Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 А/Б + още нещо :)
Автор: ALBIREO   
Дата:   03-11-07 04:54

Забелязах, че действащите правила за точкуване към момента, са довели до най-често срещаното съотношение на А към Б точки - 4/1 (примерно 200/50).

Отклоненията, които най-често ме учудват, са преобладаващи А или преобладаващи Б точки.

Преобладаващо Б

Силно се съмнявам, че дадена снимка се разбира само от определен кръг хора, които по случайност, до един раздават Б. Според мен, снимки със съотношение < 2/1 (примерно 200/100, 200/150...) в полза на А са "дадени по милост" от Б "гласоподаватели". Дали защото са приятели, дали защото се "подкрепят", дали по друга причина, няма значение. Във всеки случай не и заради самата снимка.

Преобладаващо А

Отново съмнение пораждат в мен снимки, които нямат нито една Б точка, но надхвърлят 150, 200 и дори много повече А точки. Допускам следните причини:
1. Снимките не са достатъчно добри, за да им обърнат внимание "Боговете" и получават 4 А по подразбиране от "Антихристите" [smilie5].
2. За снимките си гласуват отново на принципа "преобладаващо Б", но тук преобладава "А".
3. Тъмбнейлът не е достатъчно примамлив за "Б гласоподавателите".
4. (дайте предложение)

И на последно място, но не и по значение за целта на темата ми, изключително съм изумен, как хора с 50, 100, 200 и ПОВЕЧЕ снимки в профилите си, не могат да надхвърлят 25Б точки и продължават да качват шедьоври [smilie5]

Вие как мислите? [smilie7] [beer] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: А/Б + още нещо :)
Автор: PeterPAN   
Дата:   03-11-07 10:00

АЗ СЪМ ЗА ВЪВЕЖДНЕ НА БУТОН С ОТРИЦАТЕЛЕН ВОТ[smilie5]

Автор: PeterPAN   
Дата:   03-11-07 10:01

На кой му стиска[smilie11]

Автор: nice   
Дата:   03-11-07 10:05

[shtrak]

Публикацията е редактирана (03-11-07 13:10)

Автор: Saiman   
Дата:   03-11-07 10:13

Аз съм за въвеждане на 2 бутона А и Б
та да може Б ого избраните да дават А , когато не искат да дават Б [ezik]
А иначе само корупция и мафия [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] и пране на точки [smilie19] [smilie19]

Автор: overflow   
Дата:   03-11-07 10:16

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Danhill   
Дата:   03-11-07 10:33

overflow написа:

> системата за оценаване е кофти... ама какво да се прави...
> шанс...

Не съм съгласен! системата е добра или поне най-добрата в България![smilie24]

това над което трябва да се помисли според мен е кои са тия с "Б" и дали са наистина добри и разбиращи (това за завареното положение от времето на границата 100 "Б" нещо не ми се струва смислено и обективно[smilie23] )

и още "Б"тата трябва да имат и задължения които са в полза на обществото (примерно задължителни коментари при гласуване тогава ще видите "Б" ама нанайси)

и да са по-отговорни за гласовете които дават

Автор: zaiko   
Дата:   03-11-07 10:56

Беше казано, че не само точките са определящи за това дали си Бъ. Всеки профил с данни за Бъ се разглежда от админите, за да преценят ще го Бъ-де ли, или няма да го Бъ-де [cool]

Автор: djogata   
Дата:   03-11-07 12:37

Еми, примерно аз наскоро се учудих от две мои снимки, едната черно-бяла, другата цветна.

И, видиш ли, черно-бялата събра повече А и ПО-МАЛКО Б от цветната. Това е някаква втрещяваща природна аномалия, моля, колеги, обяснете! [smilie10] [smilie7]

https://photo-forum.net/static/forum/2007-11/zaku4099.JPG
http://212.36.3.59/site_pics/187/o_1193663148_LOTR_BW1.jpg

https://photo-forum.net/static/forum/2007-11/yxbr2210.JPG
http://212.36.3.59/site_pics/172/j_1193057233_Boats2.jpg

И, моля, не се натискам за гласуване, който гласувал - гласувал, сега не му е времето, днеска е ден за размисъл [smilie5] [smilie7]

Автор: dDiMo   
Дата:   03-11-07 13:15

Мое скромно мнение - всичко зависи от това колко време се задържа една снимка в лентата отдясно. Защото почти никой не си прави труда да разглежда албума. Ако снимките не се показваха отдясно, гласуването щеше да е по-логично, може би.

