Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За правата на човека и Брейвик
Автор: novi4ok   
Дата:   24-08-12 12:02

Колко е просто - убиваш 77 човека предумишлено и получаваш 21 годинни в луксозна килия с две стаи, фитнес уреди и компютър без интернет. Минимума преди предсрочното освобождаване е 10 години.
Аз ли не съм наред или тази присъда е абсурдна на фона на направеното от Брейвик? Наистина ли хартата за правата на човека е подписана, за да могат масови убийци да получат "цивилизовано" отношение след деянията си? А правата на 77 убити? А цивилизованото отношение към стотици роднини и близки, чиито живот е съсипан завинаги? Цялата болка и ужас на хората, свързани със събитието, нищо ли не значат? Наистина ли присъда от 21 години с право на освобождаване "едва" след десетата е адекватна за отнемането на 77 човешки живота?
Въпроси, въпроси... А тук спорим дали Ставийски е получил достатъно наказание. Ако за седемдесет и седем живота се полагат 10 до 21 години в луксозни условия, то какво да искаме за 1 живот? Не съм силен в математиката - кажете вие колко дни струва един човешки живот.
Но темата не е за това. А е за хартата за правата на човека, позволяваща всичко това. И законите, които повеляват "разумни" и "адекватни" присъди за деянието. Дали не грешим някъде? Дали нещо "не е наред" в понятията ни за цивилизованост от една страна и адекватността на наказанието от друга? Дали не стигнахме твърде далеч в "цивилизоваността" си?

Отговори на това съобщение
 Re: За правата на човека и оръжието
Автор: kaiser.soze   
Дата:   24-08-12 12:15

присъдата е с възможност за удължаване, ако сметнат, че все още е опасен за обществото, така че не ги мисли норвежците, гледай бг съда и правителство. чувам, че платили 50 000 за фейсбук страница [smilie18]

[smilie18]

Re: За правата на човека и оръжието
Автор: cicomanco   
Дата:   24-08-12 12:18

Ако се действа превантивно няма да има нужда от "по-твърди мерки"!
Човекът се е почувствал патриот и превантивно е защитил страната си! Това което е избрал като действие обаче, не е някакво измислено постановление! Просто е действал за да даде пример. Представете си ако всички негови висококвалифицирани колеги решат да приключат рязко с нашия и другия циганьор натресъл се на готово в една от най-уредените страни в света, какво би се случило...
Толерантност без граници такава каквато я виждаме у нас, може да ни нареди само и единствено в някой хумусен слой под дъното!
Съжалявам че звуча фашистки, но от доста време не съм чул новина която да представи мисленето, действията и бъдещето ни в някаква по-приемлива светлина!
Казват че насилието е начин за изразяване на безсилие...Вярно е!
От къде идва безсилието обаче! Ето този въпрос би следвало да си зададем осъждайки задочно някого!!!

Re: За правата на човека и Брейвик
Дата:   24-08-12 12:24

Кайзере, включването ти не е много по темата - дай да не смесваме палачинките с "оная" работа.
cicomanco, оставам с впечетлението, че одобряваш? Ти сериозно ли?

Дата:   24-08-12 12:25

точно по темата е. казвам, че няма да излезе от затвора , така, че си направи кафе и релаксирай. [cool]

Автор: мара   
Дата:   24-08-12 12:28

аз пък оставам с впечатлението, че всичките ви мнения са годе-долу едно и също, ама не сте го разбрали май...е, за кайзера не съм сигурна[smilie18]

Дата:   24-08-12 12:29

Не одобрявам случилото се!
Също така не одобрявам системата позволяваща това да се случва!
Думата "толерантност" за мен вече започва да е мъсна!
Всеки те призовава да си толерантен и като си , разни мизерници ти се качват на главата и след твоята реакция всички вкупом те съдят че не си толерантен!
Няма непредизвикано насилие! Всичко е свързано!

Дата:   24-08-12 12:39

А дано, ама надали... Мисля, че адвокатите и стотиците комитети за негова защита, които ще се създадат в близките месеци, ще направят необходимото, за да пуснат момчето по-живо, по-здраво още на 14-15 година от присъдата. А и не това е ключът. Чудя се какъв сигнал изпраща съда на всички малоумници, с тази присъда? Че можеш да убиваш почти безнаказано? Че няма значение дали си убил любовника на жена си поради разбираеми причини или си застрелял и взривил десетки хора заради идеологията си? С какво право тогава се водят "война срещу тероризма", "война срещу мафията" и още какво ли не? Защо аршинът е различен за побърканото камикадзе взривило 4-5 човека в магазин или автобус и за норвежец застрелял и взривил 77?
Абе темата е сложна, задавам си много въпроси и знам, че можем да намерим много гледни точки, оправдаващи и двустайния апартамент (пардон - килия), с която го наградиха и фитнеса и компютъра и всички останало. Но не мога да се отърва от усещането, че "нещо не е съвсем ОК".

Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   24-08-12 12:41

Левашка история.
Това ако беше български съд, да са го освободили на третата седмица, поради "липса на доказателства" или щото дознанието не си било свършило работа.
Нямаше да се стигне и до хартата за правата на нещо си[smilie7]

Дата:   24-08-12 12:41

ами много ясно, че не е...ама нали се сещаш, че свинските черва са така овързани, че за всяко идиотско деяние се намира философско оправдание.

Дата:   24-08-12 12:48

cicomanco, съгласен съм с теб. Засягаш едни по-дълбоки нива на проблема, които упорито се избягват и от медии и от политици. Проблем, който според мен много скоро ще се "взриви" в лицето ни - виж какво стана с испанските миньори, какво стана миналата година в Англия и т.н.
Аз не съм оптимист за бъдещето. Кофти. Мисля, че цивилизацията се разпада, защото зорлем ни правят "цивилизовани" и "толерантни". Мисля, че понятията вече не изпълняват функциите си и са се "извратили" в неочаквана посока.

