Автор: Lalinda
Дата: 20-08-08 21:13
Е, като правило у нас са на страната на славяните - я на сърбите, я на русите...
Преди двайсетина години бях в Грузия, за около седмица около Тбилисобата (аз съм грузофил, или пък картулифил, ако има такава дума, и ако знаете какво означава, дори мога да чета на грузински, един грузинец ме научи, както и да е) и си донесох оттам един куфар грънци - не зная дали познавате грузинската керамика, та на една от съдинките в грънчарницата пишеше 200, питах какво е, пък приятелите ми ми отговориха, че било по повод 200-годишнината от присъединяването на Грузия към Русия (не купих точно това гърне...).
Разказвала съм и друг път как, на слизане от автобуса, при опит да платим билетите си на шофьора, той ни казваше: "За вас вече платиха!". Същото се случваше и в ресторанта, където се оказваше, че хора от съседната маса са платили вече за нас, и дори в студентския стол, където се оказа пък, че студентът пред нас е пожелал да плати сметката ни (бяхме млади и красиви чужденки, предполагам, или пък просто непознати...). Хора, случайно срещнати пред паметника на местните поети, които попитахме кои са тези лица, ни поканиха на гости и ни подариха всичко, за което споменахме, че е хубаво... А един фотограф дори ми подари цялата си диапозитивна продукция, когато казах, че не мога да харесам нещо конкретно и че всичко ми допада, от грамофоните сваляха плочи, за да ни ги подарят, а по време на Тбилисобата, когато споменахме, че сме чули българска реч, се удивиха, че не сме се обадили на сънародниците си...
Вие дали бихте им се обадили? Преди 20 години? Просто ми е любопитно.
|
|