатация [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: aldygreen   
Дата:   06-02-20 17:17

написа:

> Над 2/3 от новорегистрираните леки
> автомобили в Норвегия през
> последните месеци са
>
> електр. и хибриди . Графиката в
> статията показва стабилна
> тенденция през последните 2
> години.
>

Намери с коя европейска страна да се сравняваме. Норвегия генерира почти изцяло електроенерията си с многобройните си ВЕЦ, поради което и цената й е много ниска, а електифицираността е много висока. Те спокойно се отопляват с електричество. Това пък им позволява да изнасят почти целия си добив на нефт и газ. Много сме далече от Норвегия, във всяко едно отношение.
[smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   06-02-20 18:33

"Намери с коя европейска страна да се сравняваме. Норвегия ..."

И световният революционен процес започна с една държава, но стигна чак до Карибите и Южнокитайско море [smile]. Със силата на декретите на съветската власт [smilie5] .

А по-чистото производство на достатъчно ел. енергия очевидно е паралелен и ограничаващ електрическата мобилност процес. С ленински декрети се закриват ТЕЦ (и дори АЕЦ) и се монтират грозни перки и не толкова грозни соларни паркове, и в някакъв момент този bottlenecking ефект върху ел. мобилност би трябвало да намалее. Особено като се вземе предвид, че технологиите се развиват и дори сега електромобил не означава непременно автомобил с външно зареждаща се батерия.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: stukloplast   
Дата:   06-02-20 18:40

И щото сме бавноразвиващи се във всяко едно отношение, затова да продължаваме да отричаме бъдещето. Яко!
Нещата има начин, има и капацитет да се случат, но няма желание, защото е по-лесно да не стресираш закостенелите мозъци(често срещани тук). Мнозинството (къде 80%) не обича промените и като основна част от електората, трябва да се поддържа в настроение с футбол и др. формати за полуидиоти, за да не рипа много и това върши перфектна работа у нас.
Да ама промяната е единственото постоянно нещо в тоя живот и трее да й свикнете...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   06-02-20 18:55

stukloplast Айде да кажем нещата по друг начин.80% не че не обичат промените а разсъждават по трезво за ситуацията в дадения момент с елките.Не им се дават два пъти повече за кола която точно когато им трябва няма да има ток.Кола която могат безпроблемно да зареждат когато си искат само ако живеят в къща.Кола която като тръгнат на път трябва да треперят как ще стигнат до зареждащата станция-на ход или на колесар.Не всеки който си прави трезва преценка за финанси и възможности е закостенял мозък.Та така

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: stukloplast   
Дата:   06-02-20 19:00

А изброените от теб причини, аз съм писал в предишния ми пост защо не могат да се случат. Те така е от 681ва насам. А нуждата да мислиш за всеки лев, също е обвързана с това, което съм писал. Простота!
Имаше един виц "...родина мама, родина".Публикацията е редактирана (06-02-20 19:05)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kasad   
Дата:   06-02-20 19:12

Стъклопласт маааалко ги обърква понятията и нещата. По принцип прогреса не се движи от промените а от консерватизма. Еволюция, не революция. Резките грандиозни промени връщат яко нещата назад. В исторически план можем да оприличим Късната Римска империя и преселението на народите. По точно нахлуванията от степните народи. Те толкова са променили, че чак до промишлената революция в Англия след 1300 години може да се каже че са покрити цивилизации ни стандарти от римско имперски тип. Яко връщане а? Даже се приема че Средновековието е било тъмни векове. Та такива ми ти работи.
По темата, че ще наложат насилствено елките ще ги наложат. Пробив голям в екектриката няма. Тесла бе открил метод безжично предаване на енергия от разстояние, та едни елки могат да се движат така. Да, ама не. Такива кощунствени планове се пазят от едни организации дето са все с три букви.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: shahimat   
Дата:   06-02-20 19:35

ох милите ми как са се взели за нещо повече хахаха ебахти смешните!!! няма да ви изреждам по именно вие си се знаете по това какво сте писали [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: batsali   
Дата:   06-02-20 19:47

