Кратерът Платон, Луната | category Astrophotography
info
Гласувал 0 бр.
15
608
Rating A: 196 | B: 13 | Votes: 53
author's text:
Луна, Кратерът Платон и околности. Снимка с AstroLumina CCD през Celestron C11, 2800mm, F10.

Вътре в самия кратер могат да се забележат няколко малки кратерчета, образувани по-късно. Отдавна исках да ги заснема, но не намирах време. Сега пък искам да ги заснема с по-голямо увеличение, като например 7500мм или 15000мм ;)
 
Share your thoughts:
15. daisy_martinez
+0 -0
бравоооо!
14. vilimax
+0 -0
Чудесен кадър. Справил си се отлично :-)))
13. Автора
+0 -0
12/Bareta, наистина не е най-лесния процес. Освен че изисква техника: обектив с много дълъг фокус или телескоп, който да се ползва за обектив, също статив, а още по-добре моторизирана монтировка да следи обекта.
Вариянтите за заснемане са няколко. Единия е снимане с фотоапарат, който не е най-добрия вариянт. Заради турболенцията снимките при такова голямо фокусно се размазват и врят като под вода. Ще се наложи да се направят много - понякога повече от 1000 снимки бързо една след друга, което с фотоапарат ще е трудно а му съкращава живота. После снимките се преглеждат и отсяват по-добрите и те се напасват в една с програми, като така се подравнява обекта на всички (да се избегне отместването на всяка снимка) и софтуера използва добрите участъци за да комбинира цялостна снимка и добие данни и изчисти образа.
Другия вариянт е вместо фотоапарат да се ползва камера или фотоапарата на видео (дори и уеб камери с еползват). Видеото играе ролята на многото снимки - всеки кадър от видеото реално е една снимка. Така после това видео и кадрите му се обработват по същия процес по-горе.
Накрая получената снимка е "стак" от всичките направени (снимки или клип), резултата е изчистен образ и премахната колкото е възможно турболенция.
Естествено този процес отнема време. Самото снимане вероятно около минутки (ако е видео, на снимки с апарат може доста да отнеме, но не се и препоръчва). Но врме отнема самата подготовка на техниката и прибирането и - там може да отиде и час. После обработката и напасване на кадри, избиране, комбиниране на добрите - може отново час или повече.
Отделно ако се снима с черно-бяла камера като моята ако се иска цвят - то трябва да се снима през червен, зелен и син филтръ и така процеса става 3 пъти по-трудоемък + после получените 3 стакнати снимки да с екомбинират в една цветна.
Всъщност заснемането на Луна и планети е по-лесно, отколкото заснемането на по-далечни обеки като звездни купове и мъглявини или други галактики. Поне при луната може да с емине и с черно бяла снимка и няма да има разлика от цветното и заснемане, понеже тя по принцип изглежда безцветна. Дълбок космос иска много повече време, понекога се снима с часове или дори дни един обект докато се натрупа снимков материал достатъчно да се направи един кадър. Там се иска и по-сериозна техника, водене, гидиране, голяма апертура, светлосила и т.н. Докато Луната позволява с малко повече игра да се заснеме добре дори с обикновен DSLR и малко по-дълаг обектив (300мм+) на обикновен статив.
12. Bareta
+0 -0
Невероятна е! Как се правят такива снимки изобсто?! :-)
11. geto_girl
+0 -0
+++++++++++++++++++++++++++++
10. hyparh
+0 -0
Браво! Доста е добра снимката предвид турбуленцията онази вечер :)
9. DAN60
+0 -0
Много добро...
8. Tharsis
+0 -0
:))))
7. Snoopoff
+0 -0
браво
6. liyanadim
+0 -0
Поздравления!Страхотна снимка!
5. petkov75
+0 -0
Браво ехоехо, направо изкърти луната , супер увеличение прави този Celestron C11 , много кефи :)
4. Борислав_Ковачев
+0 -0
!
3. demiman
+0 -0
!!!
2. Stoyan_5
+0 -0
1. godfather_spi
+0 -0
Ти почти стъпи :)
Снимки на exoexo
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tags:
Още снимки от рейтинга
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Лиценз
© Всички права запазени.
Подай сигнал
32 потребителя следят автора