Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Компактно решение за екскурзии и всекидневие?
Автор: photographist   
Дата:   11-03-18 05:08

Здравейте колеги,

Притежавам фул фрейм тяло с пълен набор от обективи според нуждите ми. Наскоро обаче бях на кратка екскурзия (по работа) в Турция. Беше съвсем неочаквано, неорганизирано от моя страна и кратко. Грабнах фул фрейма и единствено 24-70/2.8 в случай, че ми остане време за обикаляне и снимки. Реално такова нямах - може би имах едни 3-4 часа свободно време, които прекарах в разглеждане, пазаруване и обикаляне... но почти не и снимане. И тук е момента, в който срам не срам ще си призная - дори един път не извадих тялото с обектива, ами си понаправих 200-тина снимки за спомен (тип - Албум във фейса) всичките с телефона [smilie5]
Нали това с ограниченото времето може да го ползвам като оправдание, но реално за пръв път усетих липсата на нещо дискретно и компактно. Минах и през Капалъ Чарши и там ми беше някакъв кошмар въобще да си помисля да вадя апарата и да се набивам на очи като турист, особено с голяма скъпа черна техника, при това от България [smilie3] Та така - резултати - плачевни, снимки - йок [smilie7]

Сега вече знаете на къде бия - искам да взема нещо компактно, малко, леко, удобно и непретенциозно за подобен вид непредвидени екскурзии и обикаляния, което да е прилично като качество и цена.

Направих си домашното и от актуалните към днешно време играчки се спрях основно на следните, с техните предимства и недостатъци, както ще изброя основно недостатъците лично за мен:

Fuji X100F - твърд обектив, няма следящ фокус, няма стабилизация, по-голям и тежък от Sony-то.

Sony RX100 V - малък сензор 1" (предполагам по-некачествена картинка, особено при кроп), по-бавен фокус, по-лошо представяне на високо ISO, по-слаба батерия.

Разбира се това не са всички характеристики, но лично за мен това са основните, които ме дразнят при единия и другия апарат и за това тях споменавам. Екстри като видео и светкавици не ме вълнуват - трябва ми компактност с добро качество за спонтанни пътувания.
Сега сигурно ще кажете, че малко преувеличавам, но за добиете представа искам да направя и следното уточнение, преди да сте ми наритали канчето, а то е, че апаратчето, което ще взема няма да е само за стрийт, а и за някое друго пейзажче, като се покатеря някъде из нашите планини красиви.

Склонен съм да обмисля и вариант за някоя хубава безогледалка с ЕДИН-ЕДИНСТВЕН обектив (наистина не смятам да градя още една система само за кеф), която да е достатъчно компактна и да се впише в заданието и като цена (до към 2500-2700лв за тяло и обектив) и като качество. Моля дайте вашите препоръки и съвети! Благодаря предварително!

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji X100F или Sony RX100 V като компактно решение за екскурзии и всекидневие?
Автор: Dimitar.Tzankov   
Дата:   11-03-18 06:49

Вземи RX100 Mark 3 и не си наливай парите за глупости. Или пък Panasonic Lx100.

Ето малко мои кадри с RX100, което взех след едно натоварващо изкачване на балкана с 5кг Фото техника.

http://www.mitakis.com/-secret/Samples/RX100/n-HfmNwp

Re: Fuji X100F или Sony RX100 V като компактно решение за екскурзии и всекидневие?
Автор: hotsnail   
Дата:   11-03-18 08:13

То всеки според джоба си избира. Виж ги какви са разликите между поколенията. Май rx100 чистия се намира на около 500 лева. Ако няма да снимаш 4к или 1000 кадъра в секунда или да ползваш следящия Фокус и не ти трябва визьор и подвижен екран ......

Автор: farushko   
Дата:   11-03-18 08:53

Вземи си x100F - ще ти е кеф да снимаш.

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   11-03-18 09:09

photographist написа:

> Грабнах фул фрейма и
> единствено 24-70/2.8 в случай, че ми
> остане време за обикаляне и
> снимки.

Взел си единствено 24-70/2.8, тъй като си искал да имаш универсалност при снимане във възможно повече ситуации. Според мен това е причина Fuji X100F да отпадне като вариант - твърдия обектив.

> Склонен съм да обмисля и вариант
> за някоя хубава безогледалка с
> ЕДИН-ЕДИНСТВЕН обектив (наистина
> не смятам да градя още една
> система само за кеф), която да е
> достатъчно компактна и да се впише
> в заданието и като цена (до към
> 2500-2700лв за тяло и обектив) и като
> качество.