Дата:   03-11-07 15:49

Системата е относително добра в момента.
Просто анализирам, по какво могат да се познаят снимки с изкуствен "вот" [smilie8]
Всичко, което силно се отличава от 4:1 в полза на А - [smilie23]

И никой не спомена последния феномен - хората с много снимки и нито една над 25Б точки. Не са малко. Според мен, добре ще е да има ограничение за максимум 10-20 снимки в профила си, не повече. След като минат 25Б - да могат да качват повече от 20 снимки, примерно...

Автор: dDiMo   
Дата:   03-11-07 16:01

ALBIREO написа:

> И никой не спомена последния феномен - хората с много снимки и
> нито една над 25Б точки. Не са малко. Според мен, добре ще е да
> има ограничение за максимум 10-20 снимки в профила си, не
> повече. След като минат 25Б - да могат да качват повече от 20
> снимки, примерно...

За това си прав[smilie24]

За другото ... не знам.
Аз имам една със съотношение 7:1 - тази, която ме извади от "представяне". И две с почти 2:1, които са с над 50Б (най-големите ми постижения[smilie5] ).
Това при положение, че не ползвам нито кю, нито скайп, а и не познавам никой от форума освен "виртуално". Срещал съм се с двама-трима по повод на разни покупки/продажби и това е.
[shtrak]

Дата:   03-11-07 16:26

Да, винаги има изключения. Аз имам (или я изтрих) една с 450/0. [smilie5]
В общия случай, положението е 4:1 с 30% грешка [smilie8] [smilie5] [shtrak]

Автор: kali222   
Дата:   03-11-07 17:23

Е, как пък го изчисли 4:1?
Аз почти нямам снимка с такова съотношение [smilie11], а мога да те уверя, че не ползвам Кю, нито с някой от тук публикуващите поддържам скайп връзка, а още по-малко смятам, че някой се чувства по някакъв начин задълженда ми гласува, още по-малко да дава “по милост“ точки.
Как ще обясниш това?
Като цяло за мен гласовете не са меродавен критерий дали една работа е добра или не. Често нещо не е видяно от достатъчно хора, както се случва и да не е разбрано - виждала съм неща постигнати по много интересни фотографски техники, които са били недооценени, предполагам поради незнание и предположение за фотошопиране. Както съм виждала и не особено стойностни снимки да постигат космически рейтинг, поради факта, че са привличащи окото, ефектни или дълго са се задържали на първа страница.
На мен винаги ми е по-интересно КОЙ е гласувал за снимката ми, отколкото КОЛКО са гласували за нея. А най-много ме интересуват коментарите.

Дата:   03-11-07 17:26

С горното искам да кажа, че заключенията ти са, според мен, малко едностранчиви и неоснователни.

Автор: kalinari   
Дата:   03-11-07 18:16

ALBIREO , друго ме изумява мен...как се мотивираш в 04.54 сутринта да правиш подобни анализи[smilie10] [smilie5]

[beer] [beer] [beer]

Дата:   03-11-07 18:42

kalinari - ми като ми доскучее по това време и така се получава [smilie5] [smilie18]

kali222

Ще извадя малко доказателствен материал [smilie3]

Да разгледаме произволна галерия, примерно "рейтинг Б за последните 30 дни" - "Пейзаж".

https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=GALLERY_RAITING_B&PERIOD=30&CATEGORY_ID=23

Какво виждаме:
2394 / 519
1904 / 352
1511 / 334
1128 / 294
1106 / 246
1140 / 219
435 / 167
472 / 165
688 / 160
451 / 140
501 / 118
408 / 107
459 / 106
286 / 104
400 / 102

Това са рейтингите на снимките от първата страница.
Избрах нарочно най-рейтингованите снимки.
Всички с изключение на една са с приблизително отношение 4:1 (примерно 5:1, 4:1,5...) в полза на А гласоподавателите [smilie7]
Ем - за това говоря [smilie5]
Не казвам, че причините за отклоненията са задължително някои от тези, които описах по-горе. Вариантите, които ти описа са достатъчно вероятни, за обяснение на "отклоненията" [shtrak]
Също така, не съм казвал, че гласовете са 100% мерило за това, дали снимката е добра или лоша. Просто се опитвам да анализирам съотношението на гласовете [smilie3] [beer]

Дата:   03-11-07 18:58

Добре, а на тази която се различава какво й е? Мислиш, че е събрала такъв голям Б рейтинг по милост? Или от приятели? Не ми се вярва. Моето обяснение е, че не е достатъчно шаренка, за да хване очите на по-широката публика. Всъщност да се направи такава панорама на това място никак не е лесно, според мен...

