Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За онези
Автор: тьма   
Дата:   04-07-08 05:23

книги, които препрочитаме няколко пъти в живота си.

Отскоро ме е обхванала една мания/тук веднага сираков може да потвърди, че маниакалността се е родила още със зачатието ми/ да препрочитам онова, което някога са ме карали да прочета насила, което съм започвала и захвърляла.
Какво се оказва - известна истина, разбира се, има книги , които е задължително да прочетеш в различни етапи от живота си.
Малкият принц - най-малко три пъти - като дете по задължение - когато нищо не разбираш и запомняш само картинката с боата, глътнала слон
- във възрастта, когато оценяваш приятелството, любовта, сладостта на живота, когато търсиш да "опитомиш някого" или се надяваш да "опитомят" самия теб..
и навярно в една по-зряла възраст, когато трябва да се подготвиш да посрещнеш усмихнато целувката на змията

Нямате представа какво удоволствие ми донесе прочита на "Под игото" наскоро - разбира се, всичко си го знаех - основната фабула, герои, тема, идеи - все неща, които са били нужни , за да ми драснат една шестица на класното.
Но сега - сега се смеех на глас на някои моменти, на други места се изчервявах от срам заради глупостта и страхливостта на народа си - невероятна книга, невероятен език и стил - наистина Народен поет.

Много се разписах, а не е в моя стил да разтягам локуми - споделете вашите вечни книги

Отговори на това съобщение
 Re: За онези
Автор: chavdarpg   
Дата:   04-07-08 07:35

Параграф 22
Приключенията на храбрия войник Швейк
[smilie24]

Автор: nsirakov   
Дата:   04-07-08 07:49

що не оставиш сираков на мира.. казах ти вече 100 пъти няма да ти стана либоФник и това е ....
аман

Автор: _Tais_   
Дата:   04-07-08 08:10

Майсторът и Маргарита,
Атинянката Таис ;),
а като дете - Пипи дългото чорапче :), знаех я наизуст.

Автор: мара   
Дата:   04-07-08 08:12

таис- точно тез![smilie5] невероятно просто!
и "понеделник започва в събота"-на стругацки

Автор: _Tais_   
Дата:   04-07-08 08:53

И Параграфа съм я чела няколко пъти, но ако реша да посегна отново към една от трите, ще е Майсторът и Маргарита :)

Автор: matataupa   
Дата:   04-07-08 09:16

1. 100 години самота- заради начина, по който я четох, сам и без да спра, докато не обърнах и последната страница. И начина по който ми се стовари няколко минути след това. На другия ден я препрочитах[cool]
2. Синухе египтянина- Заради първата ми среща с древен Египет.
3. ВСИКО на Толкин и Ф. Хърбърт[smilie5]- по разбираеми причини[smilie7]

и други...

Re:
Автор: danbi   
Дата:   04-07-08 09:45

Аз пък нямам "любима книга". Тези които са ме впечатлили са толкова много, че ен се наемам да ги изброявам. Със съжаление установявам, че днешната младеж практически не чете....

Инак, тьма, точно така бих дефинирал четенето на Малкия Принц. Само дето, аз установих,ч е като малък по някаква причина не съм я чел.

Автор: Todd   
Дата:   04-07-08 09:50

Сигурно всички книги де съм чел в живота си съм ги чел поне по три пъти....

Даже и по четири ......

"Ах тази Алиса " скоро пак прочетох само заради великия лаф :

- Свини , искате да живеете вечно ли ????

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: Vinsent   
Дата:   04-07-08 09:54

chavdarpg написа:

> Параграф 22
> Приключенията на храбрия войник Швейк
> [smilie24]

Особено втората!!! [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Да искаш да ти цитирам някоя страница по памет?! [smile] [smilie25] [smilie18]

А, "Дванедестте стола"? [smile]
Или "Златния телец"! [smile]

[beer] [beer] [beer] [shtrak] [beer] [beer] [beer]

Автор: Vinsent   
Дата:   04-07-08 09:58

Оооо, да! И "Майстора и Маргарита"! [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Между другото, имам я екранизирана в 10 серии. Невероятно направен филм - все едно че чета книгата, а това мисля че почти не ми се е случвало с друга книга! Може би някои екранизации по О'Хенри само. [smile]

Автор: kremmm   
Дата:   04-07-08 17:07

name, уелкъм, ма тъй и ни разбраф ко напрай тугаз дудие ли, где ти са бяхти разпуложили...[smilie8] [smile]

Автор: dobria_starec   
Дата:   04-07-08 17:13

точно като чавдарнезнам си кво

Автор: malex   
Дата:   04-07-08 17:16

"майстора и маргарита"
"100 години самота"
"среднощни деца"

Автор: Princess_LiA   
Дата:   04-07-08 17:19

"Пилето", както и всички други книги на Уилям Уортън - препрочитам ги не знам колко пъти. Специално чувство имам към "Последна любов"...
"Пътеводител на галактическия стопаджия" и останалите 4 от поредицата, 100 пъти съм я чела и продължавам да я чета.
Книжките на Тери Пратчет [smilie5]
Артър Кларк, друг любим автор.
Поредицата за Бараяр и Майлс Боркосиган на Люис Бюджолд - много любима!
С "Майсторът и Маргарита" ще стана банална [smile]
Хенри Милър, Буковски и Джек Керуак...

