Автор: hotsnail
Дата: 03-10-12 22:28
с корекции
без корекции
Мисля, че със аберациите и кривенето и омазаните яко ъгли и всички други ужасяващи дефекти, който не съм видял за година използване, е най-добрата 24-ка в продажба в момента за кроп. Ама ако не му харесва на някой да търси друга. Факта е че Канон, Никон, Цайс не правят по-добри в момента. Сигурно са глупави и не могат. Ще чакаме олимпус да пуснат нормален сензор и тогава сигурно ще има по-добри 24-ки.
Иначе ако изключим тая ужасна дължина, има по-добри обективи. Поне аз имам два - на 45мм имам едно цайсче (някой от пишещите тука са го пробвали) в подобна снимка на тия дето пускам просто прави чудеса или пък неговото братче на 90мм цепи пиксела на 24МП кропката. Ама не са 24-ки.
Е тука една без корекции, то нямам и профил за тоя обектив и дори не ми е хрумвало да искам или тръся подобен - няма аберации (поне дето е на фокус), няма кривене, няма мазане. Ама е теле обектив.
ПП Малко се ядосах тая вечер то много не фото неща, та ще продължа още малко.
значи това с 24-те МП на кроп и 36 а фул фрейм че и нагоре поне според мен изисква млако по-различно отношение. При иделани условия със супер оптика можеш да извадиш невероятен детайл. Факт е че повечето пъти условията не са перфектни. Обаче и други факт има - 12мп сензор пак има по-малко детайл. Та нещата са относителни. Просто при по-високата резолюция втренчването в отделни пиксели е пълна глупост. Тия аберации по 2-3 пиксела на НЕКС-7 върху 14мп сензор не се виждат на практика - около 1.5 пискела... Обаче там дето ги няма като гледам снимката на 100% от 24мп чета разни надписи дето на 14-ката просто са сивеещо мазало. Това за мен е разликата. Колкото повече толкова повече ама трябва да се мери с един аршин от дадено място насетне или да се ползва стерилна обстановка.
Не знам как ги тестват но факта оня ден като гледах студийните снимките на Д600 и цъках с език в ДПРевю и пуснах некс-7 за сравнение ми какво се оказа. 7-чката отнася никоня по детайл отвсякъде. Нищо че е по-малък сензора. Откъртва и 5д мк3 и в интерес на истината някои текстури имаше повече детайл от Д800. В една друга тема пуснах и кропче. Ама това не прави лоши онези апарати. Дори напротив при нормално снимане от ръка портрети аз съм 150% сигурен че Д600 и 5дмк3 ще вадят по-добър детайл със сходна оптика. Защо ли? Защото със 85/1.4 и некс-7 ще снимам от 1.5 пъти по-голямо разстояние за сходно кадриране и ще треперя 1.5 пъти по-силно и аберациите ще са 1.5 пъти по-големи и всички други гадории ще са 1.5 пъти повече. Още по зле ДОФ-а ще е 1.5 пъти по-голям и бокето ще е 1.5 пъти по смотано. Та крайня резултат може да се окаже и доста по смотан от 1.5 пъти.
Просто всички неща дето участват в качеството намалят пропорционално на сензора, а качеството на снимката намаля с експонента (т.е. произведение на всички други намаляния).
Е сега май става и ясно защо всички снимки с сапунерки изглеждат поразяващо зле. Просто вдигаме число като 5 или 10 на степен 10 и получаваме колко по-зле са от АПС-Ц кропка.
Публикацията е редактирана (03-10-12 22:58)
|
|