Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Въпрос към шофьорите
Автор: abyser   
Дата:   16-11-07 21:04

Някой разбра ли последно какво се иска от зимните гуми все пак?
Днес мин. Петков отхвърлил изискването за зимни гуми, като подчертал, че необходимо и достатъчно да сме чисти пред проверяващите органи е наличие на минимален грайфер ...... колко??? [smilie11]

Днес се рових в нета за инфо за гуми (че моите май са за смяна, 4-5 мм грайфер, не заради закона, ами щото аз така смятам) и коментирам с един новинар от медия, а той ми вика: ако ще ги сменяш заради КАТ - няма смисъл, министъра каза преди малко - мин. 1.6 мм графер. Викам му: "да не си се объркал нещо, аз знам за 4-5 мм", а той: "не бе, сега го казахме в ефир и имаше звуков материал с интервю с някой си, чуй го ако не вярваш".

Баси, викам, кво стана [smilie8]?
По-късно по някакво радио в магазин коментираха изказването на министъра и споменаха за 6 мм, което звучи по-вероятно от 1.6 мм. И точно си помислих, че всичко ми е ясно и хоп - в новините по Нова ТВ казаха 1.6 см. Това съвсем ме замая, щото чисто нови в магазина са с 1.2-1.3 см. [smilie11]

И като капак намерих в интернет някакъв цитат от правилника за прилагане на ЗДвП: "превозното средство е технически неизправно, ако дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и на мотоциклетите е по-малка от 1.6 мм".

1.6 мм е смешно малко, 1.6 см е страшно много. 6 мм е логически издържано.
Кое е истината за КАТ в крайна сметка? [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос към шофьорите
Автор: chiphead   
Дата:   16-11-07 21:05

човече, оабди ми се бре? [beer] [beer] [beer]

Дата:   16-11-07 21:15

chiphead [beer]

Автор: r_popov   
Дата:   16-11-07 21:18

мноооого нещо си написал, да беше погледнал закона какво
казва

ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за движението по пътищата
Приет с ПМС № 36 от 1996 г., обн., ДВ, бр. 25 от 22.03.1996 г., в сила от 1.06.1996 г.,
попр., бр. 72 от 23.08.1996 г., доп., бр. 32 от 18.04.2006 г., в сила от 1.01.2007 г.
Сборник закони - АПИС, кн. 6/96 г., стр. 45; кн. 13/96 г., стр. 321
Библиотека закони - АПИС, т. 1, р. 6, № 665

Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически
неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:
.....
г) дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и на мотоциклетите е
по-малка от 1,6 мм;

Публикацията е редактирана (16-11-07 21:19)

Автор: georgi969   
Дата:   16-11-07 21:22

С две думи -няма значение дали гумите са зимни или летни-Грайферът не трябва да е по малък от 1,6мм.

Дата:   16-11-07 21:23

r_popov, че то с 1.6 мм - това гума ли е изобщо ? [smilie18]
И има ли изобщи някой - нормален или не - който да кара с под 1.6 мм, че катаджиите толкова да им се точат - глоби, актове, ала-бала?
1.6 мм - аз това без очила го виждам като 0 (нула) [smilie5]

Автор: nice   
Дата:   16-11-07 21:25

я доло ДПС [smilie5]

Автор: serg   
Дата:   16-11-07 21:31

НЕ ЗА АБУСЕР. А ЗА ВСИЧКИ КОЛЕГИ. Законово изискване за граифер 1.6. НЯМА приети нови закони ( минимален 1.6 ). Но за Вас е важно зимни гуми обозначени с M+S или с чадърче. Те ще осигурят пътя. А така, никой няма да ви глоби официално. ПРОФЕСИОНАЛИСТ СЪМ.

Дата:   16-11-07 21:39

нице, като бивш член на БНРП (щото изчезнаха [smilie5]) напълно те подкрепям [smilie24], ама не виждам връзка с темата.
serg, за мм става дума, нали? Е това наистина е адски малко и опасно според мен.

Автор: Amigo   
Дата:   16-11-07 21:59

Зимните гуми не били задължителни

Ползването на зимни гуми не е задължително, заяви министърът на вътрешните работи Румен Петков по време на парламентарния контрол вчера. Той обясни, че има изискване за техническа изправност на гумите на автомобилите, а именно - техният грайфер да е не по-малко от 1,6 мм.
Вътрешният министър беше категоричен, че до момента в рамките на акция "Светлина" няма нито един съставен акт за неизправност на гумите.
Проверка на "Монитор" обаче установи, че от 1 до 11 ноември само в София има съставени 51 акта за изтрити гуми. През този период са проверени общо 3020 пътни превозни средства, за светлини са глобени 207 шофьори, а за неизправни чистачки 30.
[cool] [cool]

Дата:   16-11-07 22:47

Abyser, има проверки на грайфера на гуми. КОЯТО СЕ ПРАВИ С ГРАЙФОМЕР! КОЙТО КАТ по правило нямат!![smilie25] [smilie25] .

