Автор: Amigo
Дата: 24-04-08 10:21
И едно мнение за телефонните измами и тяхното (не)разкриване:
Какво прави полицията, когато ни мамят?
11 февруари 2008 / Невен Ников
Семейството ми стана поредната статистическа жертва на вече пословичните телефонни измамници.
Схемата на измамата е проста и много ефективна - обаждане по телефона от следовател, че наш близък е блъснал момиче с колата си, което е в критично състояние - счупени крака и ръце, комоцио, шокова зала и т.н. За да се отърве роднината, трябва до 1 час да бъде преведена определена сума следователя чрез посредник, за да може да се покрие случая и да се променят свидетелските показания.
След първоначалния шок осъзнахме, че става дума за измама и позвънихме на 166. Последваха телефонни преговори със "следователя" и полицията.
1. Следовател Маринов е така добър да приеме ОГРОМНА сума на автобусна спирка чрез посредник - оперативен работник, който ще дойде с такси. Дежурният в полицията прояви голям интерес към случая и обеща веднага да се обади на икономическа полиция, за да хванат измамника.
Дотук нещата се развиват много бързо и добре - усетили сме, че сме жертва на измама, от която пропищяха стотици хора в цялата страна и някакси се чувстваме горди, че с наша помощ ще бъде заловен престъпник. Но не би - икономическа полиция проявяват разбиране и желание за справяне със случая, но от друга страна го определят като загуба на време. Казват, че са правили опити да заловят подобни измамници, но в крайна сметка попадат на полу-невинни таксиметрови шофьори, които са наети да отидат на даден адрес и да получат някакъв пакет. С други думи ми казаха - ако пак се обади измамникът, му кажете, че сте разбрали, че е мошеник и сте алармирали полицията, за да спре да ви тормози.
Това, което ме изненада в случая е от една страна желанието на МВР да задържи престъпника, а от друга - категоричното становище "нищо не можем да направим". Питам аз - при наличието на СРС, служби, органи и т.н. и при положение, че следовател Маринов ми е дал мобилния си телефон наистина ли няма начин МВР да го задържи?
Всеки ден гледаме от ТВ екран и четем в пресата за подобни случаи, получаваме призиви за съдействие на органите на МВР и т.н. и т.н. Излиза, че в крайна сметка всичко това са елементарни ПР акции, които не са подплатени с реални действия от страна на правоохранителните органи.
Осъзнавам и ситуацията, в която се намират полицаите - дори и да успеят да засекат локацията на GSM-телефона на следовател Маринов и да го задържат никой Български съд няма да го осъди за това, че от този телефон се е обаждал на този или онзи гражданин. Никога няма да могат да докажат целта на тези обаждания, но ВСЕ ПАК:
1. Защо полицията дори не се опита да задържи измамника? Обясних, че съм готов да съдействам напълно, да отида на уречената среща и т.н. Готов съм да рискувам среща очи в очи с престъпници, които са непредсказуеми, само и само за да помогна за тяхното задържане. Но не - тези доводи не бяха достатъчни, за да накарат органите да се задействат.
2. Искам да попитам колко невинни жертви трябва да паднат в борбата с телефонните измамници, за да може държавата да задейства своя апарат и тази практика да бъде пресечена?
3. Защо при техническа възможност службите не правят нужното за проследяване на притежателя на този GSM номер? В интерес на истината полицаите знаеха наизуст номера на измамника (т.е. този номер се ползва ежедневно за подобни измами) и въпреки това досега той не е проследен!
4. Дори и измамниците да са хитри - ползват мулета невинни таксиметрови шофьори - нали все пак тези мулета рано или късно ще предадат парите на организатора на престъплението. Не може ли МВР да организира едно качествено проследяване с белязани банкноти?
5. Докога МВР и всички свързани служби ще отчитат статистика на жертвите на телефонни измами, но няма да предприемат реални действия?
С оглед на гореописания случай искам да направя следните уточнение - дежурният в РПУ и служителят на икономическа полиция, с когото ме свързаха, бяха много вежливи и действаха бързо. Това, което разбрах е, че въпреки че службите МОГАТ да проследят GSM-а (това със сигурност не е в правомощията на никое РПУ, а се прави на доста по-високо ниво), проследяване НЯМА да бъде направено - явно не съм нито първият, нито последният случай и оперативните работници имат опит с такива измами и самите те са загубили вяра в ефикасността на системата. С други думи оперативните работници имат желание за залавяне на престъпниците, но нямат средствата за това, а тези които имат нужните средства няма да го направят.
Мога още много да разсъждавам по темата от позицията на гражданин на РБ, който не за първи път е търсил съдействието на органите на МВР и не за първи път не го е получавал. Като цяло въпросът ми може да се сведе до една единствена дума - ДОКОГА?
|
|