Автор: nilak_bg
Дата: 07-03-08 08:53
nsirakov сигурно имате лична причина да ме апострофирате - може би сте лекар или в системата.
Не съм изказал отношение към професията а към хората изпълняващи я. Сега ще ми кажете, че сигурно няколко пъти са ми спасили живота и затова трябва да си мълча за всички други безобразия които стават из здравната ни система? Това което написах си бе казано от лекарите в прав текст и не е от мен измислен коментар! Аз го чух и онемях.
Не мисля, че една професия, като говорим така, трябва да е по-уважавана от друга в моралния смисъл - дай да забраним всички професии други освен лекрската тогава. Не може да се подхожда така - едни в обществото са по-ценни от други.
И отношението ми е следното по този повод: един пилот може да е много добър като е направил 100 излитания и 99 кацания, но като не направи 100-ното кацане - става проблем. И тука в здравеопазването и в лакомията на това съсловие което си мисли, че трябва да забогатее заради позицията си по-рано от другите съсловия на това обество има Голям ПРОБЛЕМ. Ама по света било еди как си - ами тук все още 75% от тези за които говорим са си получили образованието даром по времето на социализъма. А сега искат друго. Може тези същите да са спасили още 100 човека, но моя приятел го убиха в буквалния смисъл и не знам как това следва да им се компенсира от плюсовете на спасените. Не си мислете, че преувеличавам - просто имаше и там съвестни лекари (ама от други екипи) които казаха - внимавайте - това което правят колегите не е правилно и ще стане беля. Но ние няма да го кажем гласно защото си пазим отношенията. Направиха последователност от поне 5 непростими и казани от други лекари фатални грешки и човека който влезе за един преглед по обстоен - не излезе. Вие на това как мислите че трябва да му е оценката.
Във всяка обществена група има мърша има и достойни хора. Но има и статистика, по която се съди кое в какви граници се е развило. У нас отдавна статистическата оценка е показала, че има огромни проблеми точно с тази професионална сфера и като хора и като организация и като всичко. Да сте чули някога да са излезли инженери да грачат колко им е ниско заплащането и колко важни са? не нали. Ама и те са хора и техните професии не са по-малко ценни. И те имат нужда от нормално заплащане (така както е по белия свят) ама тука не става. Е защо лекарите по-рано от инженерите трябва да забогатеят като без апаратурата която инженерите изграждат лекарите щяха да гледат още със стетоскоп само билните и нищо нямаше да им излекуват.
И на всичкото отгоре като хванат някой в прегрешение - останалите вместо да кажат "да така е, случва се и измежду някои от нас или повечето от нас" - започват едни усуквания едни съсловни защитавания - за чий какво точно се постига по този начин - увеличаване на лицемерието в тази държава ?
Затова да не делим хората на групи. Да не ги делим на Софиянци и провинция, на лекари и пациенти и т.н. Всички дето живеят на тази територия трябва да разберат, че са в един кюп. И колкото повече всеки иска да се спасява по единично толкова повече накрая няма да я има тази територия като България а ще стане булгаристан.
Публикацията е редактирана (07-03-08 09:04)
|
|