Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 РТФМ или защо го казваме...
Автор: matataupa   
Дата:   18-12-07 12:59

Защо когато се зададе елементарен въпрос, който изисква елементарен отговор един от твърде често срещаните отговори е "RTFM" или " питай Google"?

Не че аз се оплаквам[smilie5] , напротив, на мен на такива въпроси са ми отговаряли по съответния готин начин и са ми спестявали доста ровене.Пример: като си взех първия ДСЛР не знаех откъде се коригира експозицията[smilie5] . Попитах/ не споменавам кого, да не помисли, че се мазня[smilie18] [smilie18] / и ми отговори. Бая сол ми се натри на главата също[smilie8] . После си загубих ръководството на блещавицата и пак се наложи да попитам туй- онуй - отговориха ми много точно/ демек- разбрах каквото исках да знам/.
Следващото- как ръчно да си настроя белия баланс- ами, досрамя ме пак да питам и четох[smilie9]

Не е това темата. темата е какво кара човека, който знае отговора на даден елементарен въпрос да не иска да отговори и да препоръчва гугъл или ТФМ. Просто импулса, който те кара да не дадеш исканата информация. Дали е чувството, че му правиш добро, като го караш да чете човека, дали е мързел да отговориш, може би яд, че това, което ти си чел часове някой ще получи наготово за 5 минути?

Говорим за елементарни въпроси. За такива, които не изискват да се прескочат основите на фотографията.

https://photo-forum.net/joro/emoticons/457.gif

Отговори на това съобщение
 Re: РТФМ или защо го казваме...
Автор: _alice_   
Дата:   18-12-07 13:03

отрицателна енергия [smilie3]
по-скоро, защо да му помагам, нека сам се оправя, аз какво ще получа като му помогна, на мен някой да ми е помогнал с нещо - ей такави, положителни мисли [ezik] [ezik] [ezik]

Дата:   18-12-07 13:04

както споемнах, на мен са ми помагали, темата я разглеждам от страната не на питащия, а на този, който препоръчва да ЧЕТЕШ[smilie7]

Публикацията е редактирана (18-12-07 13:06)

Автор: IvcheTo   
Дата:   18-12-07 13:08

защото е казано многократно - все пак е хубаво , този , който задава "елементарния" въпрос поне малко да се е опитал да помисли и да го разреши - когато е изпробвал еи тези 5 нацхина и не е станало - тогава да пита (не говоря за фотография само - а по принцип със всичко)

Тъпо е при първата пречка и веднага - дай да питам , за какво да се моря - нали има други , които са се морили и са разбрали - те ще ми кажат .... без да си мърда пръста - еми тогава , когато си проличи такъв въпрос и се пише РТФМ[smile] [smile] [smile] [smile]

Дата:   18-12-07 13:12

Защо да е тъпо? Хайде да го изясним това?
Ок, наготово- лошо. Може да е до характер, но не виждам защо Аз да не отговоря на такъв въпрос- ако съм търсил отговорът сам ще знам, колко е досадно.
Ако и на мен преди това са ми го казали- защото знам колко по- удобно е. Не е темата за питащия, а за отговарящия. какво го кара него да не отговори. Аз знам, че бих дал отговор[smilie7]

Автор: n1x0n   
Дата:   18-12-07 13:13

темата е какво кара човека, който знае отговора на даден елементарен въпрос да не иска да отговори и да препоръчва гугъл или ТФМ. Просто импулса, който те кара да не дадеш исканата информация.

- ми примерно нежелание да отговориш за стотен път на елементарен въпрос, който не би трябвало да бъде задаван поначало щото е с ГОЛЕМИ ЧЕРНИ букви на първа страница на упътването.

- желание да стимулираш питащия да помисли малко, а не да хвърля напосоки въпроси, на които може да си отговори сам с минимум размисъл.

- неодобрение към мързела. Едно бързо търсене в Гугъл се пуска 2 пъти по-лесно и бързо, отколкото тема във форума.

Изобщо, ако човек демонстрира такова бляскаво неуважение към собствения си интелект - що трябва ние да се чувстваме длъжни да му демонстрираме уважение?!

Дата:   18-12-07 13:16

ми, аз за фотография не мога да давам съвети, но в преводаческия форум, се старая, когато мога да помогна. на мен са ми помагали, пък и аз знам какво да се мъчиш с нещо (може и да е най-елементарно) и хора, които го знаят, да си траят [smilie9]

в този ред на мисли, по-странно е, че има хора, които "се морят" да пишат - RTFМ, питай гугъл. [smilie8] [smilie8] [smilie8]
като не искаш да отговориш (по каквито и да е причини), защо въобще се включваш????

Дата:   18-12-07 13:18

проблема на това , когато някой иска отговор е ,че когато го получи (а не се е потрудил малко да се запознае с тематиката- независимо каква)
на него не му е ясно какво му кават - и съотвтено се появяват лавинообразно още 20 въпроса

Образно казано :
едно е да кажеш - натисни трите черни бутончета там и там то ще излезе, а от там натисни 2 червени - и да е ОК
ама не - почва се - ама кои черни ,ама защо точно черните , каква е логиката да са черните а не зелените копчета - и зашо отива при червените копчета, а не при жълтите ....

