Автор: ivodam
Дата: 06-08-12 10:43
J0R0:
Не мога да разбера тая неистова омраза, която някои от българите изпитват към Западната цивилизация.
Чак неистова омраза е силно преувеличено, но аз например лично съм склонен да се отнасям с доста голяма доза презрение към представителите на така наречената "западна цивилизация", първо защото на редово ниво са невероятно ограничени конскапаци, второ, защото за разлика от тебе имам силно развито чувство за историзъм и историческа отговорност. Докато ти Жоро си склонен с лека ръка да зачеркваш и прощаваш неща от миналото. Айде няма да говорим този път за вероломното нападение на войската на така нареченото Латинско кралство. Ама ти самият можеш ли да посочиш нещо пък да са ни дали от Западна Европа, да са ни помогнали с нещо през нелекия ни исторически път? За какво точно пък трябва да ги обичаме? За пълната неблагодарност и непризнателност? Векове наред френските крале се кълнат при коронясването си върху старобългарско евангелие, ма да си видял капка уважение и преклонение от французин? Само мърсотии, особено в най-новата ни история - как да ни отрежат територии, как да ни нападнат и прецакат.
Абе Жоро, приятелката ми нали бачка сега в Австрия, сприятелила се там с една украинка, женена за некакъв австриец. Оня маймун не знае как да си пусне хот спота от смартфона, за да си ползват нета вкъщи. Казвам му оттук как да го направи, стана, тръгна им нетът и на лаптопа, което беше целта. И тоя идиот съвсем сериозно ми казва, абе това в България сигурно може така, ама тука предполагам, че е забранено така да се ползва Интернет. Направо онемявам. Как да ги възприемам сериозно такива хора, бе Жоре? Да не говорим за купищата фактури, ЧМР-та и търговски документи, които имам от велики западноевропейски фирми, пълни с грешки, от които свят ще ти се завие.
Отношението ти към Западна Европа е как да кажа, на някакво хипарско възхищение от 60-70те години. Ма изобщо не изглежда да си задаваш въпроса на какво е плод тази съвременна западно-европейска цивилизация, която толкова ти харесва. И на мен ми харесва либерализмът и демокрацията западно-еропейски тип, основаваща се на независима съдебна система. Ма те не са паднали от небето. Прочети какво е представлявала Западна Европа първите десетина века от новата ера, защо голяма част от това време е наречена Мрачните векове, поинтересувай се от ролята на арабите за пренасяне на античните знания към тая пълна селяния и мракобесие, каквото е представлявала Западна Европа. Прочети как Карл Велики, връщайки се от аудиенцията при папата в Рим през 800-тната година, минавайки през Равена толкова е сащисан, останал без ума и дума от православния византийски храм Сан Витале, че разпорежда в Аахен да се построи копие на този храм, в който разполага трона си! Дай малко историзъм, наистина, ако държиш да го водим сериозно този разговор, а не да е на ниво, ааа Битълс беха върха.
![[smilie7]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie7.gif)
Публикацията е редактирана (06-08-12 10:45)
|
|