Констатацията, че най-често съотношението 4:1 А:Б гласове още нищо не означава само по-себе си. Освен това виждам, че такова съотношение в гласовете наблюдаваш в работите с поначало висок рейтинг, което не е достатъчно представителна извадка, за да може да подлежи на анализ.

Автор: miladonna   
Дата:   03-11-07 19:06

Интересно ми е, ако вместо по четири точки трябваше да се дават по четири лева за снимка, колко щяха да се продадат?

Дата:   03-11-07 19:11

kali222 [smilie24] [smilie18]
Ама не съм казал, че само вариантите, които аз дадох в първия си пост са вероятни [smilie3]
Сигурно са 5% от възможните [shtrak]
А за представителна извадка - базирам я на общото си впечатление от преди месец-два, когато забелязах това съотношение. Иначе нямам нерви/време и т.н. да прерова форума и да направя статистика. А и кому е нужна? Просто си говорим тук, нищо повече [beer] [shtrak]

miladonna - щяха, щяха. Има снимки, които много повече са взимали (знам по себе си). [beer]

Дата:   03-11-07 19:42

Съгласна съм, но твърденията ти в първия пост звучат доста категорично...
Ето това, например -
“Дали защото са приятели, дали защото се "подкрепят", дали по друга причина, няма значение. Във всеки случай не и заради самата снимка.“

Когато човек разсъждава по дадена тема без да има солидни факти в подкрепа на своята теза използва думички като “според мен“, “по мое мнение“, “струва ми се“, “наблюденията ми ме навеждат на мисълта“ и т.н.

Не само Б рейтингуващите, а и всички останали хора харесват или не една снимка освен заради качествата й, които СПОРЕД ТЯХ са важни и по редица други причини, нямащи нищо общо с фотографията - настроение, изображението ти напомня нещо мило и любимо или обратно, тоналността ти е по сърце и т.н. и т.н.
Както и друг път съм имала случай да кажа - оценката на изкуството не може да се обективизира, защото няма обективни критерии по които да се измерят качествата й.
Ако всички потребители тичаме 100м веднага безапелационно ще може да се каже кой от нас е най-добър, защото има обективен критерий - скоростта, по който да дадем оценка.
Във фотографията и изкуството като цяло това е невъзможно и субективното мнение на оценяващите ще е винаги фактор. Това не може да се избегне.

Дата:   03-11-07 19:44

Както и тук -
“Просто анализирам, по какво могат да се познаят снимки с изкуствен "вот"
Всичко, което силно се отличава от 4:1 в полза на А - [smilie23]
звучиш доста категорично и аз не съм съгласна с умозаключението ти.

Публикацията е редактирана (03-11-07 19:45)

Автор: miladonna   
Дата:   03-11-07 19:48

Албирео, съгласна съм, че има снимки, за които хората биха дали и четири, и четиридесет, и четиристотин лева.

Но са малко тия снимки...

Днес влизаш и нацъкваш примерно на десет, на двадесет снимки злато. Е, ако трябваше да похарчиш осемдесет лева, нямаше ли да се замислиш?

На хвалби сме дащни, ама на купуване сме лишни

М-)

Я си помисли, тия велики снимки с нацъканото злато, колко от тия дето са цъкали, са натиснали десния бутон и са си ги сейвнали на харда? Обзалагам се, че не всички.

Дата:   03-11-07 22:43

miladonna - какво следва от това? [smilie8]

kali222 [smilie18]
Ако след всяко твърдение казвам "според мен", ще стане банално. Щом пиша/казвам нещо, значи е според мен [smilie7]. Ако беше според някой друг, щях да напиша "Според ХХХ, това е така". А и в първия си пост съм го написал веднъж [smilie3]...

Категорични са ми твърденията, защото има доза вероятност във всяко от тях. Всичко което казвам е част от истината. Каква част - не се наемам да определям. А и виж как завършва първото ми мнение по темата [smilie3]

"Не само Б рейтингуващите..."
От тук надолу съм съгласен. [smile]

Дата:   03-11-07 23:15

А по каква логика следва да би написал, че някое твърдение е според ХХХ, след като не смяташ за нужно да отбележиш, че нещо е според теб? [smilie8] Но да не издребняваме...
Въпросът е в това, че изявления като това:
“Всичко, което силно се отличава от 4:1 в полза на А - [smilie23]“ изобщо не могат да бъдат каквато и да било част от истината, защото с твърдението си поставяш ВСИЧКО различно от своето умозаключение, по незнайно каква логика, под знаменателя "фалшив вот", с което аз си позволявам да не се съглася.
Това във връзка с поканата ти в първия пост да чуеш и друго освен собственото си разсъждение...

Публикацията е редактирана (03-11-07 23:16)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.