Автор: Тед
Дата: 14-02-13 10:50
Според мен електромерите са си добре, но показанията им са завишени "изкуствено" с цел данъчно и счетоводно оформяне на финансите на дружествата за края на годината.
Това не го правят за пръв път -но сега % е много завишен и трите ЕРП са се "наговорили".
Лично на мен ми напрви впечатление по-ниската сметка за ток миналия месец / при положение, че имаш отопление и е зима стойността и бе като есенната/, а настоящата е точно Х2.
Като направя средно аритметично - излиза цената горе-долу за двата месеца от предишния зимен сезон /по спомен/.
Мисля, че проблемът е създаден с цел ЕРП да си оправят фин. отчети за миналата година, като използват празниците. Наистина са нереално високи сметките и хората са прави.
Ето защо биха направили това - по-ниска сметка за ток за миналия месец /предишния/- периода ноември-декември с цел по-нисък пол. финансов резултат и по-нисък данък печалба. Видяли са, че ще платят голяма печалба и са "подтиснали сметката за предишния месец". Обаче нали се сещате, че елктромера отчита и натрупването влезна в новата финансова година с гръм и трясък. Хората сравняват сметката от 'подтиснатия" период с тази от "напомпания". И как няма да има недоволство. А ЕРП как да излязат пред държавата и да кажат, че искат да платят по-нисък данък печалба за мин.година....
Това е мое предположение - има два параметъра, които не са ясни - смектите предшестващи "горещия месец" и счет.докум. на ЕРП. Но никой не коментира това, а това е може би най-вярното и точно обяснение и хипотеза, а не техн. електромер и надписването. И в момента не можете да откриете разлика в елетромера, дори да слезете да отчетете стойностите, понеже предишния месец са писани нереално ниски числа...а в горещия месец се изравняват.
Сега чакат да отмине бурята и да дойдат новите сметки - убеден съм, че ще са нормални или по-ниски --- тогава ще дойде въпроса ...защо са по-ниски...от горещия месец....
Като специалист по фирмени мизерии ви споделям моето мнение. Търсят се аргументи в грешна посока, а драмата е другаде...
Имат ли право да правят такива докум. шашми - не, но и не могат да ги засекат - само гледат да отмине шумотевицата. Нали се сещате, че ако дадат Варна и боят по улиците --- в др. градове ще стане същото и този процес се контролира медийно и политически....Сега искат да успокоят ситуацията, понеже ще избие нанякъде /а те го знаят това/.
Дали могат да се манипулират електромерите от разстояние - според мен технически могат, но в БГ едва ли. От една страна по 220волта може да върви и друг сигнал - в Англия знам за такава възможност.
В ел. таблата съм забелязал едно малко устройство, което работи с ниско напрежение - не е часовинка и винаги съм се питал за какво служи. При всички случаи в таблата трябва да има такива джаги и то към всеки един електромер!, но в единичните табла на къщите не съм забелязал такива - явно е нещо различно.
Ако почнат от разстояние да вземат данни от електромера - значи имат достъп до софтуера. Засега има инкасатори - така че не виждам да имат онлайн информация.
|
|