Как да изберете кофражни системи за дома?

19.12.2019 y.
Как да изберете кофражни системи за дома?

Когато избирате материал за изграждане на дома си, много хора сериозно обмислят възможността за използване на стоманобетонна и монолитна технология, която вече е получила втори живот в частния сектор. Какво представлява кофражът и как да изберете за изграждането на своя дом?

Характеристики на изграждане на къща с кофраж

Кофражът е строителен термин, означаващ кутия, набор от елементи и части, предназначени да придадат необходимата форма на монолитни бетонни или стоманобетонни конструкции, издигнати на строителна площадка. Идеята му е да придаде на бетона конкретна форма. Изборът на конкретен вид се определя от естеството на конструкциите или конструкциите, които се бетонират, съотношението на техните геометрични размери, приетата технология за производство на работа и климатичните условия.
Монолитните конструкции са сред най-топлите и издръжливи сгради. За сравнение: монолитна стена с дебелина 30-35 см е идентична по отношение на топлоспестяващите качества на тухлена стена с дебелина най-малко 230 см. Ако проектът на частна къща изисква използването на нестандартни технически или дизайнерски решения, е добре да заложите на индивидуална бетонообразуващата конструкция.

Какви са предимствата на използване на кофражна система?

С помощта на кофражната система се изграждат къщи, защото:

 • придава повишена якост – експлоатационният период на носещите части на сградата е над 120 години поради целостта на елемента;
 • правят стените с повишен конструктивен капацитет – поради факта, че бетонът става по-здрав през годините;
 • не изискват сериозна допълнителна изолация. Монолитната технология също включва използването на неподвижен кофраж, който е в състояние да изпълнява функциите на звуко- и топлоизолация;
 • подобрена топлоизолация – монолитът предполага липса на шевове, което означава студени мостове. Поради това е по-лесно и по-евтино да се изолира монолитна къща;
 • с всякакви архитектурни характеристики – с помощта на кофражната система можете да изграждате конструкции с всякаква сложност и конфигурация. Носещата способност на сложните форми ще бъде висока поради използването на бетон и безшевна технология;
 • с удобно оформление – без ограничения;
 • което не изисква сериозни инвестиции в довършителни работи - повърхностите на стени, тавани и подове са равни и гладки, подготвени за довършителни работи.

Какви материали се използват?

Кофражната система може да бъде направена от различни материали, споделят от Izotech:

 • Експандиран полистирол за несваляеми кофражни системи. Материалът има добри топлоизолационни характеристики. Такава система е направена под формата на кухи блокове. За фиксиране на елементите се използват замазки. Струва си да се отбележи, че пенополистиролът изолира стените.
 • OSB или ПДЧ за неподвижен кофраж. Материалът има канали, където можете да поставите изолация. Като нагревател може да се използва минерална вата или полистирол.
 • Металните опции са по-издръжливи, но този материал е склонен към корозия. Алуминиевите щитове са по-леки, но лесно се повреждат и не могат да бъдат ремонтирани.
 • Дъските за подвижен кофраж се сглабят заедно от рендосани дъски. Тази опция е подходяща само за изграждане на малки обекти.
 • Ламинираният шперплат се използва за сглобяване на форми за отливане на основи или стени.
 • Полимерните материали за щитове са по-малко надеждни в сравнение със стоманените опции, но имат удобно тегло и са устойчиви на корозивния ефект.

Как да изберем кофражна система?

Има няколко основни критерия, които трябва да се имат предвид при избора на продукти от определена марка. Ето трите основни:

 • Цена – качество. Важно е да изберете монолитна рамкова конструкция, като обърнете внимание както на цената, така и на предлаганото качество. За най-добър избор съотношението цена-качество трябва да е оптимално.
 • Износване. Основният индикатор е добре да бъде броят на изливания на бетон: основните панели от различни производители могат да издържат 100 – 1000 изливания.
 • Универсалност. Този индикатор предполага универсална система, благодарение на която е възможно да се правят стени, тавани и сводести конструкции, като се използва само един вид. При използване на различни монолитно-рамкова конструкции е необходимо също така да попитате производителя за механизма на тяхното свързване. Понякога всички видове са адаптирани да се свързват един с друг, но не винаги. Преди да изберете, проверете и дали няма да ви е нужна допълнителна кофражна техника.

Кофражна техника

 

Calibration scale

Do you see all degrees clearly? If not, calibrate your monitor.