Автор: shtukov
Дата: 10-02-13 21:39
Магарето, лисицата, вълка и мечока били приятели. Както си вървели един ден, не щеш ли, бум и паднали м една дълбока яма. Опитали да излязат, ама не става. Така минали два-три дена. На четвъртия ден се чуло къркане на черва и стомаси. Лисицата, вълка и мечока, започнали мълчаливо да споглеждат магарето. То се усетило и рекло:
-Вижте сега приятели. Тя се видя, че няма спасение от тая яма и тук ще си пукнем от глад, ако не вземем мерки. Аз съм тревопасно и за мен тук няма храна. Но за вас има. Готов съм да се жертвам за вас, нали сте мои приятели и да ви спася от гладна смърт. Но преди това имам една молба.
-Казвай бързо молбата, приятелю!-нетърпеливо скочили лисицата, вълка и мечока.
-Ами на времето кога мама ме роди, написа нещо на задното ми копито. После умря и така и досега не разбрах, какво ми е написала. Молбата ми е преди да си ида от тоя свят да науча това. Ако може, да ми го прочетете...
Вдигнало задното копито магарето и приятелите му скокнали веднага и се струпали зад копитото да четат..
В този момент магарето надало такъв корав къч в муцуните им, че те се трътнали в безсъзнание, а то се покатерило по тях и духнало от ямата..
След известно време, мечока излезъл от комата, тръснал глава и рекъл:
-Е-е-е-х, къде ми беше работата и на мен, да се навирам там между другите, като и без туй не мота да чета..
|
|