"Тесла бе открил метод безжично предаване на енергия от разстояние"

Да, в момента го ползваме за уайфай, 4G и БНР. Те сега пищят някои, че фащат рак от мобилните оператори, представи си да трябваше да предаваш и приемаш мегавати с радио. Определено щеше се усеща мека топлина навсякъде и нямаше да имаме безжични комуникации и може би доста от електрониката.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: doktora   
Дата:   06-02-20 19:55

Само дето никой не унижава бедните и социално слаби така,както тук.В Германия моята кола,която е 20 г.,бензин,1.8-169к.с. има данък 260 евра.А у нас сега ми е 220лв.На кой искат да сложат пръчка в спиците,смятай си ти!Тотално несправедливо!!
А,и да не забравя-никъде не се формира данък МПС на конска сила.Нашите олигофрени отново откриха топлата....

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: stukloplast   
Дата:   06-02-20 19:57

Аз не говоря за революция. У нас развитието е спряло, стане ли дума за реформи. Няма и ясна картина за напред. Виж го Боко как гледаше като насран след срещата в Брюксел днеска. И безплатна чиста енергия да измислят, у нас тецовете ще работят още 200 години, щото не могат да измислят какво да правят с миньорите и хилядите в тецовете(щото още е соц режим там). Сложна е темата, още по сложно решението, ама не е невъзможно, просто желание трябва, а такова за почти 40 обиколки около слънцето не съм видял у нашева народа.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   06-02-20 20:10

"... безжично предаване на енергия от разстояние..."

Ако и там настане паника, ще ходим не само с маски на лицето, но и с екраниращи дрехи.

След като жена ми ме накара да сложа метална мрежа на комарниците на всички прозорци (заради една отдалечена и високо разположена антена), от десетина години телефонната връзка вътре във фарадеевия кафез действително се влоши [smile] . А ел.-маг. полето на ел. мрежа си е на място [smile] - добре че жена ми не е научила, че и то може да се екранира донякъде .Публикацията е редактирана (06-02-20 20:15)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: bobby__   
Дата:   06-02-20 20:21

Автор: doktora
Дата: 06-02-20 19:55

В Германия моята кола,която е 20 г.,бензин,1.8-169к.с. има данък 260 евра.


Не е така, данъкът ти в Германия за тази кола би бил точно 6.75 евро за 100 куб. см. работен обем на двигателя. Т.е 18 x 6.75 = 121.50 евро за година.

Kfz-Steuer Rechner 2020

Kfz Steuer Rechner 2020


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   06-02-20 21:01

Айде пак се явиха боговете дето знаят как се правят реформите и как ще цъфнем и вържем.Ама пред компа.Айде който не мисли като тях е прост и беден.Айде и на тая тема ще и таковат мамата[smilie23][smilie23]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-02-20 21:12

Така докато си говорим празни приказки, Китайците пуснаха вече 500W соларни панели и цената слиза под 0.3$ на Ват.[smilie3]
Съвсем скоро ще видим ново поколение батерии.
Нещата се променят доста по-бързо, отколкото предполагаме.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-02-20 21:22

А освен всичко друго, с това бързо повишаване на ефективността, съвсем скоро един соларен покрив на електромобил ще надхвърли 1Квт, особено с навлизането на многослойните панели с ефективност близка до 50%....е възможно да се достигне и 2Квт в близко бъдеще, което означава, че реално колите просто ще се самозареждат в голяма част от времето

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   06-02-20 21:22

boni: "Нещата се променят доста по-бързо, отколкото предполагаме."

[smilie24]

Ако сме живи и здрави след десетина години да си прочетем отново коментарите, ще е весело като старите теми за аналогово-дигиталния фотографски преход [smile] .


