Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Сурово кафе?
Автор: explorer   
Дата:   17-10-12 15:07

Някой знае ли къде в София може да се купи сурово кафе? Знам, че сега ще последва лавина от обяснения, как печенето на кафе е сложна работа, как кафето е смеска от два или повече сорта, как не трябва да се опитвам да го пека сам, но аз все пак имам някакви наблюдения. Писнало ми е да купувам кафе без мирис на кафе - продават ни абсолютни боклуци (вкл. тези на "известните" марки). Искам да си купя сурово кафе, да си го изпека и смеля сам и да знам какво пия.

Отговори на това съобщение
 Re: Сурово кафе?
Автор: CanoniO   
Дата:   17-10-12 15:08

- продават ни абсолютни боклуци

искаш да си купиш пак боклуци, но да са сурови?

Автор: Analgina   
Дата:   17-10-12 15:15

Аз съвсем отговорно мога да заявя, че златната Лаваца в Италия и у нас няма нищо общо.

Автор: Sylviq_i   
Дата:   17-10-12 15:18

Не съм търсила досега, но при ровене в Google един от резултатите е тази фирма Комлинк
Но не знам нищо за тях и не съм ги чувала.

Е, сега им прегледах електронния магазин и всъщност не продават сурово кафе там. Може би само на фирми продават сурово кафе...

Публикацията е редактирана (17-10-12 15:22)

Автор: chill   
Дата:   17-10-12 15:24

Аз пия Qualita Oro от десетина години, нямам оплаквания. Не съм си купувал същото от Италия, така че не мога да правя сравнения.

Също много харесвам и Starbucks, е, като изключим разликите между различните смески, си е същото като в УСА.

Автор: sirkhann   
Дата:   17-10-12 15:27

Май това ти трябва http://domani-cafe.com/html/aueaadnee.html

Имаш ли френска преса?

Автор: loveforever   
Дата:   17-10-12 15:30

Не мога да кажа от къде в момента може да се намери сурово кафе в София.

Преди години баща ми точно това работеше. Докарваха кафето сурово с вагони след което към Билкокооп имаше пекарна, където го печаха и след това смесваха и разфасоваха. Покрай това от баща ми знам, че получаването на на хубав вкус и аромат е сложна наука. От една страна вкуса зависи от сортовете, и количествата които се използват, а от друга от самата технология на печене. Ползването само на един сорт кафе не дава добри резултати като вкус и аромат. Също така има значение и реколтата - всяка година е различно.

За самото печене - не помня точно около какви температури се прави самото печене, но е важно те да не са нито по-ниски, нито по-високи от оптималните, защото в противен случей крайния ефект на вкуса и аромата се влошава. Става въпрос за разлики от порядъка на 5-10 градуса. Отделно от това е важно да се спразва технологията на това как се загрява кафето, после имаше някакви периоди на задържане при определена температура, овляжняване и охлаждане.

Това са само някои неща, които на мен са ми останали като спомени. Иначе баща ми носеше понякога у дома сурово кафе и се опитваше в домашни условия да го доведе до желание от него вид. Въпреки, че идеално знаеше какво точно да направи, че фурната ни печеше много добре и той прецизно я контролираше с термометър в крайна сметка резултата не го удовлетворяваше, защото нямаше как ефективно в домашни условия да симулира ефекта на разбъркване, подаване на въздух и влага към кафето докато се пече във фурната, а отварянето и прилагането на тези неща допълнително даваха не особено добър резултат. В крайна сметка той като човек особено претенциозен към вкуса и аромата на кафето просто купуваше за в къщи кафе на зърна от партида която според него е сполучлива и после се мелеше непосредствено преди ползване.

Автор: ценослав   
Дата:   17-10-12 15:35

"За тая работа ти трябва огън кафе"!!![cool] [smilie8]

Автор: aeobs   
Дата:   17-10-12 15:38

Много ме кефи тоя форум, за каквото и да пуснеш тема винаги някой ще даде изчерпателен отговор, евала. [beer] [smilie18]

Автор: explorer   
Дата:   17-10-12 15:47

sirkhann, я, то това някъде около фотопавилиона?

Автор: aeobs   
Дата:   17-10-12 15:50

Решението е да се спре кафето... и храната и секса, то нищо не става в тоя живот вече.

