Автор: angee
Дата: 31-07-08 18:42
Било късна нощ. Лампите в просторния апартамент угаснали, а обитателите му си легнали и от спалнята се дочуло спокойното им похъркване. Тогава във вътрешния джоб на едно сако, метнато върху облегалката на стол, се размърдал кожен портфейл. По-точно размърдали се банкнотите, надиплени вътре...
- Братя българи... - изпъшкала една петолевка. - Вие, бележити българи, дето образите ви са на банкнотите...
Книжните купюри се ослушали.
- Я, мълчаливецът Иван Милев се разприказва... - обадил се д-р Петър Берон от десетолевката. - Какво има, Иване?
Художникът, нарисувал през миналия век картини с български мадони, продължил кахърно:
- Исках да ида на море... Не ме пуснаха даже на плажа... Викам: дайте ми един чадър!... А някакви момчета, яки бичета, ми се изсмяха... Викат: я се виж! Къде си тръгнал!... Какво ми е, бе братя? Що не ме пускат даже да стъпя на пясъка?
- Щот си дребен!... - рекъл му в прав текст докторът от десетолевката. - Може да си голям художник, но като петолевка си дребен и нищожен...
Скандализирани, банкнотите почнали да шумолят помежду си:
- Не говори така, Бероне... - скастрил го Стефан Стамболов от двайсетачката. - Щото аз ще ти кажа, че за българското море и ти си дребен... Такива като теб изобщо не вървят...
- Кой бе, аз ли не вървя! - докачил се докачливият Берон. - Аз съм написал "Рибния буквар"!
На това Стамболов отвърнал:
- Ти може да си написал "Рибния буквар", ама на "Слънчев бряг" си една цаца!... Айде, порция цаца... А на "Златните пясъци" си половин порция...
В спора авторитетно се намесил поетът Пенчо Славейков от петдесетачката:
- Хм... Берона бил дребен... То и аз вече съм дребна пара по морето... И една нощ не ме пуснаха да спя на хотел....
Тук се обадил и Алеко от стоте лева.
- И аз не можах да си намеря хотел за една нощ на "Слънчев бряг"... Хем има празни стаи, хем ми викат: малък си, Алечко!... Доведи твоя приятел Пенчо и двамата заедно може да платите една нощ в двойна стая...
Думите му засегнали Славейков на чест:
- Алечко, ти си ми приятел, но ще ме прощаваш!...Няма да спя с теб! Ние да не сме нещо обратни, че да ни турят в една стая!
- Цените са обратни, не ние... - уточнил Алеко. - Обратни на доходите! И изобщо не са за българи...
Щом чул това, патриотът Стамболов извисил тон:
- Аз, братя, дето толкова обичам България и живота си дадох за нея, ходя вече на море в Турция! Че то ми излиза по-евтино!
И Петър Берон го подкрепил от десетолевката:
- Срам, не срам, и аз ще ида в Турция... Или в Гърция...
Зашумели банкнотите помежду си, заспорили... Но Алеко ги спрял с ръка:
- Братя бележити българи... Дето са ни турили като образи на банкнотите, чуйте ме сега! Я се стегнете да се качим на Черни връх! Само това ще ни излезе без пари!
- Прав си, Алечко! - подкрепил го художникът Иван Милев от петолевката . - Да се качим на Черни връх, докато не са застроили и него като Черното ни море! Ей, верно ми се видя Черно това море!
В тоя момент лампите в хола светнали. Банкотите в портфейла притихнали, притихнал и портфелът във вътрешния джоб на сакото, метнато небрежно върху облегалката на стол. Притежателят на сакото отворил една врата, подгонен от зова на простатата, и след него се чул водопад от тоалетно казанче.
М. Вешим
|
|