Съответно ако се е запознал с материята на въпроса - ще каже аааааааа мамка му - ето къде било , а аз съм подходил от сините към червените копчета .... о помоща е реализирана човека е хепи и не се губи 1 ден за да се обяснява в форума кое как се случва [beer]
[beer] [beer] [beer] [beer] [beer] [beer] [beer] [beer]

Публикацията е редактирана (18-12-07 13:19)

Автор: loveforever   
Дата:   18-12-07 13:20

Ако мога да помогна на човек в нужда - помагам.
Ако не мога - мълча си.
Ако попадна на очевиден човешки мързел - просто подминавам. Нито давам празни съвети, нито нещо подобно - тя неволята ще го упъти.

Казано е отдавна - правилно зададеения въпрос е половин отговор [beer] [beer] [beer] [smile] [smile] [smile]

хм. разумни доводи, макар и малко шаблонни. Да попиташ някого, вместо като вмирисана хамсия да висиш пред гугъл или в тоалетната да се ровиш в ТФМ- то, си има предимства. Виждате се, пиете по нещо, говорите си. Все общуване.
За 100-ия път- бива, ма ти Никсъне на кой въпрос си отговорил 99 пъти, и ако си, толкоз ли ще натежи 100-ния[smilie7]
Мързела- не е обяснението. Времената са бързи. Всеки иска нещата да се случват бързо.
абе, много има за приказване по такива дребни темички, много извън фотографията, ма аз пак не виждам мотива да не отговориш на човек:" натискаш еди кое си копче и въртиш..." ами да го навреш 1 час да срича на английски с речник и 2-3 експлоръра, заредени с Гугъл+ 2-3 Онлайн речника[smilie8]
[smilie21]

Дата:   18-12-07 13:23

мата, [smilie24] [smilie24] [smilie24]

[beer] [beer] [beer]

Автор: tnt   
Дата:   18-12-07 13:29

Ами, Мато... никсъна го е казал добре...
Аз лично, ако мога, отговарям... Но се вбесявам ако един и същи човек ме пита по 10 пъти едно и също нещо, щото така му е по-лесно вместо да си отвори записките или ртфм-то

Дата:   18-12-07 13:41

Ма Тинтееее, Ти за малоумие говориш. Не ставаше дума за 10 пъти едно и също- ала-бала.
Ставаше дума за елементарен въпрос, при това такъв, който има и елементарен отговор.
И това, че получаваш отговорът наготово не те уврежда. не прескачаш първите седем години, не прескачаш фундамента на фотографията/ в случая/. Просто едно механично движение на едно копче[smilie18]
И освен това говорим не за питащия, а за отговарящия. [smilie7]

Автор: tnt   
Дата:   18-12-07 13:46

ми то и малоумниците не са малко [smilie8]

Дата:   18-12-07 13:47

ма аз пак не виждам мотива да не отговориш на човек:" натискаш еди кое си копче и въртиш..." ами да го навреш 1 час да срича на английски с речник и 2-3 експлоръра, заредени с Гугъл+ 2-3 Онлайн речника

Ти може и да не виждаш мотива, но това не значи, че аз не го виждам.
Щото лично аз не отговарям само на въпроси, които или са: А. Малоумни или Б. от първа страница на упътването или от първа страница на търсенето в Гугъл.

Как да отговориш на човек без елементарни познания, който е задал един принципно елементарен въпрос? Ми нали трябва да го прекараш през половината теория на фотографията за да разбере ЗАЩО се прави така и така?! Може би да дам кратък отговор, който ще му свърши работа днес, а утре ще го накара да зададе поредния тъп въпорос?!
Еми не става така тая работа...

Пък за сричането на английски - ми да се научат. Човек без английски през 2007-ма си е чисто неграмотен.

Автор: CanoniO   
Дата:   18-12-07 13:57

В тая тема е мястото да попитам:

Препоръчайте ми апарат между 264 и 536 лева.
Но в никакъв случай повече от 538, че да имам за автобус.

Дата:   18-12-07 13:57

[smilie7] Не се ядосвай, Никсъне
"Ми нали трябва да го прекараш през половината теория на фотографията за да разбере ЗАЩО се прави така и така?!"

Какво точно губиш от теорията, като попиташ кое копче да натисна за да си сменя експозицията?[smilie8] Нали уточних- тука не говорим за тролски въпрроси от типа, " колко да затворя диафрагмата, като снимам банан до БеЕмВе"[cool]

Автор: kaiser.soze   
Дата:   18-12-07 13:58

а какво е РТФМ [smilie8]

Дата:   18-12-07 13:59

Хе, Канонио, това е друго[smilie8]
Тука в препоръката има адски много компоненти, доста неща, които са фактор, такъв въпрос е Тролски. И пак бих препоръчал, ако имах идея[smilie18]

Дата:   18-12-07 14:00

Рийд Да Факин' Менюъл [smilie9]

Автор: kaiser.soze   
Дата:   18-12-07 14:01

РДФМ значи, не РТФМ

Дата:   18-12-07 14:02

[smilie8] [smilie8] [smilie8]

Дата:   18-12-07 14:05

мда[cool]

Дата:   18-12-07 14:08

Какво точно губиш от теорията, като попиташ кое копче да натисна за да си сменя експозицията?

Ми айде един контра-въпрос:
Поради каква точно причина не си прочете упътването преди да питаш за неща описани там пределно ясно?!

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.