Автор: Стефан
Дата: 23-09-08 23:20
Наистина, добре е направен филма ви, адаш, както каза и Чуков И добре се вписа в празничната програма на БНТ. Аз си бях в Г.Оряховица, сутринта хванах първия филм за самия акт на обявяването на независимоста, мисля че в рубриката "Национален календар", към 9ч. отидох на честванията на Царевец и в Св. 40 мъченици, както и въобще в Търново, шествието до паметника на Майка България, като се върнах в къщи хванах следващия филм по темата - една игрално-документална възстановка на преговорите, пазарлъците и въобще събитията след акта на обявяването на 22.IX.1908 до 5.IX.1912, до избухването на Балканската война и подготовката за нея. Прибрах се в София тъкмо за вашата премиера, която се яви като обобщение на деня
Какво ми направи впечатление, от тези филми, специално втория и вашия... Защото въпреки че се смятах за добре запознат със събитията, се оказа че е имало интересни детайли по преговорите които досега като че ли не са били особено популяризирани. Прокрадва се усещането, че обявяването на нашата независимост активира верига от споразумения и верижни зависимости между великите сили, които в крайна сметка заедно с другите фактори разбира се, ще доведат доведат до Първата световна война... Балканските войни са част от тоя механизъм...
Публикацията е редактирана (23-09-08 23:21)
|
|