Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Летище София - конспирация?
Автор: explorer   
Дата:   28-10-12 11:54

Абе напоследък нещо ми прави впечатление (и не само на мен), че самолетите, кацащи в София минават точно над центъра, и то доста ниско. Преди като че ли не беше така. Когато съм летял преди не ми е правило впечатление да кацаме над сградите, както е сега. И сега с тая конспирация за chemtrails... много удобно да се минава точно над центъра на София.

Понеже съм любител на flight simulatora (и съм сигурен, че тук има и други фенове), реших да погледна как стоят нещата от техническа гледна точка. Проверих диаграмите за LBSF, пистата се води 9 и 27 (което ще рече, че е ориентирана 90-270 градуса и може да се каца и от запад, и от изток). Като погледна картата, за да минават над София, повечето самолети кацат от запад, т.е. на писта 9.

Според диаграмите летище София има ILS (система за автоматично кацане) на 27, т.е. за самолети захождащи от изток, но това не значи нищо, на навигацията може да се зададе reverse и тя да ползва същата система от обратната посока.

Откъде кацат самолетите се определя от вятъра. Самолетите винаги излитат и кацат срещу вятъра. В най-лошия случай може да се каца диагонално или дори перпендикулярно (crosswind), но никога по вятъра. Поглеждам текущата прогноза за летище София - посока на вятъра 80, т.е. от изток... всичко съвпада, съвсем логично е да се каца от запад срещу вятъра. Дали климатичните условия в последните години са се променили? Защото ако не са, излиза, че някой идиот е решил да се построи летище София на най-неудобното място - така, че полетите да минават над центъра на София. Много по-удобно място би било Божурище. Там също има летище, но и едно време немските Месершмидти са били във Враждебна (сегашното летище), явно и тогава е било предпочитано. Може би защото все пак е по-близо. Или?

Дали ветровете в последните години са се сменили от предимно западни на източни?

Отговори на това съобщение
 Re: Летище София - конспирация?
Автор: lumix   
Дата:   28-10-12 11:59

Някъде четох, че сегашното летище е строено от немците .....защото имало много мъгли и за да не се вижда ...[smilie5]

Автор: stav   
Дата:   28-10-12 12:04

2-3 m/s, че и повече по вятъра не са проблем. А болшинството полети са от запад и кацането от права си е доста по-икономично от колкото по схемата за 27.

В крайна сметка коя писта се използва го решават РВД по техни си, доста навързани, правила.

А че LBSF е на криво място е общоизвестно отдавна, но вместо грешка на растежа, с новата писта го превърнаха в растеж на грешката.

Автор: NIKON_F2   
Дата:   28-10-12 12:27

[smile] Спокойно, винаги е било така, не си обръщал внимание.
Живял съм точно на Дондуков и самолетите винаги са кацали от запад точно над ЦУМ и почти точно над Дондуков .
Летището наистина е строено от германците преди войната, но без конспирациите за мъглите. Разширено и модернизарано преди малко повече от 50 години.
Резултатът - един плюс и много минуси. Плюсът е че няма друга столица в Европа с летище толкова близо до центъра.[smilie24]

Автор: neuromancer   
Дата:   28-10-12 12:29

летището е на най-лошото възможно място, заради мъглите. Ама там е било немското военно летище (пак заради мъглите) и така...
Трябваше да го преместят, когато строиха хем писта, хем терминал. Ама така е у нас

Автор: n1x0n   
Дата:   28-10-12 12:34

излиза, че някой идиот е решил да се построи летище София на най-неудобното място

иииии имаме зрител познал верният резултат! [smilie5]

Автор: slivenski   
Дата:   28-10-12 12:34

Враждебна е строено в ниското, в мъглата, за да не се вижда от въздуха... уж.

Строителството започва през 1937 година.

Като се замислиш, добре, но колко време има мъгла в годината? Лятото си се вижда като стой, та гледай. Глупост някаква, че са го направили гражданско летище...

