Автор: photographist
Дата: 11-03-18 05:08
Здравейте колеги,
Притежавам фул фрейм тяло с пълен набор от обективи според нуждите ми. Наскоро обаче бях на кратка екскурзия (по работа) в Турция. Беше съвсем неочаквано, неорганизирано от моя страна и кратко. Грабнах фул фрейма и единствено 24-70/2.8 в случай, че ми остане време за обикаляне и снимки. Реално такова нямах - може би имах едни 3-4 часа свободно време, които прекарах в разглеждане, пазаруване и обикаляне... но почти не и снимане. И тук е момента, в който срам не срам ще си призная - дори един път не извадих тялото с обектива, ами си понаправих 200-тина снимки за спомен (тип - Албум във фейса) всичките с телефона
Нали това с ограниченото времето може да го ползвам като оправдание, но реално за пръв път усетих липсата на нещо дискретно и компактно. Минах и през Капалъ Чарши и там ми беше някакъв кошмар въобще да си помисля да вадя апарата и да се набивам на очи като турист, особено с голяма скъпа черна техника, при това от България Та така - резултати - плачевни, снимки - йок
Сега вече знаете на къде бия - искам да взема нещо компактно, малко, леко, удобно и непретенциозно за подобен вид непредвидени екскурзии и обикаляния, което да е прилично като качество и цена.
Направих си домашното и от актуалните към днешно време играчки се спрях основно на следните, с техните предимства и недостатъци, както ще изброя основно недостатъците лично за мен:
Fuji X100F - твърд обектив, няма следящ фокус, няма стабилизация, по-голям и тежък от Sony-то.
Sony RX100 V - малък сензор 1" (предполагам по-некачествена картинка, особено при кроп), по-бавен фокус, по-лошо представяне на високо ISO, по-слаба батерия.
Разбира се това не са всички характеристики, но лично за мен това са основните, които ме дразнят при единия и другия апарат и за това тях споменавам. Екстри като видео и светкавици не ме вълнуват - трябва ми компактност с добро качество за спонтанни пътувания.
Сега сигурно ще кажете, че малко преувеличавам, но за добиете представа искам да направя и следното уточнение, преди да сте ми наритали канчето, а то е, че апаратчето, което ще взема няма да е само за стрийт, а и за някое друго пейзажче, като се покатеря някъде из нашите планини красиви.
Склонен съм да обмисля и вариант за някоя хубава безогледалка с ЕДИН-ЕДИНСТВЕН обектив (наистина не смятам да градя още една система само за кеф), която да е достатъчно компактна и да се впише в заданието и като цена (до към 2500-2700лв за тяло и обектив) и като качество. Моля дайте вашите препоръки и съвети! Благодаря предварително!
|
|