Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Глобалното затопляне - реалност или мит
Автор: itilien   
Дата:   03-01-08 14:06

До сега си мислех, че глобалното затопляне е факт. Особено и след филмчето на Ал Гор.
Миналата седмица обаче прочетох новия роман на Майкъл Крайтън - Състояние на страх, който доста стабилно ми преобърна представите.
Майкъл Крайтън (сфера, щамът андромеда, жертвата, джурасик парк, ген) е писател, но и учен - знанията му са съсредоточени главно в медицината и биологията. Романите му са научна фантастика, но по-скоро научна, отколкото фантастика. С всеки следващ роман обаче забелязвам една тенденция - в съдържанието им все повече намалява действието и сюжета, за сметка на реални научни факти, впрегнати в много ясно и конкретно отправено послание. В предната книга "Ген" ставаше дума за намесването на икономическите интереси в генетиката и микробиологията, и впрягането им за целите на търговията и рекламата, и като цяло вредата от тоя процес.
А в "Състояние на страх" става дума за глобалното затопляне - отново намесата на политически и икономически интереси в науката, и като резултат от това грубата деформация на истината, представена чрез медиите.
В основата на книгата очевидно са залегнали изключително сериозни и задълбочени проучвания от страна на автора върху всякакви научни изследвания в областта. И под формата на интересно действие, подплатено с десетки отпратки към реални научни изследвания, той твърди, че теорията за глобалното затопляне не само че не е факт, а дори не може и бегло да бъде потвърдена. В повечето случаи дори обратното.
Широко разпространено мнение е, че ледниците в антарктика, а и не само там, се топят. Да обаче се оказва, че в антарктика реално се топи само един полуостров, който е изключително малка част от целия леден континент, а в останалата част има усилено удебеляване на леда (почти несравнимо по-голямо от топенето). Относно ледниците на сушата - оказва се че ледниците под наблюдение са изключително малък брой, при това се следят от скоро, и изобщо не може да се дадат представителни данни какъв процент от тях се топят.
Относно нарастването на температурите в приземните слоеве на атмосферата - това се наблюдава главно в разрастващите се градове, но не и извън тях, където в някои случаи се наблюдава и захлаждане. Въобще не може да се търси връзка с увеличаването на количествата въглероден диоксид в атмосферата, и движението на температурите. Покачване на нивото на световния океан има, но то е започнало много отдавна, а в последно време, рязко такова липсва (има и спорове относно методологиите за измерване на нивото му, свързани с най-различни трудности).
В крайна сметка автора поставя акцента върху намесването на парите и политиката върху научните изследвания, кеото оказва вредно влияние върху тях, също така смята, че знанията ни относно климата и компонентите му са толкова нищожни, че не можем да направим дори и бегла прогноза за по-далечен период (прогнози с над 300% грешка), а също и невъзможност да предвидим с точност нещо повторяемо като течението Ел Ниньо. И на фона на цялото ни незнание, се мъчим да оправяме климата, който уж бил повреден.

За тези, които се интересуват от темата, горещо препоръчвам да идат и да си купят книжката (12 лева, 550 страници, прочетох я за 2 дни)

Отговори на това съобщение
 Re: Глобалното затопляне - реалност или мит
Автор: anaksagor   
Дата:   03-01-08 14:08

И аз не знам, но много цапаме. Дали се затопля или изстудява, не съм сигурен. Ама много цапаме.

Автор: h.svinaroff   
Дата:   03-01-08 14:11

хехе, а честито !!! препоръчвах я тука преди време.
Най-хубавото е, че Крайтън обикновено си пише домашното много добре преди всеки роман и всички са перфектни от към фактология (а и като изводи).

Автор: h.svinaroff   
Дата:   03-01-08 14:13

anaksagor, съгласен съм.
Дори и глобалното затопляне да се окаже поредната ужасна история за преспиване на тъпи консуматори, идеята да се позамислиш какво причиняваш наоколо е важна.

Автор: vlassadar   
Дата:   03-01-08 15:14

Интересни са две противоположни мнения - едното е, че (тихо, тихо... в русия съм [smilie19] ) правителствата плащат на учените да ни заливат с факти, доказващи затоплянето.
Другата страна са на мнение, че се наливат пари за да излезе някой учЕн и да ни разясни как НЕ влияем на природата, т.е всичко е измислица.
Май целта и на двата лагера е продажби или развитие на икономиката в дадена посока с цел да се облагодетелстват някои среди.
Вместо да се влияем като тъпи хамериканци, не е ли по-добре сами да преценим какво става без някой да ни дава полусдъвкана информация?
Какво ще постигнем в световен план ако ние променим себе си? или дори България стане напълно екологично чиста? НИЩО. защо? защо ли? защото... тук можете да се сетите и сами.
Това което можем да променим наистина е да спасим собствената си страна от покушението на инвеститори, строители и прочее деятели на "екоразвитието в региона" както цинично се изказваха представители на някои мегаинвеститори. Защото затоплянето няма да потопи България и сме на място в света, където дълго ще има вода и добри климатични условия, но всички виждаме какво се случва у нас и скоро няма да се чувстваме като в родината си, а като на гости. Както и се чувстваме вече на най-красивите ни места и курорти [smilie9]