Дата:   24-08-12 12:49

Убил е 77 защото е знаел как и не е бил камикадзе! Камикадзетата им е по-зор да се гръмнат отколкото да убият! Човеко е учил за тая работа и прзно нема! Сума ти време е тренирал, проучвал и се е подготвял! Няма случайни неща както казах! За да стигне до там нормален човек(защото според мен е нормален) трябва да е излязъл от кожата си! Сутринта имаше пак репортаж за село Мечка...какво по-точно е чудното тук? Че се стяга опълчение по селата? Просто хората не разполагат със средства за самозащита!

Дата:   24-08-12 12:49

"... за всяко идиотско деяние се намира философско оправдание. "

[smilie24]

Страхотна сентенция, бих я сложил като мото!

Дата:   24-08-12 12:51

хахаха, маро, ти четеш ли толкова дълги постове [smilie18] аз не,
иначе да, смятам, че сме отишли твърде далече в "цивилизоваността". Дошъл е момент в който онези които не са имали права преди 70 години сега да имат повече. На едните е вменено чувство за вина, другите се възползват от това и се достига до абсурди като Black university , black police association, съд, че се предлага бутилка вино за коледа, че моливникът на колегата бил с форма на прасе. Не съм расист, по-скоро съм културист, хубаво е като отидеш да живееш в чужда страна да се съобразяваш и да приемеш местната култура ,навици, обичаи.

Дата:   24-08-12 12:52

именно.

Дата:   24-08-12 12:55

Хора неприемащи културата, навиците и обичаите в собствената си страна, няма как да приемат тези в друга! Говедото си е говедо!

Автор: n1x0n   
Дата:   24-08-12 13:14

На него не са му дали 21 години като конкретна цифра, а максимално възможната присъда в държава, в която до момента не са се сблъсквали с престъпление от подобен мащаб.

Добре е да схванете тази разлика.

Автор: ejko   
Дата:   24-08-12 13:17

Е нали може да се продължава безкрайно наказанието с по пет години, ако решат..., просто законите им са такива...

Дата:   24-08-12 13:24

да бе да...ама мене не ме кефи кви са им условията [smilie18]
то ако човек се поогледа колко народ си живее в 2 стаи, даже без екстрите, че и не излиза навънка, освен за бира и цигари, ще стане ясно, че тва не е никво наказание. мене щеше да ме кефи да е в една килия с 10 кревата, а вътре - секви!

Дата:   24-08-12 13:28

Не сте практични!
А трябва!

Автор: asahi   
Дата:   24-08-12 14:20

Голяма грешка е при оценка на присъдата да се позоваваме на "Хартата за правата на човека".
Можем да се позоваваме на законите в страната, където е извършено престъплението. Тези хора там демократично са си избрали (не се съмнявайте) да имат такива закони. Ако бяха убили Брайвик с камъни насред площада вероятно щяхте да сте по-доволни. Е, в едни други страни така се прави. И на тях не им завиждаме, нали? Оставете норвежците да се оправят с техния си проблем и много внимавайте такива като Брайвик да не се появяват в нашето общество.

Автор: asahi   
Дата:   24-08-12 14:24

Харти и декларации, като стана дума.

Дата:   24-08-12 15:47

Asahi, винаги съм уважавал мнението ти. В случая самата съдийка се позова на хартата, обявявайки решението и условията при които ще бъде въдворен. Слушах я на живо, ако потърсиш ще намериш записа. От това възникнаха въпросите ми. Не заради самата харта, а заради приложимостта и в случая. И не - не искам да го пребият с камъни, но считам, че подобна "мекота" на закона базирани на харти и договорености, водят до отпадане на задръжките в много хора и озлобяването на много други към безсилието на цивилизационните норми при сблъсъка им с законите на джунглата и на "правото на по-силния", ерго - въоръжения човек.
Погледни от друга гледна точка - 90% от потенциалните престъпници никога не се превръщат в реални, заради страха им от последствията. Колко от тях ще си кажат: "Ха, този уби 77 и му дадоха 10 до 21 години в комфортна обстановка, аз защо да не пречукам 2-3 и да открадна оборота на банката?". Или нещо подобно.
Има и друго - този човек ще бъде въдворен при едни почти нормални условия (изключая свободата на придвижване и комуникация), ще учи, може да вземе висше, да напише книга, с която ще спечели луди пари, ще се развива докато е затворен, защото така повелява цивилизования подход. Наказание ли е това? А какво да кажем на стотиците роднини на убитите - ти би ли се осмелил да застанеш пред тях и да им кажеш: "Окей пичове, момчето ви съсипа. Но сега, понеже сме цивилизовани, ние няма да го нараним, ще го затворим, а вие и всички останали ще плащате в продължение на 10-20 години издъжката му, заради това, че той е убил децата ви.". Ти би ли посмял да им го кажеш? Аз - не! Но на практика това се случва.
И въобще, чуденката ми е - този човек не спазва никаква харта - защо спрямо него се прилага такава? Далеч съм от мисълта да призовавам за въвеждането на закони от типа "око за око, зъб за зъб", но не мисля, че поведението и решенията ни водят към изграждане на по-висше общество.

Автор: exo99   
Дата:   24-08-12 15:53

Че какво му е лошото на библейския закон "Око за око, зъб за зъб" ?

Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   24-08-12 16:07

Можеха да направят прецедент тип "77х20" години, по една присъда за всеки един от загиналите. Не е нещо ново, прилага се такова наслагване на наказанието отдавна.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.