Слънчевата активност на 4 май 2010 | category Astrophotography
info
Гласувал 0 бр.
8
263
Rating A: 82 | B: 8 | Votes: 21
author's text:
Canon 400D, 400mm, филтър естествено + OIII филтър, 1/400сек, ISO100

OIII го ползвах с цел по-добра експонация, понеже само със слънчевия филтър, макар и с малка дупка на капака пак трябваше да снимам на 1/4000 и пак бе прекалено преосветено. Като добавих OIII забелязах, че мога да снимам вече на 1/400 и да е наред всичко. Не съм сигурен самия OIII допринася ли с друго за детайл, но поне е полезен за скоростта.

Не можах да снимам през телескопа, понеже с новото фокусировъчно нямам как да го захвана, трябва ми друг преход от T2 към 2" на фокусното.

Остава да дебна за по-интересни петна. За момента само това долу/ляво ми се видя по-интересничко, донякъде и това горе/дясно. Другите са си направо скука уви.
Тези двете, които споменах късно следобед загубиха тъмните си петна и останаха само светлите им околности. То и няколко други точици от групите изчезнаха. За сметка на това пък петното горе/средата, което на снимката ми е само една точка, следобед се сдоби с още една и по-голяма "точка" до него. Т.е. от една станаха две, като новата бе двойно по-голяма от старата. И това беше за днес, дано идните дни има нещо наистина интересно за наблюдение и заснемане.


ПС: Цвета на слънцето оригинално бе зелен, заради OIII филтъра. С фотошопа го докарах до жълтеникавото, с което по принцип хората повече са свикнали
 
Share your thoughts:
8. petkov75
+0 -0
Да ясно , на практика си направил бленда на обектива като нормалните обективи .Аз имам един М48->Канон пръстен за канон но не знам дали ще върши работа...
Но определено този филтър е изключителен до колкото разбирам пропуска само около 550 nm дължина на вълната...и така изпъква определена област и съответно повече детайли , което е интересно за експериментиране .
7. Автора
+0 -0
6/ Цецо, ако под малък имаш предвид апертурата ... ами аз и там я намалих още - ползвах капака и само отвора в него, който като гледам е около 30мм, т.е. е снимано с 30/400, около F/14. Понеже слънчевия ми филтър (ND-то) е толкова като размер (изрязан целофан на Baader).
Все пак както и да го погледнаш наистина си е малък, и като апертура така ползван, и като фокусно растояние. По-нататък като купя един T2-2" преходник за фотоапарата може вече да пусна в употреба и тук голямата техника (с подходящ ND ако успея да спретна).
6. petkov75
+0 -0
Е ти нараво ме разби ! :)
Да не се надяваш такова качество от толкова малък обектив .... :)
Благодаря за инфото ....!
5. Автора
+0 -0
4/ Цецо, обектива е гид телескопчето ми, малкото Sky-Watcher 80/400
4. petkov75
+0 -0
Браво Ехоехо , новаторски кадър с този OIII филтър .Представям си ако има активност за какво ще става въпрос , разликата с обикновеният слънчев филтър е очевидна .Само да попитам точно какъв е обектива 400 мм защото гледам че е много остър и има рязък контраст .Поздравления отново !
2. Tharsis
+0 -0
Отлично!!! :)
1. DAN60
+0 -0
66666666666
Снимки на exoexo
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tags:
Още снимки от рейтинга
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Лиценз
© Всички права запазени.
Подай сигнал
32 потребителя следят автора