Автор: loveforever
Дата: 17-10-12 15:30
Не мога да кажа от къде в момента може да се намери сурово кафе в София.
Преди години баща ми точно това работеше. Докарваха кафето сурово с вагони след което към Билкокооп имаше пекарна, където го печаха и след това смесваха и разфасоваха. Покрай това от баща ми знам, че получаването на на хубав вкус и аромат е сложна наука. От една страна вкуса зависи от сортовете, и количествата които се използват, а от друга от самата технология на печене. Ползването само на един сорт кафе не дава добри резултати като вкус и аромат. Също така има значение и реколтата - всяка година е различно.
За самото печене - не помня точно около какви температури се прави самото печене, но е важно те да не са нито по-ниски, нито по-високи от оптималните, защото в противен случей крайния ефект на вкуса и аромата се влошава. Става въпрос за разлики от порядъка на 5-10 градуса. Отделно от това е важно да се спразва технологията на това как се загрява кафето, после имаше някакви периоди на задържане при определена температура, овляжняване и охлаждане.
Това са само някои неща, които на мен са ми останали като спомени. Иначе баща ми носеше понякога у дома сурово кафе и се опитваше в домашни условия да го доведе до желание от него вид. Въпреки, че идеално знаеше какво точно да направи, че фурната ни печеше много добре и той прецизно я контролираше с термометър в крайна сметка резултата не го удовлетворяваше, защото нямаше как ефективно в домашни условия да симулира ефекта на разбъркване, подаване на въздух и влага към кафето докато се пече във фурната, а отварянето и прилагането на тези неща допълнително даваха не особено добър резултат. В крайна сметка той като човек особено претенциозен към вкуса и аромата на кафето просто купуваше за в къщи кафе на зърна от партида която според него е сполучлива и после се мелеше непосредствено преди ползване.
|
|