Автор: papi   
Дата:   16-11-07 22:48

най лесно проверяваш грайфера на гумите си като вземеш една монета от 1 лев
с кръга на еднолевката можеш да премериш

Дата:   16-11-07 23:00

papi написа:
> с кръга на еднолевката можеш да премериш

В какъв смисъл?

Еднолевката е доста по-дебела от 1.6 мм.

Ако става дума за радиалната дебелина на външния пръстен на левчето - пак е над 1.6 мм.

Както и да е, пак закани и лоши обещания от страна на КАТ, които се оказват незаконни [smilie23].

Една руса овца от КАТ (PR или нещо такова на KAT, дето все излиза да стресира хората по ТВ) дори каза преди седмица-две: кво е това всесезонна гума, цял свят може да ги признава, ние - не, яко глоби!

Въпреки това смятам да си сменя гумите за собствена сигурност и безопасност, нищо че са няколко пъти над нормата.
KAT дгд [ezik] [beer]

Автор: papi   
Дата:   16-11-07 23:03

https://photo-forum.net/static/forum/2007-11/hgkc7962.JPG
http://www.bnb.bg/bnb/notes_coins.nsf/0/d83b19750e804e97c2256c080046fde3/BodyBG/0.4498?OpenElement&F

между бразът на Св. Иван Рилски и надписите “Св. Иван Рилски” и “България”
този кръг го слагаш където трябва и мериш
не трябва да е по малък от този кръг на лева

Дата:   16-11-07 23:07

папи [smilie24] [beer]

Автор: Cristinel   
Дата:   16-11-07 23:08

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   16-11-07 23:09

Не ти е работа! Който иска...[smilie5] [smilie5] [smilie5] А ЕДИН МИЛИМЕТЪР И ШЕСТ ДЕСЕТИ ВЕЧЕ УЧАТ В 5 КЛАС.[smilie24]

Автор: tofo   
Дата:   16-11-07 23:13

Така. Да не повтарям![smilie5]
На всишки гуми има контроли, по които личи кога са го докарали до 1,6мм. Става дума за "мостче" между два съседни грайфера т.е. издатинка по-висока от най-вдлъбнатата част на гумата. Когато мостчето се изравни с грайфера- гумата са фърля[beer]

Дата:   16-11-07 23:14

Ако не рециклаж!![beer]

Автор: tofo   
Дата:   16-11-07 23:19

Рециклажа да го дуа! Не си заслужава разликата в цената в съотношение с качеството[smilie23]

Дата:   16-11-07 23:21

Прав си[beer] [smilie24]

Автор: r_popov   
Дата:   16-11-07 23:32

Abyser, не казвам че 1,6 мм грайфер е гума, просто цитирах правилника за прилагане на ЗДП. И според него:
1. няма законово изискване за зимни и летни гуми;
2. има ЕДНО ЕДИНСТВЕНО изискване към гумата и то е: грайфера да не е по-малък от 1,6 мм.
Това е ЗАКОНА в момента. И министъра и русата крава от КАТ и който и каквото да обяснява - това е законовото положение.
Друг е въпроса, че 1,6 мм. не е грайфер.
Аз лично вече си смених летните със зимни. и препоръчвам всеки да го направи - и четирите, не само двете, щото става по кофти отколкото с 4 летни на сняг.
И още нещо, Serg обяснява за индекса M+S, с който се обозначават някои гуми, но това значи "Муд анд Сноу" т.е. кал и сняг, и нищо повече- това не е достатъчно да класифицира гумата като зимна. Сериозните фирми слагат допълнително обозначение под формата на сежинка в кръг или в името се съдържа Snow /или Winter/ а в каталозите съответната гума се посочва като "зимна".
Например Bridgestone Blizak LM18 M+S е "всесезонна гума" а Bridgestone Blizzak LM22 "M+S" е чисто "зимна гума".

Дата:   16-11-07 23:45

Извинявам се за бърза формулировка за зимни и всесезони. Говорихме за грайфери и проверки. Мисля,на всички е ясно, че няма универсални гуми- а има летни и зимни. С най-добри пожелания![beer]

Дата:   16-11-07 23:55

Благодаря на всички за мненията [beer]. Напълно ми е ясно, че сигурността е по-важна от разни наредби и простотии, измислени от разни държавни структури, но тъй като играта на котка и мишка продължава - попитах за да съм наясно все пак дали да е утре или след няколко дни - има технологично време при намиране, купуване и монтиране на гумите все пак.
Та да съм спокоен - то при моя грайфер и законовите наредби - както се оказа - няма за какво да се притеснявам [beer]

Автор: gogo   
Дата:   17-11-07 09:15

Абе Серг.. що не кажеш на тайфата, че няма такова животно като зимна или лятна гума... [smilie5] (пишеш че си ПРОФЕСИОНАЛИСТ! ). Има гуми за студено мокро и сухо време и такива за топло мокро и сухо време...

А иначе смятам че истерията със зимните гуми е работа на журналистите... и те душа носят и семейства хранят... Преди време бяха разбрали, че има такова чудо - птичи грип.. Бяха оревали света.[smilie5] Аз наскоро не съм чувал за него... сигурно човечеството го е изкоренило до крак [smilie5] [smilie5] [smilie5]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.