Автор: e-mil
Дата: 06-04-08 01:06
Хубаво беше почнал с фотографска тема, ама като те хванат публицистичните дяволи:
"Произнася се народа с вот, че не иска демокрация..." и отидоха 5-6 страници. Що не си направиш един блог за успокоение на сърбежа в пръстите?
---
"Правилното е със "Ш" ФАРАШ - лопата"
Знам как е правилно, понеже съм живял 25 години в Русе и знам как говорят там. Правилното е с "ж", защото лесно се членува. По-лесно се произнася "фаражът" и "фаражите", отколкото "фарашът".
В тоя сайт, дето си го изкопал информацията е от етнографи, които са писало каквото са чули из Родопите. Там може и да казват "фараш метла", но в Русе не го правят. И друг път съм ти казвал, като търсиш информация да внимаваш с източниците.
В Русе метлата си е метла. Фараж казват само на лопатката. Произходът много прилича на френски, а във френския дума farach няма. Лопатка за смет е pelle. Дали идва от forage или ferage, или от нещо друго желязно... един господ знае.
Не си измисляй, че съм казвал нещо за "евроманталитет и култура". Западните думи са идвали по реката заедно с техническите новости и владеенето на турски няма нищо общо.
----
За ретуша сигурно си прав. Не съм работил във фотостудио и не знам. Това което имах предвид е: "да са от държавно фотографско предприятие, като на гърба да е поставен печат..."
Само че нещо ме съмнява чак всички снимки да са били ретуширани. Нали не искаш да кажеш, че на 16, когато си извадих паспорт съм имал "плътни кръгове или петна от сенки" Вярно, че съм си грозен, и осветлението не беше кой знае какво, ама чак пък толкова...
Не знам. Тук има професионалисти - да кажат дали всички паспорти между 80-та и 2000 са с ретуширани снимки.
---
"...ако не ти е приятно, че се изразявам така съжалявам"
Въобще не ме притеснява как се изразяваш. Двамата с Дими, сте един бездънен източник на веселие.
|
|