Автор: DTV
Дата: 08-12-12 18:17
Индустриални:)...но за мен всъщност последният голям от човешката архитектура. Мислещите създатели. След тях е технологичната, техниката като помощно средство, скоро и техниката като основно, и като мислещо изцяло вместо вас...
Архитектът на кривите линии, повлиян от Корбюзие, но не следвал го буквално. Хуманист спокойно може да замени комунист за него. Големите му дела са основно в неговата си Бразилия и испаноезичния свят, но е неповторим и незаменим, дори не толкова заради формите, колкото заради вложеното в тях.
*Не правият ъгъл ме привлича, нито правата линия - твърди, непреклонни, създадени от хора. Това, което наистина ме привлича е свободната, чувствена крива. Виждам я в криволичещия ход на нашите реки, в облаците на небето, в тялото на любимата жена. Вселената е изцяло направена от криви.
*Животът е много кратък. Поглеждаме назад и мисля, че това, което сме направили е било добро. Беше просто, беше скромно. Всеки създава собствената си история и се развива. Това е. Не се чувствам особено важен. Това, което създаваме не е важно. Ние сме много незначителни.
*Това е, което исках да ви кажа за моята архитектура. Създавах я със смелост и идеализъм, но също с осъзнаването на факта, че важното са животът, приятелите и опитите да се направи от този несправедлив свят по-добро място, в което да живеем.
Ето го него
А това е най-хубавото му творение, за мен - Cathedral of Brasília, Brazil
Публикацията е редактирана (08-12-12 18:32)
|
|