Автор: jivkojj
Дата: 08-01-13 13:12
Маршмелоу са меки бонбони, които се приготвят от захар, вода, желатин и вода разбити на пухкава маса, като често се добавят оцветители и овкусители, а в някои рецепти се използват и яйца.Първоначално са се появили като лечебни бонбони приготвяни с екстракт от растението бяла ружа (англ. marshmallolw - маршмелоу, откъдето идва и името им), с успокояващ ефект при болно гърло. Исторически началото им може да се проследи чак до древен Египет, където се е използвал растителния екстракт, смесен с мед и ядки.
През 19 век във Франция сладкарите започнали да разбиват растителния сок и да го подсладяват със захар, получавайки десерт подобен на този, който познаваме в днешно време. Отделянето на екстракта от лечебната ружа бил трудоемък процес и затова в края на 19 век започнали да го заменят с желатин, смесен с царевично нишесте. Модерните маршмелоу бонбони се появили през 1948 когато бил създаден напълно автоматизиран процес за приготвянето им. Бонбони маршмелоу могат да се намерят сравнително лесно и на българският пазар, но пък приготвянето им в домашни условия е бързо и не изисква много продукти и усилие. За да си приготвите от тази вкусотия в каквито разцветки и форми желаете имате нужда само от вода, захар и желатин, като можете да използвате и безвредна боя за храна и овкусители като шоколад, кокос или пудра захар.
Тези вкусни бонбонки могат да се използват и като чудесна добавка към мляко с какао - нарязани на ситно и пуснати да плуват в него. Или пък като част от шоколадово фондю - където всеки може да си набоде маршмелоу и да го топне в тенджерка с разтопен шоколад. Не много популярна у нас традиция е, печени на огън маршмелоус - бонбонките се набождат на шиш и запичат над живия огън - така отвън стават твърди и хрупкави, а отвътре разтопена сладост.
текст
Публикацията е редактирана (08-01-13 13:13)
|
|