Автор: deniac
Дата: 06-11-09 12:45
Всеки по-запален пейзажист се интересува от най-добрите широкоъгълни обективи. Често дори обективите определят платформата (Сони, Канон, Никон, ДругКон...). Появата на пазара на NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8 определено разбуни духовете. Включително и аз, като скромен канонец пейзажист, се зачудих дали да не сменя платформата само заради този обектив. Признавам, че Канон още нямат собствена алтернатива, дори подновеният 14/2.8L II е по-слаб. Огромно предимство на Канон все пак е, че на него могат да се закачат всички по-свестни марки обективи, включително Leica R, Nikon AI/AIS, Olympus OM, Zeiss C/Y. Тоя Никон 14-24 обаче няма гривна за ръчно променяне на блендата. Rayqual му намериха 'цаката' и създадоха адаптер за Никон обективи към EOS байонет, които позволяват новите Никон G обективи да се ползват по-пълноценно на Канон. Адаптерът се продава тук , но много хора се оплакват, че въпреки високата цена, чакат по няколко месеца за този адаптер. С обикновения масов адаптер може да се регулира блендата (но не прецизно) като се забие нещо подходящо до палчето за блендата отзад на никон обектива. Естествено добре ще е, ако нещото не изпадне вътре в апарата и не ви повреди затвора и лоу-пас филтъра пред матрицата.
Италианецът Marco Cavina е направил тест-сравнение със старото 5D и Никон D3, на които е закачен един и същи обектив NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8. Има и сравнение на NIKKOR AF-S 14-24mm f/2.8 срещу Canon EF 17-40mm f/4L, правени на едно и също тяло 5D.
Макар аз да имам някои забележки към технологията на тестване и резултатите, мисля че този тест ще бъде интересен за много от вас.
Приятно четене.
Публикацията е редактирана (06-11-09 12:46)
|
|