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   06-02-20 21:26

Абе да не се окаже че на китайците им накланят дъската под остър ъгъл с тоя коронавирус заради точно такива неща.На някои няма да им харесва че с тия елки ще им намалеят печалбите.А да видим[smilie5][smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-02-20 21:31

Няма спиране това, духът излезе от бутилката. А с бързото развитие на соларите съвсем.
Тея цени се сриват ежедневно

0.19-0.3$/W е сега... Ако така върви до една-две години ще е под 0.1$/W . А са на път многослойните...Публикацията е редактирана (06-02-20 21:31)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: batsali   
Дата:   06-02-20 23:19

Да проверим, може ли да караме кола със сходна маса, аеродинамика и размери като Golf 4 1.9 TDI 130 коня само на слънчева енергия събрана на място. Един познат го засича повече от година и гори да кажем 6л/100км комбинирано градско и извънградско, не знам пропорцията.

Слагаме панели със 100% КПД на тавана и капака, грубо 3m^2.

От тука виждаме, че тая площ средно за година по наще ширини получава по 3kWh/m^2/денонощие, хоризонална е. 3х3=9, направо 10kWh/денонощие.

Батериите ни са с нулево вътрешно съпротивление, не греят при заряд и разряд, всичкото преобразуване на мощност към и от батериите и то без загуби, мотора ни без загуби, предавки, ако ги има, без загуби, диференциал без загуби или направо отделни мотори, както дойде. Не спираме никога на сянка, не ни ловят сенките от сградите и релефа, ок сме да моржуваме зимата и да си правим сауна през лятото в купето.

Дизела на литър има към 10kWh потенциална химическа енергия, ние ползваме да кажем 3. 0.06L/km са 0.18kWh/km, което прави по 55км/денонощие. За някои употреби вече не стига енергията само от панелите по колата, а сме в идеален режим.

Груби КПД-та на сегашни технологии:

панел - 0.2
преобразувател при зареждане - 0.8
батерия при зареждане - 0.9
батерия при разреждане - 0.9
захранване на моторите - 0.8
мотори - средно да кажем 0.75, нещо не намирам читави данни в момента
тук-таме зъбни предавки, лагери, едно-друго - 0.9
махаме малко за графа "други" - 0.95

Умножаваме всичко ..... 0.07 и пробега за денонощие стана със закръгляне нагоре 4км. Това, ако не ни хване сянка от сгради, дървета и друг инвентар.Публикацията е редактирана (06-02-20 23:24)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: X_C   
Дата:   06-02-20 23:23

Такааа , ето пуснете си гугъл транслейшън.

Аз го изчислих така, че една дрисня като Рено Зое ще ми излиза на същата цена като колата, която карам в момента.
Инак вчера на границата беше забавно три коли, една Тесла 3, Макан С, и аз В70Р. ПОнякога давам газ, но ченгетата ме зяпат и вече не го правя. Та оня ден, тоя с Теслата я изряза и изчезна, ни Макан, ни Волво, нито ченгетат се обърнаха[smilie18]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-02-20 23:45

Batsali, ти смяташ като използваш моментните възможности... но както казахме скоро многослойните панели ще са с тройно по-висока ефективност, а може и повече:) И да, разбира се че не може да я караме изцяло на тея панели... Но в комплект с един домашен соларен навес , хич няма да е зле. А цените на соларите падат постоянно.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   06-02-20 23:50

Христо, това увеличение е най-вече за случайно зареждащи, коментирахме го вече. За абонати не са такива цените.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: batsali   
Дата:   07-02-20 00:04

Така е, но има доста хора, които си мислят, че тия технологии са магически. Всичко е много по-сложно на практика. ДВГ и инфраструктурата е вече доста улегнала, имаме дългогодишен опит, а има и още накъде да се усъвършенства. Мене лично само ме дразнят мащабните утопични лозунги и намесването, направо по детски, на морала. Каквото и да си говорим, населението нараства, все по-голяма част от него не е ОК да живее със стандарт от преди 100 години и като цяло начина ни на живот изисква все повече и повече енергия и все по-голяма плътност на мощности и капацитети. Това само със сочене на пръсти и тупане по гърдите няма да стане. Ще трябва да подкараме ядрения синтез в някой момент, но определено няма да е студен и няма да е в реактор в колата. Все пак да станем доминантен животински вид на планетата си има цена, а никой не може да каже каква трябва да е или би могла да е крайната цел на човека. Тука вече влизаме във философията.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   07-02-20 00:04

Ето първите реални прототипи със сегашните технологии до 60км заряд от собствените и солари в слънчев ден :

https://en.wikipedia.org/wiki/Lightyear_One


Видео : https://www.youtube.com/watch?v=bSbWwn_YCr8

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: batsali   
Дата:   07-02-20 01:12

Бива.


