Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Препоръчайте подова настилка - ламинат, PVC, теракота?
Автор: explorer   
Дата:   24-10-12 15:54

Значи, трябва да покрия 2 помещения по стотина квадрата на възможно най-ниска цена. В помещенията има някакъв стар паркет, но в ужасно състояние - предполагам че е от преди 1945 г. и е направо черен от мръсотия. Теоретически може би е възможно да се пренареди, цикли и лакира, но не знам дали си струва. На места липсва доста от паркета, предишни наематели са се опитали да запълнят празнините с цимент(!).

Какво бихте ми препоръчали - да се опитам да спася стария паркет или да се слага нещо върху него и какво? Кой е най-евтиния вариант - PVC, ламинат или теракота (като гледам на пръв поглед цените са сравними), вкл. поставянето, някой има ли опит с коректни фирми в тая област?

Отговори на това съобщение
 Re: Препоръчайте подова настилка - ламинат, PVC, теракота?
Автор: chill   
Дата:   24-10-12 16:03

Спаси паркета! [cool]

Автор: asahi   
Дата:   24-10-12 16:06

От евтино към скъпо:
1. Линолеум. Сам си го слагаш, прецаква паркета отдолу.
2.1 Ламиниран паркет върху другия паркет. Можеш сам да го наредиш, пак прецаква отдолу.
2.2 Изкъртване, замазка, евентуално топлоизолация, ламиниран паркет. Най-добре е с майстор.
3. Изкъртване, замазка, евентуално топлоизолация, теракот. Пак с майстор.

Автор: elrisha   
Дата:   24-10-12 16:08

Дали ще сложиш читав линулеум или ламинат - цената ще е еднаква.
Но пък е най-бързо.

Автор: access   
Дата:   24-10-12 16:11

Миене, чистене, циклене, пренареждане/притягане на паркета, лакиране или мазане и лъскане с так. нар. Паркетин (и съвременните му еквиваленти) и ще изкара още 150 години :)

Автор: Todd   
Дата:   24-10-12 16:21

И сега продават убави паркети - тоя дъртия за печката и си слагаш нов ...

Или ламинат .

[cool]

Автор: allx   
Дата:   24-10-12 16:22

Много трудно ще намериш някой да ти изкърти, изчисти и нареди стария паркет. Освен това дори и да няма липсващи квадрати, трудно ще намериш подходящ паркет за донаждане[smile] Най- добре махаш стария и слагаш ламинат. Линолеума бързо се захабява и въобще не толкова евтин

Автор: kaiser.soze   
Дата:   24-10-12 16:24

az съм ЗА спасяване на стария паркет [cool]

ако е невъзможно и трябва да е евтино - ламининат, има по 12-15 лева квадрата иизглежда по-добре от линолеум

Автор: harvester_vn   
Дата:   24-10-12 16:25

Вариант 2 на Асахи.
Само не разбрах какво се прецаква отдолу при него, но това май няма значение...

Автор: elrisha   
Дата:   24-10-12 16:27

В апартамента на бабата точно това направихме - ламинат върху стария паркет. Преди това силно смукахме с прахосмукачка по фугите, запълнихме ги със силикон за да не скърца и ..така.[smilie5]

Автор: tofo   
Дата:   24-10-12 16:29

Ламинат. Стария паркет се изкривява и не може да се нареди като хората.[beer]

Автор: allx   
Дата:   24-10-12 16:33

Старият паркет е крив, трудно се маха асфалта, чупят се внадките, общо взето е голям зор. В три стаи съм го проигравал това упражнение и вече ми писна. Иначе е по- добре да се махне- не е толкова трудно и няма да скърца под ламината

Автор: tonitka   
Дата:   24-10-12 16:34

В къщи сме пред същата дилема, но имаме време да мислим до следващото лято. Паркета ни е вече в ужасно състояние. Отвориха се големи фуги на места до 4-5 мм - грозотия. На всичкото отгоре е лепен с асфалт. Единия ми братовчед цикли паркети, но и той не се наема да ми чисти всяка ламела от асфалта. Всички фирми искат клиента сам да си го оправи, или ако случайно се навият ще ти одерат кожата. Предлагаха ми и вариант с фугиране на празнините, но за мен това е абсурдно и грозно. Ще се спираме на варианта с ламинат, колкото и да не ми харесва. Само все още се чудим дали да извадим стария паркет, да направим изолация и отгоре ламината или направо върху стария /естествена изолация/. Аз съм за направа на изолация. Така ще се изравни пода, защото сега има разни наклони и ще избегнем развитието на разни дървесни гадинки, които вече чувам че са започнали да похапват тук - там. Но понеже не мога да го направя сама това, се надявам като дойде времето мъжкото тяло в къщи да е на същата вълна като мен. [smilie3]

Ламината не го харесвам защото като ходиш по него с чехли звука е гаден и досаден. Като цяло не харесвам изкуствените материали, но пък е евтин вариант. Теракота в помещение за живеене не одобрявам. Ако помещението е за други цели - става.

Дано съм помогнала със собствените си размишления.[smile]

Автор: oblivion   
Дата:   24-10-12 16:42

Паркетът ни в хола - на 30 години, никога не е правен нищо. Преди няма и година беше пренареден, изчистен, изциклен и лакиран 3 пъти с най-хубавият възможен лак. Около 20 квадрата излязоха около 400лв. без добавяне на нови плочки, само нови прагове.

