Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Е-номерата в етикетите на храните
Автор: тьма   
Дата:   05-09-08 18:11

Ще напиша само за тези, които трябва да избягвате и тези ,от които не би трябвало да се притеснявате

Кои Е-номера да избягвате?

E102 Татразин

E110 Сънсен Жълто

E123 Амарант - Широко използван за оцветител в снаксове, сосове, сухи супи, вино и др.

E151 Брилянтно черно

E210 Бензоева киселина

Е212 Калиев бензоат

E213 Калциев бензоат - Консервант в много храни включващо напитки, зърнени храни, месо, ниско-въглехидратни храни. Може да понижи нивата на аминокиселините в кръвта

Е216 Парабен - доказано е, че причинява хронично възпаление на кожата

Е220 Серен диоксид - Много широко използван консервант. Той реагира с редица вещества, които се срещат в храните, като витамини, минерали, ензими и незаменими мастни киселини. Възможно е да предизвика остри астматични пристъпи, силно понижаване на кръвното налягане и анафилактичен шок

E221 Натриев сулфит

Е223 Натриев метабисулфит - Широко използван консервант и антиоксидант. Може да предизвика сериозен пристъп на астма

E226 Калциев сулфит - Изключително широко разпространен - основно като консервант в голям обхват от храни - сандвичи, бисквити, зеленчукови и плодови пюрета. В САЩ е забранен за употреба, защото може да накара един стар продукт да изглежда като пресен. Причинява дихателни проблеми, ниско кръвно налягане, анафилактичен шок. Хората, страдащи от бронхиална астма, сърдечносъдови или респираторни проблеми трябва да го избягват

Е249 Калиев нитрат - Използва се като консервант в колбасите. Може да понижи капацитета на хемоглобина за кислород, може да образува канцерогенни нитрозамини и може да предизвика атрофия на надбъбречните жлези

Е320 Бутихидроксианизол BHA - Широко използван като консервант, особено в храни богати на мазнини, бонбони и месо. Международната агенция за изследвания на рака счита, че BHA е вероятно карциногенен за хората. BHA освен това взаимодейства с нитратите и образува мутагенни химикали, които предизвикват мутации в ДНК

Е621 Мононатриев глутамат - Широко използват като усилвател на вкуса. Хората, чувствителни към това съединение сигурно вече са почувствали "стягане на главата", болки в гърдите, главоболие, усещане за горене на лицето

Е954 Захарин и неговите натриеви, калиеви и калциеви соли. Канцерогенен!

E951 Аспартам - Широко използван като подсладител в напитки, снаксове, сладки, алкохол, десерти и "диетични" храни. Одобрен е в началото на 80-те години като алтернатива на захарина и цикламатите. Известен е под търговското име Nutra Sweet. Предизвика главоболие и умствени увреждания

Кои Е-номера не би следвало да ви тревожат?

За изброените по-долу номера адитиви, не са били наблюдавани сериозни алергични въздействия или промяна в метаболизма на консумиралите ги:

E120, E162, E170, E174, E230, E280, E302, E310, E330, E355, E357, E401, E410, E412, E414, E418, E421, E422, E451, E461, E503, E507, E509, E927B, E967, E1200

Отговори на това съобщение
 Re: Е-номерата в етикетите на храните
Автор: ALBIREO   
Дата:   05-09-08 18:14

Имам една програмка за телефона, в която като въведа Е номер и ми изписва какво се крие зад съответното число и дали да го избягвам.
Да си призная - почти не я ползвам, но и почти не купувам продукти съдържащи "Е"-та.

Дата:   05-09-08 18:15

има ли такива продукти[smilie2]

как мога да я открия тази програмка

Автор: Amigo   
Дата:   05-09-08 18:15

Аспартамът и мононатриевият глутамат са много [smilie23] [smilie23] Захаринът изобщо не може да се сравнява с нутрасуита по токсичност и канцерогенност [cool]

Re:
Автор: мара   
Дата:   05-09-08 18:17

известен и като кенди тоя аспартам. и го блъскат навсякъде. хубуу си помислете за диетична кола[smilie21]

Дата:   05-09-08 18:18

мдааа, като гледам народът как маа секви гадости, пълни с тез боклуци [cool] [cool] степчета и какво ли не [smilie23] после що били болни... [cool] [smilie8]

Публикацията е редактирана (05-09-08 18:18)

Дата:   05-09-08 18:21

тъма - ще ти я изпратя по-късно, че сега трябва да излизам.