А дизеломразците забравят един друг момент. Колите не са просто превозни средства. Хората се идентифицират с тях, стават част от машината. Затова черен джип е с предимство, щото като си вътре, не си само 100кила мръвка и мас дето не може и 10км да изтича, а си 2 тона, много по-голям, фаровете гледат лошо, ръмжиш, тичаш като луд, не те ебе какъв е терена и колко е стръмен баира, колко е далече дестинацията, какво е времето. Машината ти дава свобода и мощ, реални. За хората, за които шофирането е удоволствие, да им кажеш, че убиват по 5 деца на ден с емисии и насила ще ги набуташ в нещо, дето не ръмжи и няма съединител си е направо присъда. Все едно на ездач да кажеш, че повече няма да се произвеждат коне. [smilie5]

Ама не било нужно да караш мощна кола, не е. Не е и нужно да имаш 50MP камера с автофокус и секви хитрини още, при положение, че може да снимаш с телефона, ама на телефона не можеш да му ръчкаш настройки и не ти дава това, което те радва. В крайна сметка какъв е смисъла да станем 50 милиарда говеда и цял живот да си набутан в килия 30 квадрата и да ходиш с наети превозни средства до работа, където те пържи изкуствено осветление? Може да е много чисто и спретнато навсякъде, но няма да живеем сред зелената природа, която сме спасили, а в бетоновите джунгли. Все по-малко хора ще са на полето и в гората, защото земеделието ще е още по-автоматизирано или ще е по оранжерии и лаборатории.

Колкото по-лесно е нещо, толкова по-малко си заслужава. На мене лично най ще ми липсва съединителя и ръчката в тихите каляски. Че като почнат и да се карат сами..... направо да лягаме на подвижни легла и да се храним със системи.


Между другото, когато навлязат масово електричките, състезателните коли и те ли ще трябва да са само на ток?

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   07-02-20 06:38

Между другото, когато навлязат масово електричките, състезателните коли и те ли ще трябва да са само на ток?
Е че то си има Fopmula-E.Само дето в бокса се сменят направо колите вместо да се дозареждат


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: X_C   
Дата:   07-02-20 08:33

Бони, не съм чел цялата тема. Не зная как са нещата в БГ със "колонките" за зареждане. В Париж те са малко под две хиляди и електрическите коли са около 6500. Много малко хора разполагат с гараж в Париж. Общо взето са само места, които не са екипирани с електричество. Това казват в една съседна статия. Работата е там, че не знам, дали ако съм с такава кола (поне за сега) бих могъл да де приреба до България с нея.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   07-02-20 08:33

Хахаха, последните доводи ме съкрушиха.
Трябва да ръмжи и да е голямо, за да се чувстваш значим и голям:) Ако това ще те прави голям, хората са му казали "Избиване на комплекси"
А иначе са казали още:
"Тихите води са най-дълбоки"
"Пази се от куче, което не лае"

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: X_C   
Дата:   07-02-20 08:51

Batsali


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   07-02-20 09:03

Христо, не бих сложил на моята :) Оригиналът си е оригинал, на ток си има други...


https://bonibonev.com/uploadfiles/albums/PDPD572b29658c017/95303.jpg
Публикацията е редактирана (07-02-20 09:03)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: batsali   
Дата:   07-02-20 13:11

Не, не трябва, Бони, не ми следиш мисълта. Електрическите коли също са по-големи от тебе и мърдат бързо.