Дата:   17-10-12 15:51

Я виж ти. Отивам да ги пробвам. Чао.

Дата:   17-10-12 15:59

После да се похвалите. Аз с това кафе лъжем котетата.

- Искаш ли кафе на преса?
- Ъъъъъ????
- Ела вкъщи да ти покажа [smilie5]

Никой не се е вързал, ама си го бива като възможност [smilie21]

Автор: Jim__Beam   
Дата:   17-10-12 16:08

.. Нали имаше некъф добитък де го яде суровото кафе ...... и после като го издриска става бая пари скъпо .... [smilie7] [smilie7] [smilie7]

Автор: plamendoc   
Дата:   17-10-12 16:14

На пазара в Слатина има няколко вида и машина за печене [beer]

Дата:   17-10-12 16:18

Така, значи в съседство на старото място на Павилиона е, пекат, мелят, правят, човека ми предложи да дегустирам всички модели, ама аз учтиво отказах, опитах Mocha Java като за начало, хареса ми, взех си 250г, като свърши ще пробвам някой друг модел, това е.
[smilie7]

Дата:   17-10-12 16:28

[smilie21] Добитъкът е мангуста.

Автор: slav4cho   
Дата:   17-10-12 16:29

Съгласен съм,че масово се продават кафета с ниско качество,но ми е интересно откъде може да се намери сурово кафе.От опита,който имам с кафето пия само един сорт Индия-Арабика и много ми харесва.За съжаление се намира малко трудно.

Автор: universum   
Дата:   17-10-12 16:42

Мангуста, че даже цибетка.

Автор: universum   
Дата:   17-10-12 16:47

Перуанската арабика в Карфур става.

Кафето е брано от млади и по-възрастни перуанки в подножието на Мачу Пикчу.
Ръцете им ухаят отлично и придават неповторим аромат на зърната, които пък от своя страна са изпечени с уникално внимание от стари индиански шамани.

Дата:   17-10-12 17:11

Въпросът е, че изпече ли се, трябва да се пие. Седи ли дори вакуумирано в пакет, изветрява с времето. Моето кафе седи в хладилника, вакуумирано. [smilie5]

Автор: h_bio   
Дата:   17-10-12 17:14

Ето това пия от няколко години и мисля, че за моя вкус е перфектно. 100% арабика.

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/mgtz3303.JPG
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/pezf2598.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/ebeu9601.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/rkhl6040.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2012-10/fktv9870.JPG

http://www.mehmetefendi.com/mehmetefendi/images/tk/2.jpg

Кутията 250гр. - мляно, струва около 8-9 турски лири (6-7лв.). При всяко ходене до комшиите се запасявам за няколко месеца.

Автор: deltalink   
Дата:   17-10-12 19:10

И тук го има, но с 30-35% надценка.

Автор: siluet   
Дата:   17-10-12 19:33

От 6 години съм в бизнеса със зелено, сурово кафе, продаваме около 100 вида залено кафе от бразилско до "Копи Луак" - 126$ за паунд, органик, феартрейд...

След като е опечено кафето то започва да си губи аромата и вкуса, хубаво е до 2 седмици максимум, а след като е смляно губи качествата си до няколко часа.

Винаги питайте кога е печено кафето и си го мелете в къщи преди да го ползвате.

Ако пък искате да пиете наистина свежо кафе можете да си го печете с машинка за пуканки ако няма ростери за кафе в България, не е чак такава философия, печенето не трябва да продължава повече от 20 мин. за барабанните ростери и 8-10 мин за тези с топъл въздух.
Аз обикновено печа до 15-20 сек. след "секонд крак" което е "фул сити" рост. Също кафето не е хубаво да се пие веднага след като е опечено, трябва да се остави да "дегазира" за 1-2 часа и после се затваря в стъклен съд, може да се пие след 12 ч.

Green Beanery

На този блог (на жена ми) има инфо как да се пече в домашни условия.

http://uroast2.wordpress.com/

U Roast 2

Още инфо

http://www.sweetmarias.com/airpop/airpopmethod.php

Автор: slivenski   
Дата:   17-10-12 19:38

що не пробваш направо да си го отгледаш? [smilie21] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.