И резултатът, ако те вълнува:
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/eskm8296.JPG
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/urdt0288.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2012-10/eqpa0597.JPG

http://photo-zona.net/images/user61784/album333072/large/1324150370_fanl8517_DSC_0688.JPG

Автор: Myth   
Дата:   24-10-12 16:42

Маха се стария и се прави или сух под или изолация и замазка, или само замазка, и отгоре ламинат.

Автор: oblivion   
Дата:   24-10-12 16:45

Забравих да кажа, че цената включваше и да бъде залепен. Пренареждането, почистването, залепянето, фугирането отнеха половин ден. После през няколко дни се мажеше с лак.

Автор: canonio   
Дата:   24-10-12 16:50

зависи за какво се ползват помещенията и колко държиш на естетиката...

Ако ще спасяваш паркета - където има липсващи парчета или бетон, режеш квадрати, а в квадрата редиш мозайка от друг паркет. Не става да смениш само парчетата. Пък ако има бетон в дупките, никой няма да иска да цикли.

Ако не търсиш износоустойчивост, слагаш направо един евтин ламинат и с десетина лева на квадрат си готов.

Ако ще има машини в помещенията или ще влизат превозни средства, можеш направо да разлееш бетон. Ама не обикновен, има си специален, фирмите за щампован бетон имат решения. Става гладко като стъкло...

Публикацията е редактирана (24-10-12 16:51)

Автор: svi25   
Дата:   24-10-12 16:57

Стар паркет може да се пренареди и изцикли стига да не е прекалено много изметнат (и да не е много циклен преди това). Само че трябва да се отнеме повече материал за да се изравни и е по-трудоемко. Аз лично употребих стар буков паркет, който беше кован върху скара от летви и беше сравнително лесно да го извадя и почистя. За това, което не ми стигна, допълних с нов буков паркет. Помещението е от две части - в едната стария, в другата - новия, даже цветът почти е еднакъв.

НО, ако е залепен с асфалт не знам колко лесно ще може да се извади, колко плочки ще оцелеят и дали няма да остане полепнало по плочките. А и с асфалта, който ще оставе по основата, какво ще се прави...?

В конкретния случай - каква е основата и как е закрепен паркетът за нея? Колко са дебели плочките паркет и с какъв размер са?
Аз лично бих спасил стария паркет, ако е спасяем. Примерно в едното помещение каквото оцелее от стария, а в другото - нов паркет или нещо друго. Но се опасявам, че паркетът не е най-евтиният вариант.

Автор: aleksi77   
Дата:   24-10-12 17:22

Имах подобна дилема когато си купих стар тухлен апартамент от 1969г. Холът, дневната, спалнята и детската стая бяха с ужасно изглеждащ захабен буков паркет, при това с липсващи паркетини.
Майсторите ме посъветваха да запазя стария паркет но аз не бях много сигурен.
След двуседмично обикаляне по разни магазини, предлагащи подови настилки, и аз стигнах до извода, че предлагания нов масивен паркет от 1.6-1.8см. няма нищо общо с стария паркет, който е 2.4см. и то без никакви шупли и т.н. та реших да запазя стария паркет. С паркета от детската запълних липсващите паркетини в останалите три стаи като за стаята взех нов дъбов паркет от най-доброто качество и на 1.8см.
Стария паркет беше затегнат, изциклен и лакиран точно за 2 дена като резултата беше потресаващ. Стана като нов. В момента, 6г. след ремонта, новия дъбов паркет в детската е в по-лошо състояние от стария.

Публикацията е редактирана (24-10-12 17:24)

Автор: turntablism   
Дата:   24-10-12 17:27

oblivion , чудесна настилка!

Автор: Ivo55   
Дата:   24-10-12 17:47

Човекът каза - най-евтин вариант.
Според мен това е ламинат.
Трябва да се почисти добре, да се напръска с препарат срещу разните гадове /има в магазините на ХЕИ/. След това се поставя фибранова подложка - 6 мм. и върху нея се реди ламинат. Препоръчвам ламинатът да е клас АС4/32. ВАЖНО е и да се спазва указанието за поставяне на ламината в големи помещения!

Аз така направих в един стар апартамент. Няма скърцане, няма потъване!
Успех![smilie24]

Автор: asahi   
Дата:   24-10-12 17:52

На остъклената тераса наредих ламината върху 2см фибран. Няма да се разхождам с токчета [smilie18]

Автор: explorer   
Дата:   24-10-12 17:53

Ако ставаше дума за 50 кв.м. ясно... обаче става дума за доста голяма площ, затова ми трябва евтин вариант. Какво ще кажете за разливна настилка - гледам има разни епоксидни, каучкукови и т.н.? И евентуално фирма, която да я постави?

Автор: Ivo55   
Дата:   24-10-12 18:00

Бетон върху паркет!? [smilie11] Не бих го направил.
Ламинатът дава възможност за корекция /реновиране, както е модерно да се казва днес/ след време. Току-виж след 4 години ти дойде друг акъл /пари/....

P.S. С разливните смоли ще ти легне по-скъпо...Фирма ще храниш! А ламинатът ще го сложиш с прятели за 3-4дни!

Публикацията е редактирана (24-10-12 18:03)

Автор: Krassy   
Дата:   24-10-12 18:08

ЗА КАКВО ще се ползва помещението?

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.