Замисляли ли сте се, защо ако сте пеша, не се ядосвате толкова на човекотрафика, колкото зад волана се ядосвате? С кола просто мозъка е в друг режим, всичко се случва по-бързо и всичко е по-опасно. Донякъде не сте в колата, а сте колата. Друг режим на съществуване е малко. Колите имат и различни лица, някои гледат лошо, някои гледат като цапнати с тиган.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   07-02-20 13:17

Автор: batsali
Дата: 07-02-20 13:11


Замисляли ли сте се, защо ако сте пеша, не се ядосвате толкова на човекотрафика, колкото зад волана се ядосвате?

--------------------------------------------------


Аз съм точно обратното. [smilie5]

Зад волана съм абсолютно спокоен и малко неща могат да ме извадят от равновесие. Ако някой се вре - давам път. Ако някой е агресивен - пропускам го. Дори и да съм в правото си, ако има шанс за инцидент - отстъпвам. Защитно шофиране, колкото мога.

Виж, пешеходците силно ме дразнят. Ходят като зомбита. Блъскат се отляво и отдясно. Вървят срещу тебе и ако не се отместиш, ще те отнесат - това последното го правят най-вече немощни бабички и разни надути лелки. В магазина ще те прегазят с шибаните си колички, все едно да натъпчат три кила картофи вътре е най-важното нещо на света... Абе, тъпа история.

[smilie18] [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   07-02-20 13:18

За офроуд маниаците тази година американците Rivian започват да произвеждат 7-местен SUV с пробег 650 км, ускоряване 0-100 км/ч за 3 сек., преодоляване на наклони до 45 градуса, благодарение на 4-те електромотора (върт. момент 1,400 Нм по думите на човека от видеото, с гъвкаво разпределение между колелата, вкл. на посоката на въртене [smile] ) и много ниския център на тежестта, теглене на ремарке до 5000 кг, гази вода над 1 м дълбочина, след което на практика започва да плува във водата, с практично фенерче във вратата [smile] с елемент от батерийния пакет - ефектен маркетингов трик.

Като стара ел. подводница. Очаквана цена - между 60 и 70 хил. долара. Производство - в САЩ, с американски компоненти, по думите на човека от компанията. След това във видеото показват по-скъпия типичен американски пикап Rivian.

Започнаха да се появяват "тесли" и в другите сегменти, американците от Ривиан са закупили завод от оттеглящите се Мицубиши и се финансират от Форд и Амазон.Публикацията е редактирана (07-02-20 13:27)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   07-02-20 13:30

Batsali, определено зад волана на ел. кола карам по-спокойно и внимателно. Наистина е психологическа нагласа. Кефя се да се плъзгам безшумно и леко, оперирам нежно с педалите, някак си отвътре ти идва да използваш инерцията за регенериране и връщане на енергия обратно. Изпитваш удоволствие, че зареждаш , когато пуснеш педала. Ако наистина се налага дръпваш за части от секундата, но не го правиш просто за спорта. С две думи начинът на каране е коренно различен, особено като свикнеш...
Така карайки нон стоп на ток близо два месеца оня ден извадих Камарото да го поразтъпча и .... просто взе да ми идва отвътре без никакъв повод да го настъпя, да чуя многото цилиндри как от леко мъркане изведнъж рязко изръмжават, как задницата се опитва да избяга, да направя няколко бързи финта в движението . Кеф определено, но и определено просто те подтиква да караш по-рисково.
Та така.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: CDman   
Дата:   07-02-20 13:31

Задръжте малко ел. агитката, че някои хора нямат ток и не могат да ви четат [smilie5]

Как десетки села в Ловешко остават без ток трето денонощие


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   07-02-20 14:09

boni, какво е Камарото? [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   07-02-20 14:30

