Автор: novi4ok
Дата: 24-08-12 15:47
Asahi, винаги съм уважавал мнението ти. В случая самата съдийка се позова на хартата, обявявайки решението и условията при които ще бъде въдворен. Слушах я на живо, ако потърсиш ще намериш записа. От това възникнаха въпросите ми. Не заради самата харта, а заради приложимостта и в случая. И не - не искам да го пребият с камъни, но считам, че подобна "мекота" на закона базирани на харти и договорености, водят до отпадане на задръжките в много хора и озлобяването на много други към безсилието на цивилизационните норми при сблъсъка им с законите на джунглата и на "правото на по-силния", ерго - въоръжения човек.
Погледни от друга гледна точка - 90% от потенциалните престъпници никога не се превръщат в реални, заради страха им от последствията. Колко от тях ще си кажат: "Ха, този уби 77 и му дадоха 10 до 21 години в комфортна обстановка, аз защо да не пречукам 2-3 и да открадна оборота на банката?". Или нещо подобно.
Има и друго - този човек ще бъде въдворен при едни почти нормални условия (изключая свободата на придвижване и комуникация), ще учи, може да вземе висше, да напише книга, с която ще спечели луди пари, ще се развива докато е затворен, защото така повелява цивилизования подход. Наказание ли е това? А какво да кажем на стотиците роднини на убитите - ти би ли се осмелил да застанеш пред тях и да им кажеш: "Окей пичове, момчето ви съсипа. Но сега, понеже сме цивилизовани, ние няма да го нараним, ще го затворим, а вие и всички останали ще плащате в продължение на 10-20 години издъжката му, заради това, че той е убил децата ви.". Ти би ли посмял да им го кажеш? Аз - не! Но на практика това се случва.
И въобще, чуденката ми е - този човек не спазва никаква харта - защо спрямо него се прилага такава? Далеч съм от мисълта да призовавам за въвеждането на закони от типа "око за око, зъб за зъб", но не мисля, че поведението и решенията ни водят към изграждане на по-висше общество.
|
|