Ако ще е безогледалка със сменяем, но единствен обектив, и ако трябва да е варио, (а като че ли наистина това се търси) за да се включи в бюджета, обективът ще е тъмен.
Sony RX 100 (III, IV, V) е с f/2.8 в дългия край и е със сходен дефокус като APS-C на f/5.6. Освен това по-лошото представяне на високо ISO на 1 инчовия сензор на RX 100 се компенсира от това f/2.8, и нещата излизат на кантар с АPS-C сензор и f/5.6.
Ако наистина няма да се сменят обективи, и се държи на супер компактност, вариантът Sony RX e добър.

Dimitar.Tzankov написа:

> Вземи RX100 Mark 3 и не си наливай
> парите за глупости. Или пък Panasonic
> Lx100.

Дали ще е Mark 3, Маrk IV или Mark V, за снимането е все тая, но бюджетът на човека си е негов, и ако е решил да си вземе най-новата играчка – защо пък не?[cool]

Panasonic LX 100 e много добър вариант. По едно време и аз го заглеждах. Но… и друг път съм споменавал, че четох за така наречения dust problem при този модел. Може да се потърси в нета. Не знам дали проблемът е наистина сериозен, или се преекспонира, или пък се явява само при отделни бройки. [smilie8] Просто да се има предвид.

Публикацията е редактирана (11-03-18 10:25)

Автор: Simbon4o   
Дата:   11-03-18 09:19

RX100 V и бавен фокус? Че това е горе долу единствената разлика между V и IV моделите. Последния фокусира много по-добре от всичко в този клас.

Според мен се огледай и за LX15 Panasonic. За туризъм винаги е полезен зуума, така че твърдия обектив, колкото и да е як може да те спъне тук там.

Автор: ombre   
Дата:   11-03-18 09:46

Аз съм за фуджито.Гледал съм семпли в нета с сонито и се справя страхотно,същото е и с фуджито.Бих се спрял на него,освен че е кроп,е абсолютно безшумен апарат.Някъде прочетох,че ще се ползва за стрийт-няма по добро от това да имаш АБСОЛЮТНО безшумна камера.Минус е ,че няма подвижен екран,ако това е изобщо това е от значение при избора.Реално е едно малко про2.
Лично мнение.Успех с избора.

Автор: farushko   
Дата:   11-03-18 10:13

За Фуджи мога да добавя като плюс, че има страхотна вградена светкавица, която може да синхронизира до 1/2000 ако не се лъжа, тъй като обектива е с leaf затвор.

Автор: victory13   
Дата:   11-03-18 11:12

то и аз опитвах разни такива и онакива ситнори... в крайна сметка фф-ма с един 50/1.4 или /1.8 или 35/1.8 са достатъчно компактни... без да го мисля дали ще фокусира или шуми [smilie5]

Автор: uri64   
Дата:   11-03-18 12:37

Fuji X-E3 е доста компактен апарат. Китовият му също и не е идеално лош.

Автор: PhotoBo   
Дата:   11-03-18 12:49

И аз мисля, какато Симо каза - "За туризъм винаги е полезен зуума, така че твърдия обектив, колкото и да е як може да те спъне тук там."

Изобщо си е на кантар работата според мен - на някоя оживено място пълно със сюжети, образи, действие (като споменатата Капалъ Чарши) няма да му е леко на човек да хване това дето иска и да не изпусне момента с един твърдак, колкото и голям кеф да е снимането с такъв. Аз съм повече по портретите и виж там при статичен обект е много по-лесно да си снимаш с твърд, въпреки, че напоследък и портретите си ги снимам със 70-200, че ме кефи дефокуса повече, пък и пак ми е по-лесно [smilie5]
За сметка на това се пробвам по улиците да щракам само с 35/1.4 артЪ, е така, за да се дисциплинирам, ама за сега си ми е зор и некви шИТьоври не съм вадил [smilie18]

Имам едно питане към по-запознатите: Kаква е разликата (за туризъм основно) между възможностите на RX100 III и V? Това е сериозен въпрос, не се занасям!

Автор: fast_eyebrow   
Дата:   11-03-18 12:52

Lx15

Автор: nsirakov   
Дата:   11-03-18 18:58

По-горе се изтъкна недостатък "тъмния" китов обектив...
Смятате ли, че снимки с такива обективи са невъзможни?
Авторът на темата иска да снима и пейзажи при преходите, стрийт, като е в командировка/екскурзия.. да му е леко и удобно...

