Автор: Coincidentia
Дата: 22-07-08 07:19
Продължавайки в този ред на мисли или може би не съвсем в този, но в подобен, коя от двете възможности изглежда по-адекватна:
1. Българският народ някак успява да се вземе в ръце, някак успява да отстрани корупираното си правителство, някак успява (това вече ми е най-трудно да си го представя) да намери подходящи достойни лидери, които да го поведат в борбата за пречистване... и т.н. някак успяваме със собствени сили да си изградим читаво общество.
2. (Само теоретично, защото ситуацията хич не е точно такава, че да го позволява)
Европейският съюз поема нещата изцяло в свои ръце и НАЛАГА управление, което да направи това, което трябва да бъде направено, за да се създаде по-добро и некорумпирано общество.
Тези два варианта показват слабостите и на двете страни - кекавото българско общество от една страна и, от друга, неясната концепция за Обединена Европа - някой да си спомня за подобни адски големи сложности при присъединяването на нови Американски щати!?
Само че по сума ти причини Европа е адски далече от чувствително по-ефективното федерално устройство на Съединените Щати (щат - state - страна, държава) и се лута в собственото си незнание какво, аджеба, да прави със собствения си съюз - какъв да бъде, кое да надделява, докъде да се простира централната (федерална) власт и докъде тази на отделните страни (щати)... изобщо неяснотата е навсякъде, раздвоението в самата Европа е пълно и никакъв ясен път не се вижда, който да удовлетворява всички - големи, малки, Франция, Великобритания, Скандинавските страни, стари, нови и т.н.
Все едно де, вероятно почти на всички ще им се стори адски далечен дискурсът за Европейското бъдеще и май точно това е част от проблема.
В случая невъзможността на ЕС да има механизмите, с които достатъчно категорично да вкара в правия път една разяждана от корупция страна, която явно продължава да не може сама да се вкара в правия път.
Лично аз бих предпочел модел, при който да не бъде оставено на произвола на съдбата оправянето на нещата, а да бъдат оправени от тези, които имат необходимите ресурси.
Нещо подобно на начините, по които след Втората Световна бяха изградени Западна Германия и Япония примерно.
И то не защото не ми се ще българският народ да не се справи сам с проблемите, а защото не само че не ми показва ВОЛЯ да го направи, ами дори се съмнявам дали има СПОСОБНОСТ да го направи, дали има нужните ресурси за целта - желание, умения... всичко, което се изисква.
|
|