Автор: Lalinda   
Дата:   04-07-08 17:24

chavdarbg
Vinsent
[smilie24]

Захванах да чета "Швейк" на 18-19 г. възраст и нещо не ми вървеше. Тогава се сетих, че я имаме и на руски и я прочетох на руски.
Прочетете я на руски, ще научите доста неща, пък и преводачът на руски явно е бил по-голям познавач на пикантериите.
[smilie5]

Атинянката Таис не съм я чела, въпреки че се мъдри някъде из нас наред с Фараон и някои други подобни подаръчни четива от времето на зрелия социализъм... Вероятно е била подарена на майка ми от благодарни пациенти...

Честно казано, май не съм препрочитала нищо освен "Пипи д. ч." - но я прочетох след завръщането си от пребиваването си на шестдесетия паралел и разбрах някои тънкости, които едва ли българските или средиземноморските деца биха схванали, включително и ежедневната следобедна борба с хипогликемията и поглъщането на тортички.

А, сетих се - "Флорентийски нощи" от Марина Цветаева на руски (сега да не каже някой, че била незнамкаквоси) - дори я преведох и на български, толкова много ми допадаше!.
[smilie24]

Препрочитам повече стихове.

Иначе съм попадала на твърдения, че МПц била дребнобуржоазна. Преглътнах го, но се съгласих. Оттогава престанах да я препрочитам.

Не препрочитам и "Едно" от Р. Бах, или пък "Чайката", въпреки че много ги препрочитат. Някъде попаднах на рецензия, в която един се бе осмелил да напише, че моралът на Р. Бах е човеконенавистнически. И това преглътнах, просто защото ми бе странно, бе само аз съм на такова мнение...

Препрочитам много често "Яшмовые ступени", китайска поезия в превод на руски и Размислите на Вовнарг. Този ми е любимият, слагал копринени ръкавели, седнел ли да пише, толкова голямо било уважението му към Правописа.
Е, ясно е, че съм под влиянието му, нищо че някои може и да не са чували за него. Няма лошо.

С удоволствие препрочитам и Одисеас Елитис и по-старите неща на Милорад Павич. Просто балканците ми допадат.
[smilie24]

Автор: _bluebird_   
Дата:   07-07-08 02:45

Преди да е станал прекалено популярен в България, защото по целия свят вече е ви препоръчвам много горещо Харуки Мураками "Кафка на Плажа". Такава наслада не съм изпитвала от Маркес насам.

Елмър Ленърд "Дупки в кожата", междудругото по тази книга е направен филма "Джаки Браун". Тарантино се е движил по книгата плътно, което показва, че Елмър наистина е гранд мастър на кримито.

Хулио Кортасар "Лотарията" - карнавално-фантастична история или по-скоро неумолим реализъм изразен в художествен синтез на една действителност. Нещо като да четеш Пикасо или поне аз така си го представям -горещо препоръчвам!

"Къщата на духовете" на Исабел Алиенде и за пореден път се чудя на понятието "магически реализъм" - не се ли изключват взаимно тези две думи? Както и да е, книгата е чудесна, препоръчвам и останалите две от трилогията.

"Сто години самота" - естественото присъствие на магическото, съжителстват прекрасно, препоръчвам "За любовта и сянката".

Автор: pishman   
Дата:   07-07-08 03:17

Ох, като започнат всички да се докарват на интелектуалност... край няма [smilie5]
А га бяхте деца, не предпочитахте ли Дюма-баща и Жюл Верн, а?! Или Марк Твен пред Хемингуей?!
Ми тях бих препрочел, не Ман, или Дикенс...
Така или иначе, едно добро криминале в оригинал е далеч по-полезно за психиката, отколкото Маркес [ezik] А га ядохте Хари Потър? И Властелини разни на пръстени, а мигате, като стане въпрос за Нибелунгите [smilie19]
Бягам, да не ме удавите от плюене [smilie5]
Инак, Лалинда е права - препрочитането на поезия е далеч по-приятно занимание - опияняват те езикът и емоцията, няма неприятното усещане да си припомниш фабулата на втора страница [smilie18]

Автор: тьма   
Дата:   07-07-08 06:02

Ставаше въпрос за книгите, които не сме разбрали като деца или в млада възраст и сега , връщайки се отново към тях, откриваме истинската им стойност.

Горещо ви препоръчвам да прочетете сега "Чичовци" на Вазов - ще останете очаровани, гарантирам.

В момента чета "Гогол" на Анри Троая - оказва се,че човекът бил голям особняк - интересно ще ми е да препрочета отново всичко негово - първо, от гледна точка на по-големия си житейски опит и второ, знаейки много повече за личността на автора

Автор: сабина   
Дата:   07-07-08 09:44

Защо никой не споменава МЕЧО ПУХ ???

Автор: tnt   
Дата:   07-07-08 09:52

Хрониките на Амбър
Разказите на Р. Чандлър
9 разказа и сем. Глас
Споразумението на Е. Казан
.....
доста са... а и детски приказки и книжки [smilie5]

Автор: Todd   
Дата:   07-07-08 10:05

Автор: сабина
Дата: 07-07-08 09:44

Защо никой не споменава МЕЧО ПУХ ???

- Ех Пух мечо , някой могат - други не могат !!!

Йори има уникални мохабети !!![smilie24]

Споменахме ги...[smilie19]

Автор: lax   
Дата:   07-07-08 13:48

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: alsash   
Дата:   07-07-08 13:50

Защо никой не споменава Тери ПРАТЧЕТ ?

Re:
Автор: danbi   
Дата:   07-07-08 13:56

Тери Пратчет не е за всеки. Човек трябва да е преминал етапа "всичко дето лети се яде" и да гледа малко по-философски на живота, за да може да чете творенията на Тери.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.