Колкото и да го мисля който и китов обектив за която и система да се вземе ще свърши работа в 90% от случаите... кой снима пейзажи на ф. 2,8 ?

За останалите 10% човекът си има сериозна техника, която може да ползва по предназначение...

Автор: lmitov   
Дата:   11-03-18 19:37

Аз за себе си го реших - взех си RX-100 III и засега съм много доволен. Винаги вече е с мен - в джоба или в чантата. Прави прекрасни снимки. За другите малки машинки нямам опит.

Автор: fast_eyebrow   
Дата:   12-03-18 00:21

Да де, ама за 300 лв.по-малко от rx100III с пана lx15 получава по-светла оптика, АФ тъчскрийн и 4К видео. Същият сензор, същите размери и малко по-удобен захват !

Re: компактно решение за екскурзии и всекидневие?
Автор: photographist   
Дата:   12-03-18 01:45

Пичове, днес цял ден гледам ревюта и сравнения. За да не спамя излишно не съм писал в темата си, но вече имам други фаворити.
Реших, че като ще взимам второ 'градско' апаратче ще орежа малко бюджета, че нещо много съм се изхвърлил само заради единия кеф, а не е като да нямам с какво да снимам. Значи последно гледаме компактност/фунционалност/цена!

Окончателно избирам из между следните модели:

1.Panasonic LX10/LX15 - единственото дето ще ми липсва е ел. визьора при тоя модел. Всичко друго ми е на сърцето, цената е чудна и освен това е с най-светлото обективче (ф/1.4-2.8)!

2.Panasonic LX100 - по-голям сензор, има визьор, но пък е само 13MPix и няма тъч и дисплея му не се мести/накланя.

3.Panasonic TZ110/TZ100/ZS100 - за този най-много се замислям, защото едно, че има визьор, едно, че има и мощен 10х оптичен зуум (25 – 250 mm), а за туризъм и пътувания си е благинка да можеш да се приближиш незабелязано. Единствен недостатък ми се вижда, че в дългия край обективчето ще му тъмнее, ама то и в широкия - къде е ф/1.4 при първия споменат, къде е ф/2.8-5.9 при този.

В dpreview първия е с по-ниска оценка от останалите два, а последния е най непопулярен. Абе всеки си има по нещо дето радва и в същото време - ядосва [smile]

4.Sony RX100 III или IV - слагам ги за цвят, все пак ако някой смята, че си заслужават много повече от по-евтините Панасоници, но трябва да е доста силен аргумент, че да се спра на някой от тях в момента.

Още веднъж благодаря за изказаните мнение до момента, сега какво бихте ме посъветвали отново?

Автор: chrisnoch   
Дата:   12-03-18 02:14

И аз съм за Panasonic LX15. Вече го препоръчах в една друга тема ( ЛИНК ) - колегата има подобен проблем и почти същите изисквания към новата придобивка, но доста по-нисък бюджет.
Според мен Sony RX100 V е неоправдано скъп. Разликата в цената спрямо LX15 бих инвестирал в екскурзии. Качеството на снимките няма да пострада кой знае колко, но качеството на преживяванията и спомените... Ех, да имах малко повече свободно време! [smile]
Fuji X100F за мен не става за "непредвидени екскурзии и обикаляния" заради твърдия обектив. Моята практика показва, че вариото (макар и с ограничена кратност) много ми липсва в 80% от ситуациите.

Re: Компактно решение за екскурзии и всекидневие?
Автор: PhotoBo   
Дата:   12-03-18 03:47

офф топик: Само да спомена, че при фуджито може да се добавят още два адаптера, които да променят и фокусното и реално все едно имаш още два обектива, но струват бая + това компактността отива на кино....

Автор: LUBOMIRHRISTOV   
Дата:   12-03-18 07:08

От доста време гледам ХА 5! Не знам, само идея. Мисля излиза 1200 лв.

Автор: Xizario   
Дата:   12-03-18 09:00

Canon g7 mark II и Sony RX100 V са почти еднакви.

И двете са със Сони матрица.

Еднакъв въртящ се дисплей и еднакви копченца от дясно. Шутъра на канона е издаден на горе, а на сони-то се вдлъбва при натискане. Външно нямат други разлики.

Канона има типичното канонско меню с тъч което е същото като на новите им дслр-ри, сони-то има сони меню което според мен е доста неудобно.