Slivenski, с малкия мотор ( малолитражка[smilie18] ) V6, 3.8, 200 коня, атмосферен, тарга:)
Изпадна ми по странен начин - било е на един немски военен летец, женен за българка, идват тука и прехвърлят и колата. Обаче се разболява и умира. Жена му го продаваше, без да е вадено 6 години от един подземен гараж и без да е въобще наясно каква е колата като модификация, екстри и т.н.:) Тя каза, че не смее да го кара, имаха си семеен ван и малолитржка. 2001-ва година на 68 000км. Малко трудно го раздвижих и трябваше да сменям някои уплътнения, спирачни маркучи, гарнитури по компресора на климатика, но иначе си е направо ново.Беше със заводските гуми, разбира се ги смених веднага.
Подарих го на жена ми за РД:))Публикацията е редактирана (07-02-20 15:21)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   07-02-20 14:36

Камарото си е класика! [smilie24]

Само дето аз така и не можах да харесам американските коли. 4 години съм живял в Щатите - купих си Хонда... [smilie18]

Виж, някое М5 не бих отказал... Ех, мечти! [smilie21] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   07-02-20 15:05

Началото - Преди цял век: съв. власт плюс електрОфикация - началото на новия свят [smile]

"Икономисваш киловати - даваш на фронта гранати" (1945 г.)Публикацията е редактирана (07-02-20 15:22)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   07-02-20 16:42

И след края на ДВГ ще има адреналинови алтернативи на комбинацията от бензин/дизел, пушек и скорост. Всъщност винаги е имало.

Ако "не си само 100кила мръвка и мас дето не може и 10км да изтича" (batsali), напр. уинсърфингът ти дава подобни емоции. Няма пушек и рев на двигател, но има вятър, понякога големи вълни и сеирджиите са далеч, ако изобщо ги има. И не пречиш на никого [smile].Публикацията е редактирана (07-02-20 16:52)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: nyamago   
Дата:   07-02-20 17:22

> Началото - Преди цял век: съв. власт плюс електрОфикация - началото на новия свят [smile]

Такива са били времената - нищо ново под слънцето. В началото наминалия век Хамерика и Русия не са били особено различни в икономическо и технологично отношение. Това се отразява и в много сходните кампании (по електрификация на страната - на всяка от страните), и в сходните технологии, и в сходните изразни средства на пропагандата (плакатния стил):


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d8/BeallREA.jpghttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Light_-_Rural_electrification_administration_-_B


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/73/Trempealeau-Electric-Cooperative-Arcadia-Wis.jpgДа приемем, че руските са заимствали графичния стил от Америка, но техните плакати всъщност предхождат американските с 10-15 години (в Щатите това става държавен приоритет едва през 20-те и 30-те, когато Ленин с неговата електрическа съвеЦка власт вече е умрял).

За отбелязване е (ако се вгледате в снимката), е елктрифициращата организация е кооперативна, а не капиталистичска корпорация. Нищо ново и не се знае кое от коя страна на океана е измислено [smilie3] А по една ирония, щатската държавна организация по електрификацията (и други комунални услуги като питейна вода и канализация) сее наричала по едно време RUS (rural utility services), само едно ь липсва накрая [smilie3]

Времена, прогрес, да не им се смеем и да не им се чудим [smilie8]
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: shahimat   
Дата:   07-02-20 18:04

само не разбрахме кога ще погребвате дизелите ?? тук смао погребения последните години как ве се такива учени се извадихте у тоо форум[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: stukloplast   
Дата:   07-02-20 19:04

Некой знае ли на път за морето от къде моем да заредим малко кюмюр? И некой да го нарине в котела...[smilie21]


http://www.freakingnews.com/pictures/59500/Steam-Car--59630.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   07-02-20 19:15

nyamago:

"Времена, прогрес, да не им се смеем и да не им се чудим"

Наистина не е смешно, собено това с киловатите и гранатите по време на войната.

Но това на 12-тия съветски плакат тук с призива "Селянино, това е твоят електропровод", за саботажниците, които хвърлят камъни по жиците, е доста актуално [smile]. Текстът е на Лев Троцки.

Електрофикацията е пречила на селяните и е трябвало да им се обяснява.Публикацията е редактирана (07-02-20 19:49)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   07-02-20 19:21

petervassilev,

Ако "не си само 100кила мръвка и мас дето не може и 10км да изтича" (batsali), напр. уинсърфингът ти дава подобни емоции. Няма пушек и рев на двигател, но има вятър, понякога големи вълни и сеирджиите са далеч, ако изобщо ги има. И не пречиш на никого [smile].

