Автор: explorer
Дата: 28-10-12 11:54
Абе напоследък нещо ми прави впечатление (и не само на мен), че самолетите, кацащи в София минават точно над центъра, и то доста ниско. Преди като че ли не беше така. Когато съм летял преди не ми е правило впечатление да кацаме над сградите, както е сега. И сега с тая конспирация за chemtrails... много удобно да се минава точно над центъра на София.
Понеже съм любител на flight simulatora (и съм сигурен, че тук има и други фенове), реших да погледна как стоят нещата от техническа гледна точка. Проверих диаграмите за LBSF, пистата се води 9 и 27 (което ще рече, че е ориентирана 90-270 градуса и може да се каца и от запад, и от изток). Като погледна картата, за да минават над София, повечето самолети кацат от запад, т.е. на писта 9.
Според диаграмите летище София има ILS (система за автоматично кацане) на 27, т.е. за самолети захождащи от изток, но това не значи нищо, на навигацията може да се зададе reverse и тя да ползва същата система от обратната посока.
Откъде кацат самолетите се определя от вятъра. Самолетите винаги излитат и кацат срещу вятъра. В най-лошия случай може да се каца диагонално или дори перпендикулярно (crosswind), но никога по вятъра. Поглеждам текущата прогноза за летище София - посока на вятъра 80, т.е. от изток... всичко съвпада, съвсем логично е да се каца от запад срещу вятъра. Дали климатичните условия в последните години са се променили? Защото ако не са, излиза, че някой идиот е решил да се построи летище София на най-неудобното място - така, че полетите да минават над центъра на София. Много по-удобно място би било Божурище. Там също има летище, но и едно време немските Месершмидти са били във Враждебна (сегашното летище), явно и тогава е било предпочитано. Може би защото все пак е по-близо. Или?
Дали ветровете в последните години са се сменили от предимно западни на източни?
|
|