Обектива на g7 II е една идея по-дълаг и една идея по-широк(можеш да извадиш от raw-ла 20мм фишай).
Обектива на RX100 V е една идея по-остър.

Сони-то снима по-добро видео с по-голям фреймрейт, канона няма нищо особено от към видео.

И двете можеш да ги зареждаш с USB, освен с зарядните им. И спираш да мислиш за батерията.

Ей тука имам едно аматьорско сравнение на сапунерката срещу оригиналното 5Д, което показва че при еднакъв FOV и DOF и TIME, 10-години по-новата сапунерка въпреки 3 пъти по-малкият сензор има 1 стоп по-малко шум.

Също разбира се показва и че не можеш да избичиш DOF-фа повече от това и че цветовете с типичните за Сони, макар и да минават през канонският хардуер, софтуер и накрая фотошоп.

https://www.flickr.com/photos/vasilraev/albums/72157691275511974

И не на последно място: JPG-ците от камерата са доста добре сложени и чудесно е приложена корекцията на иначе отвратителните обективи.
RAW-овете вървят със вграден профил за обектива и не подлежат много много на пипане, защото вече са бая коригирани и PS и Lightroom използват профила по подразбиране. Faststone и маса други софтуери могат си отварят файловете без ембеднатите профили и нещата там изглеждат плашещи: винетка с много аберации и флейър без особено шарпнес.

И въпреки всичките негативи, според мен, този клас сапунерки са по-приятни от 6D със 24-70 f/4, за туристически снимки.

Автор: anjsan   
Дата:   13-03-18 08:41

Малък апарат със сменяеми обективи става пак една чанта с фототехника. Е, вярно по - малка и лека е. Има копактни фотоапарати като Канон G сериите с големи матрици, дето са подходящи за туристи. Мен малко ме дразни това, че някои копчета са спестени и трябва да се рови из менюта, а то няма време обикновено...

Автор: Xizario   
Дата:   13-03-18 09:37

@anjsan, точно за това вкарах g7x II в темата.

За разлика от други сапунерки които съм ползвал уж в същият клас. На това, не ми се е налагало да ровя в менюто по време на снимане.

Автор: Myth   
Дата:   13-03-18 10:11

Fujifilm X-T20 Black тяло + Обектив Fujifilm Fujinon XC 16-50mm F/3.5-5.6 OIS - 1949лв.

Fujifilm X-T20 Black тяло + Обектив Fujifilm Fujinon XF 18-55F/2.8-4 R LM ОIS - 2349лв

Вписва се в бюджета ти, APS-C сензор, ел. визьор, тъчскрийн, следящ фокус и т.н.

Или пък Fujifilm X-E3 с какъвто обектив се впише или малко надхвърли бюджета ти....

Ако не държиш на варио Fujifilm Fujinon XF 27mm F/2.8 Black компактен обектив....

Другия вариант А6000 и какъвто обектив се впише в бюджета.

Автор: PolarBear   
Дата:   13-03-18 11:52

Аз донякъде съм минал по този път; основната ми система е (беше) Канон. ФФ-тяло и полагащия се набор от обективи. Пътувам много и отдавна се уморих да ги нося. Сега стоят в шкафа.

В момента съм ги заместил с Олимпус. Мисля, че всяко ОМ-Д тяло, заедно с един обектив Оли 12-40/2.8 Про, решава моите проблеми при пътуване. Ако телата не са единици, това се вмества в бюджета, но в някои варианти с купуване извън България. Ако има нужда, за около 350 лв още се купува втора ръка (в състояние "неразличим от нов" или при малко късмет за същите пари се купува нов от чужбина) един Оли 40-150/3.5-5.6, които е много малък, невероятно лек и доста рязък, особено в дългия край.

Аз пътувам само с тези неща последната година и нещо и съм много доволен.

Забравих да кажа, че 12-40 е weather-sealed и студоустойчив - добро нещо за планинари и скиори...

[smilie24]

Автор: rody   
Дата:   13-03-18 12:18

И аз минах по този път. Често ходя по планините и докато извадя
DSLRa групата заминава, притеснения и т.н.. След като си купих
RX100 M3 нещата се промениха- навсякаде е с мен. Прави прилични снимки по-добри от ниския клас DSLR. За другите компактни апарати не мога да кажа нищо, защото не съм снимал с тях. Старият ми и любим NIKON D7000 e в заслужена почивка.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: