Автор: тьма
Дата: 05-09-08 18:11
Ще напиша само за тези, които трябва да избягвате и тези ,от които не би трябвало да се притеснявате
Кои Е-номера да избягвате?
E102 Татразин
E110 Сънсен Жълто
E123 Амарант - Широко използван за оцветител в снаксове, сосове, сухи супи, вино и др.
E151 Брилянтно черно
E210 Бензоева киселина
Е212 Калиев бензоат
E213 Калциев бензоат - Консервант в много храни включващо напитки, зърнени храни, месо, ниско-въглехидратни храни. Може да понижи нивата на аминокиселините в кръвта
Е216 Парабен - доказано е, че причинява хронично възпаление на кожата
Е220 Серен диоксид - Много широко използван консервант. Той реагира с редица вещества, които се срещат в храните, като витамини, минерали, ензими и незаменими мастни киселини. Възможно е да предизвика остри астматични пристъпи, силно понижаване на кръвното налягане и анафилактичен шок
E221 Натриев сулфит
Е223 Натриев метабисулфит - Широко използван консервант и антиоксидант. Може да предизвика сериозен пристъп на астма
E226 Калциев сулфит - Изключително широко разпространен - основно като консервант в голям обхват от храни - сандвичи, бисквити, зеленчукови и плодови пюрета. В САЩ е забранен за употреба, защото може да накара един стар продукт да изглежда като пресен. Причинява дихателни проблеми, ниско кръвно налягане, анафилактичен шок. Хората, страдащи от бронхиална астма, сърдечносъдови или респираторни проблеми трябва да го избягват
Е249 Калиев нитрат - Използва се като консервант в колбасите. Може да понижи капацитета на хемоглобина за кислород, може да образува канцерогенни нитрозамини и може да предизвика атрофия на надбъбречните жлези
Е320 Бутихидроксианизол BHA - Широко използван като консервант, особено в храни богати на мазнини, бонбони и месо. Международната агенция за изследвания на рака счита, че BHA е вероятно карциногенен за хората. BHA освен това взаимодейства с нитратите и образува мутагенни химикали, които предизвикват мутации в ДНК
Е621 Мононатриев глутамат - Широко използват като усилвател на вкуса. Хората, чувствителни към това съединение сигурно вече са почувствали "стягане на главата", болки в гърдите, главоболие, усещане за горене на лицето
Е954 Захарин и неговите натриеви, калиеви и калциеви соли. Канцерогенен!
E951 Аспартам - Широко използван като подсладител в напитки, снаксове, сладки, алкохол, десерти и "диетични" храни. Одобрен е в началото на 80-те години като алтернатива на захарина и цикламатите. Известен е под търговското име Nutra Sweet. Предизвика главоболие и умствени увреждания
Кои Е-номера не би следвало да ви тревожат?
За изброените по-долу номера адитиви, не са били наблюдавани сериозни алергични въздействия или промяна в метаболизма на консумиралите ги:
E120, E162, E170, E174, E230, E280, E302, E310, E330, E355, E357, E401, E410, E412, E414, E418, E421, E422, E451, E461, E503, E507, E509, E927B, E967, E1200
|
|