Амиго - така е. Натъпка ли са го в дъвките... абе в почти всичко, което е "диетично" и "без захар".
Дори има аспартамова болест.
Т'ва нещо пристрастява - то затова се и използва.
Пийте Кока Кола и другите "захарни води". [smilie24] [smilie3]

Автор: solo5   
Дата:   05-09-08 18:22

и аз само Орбит дъвча, ама е пълен с Аспартам [smilie5]

Re:
Дата:   05-09-08 18:22

ако прочетете кво има в замразено пиле...ще се издрайфате. а с кво е живяло и как е помпано преди да го замразят...господи помилуй!

Дата:   05-09-08 18:23

До колкото знам, тия вещества са забранени за производство и употреба.
Но също знам, че и който трябва си плаща на когото трябва, за да се произвеждат и използват нужните количества.

Почти всичко на пазара е "натровено".
Все по-трудно си намирам нещо за ядене в големите хипермаркети. [smilie2]

Дата:   05-09-08 18:25

соло - и аз го дъвча... [smilie8] [smilie5] [smilie18]
Даже "ям" по опаковка на ден... Но това е единственият компромис който правя.

мара - ем т'ва е консуматорщината до там води...

Дата:   05-09-08 18:26

маро, преди седмица и нещо купувам яйца на неква фирма Зора май беше [cool] като счупих няколко да правя една заливка, ами то розави [smilie10] [smilie10] изхвърлих директно всичко на боклука [smilie9] представете си с кви гадости ги тъпчат тези кокошки [smilie23] [smilie23]

Автор: riddick   
Дата:   05-09-08 18:31

Верно съм малко офф-топик, но пак съм в темата за добавките към храните.
Та днес влиза един клиент и ме пита предлагаме ли шоколади без соев лецитин в тях. До този момент изобщо не се бях замислял каква е ролята му в храните, още по-малко дали е вреден или полезен. И предлагам аз чист шоколад със 77% какао и се оказва, че в съдържанието пише, че съдържа следи от въпросния емулгатор. И клиента недоволен, че не може да намери във Варна шоколади без соев лецитин. А аз съм[smilie10] [smilie10] [smilie10] тотално. Питам се "какво пък толкова вредно може да има в нещо, извлечено от соя?" И клиента си тръгва разочарован[smilie2] В следващия момент се сещам нещо, вадя шоколада с 88% какао и се зачитам в съдържанието. Изненадаааа - няма и следа от лецитини всякакви. Малко неловко се получи защото подведох клиента, но като прочетох разни неща в нета за соевия лецитин и вече не знам какво да мисля. Статиите казват, че е полезен, а клиента не иска и да чуе за него[smilie11] [smilie11] [smilie11]

Следва въпроса ми:
Каква информация имате относно соевия лецитин, полезен/вреден?

Re:
Автор: Davidoff   
Дата:   05-09-08 18:37

Бе може да е алергичен човека към соя примерно пък да му се яде шоколад...

Дата:   05-09-08 18:37

riddick, предполагам, че човекът не иска соев лецитин поради факта, че соята вече в голям процент е генно изменена - особено тази, която се произвежда в САЩ![cool] Иначе лецитинът е много важен за организма [cool]

Автор: exo99   
Дата:   05-09-08 18:46

Sega na rabotnoto miasto pia bira i zamezvam s niakakvi Brusketi v koito ima:
E412, E300, E472 io koi znae oste kakvo [smile]

Re:
Дата:   05-09-08 18:52

човекът е с тежка форма на орторексия! мноо вредно[smilie18]

Дата:   05-09-08 19:04

Лецитинът нормализира функцията на половите жлези и оказва положително влияние на сексуалната активност

Може да е бил секс маниак, затова[smilie3]

Re:
Дата:   05-09-08 19:13

амиго, казах ти отде да си земеш домашни яйца, казах ти и че има от птицеферма, ма малка и със свободни кокошки! нормално жълти!

Дата:   05-09-08 19:14

добре де, ама ти казвам и какви боклуци продават [smilie3] [cool] на мен ми донесоха от село онзи ден 2 кутии домашни [smilie24] [smilie6] [smilie6]

Re:
Дата:   05-09-08 19:19

ми мноо боклуци продават...аз не ги купувам.
квот мога, правя, че и ми е кеф. е, пуша малко. и пия малко. ма ся ще си купя електронна цигара-щот пуша за кеф, не толко по навик.[smilie5]

Дата:   05-09-08 19:20

купи си лула [smilie3] и пуши Клан [smilie3] [smilie6] [smilie5] [smilie5] поне мирише убаво [smilie8] [smilie8]

Re:
Дата:   05-09-08 19:21

мноо пари. няма да мога да пея[smilie5]

Автор: cocoon   
Дата:   05-09-08 19:28

ne na himicheskite pileta!

Дата:   05-09-08 19:32

cocoon написа:

> ne na himicheskite pileta!

не на химията и ГМО в храната! [smilie3] [smilie8] [smilie8] [smilie6]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.