За уиндсърф/кайтсърф и другите вятърни истории се иска можене и да ти стиска. За "черния жиб" ти трябват само кинти, даже акъл не ти трябва много много и веднага ти пораства оная работа (м) или ти се завърта напреки (ж). Неслучайно повечето простотии на пътя ги правят точно хората с джибовете - нали са безсмъртни [smilie18]

А чувството да пориш водата, която се е втвърдила от скоростта и друса като паваж, да чуваш свиренето на вятъра в предния ръб на платното е изключително вдъхновяващо! [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   07-02-20 19:28

Ся кат се замисля соц. лампите не караха много повече от капиталистическите... Тва сигурно е следствие от първото картелно споразумение за ел. крушки и техния живот...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   08-02-20 11:14

https://www.youtube.com/watch?v=aMk09NWxIMs
Мъките на ентусиастите.Даже нямам нерви да гледам останалите части.[smilie18][smilie18]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   08-02-20 12:03

Какви мъки - това е снимано да изкарат кинти от тубата...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   08-02-20 12:22

Е да с градска Ел кола с обхват 130км тръгнали от Франкфурт за Москва:))) Добрееее

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   08-02-20 12:37

Е аз не знаех че човек трябва да има градска и изънградска елка.Добреее.Като гледам не е проблема им само в пробега.След като целта е да навлизат масово тамагочитата защо не са унифицирани зарядните кабели и станции.Технически не е възможно ли [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   08-02-20 13:10

Ами какво да ти кажа:)Нещата се променят според мен . Вече има по-големи батерии и 100% ще има нови технологии. От вчера новина

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   08-02-20 13:19

Автор: agop4o
Дата: 08-02-20 12:37

Е аз не знаех че човек трябва да има градска и изънградска елка.

-------------------------------------------


Не виждам проблем в това. Сега да не би да няма автомобили с ДВГ, които да са с градски, извънградски или офроуд профил примерно? Или пък на някои резервоарът е 20 литра, на други 80. Какво толкова? Ако нямам село, не ходя за риба и на море пътувам със самолет, за какво ми е кола, която може да измине 1000 км. За града и 150 ми стигат.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   08-02-20 13:52

На тежкотоварния "фронт": Bosch започват серийно производство на горивни клетки за тежкотоварни автомобили.

Пише, че същевременно се очаква повишаване на CO2 "цената" на дизеловите камиони и тези две тенденции ще доведат до поевтиняване на серийно произвежданите горивни клетки.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: asahi   
Дата:   08-02-20 14:36

"Автор: Slivenski
Дата: 08-02-20 13:19

... За града и 150 ми стигат."

Някои и винетки не си купуват.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   08-02-20 14:42

Автор: asahi
Дата: 08-02-20 14:36

"Автор: Slivenski
Дата: 08-02-20 13:19

... За града и 150 ми стигат."

Някои и винетки не си купуват.

----------------------------------------

Кой си купува нещо, което не му е необходимо? [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   08-02-20 20:52


Втората ни сем. кола няма винетка - логично, след като не излиза извънградско. И АГУ няма - кара се на кратки преходи и не може да загрее.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   09-02-20 12:46

На жена ми колата миналата година изкара без винетка. Не я е изкурвала извън града.

*изкарвала- неволна грешка, но не го редактирах, че ми хареса каламбурът.
Само да не го види жена ми ! [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: nyamago   
Дата:   09-02-20 14:46

Тенденциите ги задават други, а ние само ги следваме - обикновено със закъснение. И може (както селяните по-горе мятат камъни по жиците) да има лудити да се опъват на новите електрокари, но керванът ще си върви.

Гледайте какво правят по-порасналите от нас - например Бил Гейтс какво си купува - и си правете изводи [smilie3]


https://www.telegraph.co.uk/content/dam/news/2020/02/08/TELEMMGLPICT000223981274_trans_NvBQzQNjv4BqD


(Някой по-горе изказа ли някакви съмнения относно водорода?)Публикацията е редактирана (09-02-20 14:49)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   09-02-20 19:25

Хаирлия да е!