Автор: GIK   
Дата:   03-01-08 16:11

Не отдавна стана известен фактът открит от руски учени, че съществува цикличност в интензитета на слънчевото греене с цикличност от около 200 години и разминаване до около 40 години, на който се дължи затоплянето на планетата в последните години. Според тях затоплянето предизвикано от човешката дейност е несравнимо с това предизвикано от слънчевото греене.

Автор: Amigo   
Дата:   03-01-08 16:17

На Крайтън съм чел някои други хубави работи, но тази книга не съм. [smilie8] Преди 5-6 месеца пуснах едно материалче, в което разни учени казваха, че има слънчева цикличност и космически фактори, които влияят много сериозно на климата, а не замърсяването (което никой не го отрича!) [cool] [smilie8] itilien, хубава тема, но много хора гледат обикновено несериозно на сериозни теми [cool] [smilie8] [smilie21] Толкова много заблуди в света се поддържат целенасочено [cool]

Автор: equinox   
Дата:   03-01-08 16:19

Нека помислим малко логично. Кои са средите, които биха искали да направят голбалното затопляне да изглежда като мит и обратното. От едната страна са петролни и автомобилни компании и редица други... Те са наистина огромни. Кой има интерес от обратното и какви възможности има тази страна.

Извън тези теории на конспирацията има други два неоспорими факта. Човечеството е вече 6 млрд, а се очаква да стане 9, преди 50 години сме били 2 млрд. Ясно е, че се искат още повече ресурси. От друга страна изсичането на горите, замърсяването на океаните. Просто няма как това да не окаже влияние.

И сега имаме технологии всичко да стане по един по-добър начин. По-чист, може би по-ефективен, но не винаги по-евтин. Искат се огромни инвестиции и за това много фирми не са склонни да ги направят.

Дано наистина глобалното затопляне е мит и ние нямаме никакво влияние върху планетата.

Автор: Todd   
Дата:   03-01-08 16:21

ПОТОП !!!!

[smilie7]

Автор: navy   
Дата:   03-01-08 16:23

Итилиенчо, много ще те обичам, има ли я в електронен вид?

Мерсаж [smilie7]

Дата:   03-01-08 16:27

Цитати:

Добави мнение

Пепи
Наистина съжалявам да го кажа, но това, според мен е най-слабата книга на Крайтън. Първо е адски зле откъм убедителни герои и фабула - всичко е предвидимо, има идеализирани "добри" и ужасно зли "лоши", всичко се развива като в някакъв евтин екшън със слаб сценарий. Най-лошото обаче е, че книгата на практика представлява 560-страничен политически памфлет, с който известният с консервативните си убеждения Крайтън съвсем откровено воюва със световното екологично движение. Лошо няма, но "малко" е прекалил - диаграмите и тенденциозно представените "научни факти" идват малко в повече, особено за хора, които са запознати с темата "глобално затопляне". Едва ли е случайно, че в САЩ книгата е популярна като "State of Confusion"... Дори политическите забежки обаче щяха да са простими, ако книгата беше качествен "екшън-трилър". A тя обаче не е...

Автор: tonevjr   
Дата:   03-01-08 16:30

Книгата е върха!В топ 3 ми е.[smilie3]
Аз лични смятам,че ние хората влияем в най-малка степен на това което се случва.Катаклизми са се случвали много преди Индистриалната революция и ще продължават да се случват.Не съм много запознат с точни факти,но от това което съм чел(не само тази книга)и слушал си правя изводи,че има много други фактори,които влият на климата много повече от нас.[smile]
А и в това забързано ежедневие,малко са хората които ще направят нещо за подобряването на климата,дори и да го искат.[smile] [smilie8]
Интересна тема.Ще я следя с интерес.[smilie24] [beer]

Дата:   03-01-08 16:31

Мдааа, къде е истината?! [cool] Само независими от индустриално-политическия комплекс учени могат да дадат максимално обективно мнение [cool] Тези са обаче малко и ги притискат винаги [cool]

Автор: gorbi   
Дата:   03-01-08 16:36

вижте навън зимата - това както казаха и по Z рок радиото трябва да ни подскаже " че слуховете за глобалното затопляне са силно преувеличени" ... [smile]

Автор: krassimire   
Дата:   03-01-08 16:55

Много тъпанари, много нещо . . .