Божурище също е било летище - още в началото на миналия век, през 1915... По-късно и Доброславци през 1952, но то си е построено за военно.

Автор: ROM   
Дата:   28-10-12 13:00

Тези които наблюдаваш да кацат преминавайки близо над сградите за за стария терминал, т.е. чартъри и нискобюджетните полети. Откакто отвориха новото летище колкото и пъти да съм кацал там идвайки от запад, самолетите винаги са правили заход отстани на София и кацат от изток.

Автор: neuromancer   
Дата:   28-10-12 13:07

надали има значение терминала. Пистата е само една.

Автор: slivenski   
Дата:   28-10-12 13:11

аз имам спомен, че съм излитал и кацал и на изток, и на запад.
но май излитанията да са били повече на изток, а кацанията повече от запад.

[smilie8]

Автор: iivanov   
Дата:   28-10-12 13:23

Редно е темата да се преименува на конспирациЙ[smilie5]

Автор: jeddah   
Дата:   28-10-12 13:32

Това лято имаше повече източни ветрове...затова така се е усетило. А иначе в Лисабон е по-близо до центъра, аерогарата - и там се каца между къщите [smile]

Автор: totomoto77   
Дата:   28-10-12 14:03

Причината за "близостта" на летищата е съвсем друга. Старите летища са на 70-80 години че и повече. Когато са строени, градовете са били в пъти по-малки, съответно по-далече. В онази епоха просто са избирали някоя отдалечена поляна (2-3 километра [smilie5])и са правели летище. Погледнете в гугъл ътрт и ще видите, че дължината на пистата е колкото диаметъра на София от 30те години.

Автор: Han_Solo   
Дата:   28-10-12 14:56

Годината след като самолетите събориха "Близнаците" в Ню Йорк ми се наложи да поработя в еврейското училище в София - имаше гост лектори от Израел... Хората си умряха от шубе понеже тогава пак имаше неблагоприятен вятър и самолетите пак кацаха над София...[smilie8] тоест не е нещо ново

Всъщност доколкото съм чел е имало и един проект за писта под ъгъл спрямо сегашната с направление северозапад - югоизток и самолетите е щяло да минават доста по в страни, обаче е бил зарязан защото е бил по-скъп - с запълване на старите дупки от кариерите и евентуално реконструиране на Ботевградско - естакади или подлези... поне така си спомням.
А ако обърнете внимание как излитат самолетите ако се наложи да е на запад ще видите че веднага правят завой над северозапад - точно по направлението на нереализираната писта.

Автор: Vinsent   
Дата:   28-10-12 17:03

Имаше времена, когато бях доста поизнервен, тогава много ги забелязвах тези самолети.

Експлорер, помисли си за такава възможност! [beer]

Автор: photo_liubitel   
Дата:   28-10-12 20:05

Имам приятел, работи в РВД и той сподели по въпроса
Има някаква странна ситуация, която няма обяснение :)
От както е затворен кремиковци много често духа источен вятър. А самолетите винаги излитат И КАЦАТ срещу вятъра

Автор: asahi   
Дата:   28-10-12 20:13

Ако няма вятър баси драмата става.

Автор: nastradin2   
Дата:   28-10-12 20:14

По-добре питай някой приятел - пилот...Ама той пък няма да ти обясни, защото е в далаверата...[smilie18] [smilie21] [smilie3]
А колкото до това, че самолетите ВИНАГИ излитат и кацат срещу вятъра - не вярвай на всичко, което пишат в книгите по самолетоводене[beer] [smilie25] [smilie3] Качи се да летиш с капитан Витков от Еър Виа и ще се убедиш, че аеродинамиката е доста консервативна наука[beer] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: photo_liubitel   
Дата:   28-10-12 20:15

asahi написа:

> Ако няма вятър баси драмата става.
Е нема начин да нема вятър
:)[smilie5]

Автор: nastradin2   
Дата:   28-10-12 20:15

...а пилотирането - доста фриволно занимание за въздушни хулигани...[smilie18] [smilie18] [smilie18]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.