Автор: magnet
Дата: 27-08-07 22:09
аз ей това като го прочетох и взех да се замислям за купуване, преди това мислех, че е като да четеш от компютър:
Екранът.
Да, всичко хубаво, което се говори за електронната хартия е вярно! За 10 дена прочетох около 2000 страници с минимален разход на енергия и на практика никакво извънредно натоварване на очите. Чела съм права на спирката, в автобуса, в таксито, удобно разположена на кресло и дори и с джобно фенерче в леглото. Усещането е почти напълно идентично с това да четеш от хартия - няма ги недостатъците на четенето от LCD и TFT екрани, в замяна на това имаш възможността да промениш шрифта и завъртиш страницата.
Времето от 0.9 секунди за смяна на страницата не дразни толкова много, колкото очаквах. Първоначално премигването (получава се нещо като инвертиране на цветовете - черен екран с бели букви) предизвикваше при мен лек дискомфорт (замайване на главата), но се оказа, че съм единствения човек с тези симптоми, така че… проблемът явно е в “заддисплейното” устройство :). След няколко часа четене и тези симптоми отшумяха.
Друг интересен ефект е почти незабележимото “прозиране” на предишната страница, което напомня за хартия, печатана от двете страни. Не дразни, а и в редките случаи, когато този (д)ефект е по-силен, едно превключване на следваща страница и след това връщане обратно опреснява заряда на екрана.
Недостатък е липсата на някакъв вид осветяване на екрана. Да, наистина в конвенционалните книги го няма, но си мечтаех да мога да чета спокойно и на тъмно (нищо, че е вредно за очите).
“Сивеенето” на екрана (което се обяснява с химичния състав на повърхностния прозрачен слой) само по себе си не дразни, но затруднява четенето на по-слаба светлина.
![[beer]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif)
|
|