Автор: Stoychev
Дата: 08-09-08 00:08
Днес водих странен спор. Защитавах достойнствата на 400д пред какво? Ами някаква Нокия. Телефон.
Всичко започна с "Въъъ к'ъв е тоя топуз?". 400д с китак... мдааа, много е голям.
И следващите открити недостатъци бяха, че е много тежък, че не можело да се гледа през дисплея ("ъ, ми то нали уж е цифров, що само през прозорчето, ми то много малко" ) и че снимките ставали размазани. Индивидът извади Нокията си и започна "ето това е много по-хубав фотоапарат - хем е телефон, хем снимки прави. Ама да ги видиш какви са хубави, не размазва като тоя топуз, побира се в джоба. Този твоя фотоапарат трябва само със сак да го носиш, а виж телефонът колко е по-удобен като ходя на екскурзия примерно." Същият шушляк преди няколко месеца беше навирал телефона си на едно момче с дслр Олимпус, като спореше че цветовете и качеството на телефона му били по-хубави от тези на "големия фотоапарат".
Неколкократно се каза от няколко човека, че Канонът (въпросният фотоапарат, не марката по принцип) не е бил фотоапарат и не става. "Баси боклука, разбиъш ли?!" Но от всички абсурди, най-големият бе: "Това не е фотоапарат. Това е фотоапарат..." и ми посочиха Самсунга на масата. "Ами на тези им вика сапунерки..." беше моята реакция. "Ха-ха-ха, но прави не по-лоши снимки от топуза."
Малко озадачен как ония се плашат от размерите на 400д (звярът ) и дъъъъъългия обектив, казах че това е малък любителски огледално-рефлексен фотоапарат със смешен обектив и че професионалните са далеч по-големи. Получих отговор със сериозен тон: "много професионалисти снимат с такива фотоапарати (посочва горкичкото Самсунгче)." Викам "те сигурно и с телефони снимат, а?" "Даааа, и такива има. Ето, моят примерно е 3 мегапиксела, идеален е".
Няма да говоря за упреците към "ибааааахти гадната светкавица, става ми лошо от нея" (началните импулси, подпомагащи фокусирането; става дума за вградената светкавица), нито за "абе това са три килограма копчета", нито пък за "ъъъъ ми то какъв е тоя фотоапарат, щом не може да снима клипчета?!.
Тези хора са уникално зле.
В това култово МОМО или ще спорим дали 100 милиметров или 105 милиметров обектив е по-подходящ за макро фотография, или за мистичната трета опция при принтиране от R1 (marto :P ), понякога се плашим със "сгъване на осем" (Краси Стойчев към IvoZ), а понякога аз се опитвам да обясня, че длср не може да бъде сравняван с телефон, когато не съм във фотографско обкръжение.
Бях много ядосан, но след като написах историята се успокоих и дори ми стана много забавно. Честит Рожден ден на HP и лека вечер!
|
|