Бил съм 9 годишен,когато съм я заснел с новия ни фотоапарат Вера с легендарния обектив Tessar 2,8/50 на лента ORWO.В България буталката за биене на масло от прясно или кисело мляко е дървен уред, тясно – диаметър около 20 cm и високо около 1 m дървено качѐ (леко стеснено в горния край). Буталото е плосък, масивен или надупчен диск с дълга дръжка. Най-честото име на уреда, разпространено в цяла България произлиза от глагола бутам – буталка, буталкя, бутѝн, бучка. Освен него има и производни на италианската дума barile – бурило, бурчило (Родопите) и от глагола мътя – матѐлка, мътѝлка (Средна България). За буталото най-разпространеният термин е от глагола джуркам – джурило, чурило, джеран, а в Южна България се среща и бутало, буталач, бучкало.
Процесът се състои от енергични движения на буталото, натискът трябва да е енергичен като удар. Затова процесът се нарича „биене на масло“. Млякото, което е преминало през такава обработка, е с намалена масленост, нарича се „бито мляко“
Бил съм 9 годишен,когато съм я заснел с новия ни фотоапарат Вера с легендарния обектив Tessar 2,8/50 на лента ORWO.В България буталката за биене на масло от прясно или кисело мляко е дървен уред, тясно – диаметър около 20 cm и високо около 1 m дървено качѐ (леко стеснено в горния край). Буталото е плосък, масивен или надупчен диск с дълга дръжка. Най-честото име на уреда, разпространено в цяла България произлиза от глагола бутам – буталка, буталкя, бутѝн, бучка. Освен него има и производни на италианската дума barile – бурило, бурчило (Родопите) и от глагола мътя – матѐлка, мътѝлка (Средна България). За буталото най-разпространеният термин е от глагола джуркам – джурило, чурило, джеран, а в Южна България се среща и бутало, буталач, бучкало.
Процесът се състои от енергични движения на буталото, натискът трябва да е енергичен като удар. Затова процесът се нарича „биене на масло“. Млякото, което е преминало през такава обработка, е с намалена масленост, нарича се „бито мляко“