Тази година Бил Гейтс, догодина и по-бедните Гейтсове [smilie18]

500м паунда ебаааго в яхтата....

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   09-02-20 20:17

[smilie18][smilie18] Я кажете притежателите на елки колко време губите докато дойдат да ви откопчаят колата в синя зона.Като знам колко са информирани като нищо ще закопчеят колата после ходи доказвай че нямаш сестра[smilie18][smilie18] Има ли някакъв стикер който се слага на стъклото


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   09-02-20 20:37

Разбира се , че има стикер. Никога не се е случвало да ми я закопчеят. Колата си седи на зоната колкото си искаш, няма ограничение.

Така изглежда стикера:


https://bonibonev.com/uploadfiles/albums/PDPD5c10396031886/140325.jpg

Публикацията е редактирана (09-02-20 20:43)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: agop4o   
Дата:   09-02-20 20:42

Аааа така може.Щото съм виждал как още преди да спре паяка скачат от вътре да пускат стрелата [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   09-02-20 20:45

То паяк не спира, а слагат скоби. Паяк идва там, където спирането е изрично забранено. И преди да дойдат да сложат скоба, минава проверяващ да види дали имаш талони за платена зона, стикер за местоживеене или за електромобил . Ако нямаш , проверяват номера дали си пуснал СМС. И ако това нямаш, викат баничарката със скобите.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: boni   
Дата:   09-02-20 21:26

0.22E/W - за соларни панели...Гледам новите цени с директна доставка, където кажете в БГ. 5квт за 1000 евро, бива, бива:) [smilie25]

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: rexpitbul   
Дата:   09-02-20 22:06

нищо не е еко


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: imitev   
Дата:   09-02-20 22:20

На гейтъра яхтата ще кара 56 тона течен дълбокозамразен водород, който щял да стига за 6500 мили преход.

Честно казано, ако я изгърмят, ще да е голямо зрелище да го ева...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: Slivenski   
Дата:   09-02-20 22:43

Автор: imitev
Дата: 09-02-20 22:20

На гейтъра яхтата ще кара 56 тона течен дълбокозамразен водород, който щял да стига за 6500 мили преход.

Честно казано, ако я изгърмят, ще да е голямо зрелище да го ева...

--------------------------------------------


Заеви! Аз се чудя какво ще стане, ако му се повредят хладилниците.
Водородът ще се размрази и вкисне, деа!


[smilie21]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: lamerko   
Дата:   10-02-20 04:21

Пак ще се стигне до голямото зрелище. Дано да е по средата на океана :)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: CDman   
Дата:   10-02-20 09:10

Какво му се чудите на Гейтс.
И той чуек и той иска да му завиждат.[smilie5]
В милиардер-форум не можеш да се похвалиш с електричка.[smilie18]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: asahi   
Дата:   10-02-20 11:18

"Автор: imitev
Дата: 09-02-20 22:20
Честно казано, ако я изгърмят, ще да е голямо зрелище да го ева..."

С 2 кила TNT в трюма зрелището ще е същото. Това за замразяването на водорода следва да се премисли от гледна точка на физичните закони.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: aldygreen   
Дата:   10-02-20 11:49

Като стана въпрос за взривове, та се сетих - при една по-ячка война, а тя чука вече на вратата, елекрокарите ще се окажат пълен шит. Ток не можеш да си налееш в резервоара, а електростанциите вероятно ще са разрушени. С бензиновите все още има мегдан за използване, както е било през ВСВ - газгенератор с дърва, пък и бензинът няма да изчезне веднага.
А иначе, гретатунберговците са решили да забраняват говеждото месо. Накрая може и да си изкарат боя...
[smilie18]


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: lamerko   
Дата:   10-02-20 11:57

За елетростанциите не знам, но една ЕМП бомба и всичко ще е приключило. И то не само временно :)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: