Автор: Lalinda
Дата: 14-05-08 14:42
Въпросите се появиха в не съвсем свободна асоциация към темата за самоопределеността на съвременните младежи.
Не зная дали сте гледали латвийския документален филм на Юрис Подниекс от времената на перестройката, който се казваше "Лесно ли е да си млад?",(Vai viegli but jaunam?), и който представяше интервюта с:
- тийнейджъри, участници в погром във влак след рок концерт и съдебния процес над тях
- млад патологоанатом
- латвийски пънкове и металисти
- пощальон-кришнаит
- режисьор от ъндърграунда, снимащ в тесни коридори и мазета с главен герой смъртта в противогаз
- момиче-самоубиец
- абитуриенти и техните родители
- наркоман
- млади посетители на латвийските полицейски управления
- участници във войната в Афганистан.
Както се казва, филмът бе доста познавателен и дори изчерпателен. За мен самата бе донякъде шокиращ (пък и като се върнах у нас през 1989 г. си беше мъртвило) на времето, въпреки че бях именно от младите, на които не им бе никак лесно (по онова време учещите в чужбина нямаха право дори на пари, пращани от роднините им, както и да е, живот ли бе, да го опишеш).
Интересува ме и имало ли е подобен филм у нас?
Иначе детската ми мечта бе да бъда астроном, океанолог, географ, статистик (!), фотограф и пътешественик. Астрономията в ония години бе много популярна, не че физиката някога е излизала от мода, разбира се!
По една или друга причина, случайно или не, попаднах в професия, която сбъдна всички тези мечти...
|
|