Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Земя, като една човешка длан...
Автор: n1x0n   
Дата:   22-09-12 22:58

Да ме прощава Джагаров, значи, ама темата не е точно за България.

Смятате ли, че е справедливо един човек да има земя, само защото баща му е ковнал пръв колчетата на даден парцел или пък е имал парите да го купи?

Тоест трябва ли оземляването на гражданите да бъде единствено на принципите на римското право "пръв по време - пръв по право" и на българското селячество "имаш крава - пиеш мляко"?

Осъзнавам, че за България, с намаляващото й население, силно надробена частна поземлена собственост и огромните държавни землища - този проблем няма да е съществен още доста поколения.

Рано или късно обаче, ще се появи ситуация, в която много хора ще зададат резонният въпрос "Защо за мен няма, а за теб има, без да си го заслужил с нищо?!"

Отговори на това съобщение
 Re: Земя, като една човешка длан...
Автор: serjy   
Дата:   22-09-12 23:18

сложен въпрос. за мен, всеки трябва да има земя. и докато комунистите уж я бяха взели на хората, в крайна сметка се оказа, че не им е отнета земята. е, сега вече връщане няма! малко популизъм и демагогия, малко пазарни трикове и хоп... земята ще е само на няколко човека. [smilie24]

Публикацията е редактирана (22-09-12 23:19)

Автор: slivenski   
Дата:   22-09-12 23:22

нещо не ти разбрах тезата... или пиенето ми е в повече... [smilie21] [smilie21] [smilie21]

Автор: don_kolev   
Дата:   22-09-12 23:24

А кое е по-справедливо? На всеки по равно ли?

Автор: neuromancer   
Дата:   22-09-12 23:28

Ми и аз не разбирам въпроса, или поне половината. Ако баща ти е имал пари да купи земята, защо да не остане твоя после? Оттук ако тръгнем, много неща ще се обърнат нагоре с краката.
Ако става въпрос за държавна земя и самонастаняване е друг въпрос.

Автор: feliz   
Дата:   22-09-12 23:29

и аз не разбрах.[smilie8]
пък не съм пила...от обяд.[smilie5]
иначе друг път всичко ти разбирам.[smilie3]

Дата:   22-09-12 23:32

ами то и аз не пия от обяд... пия от 10 часа някъде... преди обяд... [smilie18] [smilie18] [smilie21] [smilie21]

Публикацията е редактирана (22-09-12 23:32)

Автор: asahi   
Дата:   22-09-12 23:33

Аз не пия, ма се тая.

Автор: serjy   

аз не пия...вода [beer]

Автор: IvoZafirov   

Ми аз нямам земя, но искам да имам. И някой ден ще си купя.

Нямам идея защо толкова искам, но просто искам някой ден като остарея да се разхождам в стара ябълкова градина (или още по-добре маслинена)

[smilie21]

Автор: Myth   
Дата:   22-09-12 23:36

За сега да, считам го за правилно, в далечно бъдеще (може да не сме живи) може да се променят нещата. Но то пък сега земя има.

Автор: feliz   
Дата:   22-09-12 23:38

втор: IvoZafirov
Дата: 22-09-12 23:33

Ми аз нямам земя, но искам да имам. И някой ден ще си купя.

Нямам идея защо толкова искам, но просто искам някой ден като остарея да се разхождам в стара ябълкова градина (или още по-добре маслинена)
=====================================================
Ми действай сега! В момента гръцката е евтина.[smilie5]

Дата:   22-09-12 23:46

Аз си имам лично мои 2 декара да си копам картофки и други бурени. Добре ще е в Гърция да си имам 50 квадрата - да си опъвам тентата.

Дата:   22-09-12 23:49

Смятате ли, че е справедливо един човек да има земя, само защото баща му е ковнал пръв колчетата на даден парцел или пък е имал парите да го купи?

да - за купуването.

иначе принципът на колчетата съм чувал скоро да е прилаган преди около 200 години в средния запад на САЩ, но пак - да.

Тоест трябва ли оземляването на гражданите да бъде единствено на принципите на римското право "пръв по време - пръв по право" и на българското селячество "имаш крава - пиеш мляко"?

това не е тоест на горното... но, ако баща ти е купил земя, имот, кола, крава - ти ги наследяваш. [smilie8]

оземляване може да има, както е имало в историята, единствено от държавния фонд, и то при някакви уславия и правила, а не за сметка на частните собственици.

[beer] [beer]

Автор: Vinsent   
Дата:   22-09-12 23:50

Хубаво е човек да чете Джек Лондон, особено разказите за далечния север и златната треска.
Ако не съществуваха колчетата, дали щяха да открият такива количества злато и да бъде населена една крайно недружелюбна страна?

Автор: IvoZafirov   
Дата:   22-09-12 23:53

Винс, чел съм ги всичките по 10 пъти сигурно [cool]

Автор: neuromancer   
Дата:   22-09-12 23:55

Е то доколкото знам, почти целия запад на щатите е населен по този начин - идва, някой, загражда, обработва и пази от индианци. Дали е справедливо... от гледна точка на индианците не, но ако ги изключим от сметката защо не, такива са били правилата.

Автор: J0R0   
Дата:   22-09-12 23:57

И аз честно казано не мога да разбера...

Каква е логиката земята да се различава от останалата недвижима (пък и всякаква) собственост?

Сиреч, същият въпрос би могъл да е за всяко друго нещо.

Смятате ли, че е справедливо един човек да бере плодовете от разни овощни дървета, само защото дядо му ги насадил?
Смятате ли, че е справедливо един човек да има магазин, само защото баща му го е купил?
Смятате ли, че е справедливо един човек да има къща, защото чичо му я е построил?
И т.н.

И накрая идва естествено, най-логичния въпрос:
Смятате ли, че е справедливо Адоби да притежават Фотошоп, само защото са имали излишни пари и са платили на някакви хора да го разработят?

Ми не. Не е справедливо.
Фотошоп е на всички хора.
Парите са ги изцедили от нас.
Мозъците дето са го измислили - също. Ей го на - и българин в екипа.

Да живее Замундата, национализацията и световната революция.
[beer]

Автор: ivodam   
Дата:   22-09-12 23:58

Никсън, ти всъщност самия смисъл на частната собственост и онаследяването ли поставяш под въпрос, или какво? Както си тръгнал, ще вземеш скоро да питаш и за справедливостта на проведената реституция у нас. И къде ще му излезе краят? [smilie8]

Дата:   22-09-12 23:59

[smilie18] [smilie18]

Дата:   23-09-12 00:04

Онази история с Джек Лондон и колчетата не беше ли за заемане на парцели за златодобив, които не остават в собственост на първопристигналия?

Дата:   23-09-12 00:05

има един як филм... "Далече, далече"... с Никол Кидман и Том Круз... [smilie21] [smilie21] [smilie5]

Автор: Vinsent   
Дата:   23-09-12 00:11

За Иво Зафиров поздрави с Подслон за един ден - един любим разказ! [beer] [beer] [beer]

Автор: J0R0   
Дата:   23-09-12 00:12

То пък по-глобално погледнато, справедливо ли е тая земя да е собственост на българите, само защото Аспарух си е забучил тук колчето?
[smilie11]

Дата:   23-09-12 00:13

справедливо е, защото прадедите ни са я отвоювали с кръв... точка. [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie7]

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.