Автор: chukov   
Дата:   03-01-08 17:04

Щенка ви се да е мит щенка ви се

В Гренландия например никога не е била толкова смалена ледената шапка колкото за последните 10 години

На Ал Гор филмът е доста правдоподобен

Защо завиват алпите и техните ледници с изкуствено покритие за да не се топят както никога досега

Падна един сняг и веднага почнахме да плюем по затоплянето щото така ни изнася повече и не ни се иска да вярваме, че децата ни ще патят от това
Просто така ни е по-изгодно да си представяме нещата.

Дата:   03-01-08 17:07

chukov, малка забележка - правдоподобен не означава верен и точен [cool] [smilie7] Още преди няколко години се знаеше, че Земята навлиза в особена част от галактиката и освен това е много добре известно, че слънчевата активност последното десетилетие е много голяма! [cool] Замърсяване има и то със сигурност има ефект, но въпросът е дали е само от него или има и по-важен, неконтролируем от нас фактор! [cool]

Автор: chukov   
Дата:   03-01-08 17:19

Докато чакаме Амиго да разберем дали ние сме виновни или не ще стигнем до точката, от която връщане назад няма.

По-удобно е да обясняваме нещата с природни цикли и тем подобни, които обаче се случват за учудващо кратък интервал от време и които някакси последните няколкостотин години не са се случвали и по една чиста случайност съвпадат с годините на бум на техническия прогрес, експлоатация на природата и нечуван харч на енергя във вид на горива

Автор: brutas   
Дата:   03-01-08 17:32

Фактът е, че Земята се унищожава не от някой друг, а от Човека. Толкова ли е трудно да се види и с "просто" око? [smilie10] [smilie10] [smilie10]

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1143447

Дата:   03-01-08 17:39

chukov, смяната на полюсите може да стане докато мигнеш [cool] [smilie7]

Дата:   03-01-08 17:40

Автор: Amigo
Дата: 03-01-08 16:31

Мдааа, къде е истината?! [cool] Само независими от индустриално-политическия комплекс учени могат да дадат максимално обективно мнение [cool] Тези са обаче малко и ги притискат винаги [cool]

Всъщност добрата страна на тая книга не са данните които изнася. Важното е точно това, което казва амиго - което всъщност е основната гледна точка на книгата - че обективното мнение е сериозно застрашено от икономически интереси. Книгата започва точно с благотворителния инвеститор, който отива в исландия, да напомни за щедрите си дарения, на учен, изследващ количеството на ледовете.

chukov ти с какви данни за състоянието на ледената шапка разполагаш, и от де си ги взел ? Имаш ли предтстава колко са достоверни. Имаш ли представа ледниците в алпите каква част като бройка и обем са в сравнение с всички ледници по земята ?

Който може да мисли, няма да се довери на данните от книгата, а ще се замисли и ще си направи собствена преценка. Защото то това и е силата на книгата, да те накара да мислиш по някои проблеми. И те не са самото затопляне, а доста по-глобални, свързани с начина на мислене на хората.
Книгата се казва състояние на страх, защото се излага една теория, как се внушават изкуствени страхове, за да се насочва мисленето на хората в подходяща посока. Как се появяват лъжетеории като евгениката, как се обявяват за канцерогенни пестициди като ДДТ, които реално не са, и забраната им не само че дава начало на използването на наистина отровни пестициди, ами и поражда нов невиждан бум на маларията.

Нави, нямам я в електронен вид, не съм я търсил да видя дали я има. Тя е доста нова, така че ме съмнява. Ама 12 лева са нищо баси, скочи до книжарницата и си я вземи.

Дата:   03-01-08 17:56

Автор: brutas
Дата: 03-01-08 17:32

Фактът е, че Земята се унищожава не от някой друг, а от Човека. Толкова ли е трудно да се види и с "просто" око? [smilie10] [smilie10] [smilie10]

Тая земя е имала толкова дълга история, и с такива неща се е сблъсквала, че ние сме само микросекунда в историята и. И сме само мравки пъплещи по снагата и. Земята през всичките милиарди години откакто съществува, е била в постоянна промяна. Така че ще ни е леееееко невъзможно да я унищожим. Единственото което можем да направим е да унищожим нашата среда на живот, и като крайна фаза - нас си.

Дата:   03-01-08 17:56

10 лева е, ама виж сега, аз и 20 ще дам, ама съм в Балкана [smilie18]
А ми се четеше нещо тази вечер [smilie7]

Дата:   03-01-08 17:59

Мдаа, съгласен съм с itilien [smilie6] [smilie6] Доста книжки съм изчел по манипулативните хитрини, но ще ми е интересно да я прочета и тази [smilie6] май ще си я купя тези дни [smilie8] [smilie8]

Дата:   03-01-08 18:04

А ся аз, мравката, искам да чета нещо [smilie7]
Набарал съм една директория с електронни книги, дайте нещо яко [smilie7]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.